Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Ocekivano. Sprema se trziste lagano za sledeci model i pravi i gigantski udar na Edu trziste sledeceg proleca.

Malopre sam prikacio eksterni HDD na Air. Hteo sam da gledam klipove sa letovanja. Nemogu da ih otvorim preko VLC plejera pise mi da imaju malwer i da obrisem kllip. A kad otvorim plejer i dodam video mogu da ga pogledam. Kako mogu da stavim defoltni plejer VLC a da mi ne prijavljuje malver?
/
Jesi probao preko neke druge aplikacije? Inna ili neku drugu?

Generalno gledano isplati li se kupovina nekog Macbook laptop-a preko Easy upgrade na određeni broj meseci i da li je 24/1 generalno dovoljno za neki rad koji ne zahteva obradu videa plus neki casual gaming? Ili gledati odmah više memorije?

Evo nekog mog iskustva od mesec dana (m5p 48/1).
Sve sto mu bacis da radi, on ce da uradi, ali...
Ako neki program zahteva vise resursa kao na primer: imas brda slika i video snimaka, program gleda duplikate itd. taj program moze da se
'prostre' i vise nego sto je dugacak.
Zauzeo mi je preko 50GB ram-a dok je isao kroz 300 gb. Dakle popunio je 'free' ram od oko 35gb, i dodao swap od 20-30 gb dok nije zavrsio posao.

Ovo ti pricam, jer mislim da koliko god rama da uzmes, neki program ce da predje preko limita i uci u swap jer mu se moze..
Mimo posla koji radim, ovo je neki prosek koliko sistem kod mene trosi resursa:

Najveci ram potrosaci:
Browser: Firefox (oko 4-5 tabova u proseku, nekad manje nekad vise)
BlueStacks (android simulator, gledamo klinca uvece preko kamere) - moze da se steluje, al' 4gb rama je minimum.
Ostalo: App's koji rade u pozadini:

1779644859104.webp

GPU data (mac je u clamshell modu + dva monitora preko dock-a (2k/1k)

1779645233038.webp

Kod mene WindowServer jede oko 3GB... Kod tebe ga nema uopšte.
Verovatno je kod mene toliko narastao jer mašina gura 6k + 5k + 4k monitor.

Jedu i AI modeli u LM Studio čim se izabere nešto bolje. Kao i ComfyUI za generativni AI tipa text to image ili image to video ili upscaling. I onda se čak dešava da drlja swap i da za par nedelja se istroši storage TBW kao da je laptop radio godinu dana normalno.

@Martin Mystere kako bi izgledao primer takvog placanja ako bi menjao svake god?

Pa tehnički ne znam, ja to pitam nekog za samu isplativost ako je to neko imao u praksi, dok mislim bi u teoriji to bilo nešto najsličnije operativnom lizinga, tipa plaćaš mesečno neki iznos rata koji je manji od rate ako bi kupovao na kredit ali postoji i neki deo koji je vezan za otkupnu vrednost, u zavisnosti od broja plaćenih rata i ti nisi vlasnik istog kao da su ga kupio na kredit već je vlasnik prodavac. Po isteku tog nekog perioda postoje opcije otkupa ili nastavka saradnje ali sam pitao da bi to objasnio neko ko je imao iskustava sa tim - ako je neko uopšte imao...

I onda se čak dešava da drlja swap i da za par nedelja se istroši storage TBW kao da je laptop radio godinu dana normalno.

@Martin Mystere kako bi izgledao primer takvog placanja ako bi menjao svake god?

Pretera ga sada...
Mašina sa 64GB ne swap-uje toliko sa ComfyUI. Ni na 36GB nije toliko strašno čak i ako model nije u GGUF-u...

Pre će se ComfyUI server diskonektovati nego što će toliko da swap-uje da uništi SSD.

marantz pa ja sam sa 24GB ostaivo noću Z-image turbo da se generišu slike i promptovi za nju, i radi i img to video, ne pričam ja o tuđem isklustvu. I moj TBW je kao trećina od drugovog M2 Max za 2 nedelje igranja sa tim noću. Pa za samo 1 sliku znaš koliko swap drlja da generiše. Drugo je to kada ti imaš dosta pa onda ne dira swap. 24GB nije dosta za ai.
Godišnje je prosek 10 do 30. Ja imam sada ovo: [98.1 TB] (Macbook m4 pro 24gb)

Sta se desava sa KP prodavcima, par njih sa najvecim brojem ocena nema vise.
Vidim da su se neki novi pojavili.

Da, verovatno vozi samo interni ekran, pa zato troši "samo" 1GB. Mac je relativno zahtevan po pitanju dodatnih monitora, posebno, ako rezolucije nisu proporcionalne internom renderingu. Svaki frejm se sklaira i to dosta može da optereti mašinu.

Npr. stari MacBook Pro Core i9 9880HK, 32GB RAM, R5500 se muči da pušta Youtube kada je povezan na 6k monitor. Na internom ekranu, bez povezanih dodatnih monitora, gura bez problema 4k što je i logično. Isto je i sa MacBook Air M1 sa 8GB RAM-a, mada nešto bolje.

Neka preporuka za rad sa 2 ili više eksternih monitora - min. MacBook Pro sa 16-24GB.

ima li neko rijesenje za dual monitor setup za Macbook Pro m2(cist m2, nije m2 pro)?
hardwerski su mu ogranicili da moze 1 monitor i njegov ugradjeni i to je to, a navikoh se na matorom mekbuku iz 2016 na 2 monitora... 🙂
bila odlicna kupovina, 24gb -> 650e

ima li neko rijesenje za dual monitor setup za Macbook Pro m2(cist m2, nije m2 pro)?
hardwerski su mu ogranicili da moze 1 monitor i njegov ugradjeni i to je to, a navikoh se na matorom mekbuku iz 2016 na 2 monitora... 🙂
bila odlicna kupovina, 24gb -> 650e

Jedno neki USB-C dock sa DisplayLink tehnologijom. Na USB-C spoji native ekran, a u drugi USB spoji dock, pa iz njega kablom monitor.
Ja sam na na MacBook Air M1 koristio Dell D6000 sa dva 4k monitora.

Ne očekuj čuda od toga, pošto hoće da secka, posebno ako se uključi video conf na Teams i sl.
Možda neki noviji sa 10Gbps portovima radi bolje.

Evo malo poređenja jednog dobrog Intel MBP i Apple M5 Max MBP po ovim vrućinama...

Intel - ne vrti ništa, mašina je u idle-u...

Screenshot 2026-06-03 at 10.57.01 copy.webp

MacBook Pro M5 Max - vrti u pozadini ComfyUI sa GGUF QWEN modelom i workflow-om podešenim da stane u 32GB RAM-a

Image 3. 6. 2026. at 11.01.webp

Ipak, najimpresivnija stvar kod M5 MBP...

Screenshot 2026-06-03 at 09.21.07.webp

Onda je prljav, iako je i9. Bar ga produvaj malo sa kompresorom…

Čist je kao suza, ali takav je kakav je, nisu bez veze prešli na ARM. Vodim računa o svojim mašinama, čak mi je i MacPro redovno očišćen od prašine. Nije to tako jednostavno, da se malo pročisti kompresorom i Intel Core i9 odjednom postane M5 Max 😀

Problem je što je ta poslednja generacija Intel procesora koja se ugrađivala u Apple mašine poznata po lošem radu i pregrevanju.

Šteta, jer sama mašina je super u delu koji je do Apple-a (touch ID, odlični 6x zvučnici, odličan ekran, Apple Pay, tastatura, izrada...).

Supruga je ranije imala MacBook Air sa Core i3. To je tek užas, prosto neverovatno koliko joj bolje radi MacBook Air sa M3.

Čist je kao suza, ali takav je kakav je, nisu bez veze prešli na ARM. Vodim računa o svojim mašinama, čak mi je i MacPro redovno očišćen od prašine. Nije to tako jednostavno, da se malo pročisti kompresorom i Intel Core i9 odjednom postane M5 Max 😀

Problem je što je ta poslednja generacija Intel procesora koja se ugrađivala u Apple mašine poznata po lošem radu i pregrevanju.

Šteta, jer sama mašina je super u delu koji je do Apple-a (touch ID, odlični 6x zvučnici, odličan ekran, Apple Pay, tastatura, izrada...).

Supruga je ranije imala MacBook Air sa Core i3. To je tek užas, prosto neverovatno koliko joj bolje radi MacBook Air sa M3.
Intel platforma poslednje generacije koja je ugrađivana u Mac mašine je prosto neuporediva sa ARM arhitekturom po svim parametrima, ko je prešao na ARM to jako dobro zna.
Jednostavno, arhitektura je bolja i to je to.

Imam isti taj samo sa i7/5300m i kada sam ga propisno isprašio, ohladio se za dobrih 10-15 stepeni, a uzet je nov novcat pred kraj 2022. Planiram i pastu da zamjenim, jer je još fabrička, a u iStatMenus sam napravio custom profile za ventilatore. Sad mi je na leru sa nekoliko aplikacija i jedno 50-60 tabova u Safariju oko 45-50 stepeni, pa i niže… Takođe, nagnut je ka meni, tako da ima i prirodno strujanje zraka ispod.
@RingeRaja Srki, ne sporim, samo kažem da je možda vrijeme za čišćenje i/ili zamjenu paste. Ne bi trebao u leru da bude na 75+ stepeni iako je i9. Ništa više. Imam i 13/i7 2020 i sa Sonomom mi je spustio temp za 10+ stepeni. Just saying.

Imam isti taj samo sa i7/5300m i kada sam ga propisno isprašio, ohladio se za dobrih 10-15 stepeni, a uzet je nov novcat pred kraj 2022. Planiram i pastu da zamjenim, jer je još fabrička, a u iStatMenus sam napravio custom profile za ventilatore. Sad mi je na leru sa nekoliko aplikacija i jedno 50-60 tabova u Safariju oko 45-50 stepeni, pa i niže… Takođe, nagnut je ka meni, tako da ima i prirodno strujanje zraka ispod.
@RingeRaja Srki, ne sporim, samo kažem da je možda vrijeme za čišćenje i/ili zamjenu paste. Ne bi trebao u leru da bude na 75+ stepeni iako je i9. Ništa više. Imam i 13/i7 2020 i sa Sonomom mi je spustio temp za 10+ stepeni. Just saying.

Isti taj samo 4 generacije pre i 3x manji TDP 🙂 Nije isto Core i9-9880HK i i7-5300m... Čista je mašina, čak je i otvarana baš zbog toga.
Koji je to uopšte MacBook Pro 16" sa i7-5300m, nije mi poznato. Osim, ako ne misliš na Radeon-a.

Intel Core i9-9880HK MacBooks are notorious for running incredibly hot. At idle, typical temperatures hover between 50 to 65C Because the aluminum chassis acts as a giant heatsink, this heat is often felt directly.

Poslednja izmena:
Uvek se oduševim kako je to lepo zapakovano, umetnost! Kada sam ga otvarao, gledao sam desetak minuta sve detalje i kako je sve dobro urađeno.

Za par godina otvoriću verovatno i ovaj M5 Max 😁

IMG_3908.webp

Čitam ovo danima i jasan mi je MS cilj, prebaciti što više korisnika na pretplatu pošto je bolja kontrola i veća zarada, ali je nečuveno da ti neko uskrati funkcionalnost programa koji si legalno kupio, platio. Jedna stvar je da prestanu da daju update, dodaju nove funkcionalnosti, ali je nedopustivo, praktično posmatrano, da ukinu legalno kupljenu i plaćenu licencu za softver.
Imaš stari računar, nemaš nikakvu potrbu da instaliraš noviji Office pošto stari radi i čemu onda ovakav potez.
Jedino ako ih dokače na globalnom nivou i prinude da promene ovo ograničenje upotrebljivosti programa, ali ne verujem da neko hoće da se cima oko toga.

Ovo je više za ovaj podforum 😃

Nazad
Vrh Dno