Šta je novo?

SEPA Srbija

I to što kažeš..ima smisla. Ali opet, u svakom slučaju, očekivano je (i logično) da ažuriraju tarifnike pre početka primene usluge.

Do sada smo dobili ažurirane tarifnike odnosno informacije o SEPA naknadama kod najmanje polovine banaka (Procredit, OTP, Raiffeisen, Yettel, NLB i još par drugih)
Šta je sa BPŠ, Unicredit, Erste, Alta i Intesa bankama? Malo pre sam pročešljao njihove sajtove i nigde nisam naišao na ažurirane tarifnike. Par banaka je čak objavilo terminske planove gde se pominje SEPA, ali tarife naknada ni traga ni glasa.

Preostalo je manje od nedelju dana do zvaničnog puštanja u rad, a pola banaka još uvek nije objavilo naknade?
Verovatno ce ih objaviti u zadnji cas (ponedeljak. 4. maj 2026).

Ne smeju svi u isto vreme, shvatice i duduci onda da ne postoji konkurencija 😎

Sećam se da su svojevremeno Skrill i slični sistemi bili kod nas ukinuti jer nismo bili u SEPA, nadam se da će se to u dogledno vreme promeniti.

Sećam se da su svojevremeno Skrill i slični sistemi bili kod nas ukinuti jer nismo bili u SEPA, nadam se da će se to u dogledno vreme promeniti.
Nema to veze sa SEPA-om. Takvi servisi trebaju dozvolu NBS-a za rad.

Crna Gora i Albanija su eto u SEPA-i pa se nista nije promenilo po pitanju fintecha.

Ispravite me ako grešim ali koliko sam ja razumeo Sepa će omogućavati instant transfer recimo da pošaljem drugaru pare u Nemačkoj na njegov račun ili on meni na moj dinarski račun, i da će prispeće novca na račun biti instant uz neku minimalnu proviziju, pričamo o svotama do 1000 eur.

Ispravite me ako grešim ali koliko sam ja razumeo Sepa će omogućavati instant transfer recimo da pošaljem drugaru pare u Nemačkoj na njegov račun ili on meni na moj dinarski račun, i da će prispeće novca na račun biti instant uz neku minimalnu proviziju, pričamo o svotama do 1000 eur.
SEPA sluzi samo za transakcije u EUR izmedju racuna u EUR. Nije moguce slanje EUR iz EU na dinarski racun u Srbiji, vec samo na devizni. Trenutne provizije za prijem su generalno oko 2 EUR, a za slanje u EU oko 6 EUR.

Postoji "standardni spori SEPA" sa 1-2 radna dana po transferu, i kao posebna usluga (nije default u vecini banaka) "Instant Transfer". Kako mi se cini iz svega navedenog, Instant nece biti na pocetku, uostalom da bi ti pustili priliv iz inostranstva, potrebna ti je ionako papirologija, pa nije instant.

Erste oko 2000 dinara fiksno za SEPA slanje i 650 dinara fiksno za prijem, ako dobro vidim ovo sto piše u tarifniku.

Screenshot_20260430_101504_Chrome.jpg

Povoljnije plaćanje ka inostranstvu, nego na svoj račun u drugoj domaćoj banci.
Nije kao što sam očekivao, ali će moje troškove plaćanja ka inostranstvu da smanji, za ugrubo, dve trećine.

Erste oko 2000 dinara fiksno za SEPA slanje i 650 dinara fiksno za prijem, ako dobro vidim ovo sto piše u tarifniku.
Tako je, 1990 odliv, a 650 priliv. Tarifnik je ovde.

Halku će takođe biti fiksno, odliv 550, priliv 400. Tarifnik je ovde.

NLB ovde ima ažurirani tarifnik, a Alta ovde. Njima je procentualno.

BPŠ pominje nekih 500 ovde za prenos na račun u Srbiji, ali izgleda da im se to slučajno potkralo, a da će tek objaviti sve, budući da fali stav za račun u inostranstvu, kao i za priliv.

Danas se očekuje Intesa, a već su objavili za pravna lica (edit: taman poruka iznad moje, pisali smo u isto vreme). Fale još i Aik i Addiko od poznatijih banaka.

Poslednja izmena:
Ovo je sramota i ne znam na koju foru je dozvoljeno da mogu da naplacuju više na kada prebacujes na svoj račun u drugoj banci u odnosu na tuđi račun u drugoj banci? Diskriminacija.

Edit: da nema toga Intesa bi bila povoljna za prenos u evrima. 300 dinara je ok cifra. A 0,08% znaci da nikad preko tih 300 dinara ne bi ni platili, osim ako ne prebacujete 500 hiljada evra.
Edit2: Zanemarite prvi edit, računo sam u dinarima umesto u evrima 😀 Do 4000 evra ne bi probili ovih 300 din

Poslednja izmena:
  • Funny
Reagovanja: PJ
To je za pravna lica, tu imaju veću slobodu. Za fizička teško da će isto biti (čekamo da objave), ali obrnuto može, kako je i u nekim drugim bankama.

Inače, malopre je Aik slao nekima mejlove, a sadržaj upućuje na ovu stranicu. Nema još tačnog tarifnika, ali ima ovo:
Kod SEPA plaćanja, troškovi transfera su niži i kretaće se između 600 i 1.750 dinara (5–15 EUR).
Kada primate novac preko SEPA-e, ne plaćate troškove transfera i iznos novca koji se šalje je tačan iznos koji će leći na vaš račun.
Neće, dakle, naplaćivati prilive, kao što je i dosad bilo nezvanično (doduše, za kasnije podizanje), pa eto odgovora na pitanje koje je @uji skorije postavio.

pa znaju oni koje se sume najcesce prebacuju, zato i imaju tu minimalnu cifru...

ove tabele su samo za placanje nerezidentima u drugim domacim bankama za biznis.
sta je sa placanjem na racune u inostranstvu?
i sta je sa racunima za fizicka lica?

da li ima cenovnik?

Kada primate novac preko SEPA-e, ne plaćate troškove transfera i iznos novca koji se šalje je tačan iznos koji će leći na vaš račun.
Primetio sam da od oktobra za uplate na racun firme, intesa vise ne naplacuje neku proviziju koju je naplacivala... Mislio sam da to ima veze sa SEPA ali nisam siguran jer je to krenulo od oktobra a SEPA zvanicno jos nije "krenula"...

ove tabele su samo za placanje nerezidentima u drugim domacim bankama za biznis.
sta je sa placanjem na racune u inostranstvu?
Odnosi se i na njih, kompletna je tabela. Iste su naknade za inostranstvo i za nerezidente u domaćim bankama.

i sta je sa racunima za fizicka lica?
da li ima cenovnik?
To se još čeka, a svi tarifnici su na linkovanoj stranici, a evo i ovde linka.

Primetio sam da od oktobra za uplate na racun firme, intesa vise ne naplacuje neku proviziju koju je naplacivala...
Ne znam kako je ranije bilo, ali sad su prilivi bez naknade, bilo da je SWIFT ili SEPA.

Svi prilivi bez naknada? Sta je razlog tome?
To sam totalno propustio...

@rovello
Ni do sada, u Swift, Aik nije naplaćivao loro, novac odmah dostupan (our slanje).
Edit: Aik je već okačen gore

Poslednja izmena:
Primetio sam da od oktobra za uplate na racun firme, intesa vise ne naplacuje neku proviziju koju je naplacivala... Mislio sam da to ima veze sa SEPA ali nisam siguran jer je to krenulo od oktobra a SEPA zvanicno jos nije "krenula"...

Možda je platilac počeo da čekira OUR umesto SHA (share).

Tako je, 1990 odliv, a 650 priliv. Tarifnik je ovde.

Halku će takođe biti fiksno, odliv 550, priliv 400. Tarifnik je ovde.

NLB ovde ima ažurirani tarifnik, a Alta ovde. Njima je procentualno.

BPŠ pominje nekih 500 ovde za prenos na račun u Srbiji, ali izgleda da im se to slučajno potkralo, a da će tek objaviti sve, budući da fali stav za račun u inostranstvu, kao i za priliv.

Danas se očekuje Intesa, a već su objavili za pravna lica (edit: taman poruka iznad moje, pisali smo u isto vreme). Fale još i Aik i Addiko od poznatijih banaka.
Objavila je Inteza i za fizička lica. 0,08% minimum 300RSD slanje, 0,06% minimum 100RSD prijem.

Ovo je već pristojno

Intesa za elektronske naloge fizičkih lica:
0.04%, min 150 max 2750
Izgleda da je ovo najbolja ponuda.

Poslednja izmena:
Dakle koja banka trenutno nudi najpovoljnije naknade?
Intesa ili ProCredit?
Može li neko da napravi listu/tabelu ponuda svih banaka za fizička lica?

Poslednja izmena:
Boga mi svaka cast za Intezu. Ovo je sasvim pristojno za slanje novca. 150 dinara do nekih 3000 evra.

@ukLz
Do nekih 10000 evra Inteza, preko toga procredit (koji valjda ima fiksno 500 dinara?).

Nazad
Vrh Dno