Šta je novo?

Windows masovno prijavljuje trojance, Microsoft se izvinjava korisnicima jer je u pitanju greška

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Windows-11.webp

Windows masovno prijavljuje trojance, Microsoft se izvinjava korisnicima jer je u pitanju greška​

Microsoft Defender je pogrešno označio legitimne fajlove kao trojance zbog problema sa sertifikatima, problem rešen novim update-om

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...zvinjava-korisnicima-jer-je-u-pitanju-greska/

Obrazi ne prestaju da bride, sramota za sramotom sa svakim update.

Gde je taj fokus na pouzdanost što gos’n Satija najavljivao pre koji dan?
Kačio mačku na rep? Ma nemoguće.

Ah da, tako je to kad AI generiše 70% koda - možemo da se pouzdamo u nepouzdanost.

Preijatelj ima neki Acer laptop, star 2 godine i na njemu windows, jos sam mu preinstalirao cist windows bez Acer bloatware-a. Ja imam Thinkpad iz 2019 i na njemu Linux. Njegov Acer skoro stalno mu se cuje ventilator, a kod mene na Linux-u tisina.

Tranzicija na AI ne ide baš idealno, ali ide. Ovo su sve dečije bolesti, koje se brzo isprave. Za par godina, skoro se niko neće ni sećati ovakvih bagova.

Preijatelj ima neki Acer laptop, star 2 godine i na njemu windows, jos sam mu preinstalirao cist windows bez Acer bloatware-a. Ja imam Thinkpad iz 2019 i na njemu Linux. Njegov Acer skoro stalno mu se cuje ventilator, a kod mene na Linux-u tisina.
Meni na Aceru bruji kao lud, nedavno radila kompletno čisćenje, imala neke frke sa šarkama pa aj sve da se reši logično. kad radim clean install uvek Revo nekako sam se navikla tako, pa brišem bespotrebne bloat gluposti. još je moj acer maaator a ovaj je nov, pa ti vidi...

To su pričali i za digitron, personalni računar, mobilni telefon... AI je samo alat. Programiranje će se promenit. Umesto programskih jezika koji su danas najblaže rečeno preopširni i prekomplikovani, dobićemo novu generaciju, Kako niko danas ne programira u mašincu ni asembleru, za par godina ili deceniju, niko neće programirati u klasičnom programskom jeziku.

@vlajza u ljudskoj je prirodi da većina populacije ne voli da misli svojom glavom i donosi svoje odluke (i odgovara za njih pred sobom). I još gore od toga ali neka bude umerena izjava i neka ostane na tome. Tako da će AI samo ubrzati stvari.

@mi105 mora izgleda tako biti , jer savršeni potrošači i ovce su izgleda naša mera.
Čovek kao pojedinac i društva i civilizacije po prirodi stvari idu prema onome što jesu.
A nažalost skoro nikad prema onome što bi mogli biti.

To su pričali i za digitron, personalni računar, mobilni telefon...
Svaka od tih stavki je oduzela deo autonomnog ljudskog mišljenja, pritom i tim redom svaka eksponencijalno više i svaka sve progresivnije od čoveka pravi objekat, a ne subjekat. AI je sledeći u toj listi i donosi novi eksponencijalni skok u objektivizaciji čoveka.

Meni je fascinantno što ogroman % ljudi (bar u mom okruženju) odgovor na pitanje postavljeno nekom LLM-u uzima praktično zdravo za gotovo kao nešto što je istina. Obaška što AI nema blage veze sa bilo kakvom inteligencijom, jer to u biti nije. Zgrozim se kad mi kažu "pa pitaj AI, on zna".

Meni na Aceru bruji kao lud, nedavno radila kompletno čisćenje, imala neke frke sa šarkama pa aj sve da se reši logično. kad radim clean install uvek Revo nekako sam se navikla tako, pa brišem bespotrebne bloat gluposti. još je moj acer maaator a ovaj je nov, pa ti vidi...
Од свих лаптопова са којима сам долазио у додир ACER лаптопови су ми се најгоре показали. Када чујем то име одмах мислим проблем.

AI је доста тога реално сј...о ушло се трупачки у то, сви желе ту да упадну и дешавају проблеми јер није било подлоге, сви имају мање више имају проблема.
Сада microsoft покушава да оптимизује ствари очигледно, и нормално да ће бити проблема али да нису су брукали задњих година не би оволико било прашине.
Омиљени ми је систем али просто тренутно није могуће имати најбоље искуство.

Иначе једини AI који ”плаћам” је Copilot јер дошао у пакету са Office.

Svaka od tih stavki je oduzela deo autonomnog ljudskog mišljenja, pritom i tim redom svaka eksponencijalno više i svaka sve progresivnije od čoveka pravi objekat, a ne subjekat. AI je sledeći u toj listi i donosi novi eksponencijalni skok u objektivizaciji čoveka.
where-do-you-stand-on-ai-good-or-bad-im-very-optimistic-v0-oe1e3s3r5njd1.webp

По мени Ai је упао у људски род када је измишљен дигитрон, тада је почео да се мозак мање користи.

Не мислим да смо глупљи јер користимо помоћ. Зашто онда користити навигацију, када је гледање у папирне мапе паметније?
А, на крају крајева, треба и смислити вештачку интелигенцију, то не може глуп човек.
То је моје мишљење.

Cudno... U srednjem veku smo spaljivali ljude ako su razmisljali svojpm glavom, sada nas digitron zatupljuje...

Cudno... U srednjem veku smo spaljivali ljude ako su razmisljali svojpm glavom, sada nas digitron zatupljuje...
Naravno da se ne misli na digitron - iako je isti jedna od prekretnica.

Svakako je jasan trend gde sve veći deo populacije outsource-uje sve veći deo razmišljanja mašini.

Zato je i eksponencijalno - digitron je outsource samo jednog vrlo malog dela mišljenja i to kod samo jednog manjeg dela populacije.

Sutra sa AI ćemo imati većinu populacije koja život ne stvara već u životu učestvuje kroz predeterminisane algoritamske feed-ove koji od istog prave što boljeg i poslušnijeg konzumenta lažući ga da mu je to najbolji interes. AI koji određuje šta da jedeš, šta da kupiš, kako da obrazuješ dete, da li da se svađaš sa ženom? A gde je tu čovek i kad od subjekta postaje objekat?

Jedan pogled na društvene mreže i već se vidi da smo na pola puta dotle, a sve se više ubrzava i postaje sve rasprostranjenije.

Naravno da se ne misli na digitron - iako je isti jedna od prekretnica.

Svakako je jasan trend gde sve veći deo populacije outsource-uje sve veći deo razmišljanja mašini.

Zato je i eksponencijalno - digitron je outsource samo jednog vrlo malog dela mišljenja i to kod samo jednog manjeg dela populacije.

Sutra sa AI ćemo imati većinu populacije koja život ne stvara već u životu učestvuje kroz predeterminisane algoritamske feed-ove koji od istog prave što boljeg i poslušnijeg konzumenta lažući ga da mu je to najbolji interes. AI koji određuje šta da jedeš, šta da kupiš, kako da obrazuješ dete, da li da se svađaš sa ženom? A gde je tu čovek i kad od subjekta postaje objekat?

Jedan pogled na društvene mreže i već se vidi da smo na pola puta dotle, a sve se više ubrzava i postaje sve rasprostranjenije.
Verovao ili ne to je mit, najveci deo populacije, i to zapadne koja ima manje više neograničen pristup AI, ga koristi kao zamenu za Google i ništa ništa više, i to oni koji aktivno koriste. Druga je stvar što pokušavaju da nas ubede da svi po ceo dan vise na ChatGPT i ostalim, realnost je nešto drugo... izuzetno se malo primilo među običnom populacijom i najgore od svega je što nekritički veruju u sve što ispiše kao rezultat, a nije baš uvek u pravu...

Verovao ili ne to je mit, najveci deo populacije, i to zapadne koja ima manje više neograničen pristup AI, ga koristi kao zamenu za Google i ništa ništa više, i to oni koji aktivno koriste.
Ne znam, znam da moja majka, žena penzioner blizu 70ih parla sa Gemini i Chagpt za sve što joj treba i sve što je zanima.

Kad je pitam otkud to tako radiš sad - kaže rekla mi veštačka inteligencija. A nije tehnički orijentisana osoba nikad bila.

[EDIT] Moje učešće u tome je bilo da sam joj instalirao aplikacije. Sve dalje je na njoj.

Outsource razmisljanja ka masini koja ne razmislja...

Lepo je @vlayza napisao, AI je samo alat svakom normalnom coveku. Ljude koji ne zele sebe da unapredjuju = ne postoje metode koje ce ih na to naterati.
A unapredjenje nije da radim matematicke radnje na abaskusu (postovanje istom, mocna stvar kada znas kako da je koristis) dok sedim ispred kompa i treba mi lupam sada proracun u nekom CAD projektu.
Evo ti primer: pravio iz zezanja malu masinu gde sam iskoristio svoje CAD znanje, proracune, mehaniku, elektroniku, lemljenje, sve sam povezao, sam isprogramirao masinu, sve sam nastelovao tipa reakcije senzora, sinhroni stepper motora itd i da ne bi masinskim kodom kontrolisao istu, najlakse bi bilo napraviti browser app koji ce crtane duzine i brzine linije pokreta pretvoriti u masinski kod.
Da ne bih dao razmisljanje masini, po tebi bih trebao da naucim i javu, php, sql itd...
Posto imam samo jedan vremenski ogranicen zivot i posto smo u 2026, dao sam AI da mi napravi app koji je odradio savrseno iz prve za 20 sekundi.
To je samo alat, koji je fenomenalan kada znas kada i gde da ga iskoristis.

Prosecan IT korisnik nije kriv sto mu je servirana nahajpovana medijska prica zarad mlacenja para kako je AI svemocan i sve savrseno zna.
Ali ono sto mozemo, kao sto sam i sam vec poducio gomilu ljudi, je da objasnis ljudima prednosti i mane ovog alata, kao sto ih svaki bogovetni ikad napravljeni alat ima.
Toliko je jednostavno.

P.S.: objasni majci kako da ga pravilno koristi

Outsource razmisljanja ka masini koja ne razmislja...
—-
Da ne bih dao razmisljanje masini, po tebi bih trebao da naucim i javu, php, sql itd...
Posto imam samo jedan vremenski ogranicen zivot i posto smo u 2026, dao sam AI da mi napravi app koji je odradio savrseno iz prve za 20 sekundi.
To je samo alat, koji je fenomenalan kada znas kada i gde da ga iskoristis.
—-
P.S.: objasni majci kako da ga pravilno koristi

Vidi, koristim AI i ja - kao programer, bukvalno sedim s njim po ceo dan na poslu.

Jedina stvar gde se ne slažemo jeste u tome koji segment populacije gledaš. Power user poput tebe ili mene će apsolutno imati i već ima koristi od korišćenja ovog alata.

To ne znači da biznisi i korporacije neće prvom prilikom maksimalno monetizovati isti i koristiti za manipulaciju masama u svrhu ekstrakcije što više pažnje i profita. Pritom će ista sad biti još sveobuhvatnija i moćnija jer dobar deo ljudi koji ga koristi svoje najtajnije misli poverava istom. Dosad su psihološki profili bili zastrašujući, sada neće imati greške u sebi. To je onaj deo price gde potencijal objektivizacije raste. Da li će svaki čovek pokleknuti? Neće. Ali šanse su da dobar deo hoće.

U moru hype-a oko koristi koje će ovaj alat doneti, ja samo upozoravam na posledice misuse koje donosi sa sobom. I to je fer. Ajde da ne sagledamo samo +, već i sve - i da imamo pošten tradeoff o tome kako će isti izmeniti svet. Jer hoće. I ne nužno i ne u svemu na bolje.

Kao ekstremne primere - imamo onu ženu u Japanu koja se venčala LLM modelom, imamo dokumentovan fenomen AI psihoze u koju ljudi upadaju. Da ne idemo previše u off.

Ne znam, znam da moja majka, žena penzioner blizu 70ih parla sa Gemini i Chagpt za sve što joj treba i sve što je zanima.

Kad je pitam otkud to tako radiš sad - kaže rekla mi veštačka inteligencija. A nije tehnički orijentisana osoba nikad bila.

[EDIT] Moje učešće u tome je bilo da sam joj instalirao aplikacije. Sve dalje je na njoj.
pa to ti je to, zamena za Google, tako ga koristi 98% ljudi ako ne i celih 99.8%

Mali OT, ali prica o tome kako neki koriste AI za svoje razmisljanje i interakciju sa ljudima...

U DE se hobi bavim komedijom (English, open mic, just for fun). Dodju ponekad ljudi koji nisu nikada uzivo culi vic (jesu u Reel-u, jesu u prepisci - ali sve to mogu da uspore, zaustave, blokiraju - uzivo ne mogu). Oni ne znaju kako da se ponasaju... Covid isolation u pogresnim godinama... uzivaju da im neki prica prijatne price i bude smooth.. hoce "prijatelje / prijateljstvo"...
Ubiju nam komediju jer oseti se da ne umeju u samim salama da uzivaju iz nekog razloga 🤷‍♂️

I to je deo buducnosti... ljudi oko 20-25g. Ispod 18g su nam mnogo bolja publika..

Ovi problematicni gledam da li pitaju ChatGPT da li treba da se smeju i reaguju ili budu kao Andy Murray 🤷‍♂️🤣💀

Nazad
Vrh Dno