Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

• Začetnik teme Začetnik teme ABCD
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa valjda objavljeni cenovnik, na polici, katalogu, jelovniku ili na stranici na netu.

Svaki od tih članova je uglavnom pisan sa dobrom namerom, ali od strane ljudi koji nemaju dodira sa praksom u kojoj će se Zakon primenjivati, pa zato nastaju problemi u sprovođenju. Uvek neki segment prodavaca ili kupaca postane kolateral.

Za velike lance će ovo biti push ka elektronskim karticama sa cenama, koje generalno jako dobro funkcionišu, samo ako ih zaposleni postave na odgovarajuće mesto, u odnosu na proizvod.

Poslanici su usvojili izmene i dopune Zakona o trgovini kojima se precizira definicija trgovca, pravila kod objavljivanja snižene cene u delu „prethodna cena“, a i dodatno se preciziraju odredaba koje se odnose na inspekcijski nadzor.

Ovo je bitno, ako se odnosi na ono da mora biti istaknuta najniža cena proizvoda u prethodnih 30 dana., da se prestane sa "popustima od 30 hiljada dinara"

Svaki od tih članova je uglavnom pisan sa dobrom namerom, ali od strane ljudi koji nemaju dodira sa praksom u kojoj će se Zakon primenjivati, pa zato nastaju problemi u sprovođenju. Uvek neki segment prodavaca ili kupaca postane kolateral.

Za velike lance će ovo biti push ka elektronskim karticama sa cenama, koje generalno jako dobro funkcionišu, samo ako ih zaposleni postave na odgovarajuće mesto, u odnosu na proizvod.
A praksa jasno kaže da je u svakom pa i ovom trgovinskom smislu, ovo mafijaška država gde velike firme poput na prethodnoj strani pomenutog Gigatrona (a i mnoogih drugih) u praksi imaju zaštitu od strane te i takve države da izigravaju čak i ono nešto korektnih zakona. Sve suprotno od EU država gde prava potrošača nisu samo mrtvo slovo na papiru niti sistemi tih drzava ovako potpuno partijski korumpirani.

Tako npr, predao sam pre mesec dana vasudskom telu moju žalbu na nesaobraznost aparata za kafu ali Gigatron uredno sve relativizuje i čekaju da istekne 6 meseci od kupovine jer je to period u kojem je na njima teret dokazivanja😡

Ti si žalbu uložio na vreme, mogu da čekaju i 2 godine sad, to ne menja stvari.

Oni su ga bezobrazno vratili u onaj njihov servisni centar još pre mesec dana gde mogu da ga preuzmem (nikakvu radnju čišćenja niti popravke, zamene ventila nisu preduzeli) , ali koji je smisao preuzimanja očigledno nesaobraznog uređaja.

Njihovo prolongiranje i relativizacija ne menjaju stvar za ovu žalbu ali menja stvar za potencijalni budući sudski spor nakon protoka tih 6 meseci.

Znam za taj zakon ali mislio sam na situaciju gde oni njemu nisu uvažili reklamaciju i da su mu vratili su taj aparat za kafu kao ispravan koji bi sada bio kod njega dok on traži pravdu preko nekih drugih instanci (u trenutku pisanja komentara koji si citirao nisam znao da je aparat još u tom njihovom prijemnom centru što se može podrazumevati isto kao da je u servisu).

Nazad
Vrh Dno