Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
to moze ako ides u Nemacku da kupis bajs, mada moze carina i da trazi podatke. obicno treba da se upise kada izlazis iz drzave serijski broj bicikla koji nosis sa sobom (barem sam ja to radio kada sam nosio bicikl preko granice).

Znaci ako uzmem u inostranstvu iako je POLOVNO idalje ide carina ?

Ili samo kažeš da je tvoj bajs, da se seliš i sl.
Retka je situacija da se bilo gde upiše da si prešao granicu sa bajsom kada si izlazio iz zemlje, pa samim tim ne obraćaju mnogo pažnje ni kada ulaziš.

Duzan si da prijavis sve sto je u vrednosti vecoj od X evra prilikom izlaska iz zemlje tako da ako neko hoce da te drnda kada u povratku nosis nesto "skupo" ma svo pravo da to radi..

Duzan si da prijavis sve sto je u vrednosti vecoj od X evra prilikom izlaska iz zemlje tako da ako neko hoce da te drnda kada u povratku nosis nesto "skupo" ma svo pravo da to radi..

Ima, samo kažem da se često dešava da ih bajs ne zanima, ako vide da nosiš jedan (ne više komada).
Realno je često vrednost twlwfona, ručnog sata, ženskih torbi, nakita i sl veća od te X sume (i često od mnogih bajseva) pa ne znam za slučaj da se prijavljuje.
Vide da je za ličnu upotrebu i to je to.

Odavno se laptop,telefon i ostala elktronika ne mora prijavljivati mada je nekad moralo i to. Mislim da moze traziti izlaznu deklaraciju jer bi bilo najpametnije prijaviti nego da te boli glava u povratku.

Sta biste mi preporucili za velicinu rama? Gledam uglavnom Cube Aim i po sajtu sam tacno na granici izmedju L i XL sa svojih 185 ili 186cm visine. Manji bajs je okretniji ali realno da je meni veci use case za gradsku voznju (ako sa dve diskus hernije krenem nizbrdo mogu samo da narucim da me ceka hitna pomoc na kraju)...

Mi smo danas opet presli stazu od 30 km Divcibare - Maljen - Tometino Polje - Divcibare. Zaista je bilo uzivanje, doduse 5 km je nezgodan uspon i dobra 3 km je moralo da se gura ali i to je bilo svakako interesantno. Ako nekoga interesuje kako je izgledalo pa pogledajte🙂🖐️🚵⛰️

Da. Sve kroz prirodu.
Lepo. Prava "šetnja".

Pa.. nisu svi naši putevi dobroćudni, haha.

Ponekad mora i pešaka.

Jednom prilikom, sve mi je krenulo lepo,

1000001242.jpg

do jednog trenutka kada od puta nisu ostali samo njegovi obrisi.

I tako narednih dvadesetak kilometara, dok nisam izašao na drugi kraj koga su ljudi redovnije koristili.

Totalno neplanirano. A ja na taj deo pošao sa pola litre vode..
.. kao, nekoliko desetina kilometara se brzo prođe.

Mada, zanimljivo je i to.
Kako kažeš - prelepo.

Posle ženi kući pričam kako sam sreo neuobičajeno veliku lisicu,
a ona mi kaže da je to bio vuk, po mom opisu.

Avantura..

Inače, Lazarev kanjon je bio moja maršruta tog dana..

1000001243.jpg

Bajkom iz Zaječara, preko planine i nazad.

A da nije šakal? Oni su negde između lisice i vuka.

Kada sam počevši život ovde u selu upoznao šakale, kojih kod nas praktično nema samo u dvorištu - nije. Ipak je bio vuk, izgleda.

Šakal bude veličine većeg psa i ima kratak, bašunast rep.
A ovaj je bio veći i imao je baš dugačak rep.
Zato sam i pomislio da je lisica, iako mi je veličina bila neobična.

E sada.. ko zna.

Svakako, izmenjali smo poglede, sačekali malo.. i otišao je svojim putem.

Sta biste mi preporucili za velicinu rama? Gledam uglavnom Cube Aim i po sajtu sam tacno na granici izmedju L i XL sa svojih 185 ili 186cm visine. Manji bajs je okretniji ali realno da je meni veci use case za gradsku voznju (ako sa dve diskus hernije krenem nizbrdo mogu samo da narucim da me ceka hitna pomoc na kraju)...
Ako nisi u mogućnosti da probaš taj bajs, onda dobro proveri sve vezano za veličinu i geometriju rama, dužinu nosača volana (lule). Recimo, kada sam naručio Reaction Pro (XXL), mislio sam da nema šanse da mi taj ram bude mali ili kratak. Ispostavilo se da je ram po veličini knap (za 193cm visinu) ali da kombinacija geometrije i kratke lule nije baš idealna za moju dužinu ruku, nije strašno ali razmišljam da kupim neki duži nosač volana. Na tvom mestu bih pre kupio XL, ali opet kažem, proveri dobro sve vezano za dimenzije rama i lule.

Pa msm mogu da probam kad odem po njega, al ne bih da spucam 200km kolima i da vidim da mi ne odgovara. Problem je i sto nemam gde paralelno da probam oba. Cube Aim u L varijanti ima po oglasima stalno, dok u XL ga nema (ili ima ali bez Cues menjaca). Ne bih ja sad da dajem neke pare kada necu ni da vozim nesto specijalno.

AI kaze da sam fit i za L i za XL al da cu na XL sedeti uspravljenije pa ce biti udobnije..

Daj linkove, da vidimo o kojim se tačno verzijama radi. Za tu visinu, ja bih uzeo XL.

Pa na primer ovo mahom zbog Cues 1x10 menjaca, boja mi je ruznjikava da budem iskren a ovu opremu bih verovatno razmontirao..

U XL jedino vidim ovaj Analog https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/mtb-bicikli-7/cube-analog-1x12-29-xl-size, ali tu opet imam komplikovaniji i skuplji SRAM a ne Cues...

Msm, ne zuri mi se, listam oglase svaki dan pa kad nesto iskoci mogu da reagujem.

edit: npr ovaj mi se svidja najvise, al opet 1x9 i L velicina https://www.2bike.rs/cikloberza/mal...7/cube-aim-pro-2025-29er-1x9-cues-size-l-novo

Što ti je Sram komplikovaniji, imaš neka loša prethodna iskustva? Dokle god menjaš potrošne delove (kaseta, lanac, lančanici) svejedno ti je da li je Sram ili Shimano ili nešto treće.

Ja recimo mislim da si ti taman za L po većini proizvođača, jedino ako ne voliš da se ispružiš ili imaš duži torzo.
Probaj da vidiš da li imaš negde da iznajmiš bajs koji je slične geometrije kao ti koje gledaš pa vidi šta ti odgovara. Druga stvar, isti model ima različitu geometriju u zavisnosti od godišta, tako da moraš da uporediš mere.

Nemam bukvalno nikakva iskustva licno, jedan drugar je bio u fazonu da nije zadovoljan svojim NX-om, ali on vozi daleko ozbiljnije i trka se i sta vec..

Volim da istrazujem kada kupujem bilo sta kao pravi streberko, i sve se svodi na to da mi je najprostija prica na duze staze neki 1x shimano Cues (ako je verovati internetu, forumima itd). Ima dobrih bajseva i sa 2x i 3x al kad se setim da sam kao klinac motao i levom i desnom rukom da bi kao nesto promenio brzinu shvatam da bi 1x i gore-dole sistem trebao da bude pun pogodak.

Apropo velicine, ovaj drugar je 201cm visok i fura XL i u fazonu je da meni treba manji.
Kad gledam specifikacije za Cube 2025+ tacno sam na max za L i po visini od 185cm i po "inseam" (kako god to preveli na nas jezik) od 86cm..

A jel voziš nešto sada ili si vozio u skorije vreme?
Ako drug ima (po nameni) sličan bajs ovome koji gledaš, vidi da li možeš da ga pozajmiš pa da vidiš da li ti odgovara veličina. Ali proveri stvarnu geometriju a ne da li se vodi kao L ili XL.

Ako ne menjaš brzine pod opterećenjem nećeš primetiti neku razliku između jeftinih i skupljih, sve će to raditi kako treba.
Da li ćeš 1x ili 2/3x je na tebi, 1x je zgodan jer nemaš "cimanje" oko prednjeg menjača, ali sa 2/3x imaš (uglavnom) veći raspon brzina i još neke benefite.

Ma ne vozim nista, jedino sto sam par puta na Adi iznajmio bajs. Use case mi je da jurim dete na biciklu, eventualno da nekad sam odem da se provozam ali nece ni to biti nikakvo ludilo spustanje nizbrdo i to..

Da pitam ovde ko je vrsio na deore groupi konverziju sa 3x9 na 1x9
Deore M592 menjac za 9 brzina od 1-7 radi odlicno 8 i 9 kao da struze lanac dole na kavezu od menjaca kod radle...stariji M510 menjac slicno je tako radio na 8 i 9 brzini ispada lanac , proklizava...
Sta tu moze biti problem , bajs nije neke vrednosti to je 26 mtb iz 2010 alu ram ali super sluzi jos uvek.
Kaseta potrosena ili linija lanca losa ? menjac je odlican ali nije namenjen za taj pogon izgleda.
Pokusao sa onim B screw i ona dva L i H ali sve isto... lanac je nov shimano HG 93 , zupcanik srednjeg pogona (narrow-wide) isto nov ,na sredini postavljen sa starog pogona od 3 brzina.

Vidi onda da li negde imaš da iznajmiš sličan bajs tom Cube koji gledaš, Planet bajk možda ima neke slične modele (ako i dalje rade iznajmljivanje).
Ako imaju isti model u dve veličine isprobaj obe pa vidi šta ti je bolje, samo obavezno podesi sedište kako treba.

Da pitam ovde ko je vrsio na deore groupi konverziju sa 3x9 na 1x9
Deore M592 menjac za 9 brzina od 1-7 radi odlicno 8 i 9 kao da struze lanac dole na kavezu od menjaca kod radle...stariji M510 menjac slicno je tako radio na 8 i 9 brzini ispada lanac , proklizava...
Sta tu moze biti problem , bajs nije neke vrednosti to je 26 mtb iz 2010 alu ram ali super sluzi jos uvek.
Kaseta potrosena ili linija lanca losa ? menjac je odlican ali nije namenjen za taj pogon izgleda.
Pokusao sa onim B screw i ona dva L i H ali sve isto... lanac je nov shimano HG 93 , zupcanik srednjeg pogona (narrow-wide) isto nov ,na sredini postavljen sa starog pogona od 3 brzina.

4.1.1. Linija lanca za 1x pogone​

Kod 1x pogona, optimalno je da prednja linija lanca bude za oko 2 mm veća (više ka spolja) u odnosu na zadnju liniju lanca.

Ovo je poželjno kako bi se izbeglo češanje lanca na zadnjim lančanicima (pošto se 1x pogoni obično kombinuju sa kasetama koje imaju ogromne lančanike i velike razlike u veličini između dva susedna lančanika).

4.1.1. Linija lanca za 1x pogone​

Kod 1x pogona, optimalno je da prednja linija lanca bude za oko 2 mm veća (više ka spolja) u odnosu na zadnju liniju lanca.

Ovo je poželjno kako bi se izbeglo češanje lanca na zadnjim lančanicima (pošto se 1x pogoni obično kombinuju sa kasetama koje imaju ogromne lančanike i velike razlike u veličini između dva susedna lančanika).

Hvala za ovo na to sam i sumnjao.
Gremlin je odlican sajt , zaboravio sam na njega.

Imate li neku preporuku za prvo biciklo za dete. 3 godine starosti, 100cm visine.

Imas sve celik a da je normalna cena. Aluminijum ,ispod 30000+ ,ja nisam nasao a jos je mali . Kad poraste malo(sad mu je skoro 6) dobice. Za sada ima neki sto sam uzeo u PlanetBike ali je tezak kao tuč.

Prilozi

• IMG_1067.jpeg
    IMG_1067.jpeg
    213.8 KB · Pregleda: 16
Nazad
Vrh Dno