Šta je novo?

Kosacica za travu - iskustva, preporuke

Što jače to bolje 😉
Ja koristim Scheppach 161ccm 4,1ks 46cm, za oko 45 ari i odlično radi.
Stvarno kosis 45ari sa kosacicom od 46cm?! 😕
Imam Hondu od 46cm, za 4 ara, sve cisto bez prepreka, sa skupljanjem trave iz korpe u dzakove mi treba skoro sat vremena...

Imam Hondu od 46cm, za 4 ara, sve cisto bez prepreka, sa skupljanjem trave iz korpe u dzakove mi treba skoro sat vremena...
Da, ali negde oko 6 ari sa korpom (oko kuće). Ostatak sa izbacivanjem sa strane. Kada sam je kupovao, površina je bila oko 22 ara, sada je povećana na oko 45. Naravno, ne kosim sve u jednom danu.

Svaka cast, velika je povrsina.👍
Kako kosim na 7 dana, tu bih imao posla svaki dan, dok zavrsim sve, ona opet porasla na pocetku...😀
Za neku povrsinu od 20-ak ari razmisljam o nekom traktorcetu, da ne pustam da prerasta trava, vec da bude stalno uredno pokoseno...

Moje dvorište je cca 40 ari. Ozbiljno sam počeo da razmišljam o robot kosačici.
Ili stadu ovaca 🙂

Zašto skupljaš u džakove? Zar nije bolje da skupljaš travu na jednu gomilu za kompost?

Zaboravih da dodam u vezi ulja za benzinske kosačice. Treba koristiti ulje po preporuci proizvođača. Uglavnom je najbolja opcija SAE 10W30 4T, jer ima dovoljno ZDDP aditiva (API SJ/SL) što je kod novijih ulja (SM/SN/SP) prilično ograničeno zbog prisustva katalizatora, koga kosilice velikom većinom nemaju. Alternativna za one koji ne gase kosačice i mnogo kose i u Avgustu kad je pakleno vreme je 15w50 4T moto ulje.

Što jače to bolje 😉
Ja koristim Scheppach 161ccm 4,1ks 46cm, za oko 45 ari i odlično radi.
Kizo, pozdrav.

Razmatram kupovinu kosačice pa gledam ovaj forum i zainteresovalo me je tvoje iskustvo. Trenutno, između ostalih modela, na tržištu postoje Scheppach:
MS161-46 3.5 KS
MS173-51 4.1 KS
Naveo si da koristiš Scheppach 161ccm 4,1ks 46cm a ona je 3.5 KS. Moguće da je kad si ti kupovao ovaj model bio drugačiji, tj. išao sa jačim motorom. A ovo me sve zanima jer pokušavam da nađem neki kompromis između težine i snage (objasniću u posebnom pitanju zašto).

Pozdrav svima.

Hoću da kupim benzinsku četvorotaktnu samohodnu kosačicu. Kosio bih oko 6 ari oko kuće i to za sad, tri četiri puta godišnje.
Međutim teren je šaren. Imam malo ravnog prostora, i više blago strmog i prilično strmog. Takođe imam i dosta neravnina i rupa. Ima i nešto drveća tu i tamo.
Za sad kosim manjom ALKO kosačicom bez pogona koja iako je stara preko 30ak godina i dalje radi. Međutim postaje mi problem (umaram se itd) da je vučem i podišem iz rupa (ima male nepodešavajuće točkove), takođe pošto s njom idem u strme delove koliko god mogu, postaje mi problem da radim s njom (godine kilaža snaga umor). Opet, ona je relativno lagana pa uopšte i mogu da je hendlujem. Treba reći i da odem nekad i u višu travu, korov, kupinu, naleti se i na mladice od drveća a nekad zapnem i o zemlju koja je opet puna kamenja-takva je zemlja.
Pa pitam, za savet iskustva i preporuku za samohodnu kosačicu čvrste konstrukcije i delova sa velikim i čvrstim točkovima, koja može da vuče sama po strmom terenu, delimično i sa rupama (i do koje mere to može) a opet da nije preteška kad treba sam da je izvučem i okrećem na strmim delovima i kad zaglavi u neravninama i rupi, i da ima dovljno snage da radi u uslovima koje sam opisao. (što se tiče strmih terena radim i ručnom kosom i trimerom ali kosačicom idem maksimalno dokle je to moguće za mene i kosačicu).

Koliko se sećam te je snage. Kada odem do vikendice, pogledaću.
Što se tiče kosačice i strmine, stare dvotaktne (koje rade na mešavinu) su mogle da kose i na većim strminama. Ove nove četvorotaktne (benzinski motor) nije preporučljivo gurati na većim strminama, niti obarati ka karburatoru (u slučaju neke popravke/čišćenja odozdo). Ova kosačica je oko 28kg teška (ako se dobro sećam), i kod mene je ravan teren sa "rupama" i neravninama, Vojvodina/Banat 😉
tako da mi nije neki problem i da je ponekad samo guram (što je zaista retko) ali kod skretanja je obavezno isključiti pogon, okreneš je (za 90 ili 180 stepeni) i ponovo uključiš pogon. Ako puno zapinješ za kamenje, nož strada (treba ga naoštriri) a kućište u principu ne (mada zavisi od kamena i udarca). Moja ti je preporuka, obzirom da imaš malu površinu, da kosačicom pređeš sve što je pristupačno/ravno, a onda trimerom uradiš ono što je ostalo/nije pristupačno za kosačicu.

Kod mene je baš ono planinski kraj. Nema ravno 🙂 Ravno je samo u blizini oko kuće. Sve malo dalje od kuće a što je opet oko kuće je blago strmo ili baš strmo. Ova stara kosačica koju pominjem je četvorotaktna i ja s njom kidam i u nemogućim uslovima ali je ono podižem ubacujem maltretiram i ona radi. Dobro, pazim da je ne naginjem dugo ono ne znam kako zbog podmazivanja, ali ona radi, i pod zaista velikim nagibima, nego mi je sve veći napor to da radim. Pa me zanima jel hoće pogon da vuče uzbrdo po neravninama, rupama itd. Inače da, oštrim nož kad treba (tipa svake druge godine) kućište sam jednom zavario i menjao točkove, sve ostalo je ok. Trimer mi je nekako nezgodan zapravo slabo se snalazim s njim, pa mi je zgodnije da prođem kosačicom max gde je moguće.

Zdravo imam nekoliko pitanja. Šta biste uzeli od kosilica na benzin za oko 25-30 hiljada? I jel neko ima iskustva sa Parkside kosilicama na benzin (kosilice iz lidla)? Razmišljam se koju da uzmem kosilicu za oko 5 ari, do sada sam koristio električnu Bosch ali se pokvarila pa bih da uzmem novu. I kažite jel bolje na benzin ili opet da uzmem električnu. Razmišljam se izmedju Parkside i Villager. Mada kažite ako ima neka bolja.

Zavisi da li ti treba sa bocnim izbacivanjem ili sa korpom, sa pogonom ili bez?

Zdravo imam nekoliko pitanja. Šta biste uzeli od kosilica na benzin za oko 25-30 hiljada? I jel neko ima iskustva sa Parkside kosilicama na benzin (kosilice iz lidla)? Razmišljam se koju da uzmem kosilicu za oko 5 ari, do sada sam koristio električnu Bosch ali se pokvarila pa bih da uzmem novu. I kažite jel bolje na benzin ili opet da uzmem električnu. Razmišljam se izmedju Parkside i Villager. Mada kažite ako ima neka bolja.
Ja imam travnjak te povrsine oko kuće. Moje mišljenje nikako električnu. Prvo, sigurno su manje snage, drugo, uglavnom imaju manje korpe od benzinskih zbog manje snage (znači veće cimanje oko pražnjenja), treće, vučeš kabl za sobom i non stop imaš gimnastiku da ga ne zgaziš.
Ja sam pre par godina kupio polovnu Hondu za taj novac. Malo je reći da sam prezadovoljan. Samohodna, brza (brže ide nego što sam ja išao sa prethodnom kosilicom), ogromna korpa. Treba mi 30-40 min za ceo travnjak, ako kosim na 7-10 dana (uz navodnjavanje). Pogon je na prednjim točkovima preko kaiša, vrlo jednostavan i naravno možeš sa njim, a možeš i bez njega da kosiš. Motor ima odličnu snagu, nema zagušenja i izuzetno je mali potrošač

u startu ti preporucujem da elektricnu ne uzimas....slazem se sa @miksan , za predlog Villager 4111T......koliko vidim na njihovom sajtu je nepunih 30k.

AGM 5119 S

2 sezone sve radi kako treba.
Krupni tockovi, vozi se lagano. Veliki noz. Zamenski je jeftin. Podbrand Villagera tj ovo je kopija Atlas 5001 T

Nazad
Vrh Dno