Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Telekom Srbija je prodao svoje stubove firmi ETS (European Tower Services) koja je blisko povezana sa vlasnicima A1 Srbija. Sada ista firma radi stubove za mts i A1, te svi njihovi stubovi isto izgledaju.

Telekom Srbija je prodao svoje stubove firmi ETS (European Tower Services) koja je blisko povezana sa vlasnicima A1 Srbija. Sada ista firma radi stubove za mts i A1, te svi njihovi stubovi isto izgledaju.
Gde si to čitao? To je nešto jako novo onda. Ima u moj blizinu jedan nov MTS stub, nije skroz nov ,~ 1.5- 2 godina ima, i ne izgleda kao A1 stubovi.

To je prodato, ima par godina, možda.
Huawei 5G oprema se zamenjuje sa Ericsson i Nokia opremom (dobili su po pola, svaki).
Tako da, biće MTS 5G svuda, samo malo kasnije...
Pozdrav

Kraj 2023. negde novembra. Domaća firma iza koje stoje ovi stranci se zove Sky Towers Infrastructure.

To između ostalog za posledicu ima da svi novi stubovi sagrađeni za A1 i mts izgledaju isto. Takođe, sad Telekom teško može da kaže da A1 ne može da se "nastani" na isti stub, jer stub nije njihov, oni samo rentiraju mesto za "antene".

Još nisam video da je negde promenjena Huawei oprema iako je već kraj maja meseca. Verovatno su čekali da konačno dobiju pare iz kredita američke EXIM banke, pa će polako sad da menjaju.

Kraj 2023. negde novembra. Domaća firma iza koje stoje ovi stranci se zove Sky Towers Infrastructure.

To između ostalog za posledicu ima da svi novi stubovi sagrađeni za A1 i mts izgledaju isto. Takođe, sad Telekom teško može da kaže da A1 ne može da se "nastani" na isti stub, jer stub nije njihov, oni samo rentiraju mesto za "antene".

Još nisam video da je negde promenjena Huawei oprema iako je već kraj maja meseca. Verovatno su čekali da konačno dobiju pare iz kredita američke EXIM banke, pa će polako sad da menjaju.
Kod mene ima par stubova vec gde mts se nalazi na A1 stubovima ali ispod.
Ali A1 od kad znam za njih rade te jake predsjnike. Jer znam ujutru kad resetuju stubove znam da primam sognal 2 ili 3 tornja od mene dok ne upale bliže Bazne stanice

Vidim da je 5G signal prakticno samo u urbanim zonama. Kada se moze ocekivati 5G signal na ostalim postojecim baznim stanicama, pored auto-puta i magistrala?
Onog momenta kada i nindza kornjace u BG kanalizacijama budu imale 100%-tnu pokrivenost 5G signalom i kad bude pokriven svaki kvadratni milimetar terirorije gde zivi stanovnistvo koje se smatra se smatra prioritetnim (gradovi), mozda im tada klikne u glavi "Hej postoje jos mesta gde zive ljudi a da to nije BG, NS, Nis, daj i njima jadnicima da pustimo 5G" 😌

Ja zivim u selu koje ima oko 500 stanovnika, duboko u fruskoj gori, daleko od civilizacije, 5G ima od samog pocetka. Jeste to onaj sporiji 5G, maximum ide nekih 300mbit, ali tu je. To je slovacko selo, pa stoga mislim da su odlucili prvo experimetisati na slovacima, pa kad ispitaju, onda ce ce dobiti i ostali. 😀

12 KM od Slavije, još niko nema u mom kraju.

Imam i ja u selu, 10 km od Inđije. Veći problem je što nemam A1 4G signal.
1000018988.webp

Ja zivim u selu koje ima oko 500 stanovnika, duboko u fruskoj gori, daleko od civilizacije, 5G ima od samog pocetka. Jeste to onaj sporiji 5G, maximum ide nekih 300mbit, ali tu je. To je slovacko selo, pa stoga mislim da su odlucili prvo experimetisati na slovacima, pa kad ispitaju, onda ce ce dobiti i ostali. 😀
Gde ima jos Slovaka na Fruskoj gori? U Glozanu nema 5g,isto Slovaci.

Verovatno Lug.

5G rollout, bar kad je u pitanju sporija verzija kod Yettel i MTS (osim opština koje su Huawei) bih rekao da ide dobrim tempom, ako uzmemo u obzir da je prošlo oko 6 meseci od puštanja. A1 ima malo drugačiju strategiju, možda malo "pošteniju", ali po prirodi ide sporije, jer moraju i dodatnu opremu da stavljaju na svaku 5G baznu stanicu.

Po meni Fruška nije čudan izbor jer je blizina NS, a i turističko mesto.
Koliko sam uspeo da ispratim najpre su gađali:
  • Najveće gradove(centar i naselja sa većom populacijom)
  • planine, banje
  • hale, stadione
  • veće industrije
Pretpostavljam da tim ispunjavaju prve(možda i druge) obaveze procenata pokrivenosti stanovništva. @akki je kačio kako bi to u naredjim godinama trebalo da izgleda od dobijanja dozvola.
Lično me “kače” 2 stanice u Mirijevu, ali nisam imao problema ni preko 4G-a, tako da sem kad ga koristim kao backup za nesto nemam neki lični benefit.

Vidim to na mapi ali sam mislio da se nesto promenilo. Od pocetka ni makac.

Postovani vidim ovde pojedini svasta pisu.sto se tice mts stubova jesu prodati. sto se tice 5g mreze 90 procenata jetel i mts svuda na svim baznim stanicama pusten 5g . A1 malo zabusava . za sada jetelu ne mogu da donesu vodu jer svoju mrezu 90 posto pustio na 700mhz ostali samo pustaju preko postojecih frek . bar je tako gde sam pratio po srbiji signal. a sto se tice stubova ima ih dosta gde rade sva tri operatera na istom stubu i to je mnogo dobra stvar ...pogledajte pokrivenost i frekv na ovom sajtu

Negde videh da je za 5g mrežu potrebno dovući neke optičke kablove do bazne stanice. Juče je otac video neke ljude kako kopaju sa nekim kablovima, i rekli su mu da pojačavaju internet na mobilnim telefonima. Sad ako je to istina da 5g ima veze sa podzemnim kablovima, onda mogu da očekujem 5g ubrzo 🙂
Inače evo jednog Telekom tornja sa NSA 700 5g mrežom
Pogledajte prilog 540086
Prijatelju svi stubovi moraju biti povezani optikom da bi bila puna brzina bazne stanice...nije moranje ali je prioritet

Prilozi

• 20260601_202216.webp
    20260601_202216.webp
    413.7 KB · Pregleda: 74
  • 20260601_202239.webp
    20260601_202239.webp
    79.4 KB · Pregleda: 67
Veceras sedim na terasi i pogledam na lamele kad izmedju lamela ugledam novu baznu, nema jos antena, pitam se cija li je A1 ili necija druga...videcemo...
Yettel nije. Ili je A1 ili je mts.

1780382200859.webp
Da li je ovo A1 antena?
Ako jeste, doći će vrlo brzo n78 5G sektor tu. Vidiš da je pored antene još jedan držač, odnosno ovaj sektor je pomeren malo u stranu, da bi napravili mesto za n78 "kockicu".

Juče sam bio u apatinskoj poslovnici mts-a pa pitah kada će aktivirati 5G na baznoj stanici koja pokriva najveći deo grada (dve već imaju 5G ali su one na periferiji). Od radnice dobih odgovor da je prošle nedelje počela sa radom i pokaza mi svoj telefon na kom ima 5G signal, kod mene ništa. Pogledam na NetMonster i vidim da je tu ali mi mreža nije dostupna. Ako se dobro sećam neko je ranije pominjao u temi da u periodu testiranja signal imaju samo njihovi radnici?

Screenshot-20260602-090300-Net-Monster.jpg

Yettel nije. Ili je A1 ili je mts.

Pogledajte prilog 541516
Da li je ovo A1 antena?
Ako jeste, doći će vrlo brzo n78 5G sektor tu. Vidiš da je pored antene još jedan držač, odnosno ovaj sektor je pomeren malo u stranu, da bi napravili mesto za n78 "kockicu".
Jeste A1 na toj lameli, a na drugoj mts i yettel oni su vec postavili 5G N78 sektore

I sad jos ova nova se gradi, mozda ce A1 da tu da stavi, a ne na lamelu....

@GoranGoGi ne brini ništa, dobijaš n78 5G baš tu pored tog postojećeg sektora za nedelju - dve. Nema šanse da ne stave. Kod mene u Pirotu su na svim BS na kojima su postavljali n78 "kockice" prvo pomerali u stranu sektore baš kao tu kod tebe. Dobićeš i B28 + B20 + B3 + B3 + B1 + B7 LTE i još n78 NR signal.

Ona nova tamo u daljini, prvo da vidimo ko će da se nakači prvi na stub. Da li mts ili A1.

Kod nas ovde u Huawei područjima, još ništa od 5G-a na mts-u, i ko zna kad će...

Ko hoće nek čestita, krenulo je kopanje za 5g i kod mene (bar mislim da je tako). Pitam Gemini, kaže da su ovi kablovi zapravo mikrocevi za optičku infrastrukturu koju koriste operateri, gde je sledeća faza guranje optike, i montiranje na baznu stanicu. Što će verovatno potrajati do jeseni.
5151.webp

Ko hoće nek čestita, krenulo je kopanje za 5g i kod mene (bar mislim da je tako). Pitam Gemini, kaže da su ovi kablovi zapravo mikrocevi za optičku infrastrukturu koju koriste operateri, gde je sledeća faza guranje optike, i montiranje na baznu stanicu. Što će verovatno potrajati do jeseni.
Pogledajte prilog 541548
Gde je to kopanje ? Blizini bazne stanice, ili? Misliš da toliko sporo će biti?

Kopali su na više lokacija. Viđao sam ih na livadama duž magistrale Niš-Svrljig, ekipa sa kombijem, 2 ogromna kotura ovih šarenih creva i onom priključnom mašinom koja mislim da kopa podzemne kanale za vodovod ili kablove. Slika je nekih 200-300m od BS (A1 i Yettel)
Otac ih je jednom prilikom pitao šta se dešava, oni su mu rekli da pojačavaju internet za telefone.

Где то А1 има све фреквенције на многим базним станицама немају ни б1 за џабе искључивали 3г.

Nazad
Vrh Dno