Za utičnice je bolje kupiti smart šuko u Ikei,smešna cena i dobiješ merač potrošnje.
Nazidne prekidače sam rešio tako što sam ostavio stare,a ugradio smart GU10,E27 i E14 sijalice i njih upario sa smart mobilnim prekidačima.Svaka pametna sijalica ima svoj fizički mobilni prekidač,tako da mobilni retko ili nikada ne koristim radi kontrole svetla,a neke sam upario i sa senzorima pokreta.
Tipičan primer mobilnog prekidača je na natkasnama pored kreveta za spavanje,jednostavno nema ustajanja iz kreveta za paljenje i gašenje svetla,niti ti treba mobilni telefon za tako nešto.
Primer za senzore pokreta su ti prostorije kao kuhinja,kupatilo,terasa,ulazni antre.Nema potrebe za besomučnim čvakanjem po prekidačima na zidu.Ikea ti je najbolji prijatelj za 90% smart automatizacije po veoma pristupačnim cenama,osim za hab koji je nedavno osetno poskupeo u celoj evropi pa i kod nas.Takodje Ikea koristi AAA i AA baterije,nema više preskupih ,nepunjivih i brzo trošećih dugmetastih i nekada teško dostupnih ostalih tipova baterija.Izbacio sam sve senzore svih proizvodjača koji su imali nestandardne ili dugmetaste baterije i prešao sam isključivo na punjive AAA ili AA baterije za sve senzore.Od Ikea garancije nećeš naći bolju,jedino što Ikea nije suvi kvalitet, ali u odnosu na cenu je dobra kupovina.
Ako imaš nestandardnu rasvetu,onda pogledaj Sonoff i Tapo rešenja,imaš domaćeg uvoznika i garanciju.Tapo je bolji kvalitet od Ikea proizvoda,prednost su im veoma dobre kamere,povoljna cena haba i interesantne verzije habova, relativno dobar izbor smart senzora i prekidača pa možeš sve da objediniš sa samo jednom jedinom aplikacijom za mobilni.