Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

• Začetnik teme Začetnik teme ABCD
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Taj vaučer je za tebe možda i najbolje moguće rešenje.
Kupiš nov TV po tvom izboru, dobiješ uredno fiskalni račun i imaš garantovanu saobraznost 2 godine.
Sve čisto.
A mislim da i njima odgovara više, manja im je petljancija.

Da, izgleda. Ali sada je mozda kasno jer sam dobio TV i raspakovao ga.

Ono što treba da dobiješ, pošto se radi o zameni robe, jeste

1. Novi garantni list sa identičnim uslovima garancije (po Zakonu o obligacionim odnosima), a sa upisanim serijskim brojem novog TV, radi identifikovanja na šta se odnosi nova garancija
  2. Potvrdu o zameni koja treba da poveže novi TV sa originalnim fiskalnim računom, u cilju očuvanja traga reklamacije.
NE treba da dobiješ novi fiskalni račun, jer bi to značilo da je došlo do raskida ugovora, pare su ti vraćene i ti si kupio nov TV tim sredstvima, ašto ovde nije slučaj.

Otprilike i ja vidim situaciju onako kako je već opisana. Malko sam to juče pomenuo, a ostalima hvala na detaljima. Ovo me podseća na nagradne igre. Ako tu osvojite neki uređaj, uz njega ne dobijete ništa ili u najboljem slučaju garantni list. Ako taj uređaj nije ispravan ili se pokvari, u dilemi ste šta da radite, tj. ne znate koje su vam opcije. Jedino što znate jeste da nema saobraznosti. Povezana priča, znam jednog dobitnika električnog trotineta na prošlogodišnjoj Frikomovoj nagradnoj igri. Uz trotinet je stigao upravo Tehnomedijin garantni list.

Evo sta mi poslali iz Partuma:

Poštovani,

razumemo Vaš zahtev, međutim račun za uređaj ne može biti izdat na Vaše ime jer uređaj ne kupujete Vi lično, već ga u okviru programa produžene zaštite kupuje i plaća Partum d.o.o.

Iz tog razloga dobavljač je u obavezi da račun izda firmi koja vrši plaćanje i nabavku uređaja. Kada bi račun bio izdat na drugo ime, odnosno na lice koje nije kupac i ne vrši plaćanje, takva dokumentacija ne bi bila poreski i računovodstveno ispravna.

Zato Vam dostavljamo:

ponudu na kojoj ste navedeni kao krajnji korisnik,

kao i račun koji glasi na ime Partum d.o.o. kao kupca i platioca uređaja.

Na taj način imate evidenciju da je uređaj namenjen upravo Vama kao korisniku programa zaštite.

Takođe, napominjemo da uređaj podleže zakonskim pravilima saobraznosti u odnosu između kupca i dobavljača a u slučaju eventualnog kvara u tom periodu možete kontaktirati Partum d.o.o. radi dalje komunikacije sa dobavljačem.

Hvala na razumevanju.

Takodje, poslali su mi fakturu i ponudu od Tehnomedije. Na fakturi pise da sam ja krajnji korisnik

Tu se zaustavi, jer više od ovoga nema šanse da dobiješ.
Imaš papir kojim si pokriven 2 godine, što ti je na kraju jedino važno.
A ovo može svima nama koji imamo taj "dil" Partumom da olakša stvar, ako dođemo u identičnu situaciju (i ja sam u tom programu sa TV-om koji sam kupio u Gigatronu).

Cuo sam da uglavnom televizori prodati firmama dolaze sa 1 god garancije. Primer, kladionice, tv stalno radi. Retko koji brend daje 2god u tim slucajevima

1 godina je zakonska obaveza kada pravno lice prodaje pravnom licu.

I kako sam ja to onda pokriven 2 godine?🙂

Ne pise nigde da mora biti minimum godinu dana, ali je to najcesca praksa.

Tast je pre tri nedelje uzeo u A1 telefon uz paket koji se jutros počeo dimiti prilikom punjenja.
Pretpostavljam da ima pravo da dobije novi uređaj samo me interesuje:
1. u kojem vremenskom periodu kupac može da dobije novi uređaj ukoliko se utvrdi da je fabrički kvar i
2. da li treba da sačeka zvaničan odgovor servisa i/ili prodavca koji se treba dobiti u roku od 8 do 30 dana kako bi se dobio novi uređaj?

Tast je pre tri nedelje uzeo u A1 telefon uz paket koji se jutros počeo dimiti prilikom punjenja.
Pretpostavljam da ima pravo da dobije novi uređaj samo me interesuje:
1. u kojem vremenskom periodu kupac može da dobije novi uređaj ukoliko se utvrdi da je fabrički kvar i
2. da li treba da sačeka zvaničan odgovor servisa i/ili prodavca koji se treba dobiti u roku od 8 do 30 dana kako bi se dobio novi uređaj?
1. 30 dana od dana prijema ukoliko prihvate reklamaciju u roku od 8 dana.
2. Kupcu / potoršaču je to apsolutno nebitno jer je zaštićen zakonom o zaštiti potrošača samo ako reklamira uređaj tamo gde ga je kupio a ne u nekakvim servisima.

E sad, ima jedna caka a to je da je u toku rasprava ili je već izglasan novi zakon koji bi štitio potrošače pa ja nisam dovoljno informisan da li je i zaključno sa kojim danom "stari" važio.

U prevodu, ako drže do renomea potrudiće se da reše brzo, pa se može desiti da telefon dobiješ znantno pre isteka 30 dana. Ako su jajare (većina), otezaće do poslednjeg dana.
Jedno pitanje.
Da li je punjač koji je korišćen onaj koji je dobijen uz telefon ili je u pitanju neki drugi?
Jer čak i da je u pitanju taj koji ide uz telefon, može vrlo lako da se desi da reklamacija bude odbijena usled korišćenja "neadekvatnog punjača", a ti onda dokaži da si koristio "fabrički".

Punjač je original Samsung koji se koristio i kod prethodnog telefona (samo je kabel stigao u novom fabričkom pakovanju).

Već vidim da po tradiciji prilikom njihovog testiranja neće da uoče nikakve anomalije vezane za sam telefon ali će ti dobronamerno preporučiti da kupiš novi (čitaj jači i skuplji punjač) i udeliće ti besplatni savet da si to trebao odmah da učiniš umesto što koristiš stari...
Nadam se da grešim ali naši servisi traže apsolutno svaku mogućnost da, ukoliko je to moguće, odbiju reklamaciju kao neosnovanu ili da okrive korisnika i način korišćenja uređaja.

Не ради ми хард диск. Ewe увозник. Каква су искуства са рекламацијом ? Три године од куповине, гаранција је пет година

Podneseš zahtev za reklamaciju. I nadamo se da te tim povodom više ne vidimo u ovoj temi tj da ćeš dobiti drugi disk.

Da li beše rok za rešavanje reklamacije traje od kad je proizvod predat prodavcu? Naručio sam neki set alata preko Ananasa. Stigao je korišćen i nekompletan. Odmah sam im to prijavio, po njihovoj proceduri sam paket predao u njihovoj paket zoni i od tada već više od 10 dana čeka da ga kurir preuzme i vrati prodavcu. Pisao sam im sa pitanjem šta se dešava, tražili su informaciju gde je paket predat ali od tad nikakvu povratnu informaciju nisam dobio

Već 9 dana je prošlo od kada mi je stigao mejl od pravnika iz Vansudskog tela za okončanje predmeta jer Gigatron ne prihvata očiglednu nesaobraznost i nema dogovora. Istoga dana sam prihvatio taj predlog, poslao juče i dodatni mejl sa pitanjem zašto ne donosi rešenje da nema sporazuma, ali nikakvog odgovora nema 😄

Realna sumnja je da u saradnji sa Gigatronom namerno dolazi do odugovlačenja kako bi i šesti mesec od dana kupovine istekao i samim tim bih bio u nepovoljnijem položaju na sudu. Sumnja je sasvim osnovana pošto je Vansudsko telo državni organ a Gigatron je jasno blizak režimskom vrhu države. Jedino mi je nejasno, iako taj aparat za kafu nije crkao ali više ne pravi skoro nikakvu penu, zašto se blamiraju za prilično sitnu novčanu vrednost.

Nazad
Vrh Dno