Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Jel primecujete neku razliku nakon update dongle-a?

Btw, da li je neko imao problem sa Avatto ZWSM16-4 zigbee modulom sa pairovanjem? Povezan regularno, tasteri funkcionisu, ubacim ga u pairing i nece zigbee2mqtt da ga prepozna niti da se pojavi u logovima. Probao restarte svakakve, nista.

Ma da li je realno da mi zigbee senzori konstantno nedostupni? Cas jedan, cas drugi... bukvalno se ne desi da su svi online... ZHA i zbdongle-E???

Za one koji prate kvalitet vazduha na smart uređajima-Co2 u prostorijama,kako vam se kreću vrednosti?Meni nešto pokazuje preko 2000.

Ja imam DIY rešenje tako da ne znam koliko su tačne vrednosti.
Kad je provetreno i nikoga nema u stanu vrednosti se kreću oko 400 što je ja mislim minimum koji senzor podržava, ako sedim tu u prostoriji gde je senzor i zatvorena su mi vrata i prozori onda vrlo brzo ode preko 1000 pa se drži tu negde do 1500. U nedelju kad sam imao neke goste, bilo nas 7 u stanu i tada smo nagurali 2055, bilo hladno pa se nije otvaralo...

Za one koji prate kvalitet vazduha na smart uređajima-Co2 u prostorijama,kako vam se kreću vrednosti?Meni nešto pokazuje preko 2000.
meni je izmedju 300-600ppm, jednom je otisao na 1000 na kratko (mozda sam ga tad testirao)...

Realno, 1000ppm i sve preko uopste nije dobro za zdravlje... Sad, pitanje koliko su tacna ta ocitavanja... Ali ne verujem, tj nadam se da ne grese vise od 20% 🙂

Ikea Alpstuga air senzor sam testirao.Kada su svi prozori zatvoreni u ovom hladnijem periodu bez grejanja,dobijem oko 2000 ,kada otvorim prozore na par sati pada na 1300,dok u sobama gde se spava sa zatvorenim prozorima tokom noci ide na 2700.Ostaje da pratim kada dodje leto i topliji period i kada su svi prozori na kant mltene tokom celog dana sta se desava.

Izvor Google search (AI)
Uticaj nivoa CO2 na zdravlje i ponašanje

Nivo CO2 (u ppm) Kvalitet vazduhaUticaj na organizam i simptomi
350 – 450OdličanTipičan nivo svežeg, spoljašnjeg vazduha.
450 – 800DobarOptimalan nivo za boravak i spavanje u zatvorenom prostoru.
800 – 1.000PrihvatljivGornja granica dobrog vazduha; osetljive osobe mogu osetiti blagu zagušljivost.
1.000 – 1.500LošJavlja se umor, pad koncentracije, pospanost i osećaj "teškog" vazduha.
1.500 – 2.000Veoma lošDolazi do glavobolje, smanjenja kognitivnih sposobnosti i jake pospanosti.
Preko 2.000Opasan / NedozvoljenIzaziva mučninu, blagu vrtoglavicu, ubrzan puls i gubitak pažnje.
Preko 5.000Toksičan nivoMaksimalna dozvoljena granica za osmočasovni rad u industriji, izaziva ozbiljne tegobe.

Ako nemas ove probleme, rekao bih da je senzor netacan

Pa vidiš da se 5k može trpeti 8h. 2500 jer imaš goste u sobi traje jako kratko. Dok odeš do toaleta, udahneš bolji vazduih i resetuješ se na neki kraći period.
Verujem da bi bio problem živeti u tim uslovima.

Ali simptomi se javljaju u roku od 30 - 60min boravka u prostoriji sa ovim koncentracijama...

Tako da i dalje mislim da mu je senzor problematican...

Dok odeš do toaleta, udahneš bolji vazduih i resetuješ se na neki kraći period.
A ako nije, onda neka proveri prostatu 🙂

Moje opažanje je da za dobro provetravanje mora da se napravi promaja. Ja sam veći deo dana na poslu tako da meni bude dovoljno kad provetrim ujutro nakon ustajanja i naveče pred spavanje da se resetuje vazduh u prostoriji.

Ko boravi duže ili ima više ljudi u kući sigurno mora češće.

Sada sam otvorio prozore u tri prostorije, imam tri senzora i palo je na oko 400-500 na sva tri senzora.Slažem se da promaja značajno utiče,vidi se značaj na senzoru.
Ostaje jedino problem noću kada se spava a svi prozori su zatvoreni.
Koje vrednosti postaviti za Co2 ako želim da senzor pretvorim u svrhu dojave požara u nekoj automatizaciji?
Sada sam počeo da razmišljam o klimi koja ima dovod svežeg vazduha sa jedne strane ,a sa druge o nekom sistemu rekuperacije u stanu.Generalno imam čist vazduh napolju,berem trešnje sa prozora 😁 .

Poslednja izmena:
Za utičnice je bolje kupiti smart šuko u Ikei,smešna cena i dobiješ merač potrošnje.
Nazidne prekidače sam rešio tako što sam ostavio stare,a ugradio smart GU10,E27 i E14 sijalice i njih upario sa smart mobilnim prekidačima.Svaka pametna sijalica ima svoj fizički mobilni prekidač,tako da mobilni retko ili nikada ne koristim radi kontrole svetla,a neke sam upario i sa senzorima pokreta.
Tipičan primer mobilnog prekidača je na natkasnama pored kreveta za spavanje,jednostavno nema ustajanja iz kreveta za paljenje i gašenje svetla,niti ti treba mobilni telefon za tako nešto.
Primer za senzore pokreta su ti prostorije kao kuhinja,kupatilo,terasa,ulazni antre.Nema potrebe za besomučnim čvakanjem po prekidačima na zidu.Ikea ti je najbolji prijatelj za 90% smart automatizacije po veoma pristupačnim cenama,osim za hab koji je nedavno osetno poskupeo u celoj evropi pa i kod nas.Takodje Ikea koristi AAA i AA baterije,nema više preskupih ,nepunjivih i brzo trošećih dugmetastih i nekada teško dostupnih ostalih tipova baterija.Izbacio sam sve senzore svih proizvodjača koji su imali nestandardne ili dugmetaste baterije i prešao sam isključivo na punjive AAA ili AA baterije za sve senzore.Od Ikea garancije nećeš naći bolju,jedino što Ikea nije suvi kvalitet, ali u odnosu na cenu je dobra kupovina.
Ako imaš nestandardnu rasvetu,onda pogledaj Sonoff i Tapo rešenja,imaš domaćeg uvoznika i garanciju.Tapo je bolji kvalitet od Ikea proizvoda,prednost su im veoma dobre kamere,povoljna cena haba i interesantne verzije habova, relativno dobar izbor smart senzora i prekidača pa možeš sve da objediniš sa samo jednom jedinom aplikacijom za mobilni.

Poslednja izmena:
Imam utičnice ali želim da izbegnem toliku "budžu" van zida. Imam i Sonoff dugmiće, ali definitivno želim da opametim prekidače a ne sijalice. Imam već objedinjenu aplikaciju - Home Assistant. 🙂 Deluje mi da će biti zamena prekidača i da će ići pametni u nadzidne kutije (86x86).

Imam utičnice ali želim da izbegnem toliku "budžu" van zida. Imam i Sonoff dugmiće, ali definitivno želim da opametim prekidače a ne sijalice. Imam već objedinjenu aplikaciju - Home Assistant. 🙂 Deluje mi da će biti zamena prekidača i da će ići pametni u nadzidne kutije (86x86).
Ej, ovo za nadzidne kutije je resenje za nas bez nule u prekidacu ;-)

Sonoff ima rešenja za nulu.Meni je sve to previše maltretiranja oko prekidača i potpuno nepotrebno.
Pre bih išao da neko smart rešenje spakujem u kutiju-masku od lustera,visilice,plafonjere ili llšta već ,tamo gde se nalazi klema za povezivanje,a ne da rovarim po doznama.Smart sijalica je po meni najbolje rešenje,osim ako se ima neka posebna ili specifična rasveta.Sada bar ima toliko takozvanih dizajnerskih sijalica raznih oblika,veličina i stilskih rešenja u klasi jednobojnih obično toplo belih sijalica.

Poslednja izmena:
Nemam dozne, sve je nazidno, i ja želim što elegantnije rešenje + su u pitanju LED paneli, nema klasičnih sijalica. A i da ima, opet bih išao na isto rešenje kako ne bih došao u situaciju da mi neko na klasičan prekidač prebaci sijalicu u offline.

Zašto bi ga neko ugasio,ako prethodno zna kako sistem funkcioniše,i ako imaš mobilni fizički prekidač u toj prosroriji?U nekim prostorijama imam dva mobilna prekidača,i nikada niko nije ugasio prekidač u dozni,osim dužeg odsustva u stanu ili ako je nešto hitno žuriš negde i tome slično.Čak i ako ostane isključen u dozni,opet nije nikakav problem,jer opet moraš da prođeš pored njega ,osim ako vam prekidač nije na plafonu.
I dalje tvrdim da je smart sijalica najbolje rešenje, a smart prekidači su relikt prošlosti kada su smart sijalice bile skupe,slabašnih lumena ili pogrešnih boja.
Mobilnim prekidačem radim pali/gasi,dimovanje i promenu boja.
Mobilnom fizičkom prečicom radim sva moguća scenarija, tako da mi je mobilni apsolutno nepotreban.Njega koristim samo ako je negde neki problem.

Poslednja izmena:
A da se preveže prekidač?
Šta znam svi drugačije razmišljamo...I ja sam išao na pametne sijalice,prekidače prevezao,i koristim Ikea Rodret a sad Bilresa prekidače tamo gde su potrebni,ili senzore prisustva.

Onda se postavlja samo jedno pitanje.
Koja je svrha automatizacije,ako će je koristiti samo jedan korisnik,jer je očigledno da drugi ukućani ne koriste automatizaciju ili im je ona manje interesantna.To je realno čest slučaj.U tu svrhu sam i postavio mobilne prekidače i više nego što realno treba,kao i senzore pokreta,da svi mogu da koriste,a da se mobilni uopšte ne koristi,jer nikome to nije praktično da se jure po kući tražeći gde im je mobilni, da ga skidaju sa punjača, ili da im treba neka komanda automatizacije a oni imaju telefonski razgovor.Mobilni telefon je propast kućne automatizacije tamo gde ima više ukućana.U mom scenariju mobilni je apsolutno nepotreban i svi koriste automatizaciju putem fizičkih prekidača i prečica.Legao si u krevet,hoćeš da ugasiš svetlo ,klik na mobilni prekidač i to je to,pa ti sledeći put isključi prekidač na dozni,pa ćeš morati da ustaneš iz kreveta 🤣 .

Sta znam ja uvek volim da ostanem sa obicnim sijalicama i pametnim prekidacima. Nestane interner, desi se neki problem sa serverom/hub-om uvek ti ostaje klasican prekidac i pali/gasi.

Ikea smart home ima opciju direktnog uparivanja mobilnog prekidaca i sijalice,tako da internet,hab sve to moze da crkne, a sistem ce da radi.Opet je smart prekidac u dozni totalno nepotreban,jer cak i ako sve radi preko haba i nestane net,opet ce sistem da radi.
Imam i Sonoff resenje spakovano u tabli sa osiguracima.Povezan na osigurac na bojleru i napravljena dupla redundantna veza za ukljucivanje bojlera po jeftinoj struji.
Jedna veza je Sonoff uparen sa fizickim sonoff daljincem,a druga veza je Sonoff uparen sa tinjalicom.Tako sam dobio da mi tinjalica pali i gasi bojler,a ako neko zeli da upali bojler kada je skupa struja a on je naravno iskljucen,klikne sonoff fizicki prekidac i bojler je upaljen,znaci ni tu mi nije potreban prokleti mobilni,njega koristim samo kada sam van kuce.

Poslednja izmena:
Moze pomoc, kako da dodam kljuc na vrata za garazu u zgradi?
IMG_5798.jpeg

Prilozi

• IMG_5807.png
    IMG_5807.png
    1.2 MB · Pregleda: 14
Nazad
Vrh Dno