Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Npr. Tuya prekidac koji radi na baterije
(imam jedan dupli prekidac, koji ima i single click i long press, na oba tastera) nisam uspeo da integrisem u tuya local.
Posle sati i sati frustracije, napravio sam detaljni Gemini upit, i on mi je odgovorio (sto jeste logicno),
da takvi uredjaji se ne vide na mrezi dok ih fizicki ne aktiviras, cak i kada ih aktiviras brzo se opet vracaju u deep sleep.
Odmah sam odustao i krenuo dalje..

Smart Plugovi i sve sto ima konstantno napajanje (preko usb-a ili smart uticnice preko 220V) rade i lako se namesta kroz local tuya integraciju

Imam neki Dell optiplex koji bih trebao da proverim da li radi i taman bih njega mogao da iskoristim za to
Ja na dell optiplex 3070 (i5 9500 + 16GB rama + M.2 disk + WD 2TB purple) furam jednu virtuelnu masinu za HA, win server za 4 kamere, plus radim na njemu na vikendici.
Pusta cak i 4K YT videe, a i photoshop sjajno radi 🙂
A trosi (kad ne radim za njim) 11W, presmesno.

Poslednja izmena:
Otkad je Sonoff na Temuu? Nemam app pa nisam u toku. 🙂
Imaš na Temu mnogo manji izbor pametnih uređaja nego na AliExpress. Mislim da od Sonoffa trenutno jedino ima ZBDongle-E, a dokle će, ne zna se. Cena na oba mesta je slična, jedino što sa AE sada mora dodatno da se plati famoznih 260 dinara + PDV, a na Temu je sve uračunato u cenu, pa može poštar da mi ga dostavi i ako nisam kući.

Igrom slucaja bi mogao da nabavim reTerminal uredjaj (5" ekran, Raspberry Pi 4 CM4, 4GB rama i 32GB ROM memorije) i razmisljam sta su mi opcije za instalacijiju HA.

Jedan nacin je instalacija klasicnog HA OS ali onda mogu da otpisem 5" ekran. Navodno postoji nacin sa Local browser add-on - om, Kiosk modom i menjanjem boot config fajla da aktiviram neke interne HA OS drajvere da bi proradio ekran, ali navodno je upitno dali bi ekran radio. Ako bas nema nekog drugog nacina da se iskoristi ekran a instalira HA OS direktno na ovaj uredjaj, isao bih bez ekrana.

Drugi nacin koji sigurno radi je interni RPi OS + Docker kontejner sa HA ali ovo bi dosta sporije radilo i treba podosta posla da se sve podesi.

Zanima me od iskusnijih, da li je neko radio sa slicnim embedded RPi uredjajima sa ekranom, da li se ekran moze osposobiti sa HA OS instalacijom, i sta je vasa preporuka, HA OS i da zaboravim na ekran ili da se zezam sa dockerima?

Docker ti je toliko lakši od full instalacije da je bukvalno suprotno, full install je zezancija. Plus ti je docker mnogo flexibilnije rešenje, a neće ni sporije da radi.
Ja glasam za docker.

Ja sam imao i DOker, i Supervised, i sada na kraju sam na HAOS, na RPi 4 i RPi5.

Po meni potpuno vredi posvetiti jedan ceo RPi HAOS-u, bar u mom slucaju.

Sa Dockerom je bila zezancija sa add-onovima koji su Docker kontejneri, licno mi je lakse da sa HAOS sve na klik i bez mozga instaliram.

Supervised je neki predlozeni mod od reTerminal proizvodjaca, jer onda radi i ekran (uz Kiosk mode) i moze lepo da se iskoristi ali Supervised mod vise nije podrzan.

Pozdrav,
Potrebna pomoc oko spajanja pametnog prekidaca za svijetlo.
U prekidacu nemam nulu.
Ugradio sam jedan dvopolni, dodao kondezator kod sijalice i to radi kako treba.
Problem je u hodniku koji ima dva prekidaca. Osim dvije zice kojim se otvara i zatvara kolo, imam trecu zicu za naizmjenicni sistem povezivanja.

Problem je sto kad stavim jedan pametni prekidac dolazi do konflikta izmedju jednog pametnog i jednog mehanickog prekidaca.
Da li se neko susreo sa ovim problemom i kako ga je rijesio?

Pozdrav,
Potrebna pomoc oko spajanja pametnog prekidaca za svijetlo.
U prekidacu nemam nulu.
Ugradio sam jedan dvopolni, dodao kondezator kod sijalice i to radi kako treba.
Problem je u hodniku koji ima dva prekidaca. Osim dvije zice kojim se otvara i zatvara kolo, imam trecu zicu za naizmjenicni sistem povezivanja.

Problem je sto kad stavim jedan pametni prekidac dolazi do konflikta izmedju jednog pametnog i jednog mehanickog prekidaca.
Da li se neko susreo sa ovim problemom i kako ga je rijesio?
Moraš eliminisati drugi naizmenični prekidač koji "nije pametan". Pošto ako njega aktiviraš onda smart ostane bez napajanja. Ako ti je baš neophodno da imaš dva naizmenična izvadi taj ne smart prekidač(poveži žice u njemu tako da smart ima napajanje), a preko prekidača prelepi običan Scene button i stavi preko "rupe". Napravi automatizaciju da on upravlja pametnim prekidačem i rešio si problem. Nisam do sad video da imaju dva pametna prekidača da rade na naizmeničnom principu. Mozda sad kad su počeli da izbacuju zigbee prekidače bez nule i bez kondezatora nešto smisle.

Pametni prekidaci koji su kao taster, mogu da rade naizmenicno, to nije problem.
Sto se tice kombinacije mehanickog i pametnog, neki pametni imaju mesto za povezivanje mehanickog prekidaca. Obicno se kontakti obeleze kao s1 i s2.

Naručio sam preko naše neke prodavnice Sonoff Zigbee 3.0 ZBDongle-P
Poslali su mi ZBDongle-E
Koliko sam čitao jednostavniji je i bolji onaj prvi…
Da li da ostavim ZBDongle-E… da li je ok?

Oba su dobra, s tim sto Dongle E mozes da flesujes i za Thread.

Sada postoji Sonoff zvanicni add on za HA za flesovanje, nikada lakse.

Ja sam se "ponovio" sa tag readerom (PN532 + ESP8266) nedavno.
Plan je da prinosenjem plavog priveska Home Assistant otvori kliznu kapiju, i popali svetla i bojler na placu.
Crveni da pogasi sva svetla sto postoje, bojler i zatvori kapiju.
mogao sam to i sa jednim priveskom da odradim, sa IF... ali ovako mi je na oko brze.

jos samo da vidim kako da ga "IP65-ujem" da stoji napolju pored kapije 🙂
Mozda zivom gumom...
IMG_20260423_162616.jpg

Ovo mi je samo kada idem u setnju po selu, bez Poco cigle u dzepu.
inace istu automatizaciju odavno imam u smart life na fonu, i android autu u kolima...
pa mi ovo dodje kao pesacka alternativa, a ide leto i sorcevi.. nosicu samo CC (ako treba nesto iz prodavnice) i privezak sa slike (vrv jedan, kao sto si napisao)

Razmisli onda o otisku prsta. Možeš da se šetaš i au naturel ako hoćeš 🙂
Ili poneseš smart dugme u džepu. Pa kad si u dometu, samo pritisneš dugme. Ne treba ti drugi uređaj na zidu ili vratima. A dugme ima obično prisisak, dupli pritisak, dug pritisak,...

Ja sam se konačno malo aktivirao da rasporedim ove moje uređaje koji mi stoje po fiokama bukvalno mesecima. Postavio sam LED trake i rgb kontrolere ispod podprozorskih dasaka (3x3m, 1x1m), ostalo mi još 2 trake ispod nekih komoda da postavim, to me smara jer treba da bušim nameštaj da provučem kablove. Imam komodu na Г okačenu na zid (2+1m), iznad nje je TV na nosaču (još 1m), pa planiram da na jedno napajanje stavim 2 trake sa 2 kontrolera. Da se traka iza TV-a pali kada se upali TV, gasi kada se ugasi tv.

Stavio sam utičnice sa merenjem potrošnje na veće potrošače, mašine za sudove, veš i sušenje, frižider, bojler u kuhinji, bojler je od ranije pokriven. Napravio sam InfluxDB koji kupi potrošnju svih uređaja. Mašina za sudove (bosch) podržava home connect pa sam i to povezao, brojim pokrenute cikluse, koji programi se koriste, pa onda punim bazu i sa pojedinačnim ciklusima (kad je pokrenut, kad je završen, koji je program bio, kolika je potrošnja energije - ovo skuplja sa utičnice). Sušara je haier, ima svoju app, i nju sam povezao, radim isto to. Veš mašina je bosch ali nije pametna, pa onda preko potrošnje pratim kada je počeo ciklus (kada je 30s potrošnja preko 10W), pratim kada se završi ciklus (5min potrošnja manja od 10W), pa isto to upisujem u bazu (ali ne mogu da znam koji je program). Dobijam push obaveštenja na telefon kada završi ciklus, ubacio sam da mi napiše u obaveštenju i koliko je struje potrošio 🙂

Svaku noć u ponoć upisujem u bazu snapshot potrošnje za svaki uređaj pojedinačno, koliko je potrošio u tom danu, pa planiram da mogu da izvučem statistiku za proizvoljni period, koliko je ciklusa odradila mašina, kolika je potrošnja struje.

Za sudomašinu sam dodao da dobijam i obaveštenja kada treba dopuniti so, sjaj, i pustiti machine care program (sve ovo podržava i home connect app).

Dajte još neku ideju šta se može uraditi sa skupljanjem podataka. Kad finiširam sve, prelazim na Grafanu da napravim neki zanimljivi dashboard.

Posle toga krećem na rasvetu, imam 10-15 prekidača koje sam kupio, ali me jako mrzi da se bavim time. Najverovatnije da nemam mesta iza samih prekidača nego da ću morati da otvaram kutije u zidu da tu povezujem... Ali o tom potom. Da, žena hoće nešto da sadi na terasi, pa moram da joj rešim i zalivanje 😀, južna strana, pakao, fantastičan razlog da se to automatizuje.

Za traku za TV, ja sam povezao istu (WLED) na USB od TV-a, 500 mA je OK za nju - pali se sa TV, i gasi par sekundi nakon gasenja TV

Za bosch sudo mašinu sam tek juče provalio da ima ovu statistiku 🙂
Mašina za sudove (bosch) podržava home connect pa sam i to povezao, brojim pokrenute cikluse, koji programi se koriste, pa onda punim bazu i sa pojedinačnim ciklusima (kad je pokrenut, kad je završen, koji je program bio,
Šta u HA koristiš za ovo,samo home connect integraciju ili neku drugu?
Veš mašina je bosch ali nije pametna, pa onda preko potrošnje pratim kada je počeo ciklus (kada je 30s potrošnja preko 10W), pratim kada se završi ciklus (5min potrošnja manja od 10W), pa isto to upisujem u bazu (ali ne mogu da znam koji je program).
Wash data ili ima nešto bolje?

Prilozi

• Screenshot_2026-04-24-11-15-23-567_com.bshg.homeconnect.android.release.jpg
    Screenshot_2026-04-24-11-15-23-567_com.bshg.homeconnect.android.release.jpg
    64.2 KB · Pregleda: 18
  • Screenshot_2026-04-24-11-15-11-719_com.bshg.homeconnect.android.release.jpg
    Screenshot_2026-04-24-11-15-11-719_com.bshg.homeconnect.android.release.jpg
    54.5 KB · Pregleda: 20
Za traku za TV, ja sam povezao istu (WLED) na USB od TV-a, 500 mA je OK za nju - pali se sa TV, i gasi par sekundi nakon gasenja TV
I ja za sada imam ovako nešto, obična toplo bela na usb, ali moj tv malo luduje 🙂 Dešava se da kada ugasim tv ostane dugo upaljena, pa se pali/gasi više puta. Nije da mi je od neke krucijalne važnosti, nego eto kad imam dovoljno trake da iskoristim. Inače uzeo sam 15m, iskoristio 10, ostalo mi još 5, taman sve da utrošim, ispod jedne komode 3m, ispod druge 1m, i 1m na tv. 24V sam uzimao trake, BTF Lighting, gledopto zigbee kontroleri, neka polu-random napajanja sa AE (ali ne zuje hvala Bogu). Samo mi je jedno stiglo mrtvo 🙁, i to baš ovo koje sam planirao za 4m trake, od 100W, tako da moram novo.

@offline71 home connect integraciju koristim, i to sam se izmaltretirao dok nisam skontao da ime aplikacije koju praviš u developer portalu (to im je način da je povežeš na HA) mora da bude jedna reč 😤. Mislim da sam 10x uradio sve "kako treba" i nije prolazilo. Onda mi Claude pomogao.

Ovo drugo što si quote-ovao se odnosi na mašinu za sudove? Ovako isto izgleda i kod mene home connect app, ali ona uzima default vrednosti za potrošnju struje, kod mene su merene vrednosti bile različite od app, ali ne puno (za sada samo 2 ciklusa sa merenjem imam).

Inače, dodao i klimu upravo, Vox IVA6, radi preko AC Freedom, našao da je integracija ha-aux-cloud, ali nema šanse da prođe, isprobao 5x i neće. Krenuo da tražim drugu integraciju, kad mi padne na pamet da možda nisam EU (biraš region, EU, USA, CN i RUS). Pogledam u app, piše other area. I pogađate, proradilo je kad sam odabrao... USA 😀

Svaku noć u ponoć upisujem u bazu snapshot potrošnje za svaki uređaj pojedinačno, koliko je potrošio u tom danu, pa planiram da mogu da izvučem statistiku za proizvoljni period, koliko je ciklusa odradila mašina, kolika je potrošnja struje.
Ne razumem ovo oko upisivanja? Sve ide u influxdb u realnom vremenu valjda? Plus u HA db, pa mozes kroz energy tab da vidis sve lepo.
Imas i utility meter u HA za daily/monthly consumption? 🙂

Inace lepo si ti to sve skockao 🙂 Imam dosta slicnih stvari, takodje bosch sudomasinu koja ide na home connect, ali potrosnju pratim preko smart plug. Ves masinu pratim takodje preko smart plug, imam counter koji ima neku logiku kako racuna ciklus - koristim ovaj blueprint. Posle kroz grafanu mogu da izvucem max za svaki mesec i vidim koliko ciklusa imam po mesecu.
Imao sam influxdb 1.8 kao HA addon do skoro, pa sam odlucio da ga odvojim kao lxc kontejner na proxmoxu. Instalirao sam novi influxdb 3.0, malo je j3bada jer mora da se aktivira home enterprise licenca, al reko ajde, cisto da imam najnoviju verziju. Lakse mi i da pratim size db-a ovako, a i za backup je bolje
planiram da na jedno napajanje stavim 2 trake sa 2 kontrolera. Da se traka iza TV-a pali kada se upali TV, gasi kada se ugasi tv.
Ovo malo teze ide. Ja imam 5m traku(WLED) u krug oko cele komode ispod TV-a(na nogicama je komoda). TV mi je integrisan na HA kroz Google Cast integraciju, ali problem je sto je state totalno nepouzdana informacija. Ne mogu da znam kad je TV upaljen/ugasen nikako, jer je on kad je ugasen prakticno na 'standby' rezimu. Ono kako sam ja napravio je da se upali traka kad se state promeni u playing - to se npr desi kad se pusti netflix/hbo, ali ne i kada se pusti youtube npr.
Ja svakako imam mali zigbee button koji je zalepljen za stocic ispred ugaone, tako da ga pritisnem samo rucno kad hocu da upalim..

Prilozi

• 1777025788451.png
    1777025788451.png
    43.7 KB · Pregleda: 12
Poslednja izmena:
Pogledaću i ovaj blueprint, vidim da je mnooogo kompleksniji od onoga što sam ja (claude) napravio. Isto i za ovo upisivanje, rekao sam šta želim, on mi predložio šta da uradim 🙂

A za TV, da li postoji neka integracija za fire TV stick? Evo sad malo to istražujem, da vidim da li bi moglo da radi nešto pouzdanije.

Proveri to za influxdb, u njega se upisuju podaci u realnom vremenu, svakog minuta. Nema mi to smisla uopste da upisuje nesto u ponoc.
Za dashboard mozes da napravis i utility meter npr ako hoces da vidis daily/monthly potrosnju:

Prilozi

• 1777026661003.png
    1777026661003.png
    25.1 KB · Pregleda: 11
Ovo drugo što si quote-ovao se odnosi na mašinu za sudove?
Ne,na mašinu za veš pošto ni moja nije pametna 🙁 potrošnju pratim preko Ikea Inspelning a za cikluse Washdata,alli me on malo izluđuje,pa reko možda ima nešto bolje.
Za Bosch sudomašinu koristim Home Connect Alt integraciju,i vi nju ili ima bolja?

Ja koristim zvaničnu Home Connect integraciju za Bosch sudomašinu.

Isto, mada mi taj smart deo za sudomasinu nije od neke koristi do sad bio

Pa ni meni baš nešto,daj sve što može da se integriše da se i integriše 🙂

Preporuka za neku zigbee smart bravu ili cilindar drvena vrata,do 100€,nebitno dal kod nas Temu,Ali...Ako je neko kupovao.Realno nije mi neophodna,ali bih voleo da imam kada mi zatreba.

Nazad
Vrh Dno