Verovatno ce ih objaviti u zadnji cas (ponedeljak. 4. maj 2026).Do sada smo dobili ažurirane tarifnike odnosno informacije o SEPA naknadama kod najmanje polovine banaka (Procredit, OTP, Raiffeisen, Yettel, NLB i još par drugih)
Šta je sa BPŠ, Unicredit, Erste, Alta i Intesa bankama? Malo pre sam pročešljao njihove sajtove i nigde nisam naišao na ažurirane tarifnike. Par banaka je čak objavilo terminske planove gde se pominje SEPA, ali tarife naknada ni traga ni glasa.
Preostalo je manje od nedelju dana do zvaničnog puštanja u rad, a pola banaka još uvek nije objavilo naknade?
Nema to veze sa SEPA-om. Takvi servisi trebaju dozvolu NBS-a za rad.Sećam se da su svojevremeno Skrill i slični sistemi bili kod nas ukinuti jer nismo bili u SEPA, nadam se da će se to u dogledno vreme promeniti.
SEPA sluzi samo za transakcije u EUR izmedju racuna u EUR. Nije moguce slanje EUR iz EU na dinarski racun u Srbiji, vec samo na devizni. Trenutne provizije za prijem su generalno oko 2 EUR, a za slanje u EU oko 6 EUR.Ispravite me ako grešim ali koliko sam ja razumeo Sepa će omogućavati instant transfer recimo da pošaljem drugaru pare u Nemačkoj na njegov račun ili on meni na moj dinarski račun, i da će prispeće novca na račun biti instant uz neku minimalnu proviziju, pričamo o svotama do 1000 eur.
Postoji "standardni spori SEPA" sa 1-2 radna dana po transferu, i kao posebna usluga (nije default u vecini banaka) "Instant Transfer". Kako mi se cini iz svega navedenog, Instant nece biti na pocetku, uostalom da bi ti pustili priliv iz inostranstva, potrebna ti je ionako papirologija, pa nije instant.Ispravite me ako grešim ali koliko sam ja razumeo Sepa će omogućavati instant transfer recimo da pošaljem drugaru pare u Nemačkoj na njegov račun ili on meni na moj dinarski račun, i da će prispeće novca na račun biti instant uz neku minimalnu proviziju, pričamo o svotama do 1000 eur.
sigurno ce i oni da stave minimalni iznos od otpirlike 750din (i plus procentualno).Jedva cekam sutra da vidim koliko sam pogodio ili omasio 🙂Kod Intese,cene od sutra na sajtu.
De da ti nadjem marke sada, kostale bi vise od dranja nasih banaka 🤣U sto marke da će kod Intese postojeći Swift (za Magnifica) biti jeftiniji od Sepa.

Tako je, 1990 odliv, a 650 priliv. Tarifnik je ovde.Erste oko 2000 dinara fiksno za SEPA slanje i 650 dinara fiksno za prijem, ako dobro vidim ovo sto piše u tarifniku.
Neće, dakle, naplaćivati prilive, kao što je i dosad bilo nezvanično (doduše, za kasnije podizanje), pa eto odgovora na pitanje koje je @uji skorije postavio.Kod SEPA plaćanja, troškovi transfera su niži i kretaće se između 600 i 1.750 dinara (5–15 EUR).
Kada primate novac preko SEPA-e, ne plaćate troškove transfera i iznos novca koji se šalje je tačan iznos koji će leći na vaš račun.
Primetio sam da od oktobra za uplate na racun firme, intesa vise ne naplacuje neku proviziju koju je naplacivala... Mislio sam da to ima veze sa SEPA ali nisam siguran jer je to krenulo od oktobra a SEPA zvanicno jos nije "krenula"...Kada primate novac preko SEPA-e, ne plaćate troškove transfera i iznos novca koji se šalje je tačan iznos koji će leći na vaš račun.
Odnosi se i na njih, kompletna je tabela. Iste su naknade za inostranstvo i za nerezidente u domaćim bankama.ove tabele su samo za placanje nerezidentima u drugim domacim bankama za biznis.
sta je sa placanjem na racune u inostranstvu?
To se još čeka, a svi tarifnici su na linkovanoj stranici, a evo i ovde linka.i sta je sa racunima za fizicka lica?
da li ima cenovnik?
Ne znam kako je ranije bilo, ali sad su prilivi bez naknade, bilo da je SWIFT ili SEPA.Primetio sam da od oktobra za uplate na racun firme, intesa vise ne naplacuje neku proviziju koju je naplacivala...
Primetio sam da od oktobra za uplate na racun firme, intesa vise ne naplacuje neku proviziju koju je naplacivala... Mislio sam da to ima veze sa SEPA ali nisam siguran jer je to krenulo od oktobra a SEPA zvanicno jos nije "krenula"...
Objavila je Inteza i za fizička lica. 0,08% minimum 300RSD slanje, 0,06% minimum 100RSD prijem.Tako je, 1990 odliv, a 650 priliv. Tarifnik je ovde.
Halku će takođe biti fiksno, odliv 550, priliv 400. Tarifnik je ovde.
NLB ovde ima ažurirani tarifnik, a Alta ovde. Njima je procentualno.
BPŠ pominje nekih 500 ovde za prenos na račun u Srbiji, ali izgleda da im se to slučajno potkralo, a da će tek objaviti sve, budući da fali stav za račun u inostranstvu, kao i za priliv.
Danas se očekuje Intesa, a već su objavili za pravna lica (edit: taman poruka iznad moje, pisali smo u isto vreme). Fale još i Aik i Addiko od poznatijih banaka.
mozda, nemam tu informaciju... Da li moze to da se vidi negde u izvestaju o dev prilivu?Možda je platilac počeo da čekira OUR umesto SHA (share).
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari