Šta je novo?

Veš mašine

Za buku mi kažu koji su skinuli da nema razlike. Što se garancije tiče, što kaže post iznad, to su dva šrafa i lako se vrati. Što se hlađenja tiče, kada se gornji deo skine, dobija se lagano par cm. Zalepi u preko alu ili pvc foliju.

Meni je majstor rekao da kupim bilo koju Bosh exlusive seriju, valjda su najkvalitetnije, tako da sam kupio obje mašine pranje i sušenje serije 4 Exlusiv:
WAN28293BY. Nešto su skuplje od "običnih" serije 6.

Odkut znam, slušam ovog svog za trgovino. Exlusive je imala 5god garancije a ostale su bile po 2god. I valjda ima aqua-stop.

Imamo da kazem slicnu masinu.Ja sam pre dva meseca kupio haier hw100-b14387u1-s i kod prvog pranja odmah sam stavio ves i pustio je da pere.I za sada pere odlicno.Dosta bolje od stare candy koju sam do skoro koristio.U odnosu na staru candy ova haier je dosta tisa u radu.I ja uvek centrifugu stavljam na 1400 obrtaja.
Masina je skoro uvek dobro napunjena.Prvi put mi je dosta tresla na centrifugi dok nisam odvnuo ona 4 srafa sa nogicama ispod masine,prvo njih popustio pa je tek onda nivelisao.I od tada nema vibracija.Stara candy je primala 7kg a ova 10kg.Dosta veci bubanj nego kod candy masine i tamo je bila centrifuga na 1000 obrtaja i dosta se vise cula buka kad radi centrifuga nego kad ovu haier stavim na 1400 obrtaja.
Jednom mi se za ova dva meseca desilo da sam prepunio masinu.Unutra je bio jorgan i jedno cebe i gomila vesa i kad je zavrsila ves nije bio dobro iscedjen.Pretpostavljam da nije ni htela da uradi centrifugu jer je bila prepunjena.Kad sam odvadio malo vesa onda je odradila centrifugu bez problema.Pretpostavljam da postoji neki senzor i kad ne moze da iznivelise ves u bubnju onda i ne radi centrifugu.
Drugar mi kaze da mi je problem pravilo to sto sam bas pretrpao masinu sa kabastim stvarima koje upiju dosta vode i da nije mogla da iznivelise balans.
Aplikacija nije losa ali zna dosta puta da brljavi.Stavim srpski jezik i ona sama promeni na engleski i onda opet kroz par dana vrati na srpski.
Ali nju bas slabo i koristim.

Ja za sada nemam zamerki isto...

Ali sam i provalio sta je onaj zvuk kad izbacuje vodu. Grudva se prasak pa se cuje kao da idu kamencici kroz crevo....

Nisam siguran zasto, ali svakako ubacio sam persil, a inace koristim Ariel koji je svakako preporucen za ovu masinu, pa cemo da vidimo.

Ja za sada nemam zamerki isto...

Ali sam i provalio sta je onaj zvuk kad izbacuje vodu. Grudva se prasak pa se cuje kao da idu kamencici kroz crevo....

Nisam siguran zasto, ali svakako ubacio sam persil, a inace koristim Ariel koji je svakako preporucen za ovu masinu, pa cemo da vidimo.
I ja za sada koristim persil ali nisam to primetio.Mislim mozda se to desava i kod mene ali nisam obratio paznju.
Porucio sam iz dm-a dva velika pakovanja od 5.2kg za beli ves za 80 pranja i jedno pakovanje od 3kg za sareni ves za 50 pranja.Imao neki kupon sa 10 posto popusta pa ga iskoristio.Inace ovo veliko pakovanje od 5.2 kg je dostupno samo za online porudzbine,nema u radnji da se nadje.
Dobio sam preporuku za ovaj prasak i navodno je bolji od ovog persila koji sada koristim.
Za porudzbine preko 3000 dinara je isporuka besplatna pa sam to iskoristio i cekam sutra da mi dostave.
Za sada mi masina dobro pere i sa ovim persilom.
Svakako cu isprobati vise vrsta dok ne vidim sta se najbolje pokazalo.
Ubacivao sam i neke ariel kapsule i sa njima je dobro bio opran ves.

Za buku mi kažu koji su skinuli da nema razlike. Što se garancije tiče, što kaže post iznad, to su dva šrafa i lako se vrati. Što se hlađenja tiče, kada se gornji deo skine, dobija se lagano par cm. Zalepi u preko alu ili pvc foliju.
Za garanciju serviser izlazi na teren i između ostalog gleda da li je ista montirana po specifikacijama.

Malo će biti nezgodno zamaskirati način kako je prethodno bila montirana.

Kupujem top loading masinu, zbog dimenzija. Budzet nije neogranicen, do nekih 50k realno, mozda se nategnem do 60k. Koji modeli su dobri i jel ovaj ok?
Candy TCA474TM5-S

Imam iskustva sa Whirlpool nekom od 1000 obrtaja i 6kg, radi posao mada je jako glasna na max obrtajima centrifuge ali pere ok.
Trazim neku best buy masinu ovog tipa, nemam bas za skuplje AEG ili Electrolux modele, a pogotovo ne za neku egzotiku koja se ne prodaje u domacim radnjama.

Da li znate kada "peni" gde izbacuje penu, vodi il sta vec, veš masina Boš serije 6?
Boško je BOSCH WGG244Z5BY.
Koliko je to vlazno ispod mašine, koliko se vidi pored nogice i ispod mašine?
Bilo je dosta veša, mašina je za 9kg i mislim da je bilo oko te mase ili nesto manje, praška nije bilo previše, toliko sipam i kad manje perem veša, bilo je noralno pene u bubnju dok je radila, videla se pena al nista mnogo i previše, otkud ova voda ispod nogice mašine ne mogu da dokucim.
Ladica za prašak je bila zatvorena skroz, kliknula je pri zatvaranju.
Posle sam jos jednom prao i nije bilo mokro, šareni veš, znatno manja količina.

Prilozi

• viber_slika_2026-05-18_11-52-46-330.jpg
    viber_slika_2026-05-18_11-52-46-330.jpg
    225.1 KB · Pregleda: 99
  • viber_slika_2026-05-18_11-52-46-345.jpg
    viber_slika_2026-05-18_11-52-46-345.jpg
    201.5 KB · Pregleda: 98
Kupujem top loading masinu, zbog dimenzija. Budzet nije neogranicen, do nekih 50k realno, mozda se nategnem do 60k. Koji modeli su dobri i jel ovaj ok?
Candy TCA474TM5-S

Imam iskustva sa Whirlpool nekom od 1000 obrtaja i 6kg, radi posao mada je jako glasna na max obrtajima centrifuge ali pere ok.
Trazim neku best buy masinu ovog tipa, nemam bas za skuplje AEG ili Electrolux modele, a pogotovo ne za neku egzotiku koja se ne prodaje u domacim radnjama.
Posto gledam isti tip masine,meni je zapao za oko ovaj model AEG LTR7E273E,citam ovde da Cndy treba izbegavati,a racunam da masinu ipak ne bih trebao menjati na svake 3-4 godine.

Candy TCA474TM5-S

Ako mozeš da proširiš budžet onda kupi ovu. Iili Gorenje neki model koji se sklapa u EU.

Mora biti gornje punjenje, nemam vise od 40cm za masinu.

Candy isključivo sa inverter motorom!
Ja imam sa klasičnim (CST G384D/S) - bučna je (centrifuga) do zla Boga, zavija i cvili kao mlazni avion.

Mada radi i pere odlično, 9-a godina već, nikakve zamerke nemam sem na buku.

Candy je za izbegavanje, loš kvalitet, neozbiljan servis. Nije baš i da ima nekog velikog izbora top load mašina u tom cenovnom rangu, ali za neke slične pare se može naći Beko. A još bolje dodati za Electrolux/AEG.

Šta znam, ja sam nedavno kupio Candy CS4 1072DE/1-S i za sad mi se čini sasvim ok za 260 evra. Korisnici su joj dali 4,6 zvezdica ocenu, a samo troje njih je navelo neke ozbiljne probleme sa radom mašine, uglavnom se samo žale na neke manje važne stvari, recimo da je bučnija. Sad, ko ima veliku porodicu, pa pali mašinu skoro svaki dan, to mu verovatno ide na živce, ali ovakva mala mašina je super za garsonjere ili vikendice gde neće mnogo raditi. Najbitnije meni je da pere lepo i da se ne kvari.

Sad, prodaju se ovde i neke United mašine, u pitanju je grčki rebrand mašina azijskih OEM proizvođača. Bar na papiru, ove mašine deluju fenomenalno, za 230-250 evra dobiješ paru, A energetsku klasu, 30 decibela centrifugu, all singing all dancing. E sad, kakva je situacija sa njihovim servisiranjem, dostupnošću delova, pouzdanošću... 🤔 Nekoliko modela i imaju poneku ocenu korisnika koji su načelno zadovoljni. Na žalost, oni najbolji modeli su izgleda i najnoviji, tako da skoro i da nemaju ocena.Tako da se nisam usudio da uzmem United, ovaj Candy je makar vrlo popularan model, ima to prednosti.

Pozdrav svima, nedavno sam kupio Gorenje WPNEI74SA1SWIFI, i nazalost od prvog dana se cuo amortizer pri radu, majstor je dosao, podmazao ali nazalost problem se vratio.

Sad mi nude pare nazad ili da odaberem drugu masinu.

Da nije bilo ovog problema ova bi nam bila idealna ali se bojim ponavljanja istog problema.

Da li neko moze da mi preporuci neku drugu do 40k ( moze eventualno do 50 ako ima neka bas dobra). Bitno mi je da dubina nije vise od 47.5 cm ( toliko staje u kupatilo) i po mogucnosti da ima inverter. Moze Bosch, Beko, Samsung, Gorenje, i drugi samo zelim da izbegnem Hisense.

Unapred hvala.

Samo da napisem da moja nova Bosch Series 6 WGG242Z3BY tandrce sa centrifugom, kao da ima neka slobodna plastika ili slicno koja landara unutar zadnjeg dela masine.

Van toga je svemirski brod u odnosu na prethodnu LG 8 godina staru, bar sto se tice user interfacea.
Pomerao sam masinu i da dodam da vise nema tandrkanja, bice da je do jedne nozice koju nisam zategao. Masina je vrh.

Pozdrav svima, nedavno sam kupio Gorenje WPNEI74SA1SWIFI, i nazalost od prvog dana se cuo amortizer pri radu, majstor je dosao, podmazao ali nazalost problem se vratio.

Da nije bilo ovog problema ova bi nam bila idealna ali se bojim ponavljanja istog problema.

Da li neko moze da mi preporuci neku drugu do 40k ( moze eventualno do 50 ako ima neka bas dobra). Bitno mi je da dubina nije vise od 47.5 cm ( toliko staje u kupatilo) i po mogucnosti da ima inverter. Moze Bosch, Beko, Samsung, Gorenje, i drugi samo zelim da izbegnem Hisense.

Unapred hvala.
Kod komsije taj model vec jos malo 2 godine radi bez problema,cudi me da nije zamenio amortizer.

Unapred hvala.
Ja bih tu dodao i LG,Electrolux,samo treba proveriti da li imaju tu dubinu.

Electrolux EW6F8482E tek kupljena. Pri prvom korišćenju vidim podliva ispod mašine. Tu gde je šelna na crevu curka. Neverovatno.

Prilozi

• IMG_20260530_205141.webp
    IMG_20260530_205141.webp
    64.7 KB · Pregleda: 57
Dobra je to mašina, možda je pritisak malo jači, možda deformisano crno crevo, ili neka malo jača šelna. Ko da se zeza sa garancijom.

Skini šelnu skini crevo, namaži to tečnim sapunom ili šamponom i vrati cevo i šelnu pa proveri. Ako curi opet promeni šelnu, stavi onu sa navojem.

Naravno da je bolje ako servis dodje brzo, ali ako ga čeka dve tri nedelje a mašinu nesme da pušta može da proba sam da reši problem.
Ja marta kupio novi el. šporet vezao ga isprobao radi. Uveče da skuvam nudle dve ringle rade dve ne, otvorim unimerom nadjem jedna buksna/stopica nema kontakt, izvučem stisnem kleštima vratim nazad i radi. Da je trebala zamena nekog dela zvao bih servis, za ovakve sitnice mislim da je nepotrebno.

Ja bih tu dodao i LG,Electrolux,samo treba proveriti da li imaju tu dubinu.
Jeste da sam tekao da ne bi Hisense, ali da li neko ima iskustva sa ovim prikrivenim Hisensom ?

WNHA74SASEU​

Jako mi odgovara sto je slim a ima i inverter...

Nazad
Vrh Dno