Šta je novo?

Kurirske službe i paketomati

A meni narući žena kutiju cveća od 8 kg. i sad ona mora nalaziti prevoz do pošte i tamo ići da ga preuzme, muka. I zbog sve te muke ljudi po selima mi i naglase postexpres nikako. I gde ti vide da svako selo ima poštu, ovde na jugoistoku svako baš veće selo možda ima poštu.
Pakete da nosim i predajem u pošti to pa nikad ne bih radio, prvo zbog komada paketa i težine i gubljenje vremena i po 3h.
A ima i onih koji baš žele da im pošaljem poštom kao cc paket. Kažem ne, mogu da pokušam postexpres ako hoće kurir da dodje ako nedodje ništa, tražite lijandere na drugom mestu ko hoće da vam učini i pošalje kako vi želite, i na kraju prihvate aks jer cena sadnica presudjuje.

Pa prednost Post expresa i jeste u tome da mogu da odnesem licno paket kad ja hocu tj.kad meni odgovara a ne da cekam Aks ili Bex kurira kuci celi dan i on se na kraju ne pojavi... Vec par godina saljem retro foteljice koje licno pravim kao CC paket, em mi jeftinija postarina, em licno odnesem kad mi odgovara, em kupcu stigne za max 2 dana, nema zavlacenja i vozanja po magacinima po nedelju dana...

Sve što pišem u ovoj temi je samo da bi ljudi imali bolju sliku. Ne zagovaram upotrebu nijedne kurirske službe.

I druge kurirske službe imaju tzv paket šopove u koje možeš da predaš pakete. Naravno, mreža nije razgranata ni blizu kao Pošte, ali se definitivno u njima sve mnogo brže zadržava. Paketi se predaju za minut.

Što se cena tiče, postoje situacije kada je povoljnija jedna, a kada je povoljnija druga služba. Prednost AKS i sličnih, NEPostExpress, službi je što se za relativno mali broj paketa može dobiti bolja ponuda, gde je trošak prenosa paketa značajno manji.

Ja imam dogovor sa kurirom iz aksa da kod mene dodje na kraju, pokupi kutije i vozi ih pravac magacin. I to bude između 15 i 16h. A za u poštu moram kola da palim, platim parking, prenosim kutije, čekam red nekad i od vrata a dostava im skuplja. Znači za mene to je naj gora varijanta.
Pošta je isto loša kod raspodele pošiljki u paketomate, ne stave ti u onaj koji si prijavio nego onaj koji njima odgovara. Znači pošta i postexpres su za mene poslednja solucija.

Svakom odgovara drugačije jer su i uslovi drugačiji, nema univerzalnog pravila. Kod mene svi kuriri rade ok, nije bilo većih problema nikada ni sa jednom službom tako da sam imao i sreće.
Koliko sela imaju problema toliko ima i u većim gradovima jer su gužve veće.

Zanimljiva situacija sa Post Expressom 🙂

Čovek mi pošalje prošlog četvrtka paket sa otkupom, ja ga u petak preusmerim na paketomat na pumpi (gde mogu da platim na kasi), po praćenju preko vikenda vidim da je pošiljka na putu ka paketomatu. Jutros me zove nepoznati momak i kaže da je u njegovom pretincu našao i moj paket, da radnik sa pumpe nije hteo da ga primi, i dogovorimo se da se nađemo i da preuzmem paket od čoveka.

Napominjem da je paket sa otkupom 🙂 Uđem na praćenje i vidim da su nešto žestoko zabrljali (slika u prilogu - nisam ni obavešten da je ubačena pošiljka, pa navodno istekao rok istog dana kada je otpremljena, pa otkazana, pa ponovo otpremljena...).

U svakom slučaju javim se pošiljaocu da mu uplatim iznos za paket, a poštarinu neka plati Pošta 🙂

px.jpg

Zanimljiva situacija sa Post Expressom 🙂

Čovek mi pošalje prošlog četvrtka paket sa otkupom, ja ga u petak preusmerim na paketomat na pumpi (gde mogu da platim na kasi), po praćenju preko vikenda vidim da je pošiljka na putu ka paketomatu. Jutros me zove nepoznati momak i kaže da je u njegovom pretincu našao i moj paket, da radnik sa pumpe nije hteo da ga primi, i dogovorimo se da se nađemo i da preuzmem paket od čoveka.

Napominjem da je paket sa otkupom 🙂 Uđem na praćenje i vidim da su nešto žestoko zabrljali (slika u prilogu - nisam ni obavešten da je ubačena pošiljka, pa navodno istekao rok istog dana kada je otpremljena, pa otkazana, pa ponovo otpremljena...).

U svakom slučaju javim se pošiljaocu da mu uplatim iznos za paket, a poštarinu neka plati Pošta 🙂

Ne znaju gde udaraju. Jedan od kurira koji pokrivaju naš reon se vratio sa godišnjeg, ali radi do četvrtka, pa opet neće biti tu neko vreme. A to je jedan od onih koji nema obaveze da ide na mitinge (kaže "ja sam drugačije zaposlen"), pa ne uzima besmislena bolovanja kad god je frka.

Da udaraju je znaju ali evo iskustva kod ne post express kurira..danas za sutra nema sutra kažu biće prekosutra dođe prekosutra nema ni prekosutra kažu nema kurira hoćeš pošiljku nema problema može odmah ali da idem ucentralni magacin 25km od moje lokacije i eto ekspres donesoh pošiljku sam sebi posle sat vremena vožnje 😁

Kao cc paket kada se salje koliko procenata generalno je jeftinije i koliko vremena treba u proseku?

Kao cc paket kada se salje koliko procenata generalno je jeftinije i koliko vremena treba u proseku?
Oko stotinak dinara pa na vise u zavisnosti od mase i od toga da li ima otkup, a ako se oznaci posebno rukovanje paketom onda nije jeftinije, priblizna je cena, ako ne i skuplja jer se posebno rukovanje naplacuje, cini mi se 300 dinara ili tako nesto

Što se tiče vremena, može da bude već sutra kod primaoca. Često i bude, ali to nije garantovan rok. Cena zavisi od više faktora: da li ima otkupa, da li je potrebna nalepnica "lomljivo"... Najjeftinija opcija je da nema otkupa, nema posebnog rukovanja (lomljivo) i Post Restant (primalac podiže paket u pošti).

Maticna ploca u kutiji je svojoj i ima otkupa 4000 din.

A novac se podize na postnet uplatnicu/kod.

Ne znam koliko bi ispalo preko cc paketa a koliko preko postekspresa sa licnim preuzimanjem u posti 🤔 da li je razlika vredna cekanja..

@zzeljko a sto je zanimljivo bas sam nedavno nesto slao i rece radnica "Da stavim da je lomljivo?" ja reko ako se ne placa dodatno onda stavi. - rece ne placa se.

Inace je masa bila 1.7 kg i na uplatnici je pisalo postarina oko 560 din i otk oko 130 din. Dakle to je bila najmanja cifra moguca + vrv i neki troskici vise

Ne plaća se za Post Express. Za CC paket se plaća.
Ja ne bih slao matičnu ploču bez te nalepnice.
Nije vredna razlika u ceni poštarine, ako je i bude, šalji to Post Expressom.

Naglasicu to ili da je stavim u dodatnu kutiju

Kontam da je razlika u ceni maksimalno 300 din ako je i toliko

Jedino da ti kupac uplati na tekući račun i da podigne u pošti i da ti to nekako zapakuješ bez da tražiš nalepnicu lomljivo. U suprotnom može da bude i skuplje od PE.
Imaj u vidu da se to baca po kamionu kad se utovaruje i da svašta može biti preko tvoje kutije.

Maticna ploca u kutiji je svojoj i ima otkupa 4000 din.
Sve zavisi kako pakujes, ako upakujes dobro nalepnica lomljivo je nepotrebna.
S, obzirom da saljem racunarske komponente i da do sad nisam imao problem da je nekome nesto stiglo osteceno dacu ti savet kako da upakujes, a retko kad sam stavljao nalepnicu lomljivo.
Ako je ploca bez kulera i ako ima pinove na soketu od procesora uzmi parce kartona da pokriva socket, ucvrsti ga nekako, ako je intel socket onda je lakse nego amd jer imas rupice gde se kaci kuler pa napravis rupice na kartonu naspram tih rupica i ucvrstis sa vezicama, ako nemas vezive uvezi nekim kanapom.
Zatim omotaj oko ploce pucketavi najlon ili sundjerastu foliju za laminat (nije skupa po stovaristima, oko 50-tak dinara kvadrat)
Prilikom pakovanja gore, dole i sa strana naguzvaj novina, kad upakujes i zalepis kutiju da nema lufta, da se trese prilikom transporta, jos je bolja opcija ako ima malo vise naguzvanih novina pa prilikom zatvaranja kutije malo da stisnes ali ne jako.
I to je to, do ostecenja moze doci samo u slucaju da kuriri skacu po paketu ili udaraju macolom ali to nadam se da ne rade, malo ga tumbaju ali to ne moze osteti sadrzaj paketa ako se dobro upakuje.

Nazad
Vrh Dno