Šta je novo?

Ventilatori [nije tema za preporuke za kupovinu]

Avaj, kontrola kvaliteta je stara Arcticova boljka...odražava se na cenu, je li.

To znači da su na nekih ili malo ispod 1000 obrtaja a na tim brzinama nijedan nije bučan. Enivej, imam planove za kućište kojima 3u1 odgovara.

Kada se stavi vise ventova, uvek treba ici na kolicinu vazduha, ne na pritisak, pritisak je za kuciste bitan samo u slucaju da negde treba specificno da se gura vazduh i naravno, za hladnjake.

Problem je sto retko gde imamo sve podatke na recimo 50% snage venta, pa onda treba gledati neke koji su prihvatljivi na 100%, da nisu bucni i da imaju dovoljan protok ili pritisak.
Po mom misljenju, obicni P12 fanovi su dosta bolji od P12 pro.
P12 Pro u odnosu na P12 spuste temp cpu-a oko jedva 2C, a ne da su bucniji, nego je neuporedivo, obicni su na 80% necujni.
Dobra stvar kod Arctica je sto ima reversed verzije ventova.

Poslednja izmena:
Cooler Master A ventovi, celi od aluminijuma, sa zastitnom retro mrezicom, jer moze da se nastrada ako se gurne prst 😀
Prvo je izasao 120, a izlazi uskoro i 140mm.

Izuzetno veliki pritisak mogu da prave, a slabija verzija ima super odnos buke, pritiska i protoka vazduha.
Ova jaca verzija ima nenormalan 13.15 mmH2, ali je i bucan. Medjutim, u poredjenju sa Phanteks T30 koji je slicno bucan, ovaj pravi 80% veci pritisak.
Ovo je mozda prvi vent na nivou Noctua u smislu buka/dobijeno, i ako totalno drugaciji pravac od Noctue.

1780337481089.webp1780337511946.webp
1780338089780.webp

Nazalost nisu dobri, imaju previse cudne buke zbog interakcije metal na metal (trebalo su da iskopiraju gumeni prsten iznutra sto be quiet! furma na SW4/SW4 PRO seriji, ...), druga verzija koja ima samo metalan okvir, a lopatice su LCP je bolja varijanta

Da, LCP varijanta je zanimljivija (i jeftinija). Ne i bolja od drugih, doduše...
Plus, treba dosta jači motor da pomera metalne lopatice.

Dobra plejlista, BTW. Iznenadilo me je da Arctic P14 Pro na mid-30 decibela ima sličan CFM kao Phanteks T30 140 ali duplo veći pritisak...

Da, veoma korisno i sazeto testiranje, najbolje sto imaju noise-normalized i na radijatoru za vodeno, i isecenoj kuli vazdusnog kulera, i kao intake kroz prednju mesh stranicu

unnamed - Copy.webpunnamed (1) - Copy.webp

Poslednja izmena:
Iznenadilo me je da Arctic P14 Pro na mid-30 decibela ima sličan CFM kao Phanteks T30 140 ali duplo veći pritisak...
P14 Pro i T30 140 su jako blizu u njihovom testiranju (posle kad rade noise-normalized kroz prepreke, sto je realno jedino sto je bitno od brojki)

Sad jedino za mene licno sto nije idealno sto su im brzine, bas velike/bucno poredjenje, i sto nije uvek lako proceniti da li ventilatori imaju neki problem u onom grafikonu sa frekvencijama sto je odmah ispred, i u poredjenjima buke

za neke kao za Metalni Cooler Master se odma cuje uzasno (i + spominjali su na kineskim forumima/komentarima), al za druge se ne primeti bas, pa ja svejedno otvorim hwcooling da vidim zakljucke (slovaci jos uvek najkorisniji xD) + malo da uporedim grafikon frekvencija kako izgleda kod oba sajta

unnamed2 - Copy.webp

T30 su jako precenjeni ventovi, postizu performanse bukom, a isto tako i Arctic Pro, samo sto su oni barem jeftini pa se i ne ocekuje cudo.

Noctua sabija, za nekoga kome trebaju performanse i tisina, prosto nema nista ni priblizno.
Nazalost, nemaju ventove sa jakim pritiscima...
I najbitnije je kakvu buku pravi, poredio sam Noctua A14 i A14 G2 i nerealno je da G2 nudi vise za primetno tisi/manje iritantan rad na 100% jacine.
Na 80% su oba necujna u kucistu.
Trenutno u Torrentu imam 3 A14 na podu i 1 A14 G2 za izbacivanje vazduha i sva 4 na 100% su manje bucna od Fractalovih 14ica na 50-60%.

Moje misljenje je da je vecini ljudi Arctic 12 ili 14 bolja opcija od 12 i 14 pro, jer su i na 100% tihi, dok pro vec na 45% prelazi buku starijih Arctica.

@Dogzilla
Jel moguce da oni i dalje kubure sa tim lezajevima i da to i dalje ne mogu da nameste...ja sam 2 Master Fana vratio kada su tek bili izasli bas zbog rattle zvuka(Uzeo Master pro 4 cpu kuler, dokupio 1 master fan, prodao kuler sa 2 fana, a dokupio jos 2 za kuciste i oba vratio)...?

Bas steta, jer je pritisak koji pravi A vent nerealan.

Kakva je trenutno situacija sa slim ventilatorima, 12-ica? Da li ima nešto za preporuku/izbegavanje?

Jel moguce da oni i dalje kubure sa tim lezajevima i da to i dalje ne mogu da nameste.
ko zna sta je, Cooler Master ima dugacku istoriju neispleganih proizvoda
Kakva je trenutno situacija sa slim ventilatorima, 12-ica? Da li ima nešto za preporuku/izbegavanje?
Cooler Master Mobius 120 Slim (ima i u domacim prodavnicama), Silverstone Air Slimmer 120 (ima preko madjara na Ipon-u), oba su top

Mozda su i ovi sledeci ok, ali nema dovoljno testova + licnih iskustva pa su rizicni:

ID-Cooling AM-120-SLIM, ID-Cooling AM-120-SLIM WHITE, Thermalright TL-H12015B, Thermalright TL-H12015W, DeepCool FT12 Slim

Svi drugi za zaobilazenje u sirokom luku xD

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno