Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Drži prstom portafilter da ne izleće. Verovatno treba malo jače da stegneš, ali ako ipak nećeš, ovlaš ga drži, ako uopšte ima ekstrakcije.

Smanji na 15 g za početak, melji krupnije. Šta ima veze ako je 25 s ekstrakcija ako nije 30 s.
Desilo mi se jednom da se portafilter pokrene.

Evo fotografije:
73r+CRMjpg.webp

Da dodam ono što fotografija ne može preneti. Kad otvorim kesu LM Pink Bourbon-a zaplahne me miris voća. Kad otvorim kesu sa CRM Pink Bourbon oseća se miris prženja, što bi rekli tradicionalni miris kafe. Takođe, za CRM Pink Bourbon sam primetio zrna u dve nijanse braon boje, kao da su pomešane dve šarže prženja neznatno različite.

Hvala @nidza, ekstrakcija 1:2 - 1:2,3, stepen sitnije mlevenje, cirka 18,2 umesto 19,2 (sa koliko sam krenuo) je popravilo stanje, znatno. I dalje se oseća blaga karamela, slatkoća od prženja (da je tako nazovem), nije lajt voćno-cvetni ukus, ali sada dosta bolje od prvih šoljica sa ovim zrnom.

Moram da naglasim da moja preferencija naginje ka srednjem do svetlom prženju, voćne i cvetne arome. I pored izražavanja kritičnih tonova naspram CRM (iz mog subjektivnog ugla), ovo je i dalje jako dobra i kvalitetna kafa, a svakoj kafi treba pogoditi optimalnu recepturu pripreme. Samo žalim da naglasim razliku između moje lične preferencije, tj. subjektivne slike i objektivnog stanja.

Poslednja izmena:
Evo fotografije:
Pogledajte prilog 540722

Da dodam ono što fotografija ne može preneti. Kad otvorim kesu LM Pink Bourbon-a zaplahne me miris voća. Kad otvorim kesu sa CRM Pink Bourbon oseća se miris prženja, što bi rekli tradicionalni miris kafe. Takođe, za CRM Pink Bourbon sam primetio zrna u dve nijanse braon boje, kao da su pomešane dve šarže prženja neznatno različite.

Hvala @nidza, ekstrakcija 1:2 - 1:2,3, stepen sitnije mlevenje, cirka 18,2 umesto 19,2 (sa koliko sam krenuo) je popravilo stanje, znatno. I dalje se oseća blaga karamela, slatkoća od prženja (da je tako nazovem), nije lajt voćno-cvetni ukus, ali sada dosta bolje od prvih šoljica sa ovim zrnom.

Moram da naglasim da moja preferencija naginje ka srednjem do svetlom prženju, voćne i cvetne arome. I pored izražavanja kritičnih tonova naspram CRM (iz mog subjektivnog ugla), ovo je i dalje jako dobra i kvalitetna kafa, a svakoj kafi treba pogoditi optimalnu recepturu pripreme. Samo žalim da naglasim razliku između moje lične preferencije, tj. subjektivne slike i objektivnog stanja.
Vau, što lepa slika! Definitivno su tamnije, ali ako je ukus dobar, to je najbitnije

Vidim kroz postove da je pominjana par puta, ali Malaja przionica za svaku pohvalu. Dugo nisam mogao da nadjem przionicu i kafu koja mi odgovara. Guatemala i Honduras blend su mi bas legli, sto je takodje uz svezu kafu bitno da sam dobio vrhunsku uslugu. Brz odgovor i slanje u najkracem roku. Moja Viva plese i dominira jutrom sa njihovom kafom 😁

Pazario Sage Barista Pro,javljam utiske za koji dan 🙂 Valjda ce biti lep upgrade u odnosu na Vivu 🙂

Da li ste culi za moka pot koji se zove 9barista, 9 zato sto proizvodi 9 bara koliko je potrebno za ektrakst kreme tj ulja iz kafe

Da li ste culi za moka pot koji se zove 9barista, 9 zato sto proizvodi 9 bara koliko je potrebno za ektrakst kreme tj ulja iz kafe

Čuo, ali mi nekako nikad nije bio jasan, sem za vrlo uski set primena tj. usku populaciju ljudi koji prave espreso. Ima mi smisla u malim kuhinjama ili na kampovanju. Ali sem toga, za manje pare se može uzeti aparat sa koji je fleksibilniji što se pripreme raznih prženja tiče, a jeftinije možeš da prođeš i ako hoćeš stalno jedno te isto da praviš.

Sa dizajenerske strane je mega impresivan doduše, i kul je što je sve od metala. Zato i toliko košta, što je opravdano. Ali mi se čudno uklapa u tržište. Može biti da za kampovanje/low-space nema bolje pa tu dominira, plus štreberi poput nas koji se lože na dizajn.

Jeste skupo, ali ne zauzima toliko prostora koliko zauzima espreso masina.
Jel mozes da mi nadjes espreso uredjaj koji pravi pritisak od 9bara da bi ekstraktovao ulje(kremu) iz kafe a da je jeftiniji od 9Barista?
Evo mene bas zanima.

Jeste skupo, ali ne zauzima toliko prostora koliko zauzima espreso masina.
Jel mozes da mi nadjes espreso uredjaj koji pravi pritisak od 9bara da bi ekstraktovao ulje(kremu) iz kafe a da je jeftiniji od 9Barista?
Evo mene bas zanima.
Zaboravio sam da 9 bara nije standard... Ja lično merkam Gaggia Classic Pro i da sam ručno promenim opruge, ima da se poruči, mislim zajedno ispadne manje od 9Barista (u zavisnosti šta tačno uzmeš). Na KupujemProdajem ima za 385-525 evra trenutno + 10 funti opruge + isporuka. Sage Bambino Plus se često preporučuje, slična priča, bez modificikacija ima 9 bara, oko 500 evra ide cena kod nas, koliko vidim (mislio sam da je jeftiniji 🤨).

Ja sam godinama hteo da uzmem ovu Italijansku lepoticu ali kako sam se vise udubljivao u svet kafe brzo sam shvatio da ne mogu da ekstraktuju kremu koju ja zelim 🙂

1779886223829.webp
Takodje mi je bitno koje je zrno kafe, da li je robusta ili arabica, nekom je svejedno, nekom nije

Ja sam godinama hteo da uzmem ovu Italijansku lepoticu ali kako sam se vise udubljivao u svet kafe brzo sam shvatio da ne mogu da ekstraktuju kremu koju ja zelim 🙂

Pogledajte prilog 540910
Takodje mi je bitno koje je zrno kafe, da li je robusta ili arabica, nekom je svejedno, nekom nije
Brate, kol'ko ovo košta? XD A Flair ili Robot? To preporučuju od full manuelaca. Takođe, da li voliš gorku kafu? Sad čak preporučuju skidanje kreme ako ne voliš gorku...

Brate, kol'ko ovo košta? XD A Flair ili Robot? To preporučuju od full manuelaca. Takođe, da li voliš gorku kafu? Sad čak preporučuju skidanje kreme ako ne voliš gorku...
Zavisi od finisa, 1300 do 2000 eura
Ne volim gorku, furam arabicu koja ima duplo manji sadrzaj kofeina i vise je citricna.

Nazad
Vrh Dno