Šta je novo?

Best buy SSD - preporuka [nije opšta tema o SSD-ovima i nije za pitanja šta/koji da kupim]

Gledam svakako na sve strane, a na ebay ima 74$ 980 pro od 50GB što je džabe ako se doda i poštarina od 20$, nego nema garancije. To je problem. Vidim da se ovde za regularno u prodavnicama dobija 5 godina garancije na seriju 99' od 1TB i 2TB što je dosta.

ne nego oficijelnom servisu za Samsung u Srbiji

Ako je to 100% proverena informacija - super! Ali sam se susreo sa situacijama da nasi ovlasceni izbegavaju da prihvate robu kupljenu u inostranstvu. Pa onda moras da cimas proizvodjaca, da te on uputi na zvanicni u nasoj zemlji e tad moraju.

pa ako nece posaljes mail Samsungu

Pa to je vec drndanje koje nije 100% sigurno. Jer smo mi zemlja dembelija, jer si ti samo jedan potrosac u moru drugih i nije zagarantovano da ce ti i Samsung pomoci.

Ne znam za Samsung ali sam kontaktirao čini mi se Corsair i rekli su mi da pošaljem crknuti NVME disrktno njima na Tajvan za zamenu i sve besplatno. Nije sasvim crko ali nije moglo da se piše i briše. Kada sam rekao da imam poverljive informacije rekoše da ga iseckam tako da se vidi SN. Bio je premali, samo 250GB tako da mi se nije isplatilo zezanje. Nisu tražili račun ili bilo kakve dokaze.

Ne znam za Samsung ali sam kontaktirao čini mi se Corsair i rekli su mi da pošaljem crknuti NVME disrktno njima na Tajvan za zamenu i sve besplatno. Nije sasvim crko ali nije moglo da se piše i briše. Kada sam rekao da imam poverljive informacije rekoše da ga iseckam tako da se vidi SN. Bio je premali, samo 250GB tako da mi se nije isplatilo zezanje. Nisu tražili račun ili bilo kakve dokaze.
Corsair je poznat da rešava reklamacije direktno, poznato mi je to za napajanja. Mislim da je čak i ovde neko na forumu pisao o tome (ili je možda bio Saesonic, nisam siguran).

Šta je best-buj trenutno za kućni desktop koji se koristi uglavnom za office, surf, video i ponekad igranje. Treba mi da bih instalirao Win11 na njemu.

Crucial P510 ili Western Digital SN7100 ili Corsair MP600 Elite koji god ispadne jeftiniji

Mada Crucial P510 je najbolja opcija

Da li je ADATA XPG MARS 980 Blade ok varjanta za sistemski disk, da nasledi Kc3000?

Da li je ADATA XPG MARS 980 Blade ok varjanta za sistemski disk, da nasledi Kc3000?
samo ako je bas jeftiniji od stvarno top kvalitetnih diskova (kao Corsair MP700 PRO XT i MSI Spatium M571DLP), inace, nope, ne isplati se (ko zna koji bargin bin NAND ADATA stavlja u kojoj turi unutra, pogotovo u danasnjoj ekonomiji)

Btw, ako gledamo samo za potrebe sistemskog diska, jedino sto dobijas sa menjanjem KC3000 za neki efikasniji top disk je manje zagrevanje, sto ako nisu u laptopu, ITX/SFX kucistu, je nebitno. ako radi KC3000 nema mnogo potrebe menjati ga xD

za nesto srednje cenovno slicno - Crucial T710

Poslednja izmena:
Pre neku godinu (pre korone) krenu da mi se pojavljuju realocirani sektori, 8 komada, na Samsung 850 PRO. I to je, izgleda, zbog firmware-a bilo, posto kad sam uradio update na noviji prestalo je (jos se koristi kod matoraca u laptopu, nije "mrdnuo"). Dobio ga od brata iz Austrije na poklon, kupljen cini mi se u Konradu, ali posto je poklon racun nemam.
Elem, pisah podrsci da ih pitam sta ako crkne do 10e godine i kazu nije problem, posaljite nam u Holandiju disk i zamenicemo 🙂. Iako postoji servis u Srbiji.

Ne znam da li se u medjuvremenu menjalo.

edit: prepiska sa supportom je bila u Novembru 2017., sad prekopah mejlove.

Poslednja izmena:
Uf, davno je to bilo, nije to isti Samsung kao nekad xD, za kompanija sa top customer support = Corsair

MP700 PRO XT (najbolji na svetu)

MP600 Mini R2 (najbolji mali 2232 za SteamDeck)

MP700 Micro (najbolja srednje velicine 2242 za druge prenosne konzole, mozda problem sa kompatabilnoscu, al ko se snadje isto odlicna opcija)

MP600 Elite, MP700 Elite (losije Fold-ing brzine od Crucial P510, ali ne toliko, tako da sasvim solidna kupovina zbog Corsair garancije)

MP600 PRO, MP600 PRO NH, MP600 PRO LPX (slicne/bolje Fold-ing brzine kao MP600 Elite i MP700 Elite [zavisno od modela i firmware verzije], samo se greju vise, jos uvek solidna kupovina)

Poslednja izmena:
Takodje, umalo zaboravih

PNY CS3140 u domacoj prodavnici je odlicna opcjia isto slican Corsair MP600 PRO seriji

Kioxia Exceria PRO je isto slican, ali losiji izbor (manje Fold-ing brzine)

I Kioxia Exceria Plus G4 je slican MP600 Elite, MP700 Elite, ali losiji izbor (manje Fold-ing brzine)

I da, rekli su nije problem sto nema racun samo sto se onda uzima date of manufacture a ne datum prodaje (koji je na racunu koga nema) za pocetak garantnog roka. To za slanje u Holandiju, a za servis u Srbiji ne moze replacement bez racuna iz Srbije. Takodje info iz 2017. 😀

Uf, davno je to bilo, nije to isti Samsung kao nekad xD, za kompanija sa top customer support = Corsair

MP700 PRO XT (najbolji na svetu)

MP600 Mini R2 (najbolji mali 2232 za SteamDeck)

MP700 Micro (najbolja srednje velicine 2242 za druge prenosne konzole, mozda problem sa kompatabilnoscu, al ko se snadje isto odlicna opcija)

MP600 Elite, MP700 Elite (losije Fold-ing brzine od Crucial P510, ali ne toliko, tako da sasvim solidna kupovina zbog Corsair garancije)

MP600 PRO, MP600 PRO NH, MP600 PRO LPX (slicne/bolje Fold-ing brzine kao MP600 Elite i MP700 Elite [zavisno od modela i firmware verzije], samo se greju vise, jos uvek solidna kupovina)
Koliko se sjecam, Corsair MP600 Pro (Lpx) ima DRAM, dok ga Mp600 elite i Crucial P510 nemaju, tako da za sistemski disk preporuka ide za MP600 Pro. A ako su cijene slicne, ova 2 tu nemaju sta traziti ni za storage.

Ali Crucial P510 je gen5 - tako da ako brzina igra ulogu mislim da se ne treba porediti sa ovim drugim navedenim. A sa trenutnim cenama je gen4 (sa dram-om) = gen5 bez drama. E sad kome koliku ulogu i kome je koliko bitno da ssd ima dram.

Ima dva tabora za misljenje za sistemski disk da li sa ili bez DRAM-a xD

1. (od ljudi nisu inzenjeri koji se bave disk-ovima) kazu da treba DRAM, jer ima anegdota da ljudima se uspori jako puno disk ako je skoro pun, posto navodno posle nekog vremena kada izadju sistemski fajlovi iz pSLC cache-a

2. inzenjeri i naucnici koji su i/ili skolovani i rade trenutno ili radili u proslosti u firmama vezanim za razvoj i proizvodnju SSD disk-ova kazu, da br.1 nije tacno i da je DRAM prevazidjen za sve upotrebe osim 2 niche

a) kod SATA SSD disk-ova gde ima razlike i treba DRAM

b) kad se NVMe disk-ovi koriste u spoljasnjem enclosure-u, kad idu preko usb-a gde onda mora DRAM, jer na bilo kojoj konekciji osim USB4, Thunderbolt 5 (mozda TB4 zaboravih), NVMe disk ne moze da pristupi DRAM-u na maticnoj zbog ogranicenje USB standard-a, i tad treba

tako da ako brzina igra ulogu mislim da se ne treba porediti sa ovim drugim navedenim
Napisane brzine su marketinski trik, ovi sto prave SSD-ove kazu da ima smisla samo gledati Fold-ing brzinu, koliko opadne "deklarisana brzina" kad se radi sustained write na duze vreme tipa ~900 sekundi ili kad se upisu 90% diska

tomshardware i techpowerup recenzije imaju sustained write test-ove gde zadnja desna 1/3 grafikona kad se priblizi 900 sekundi / kad se upise 90% diska

Ali tvrde da se to ne desava stalno, pa nije 100% reper

xZDFgav7juGwFzEVF8nqR4-1200-80.png.webp
write-over-time.png

Poslednja izmena:
Ne mogu reci da li sam 100% siguran da li su jedni ili drugi kompletno u pravu 😂

I licno za mene koriscenje NVMe disk-a kao eksternog na sporijim USB konekcijama nije niche (blago njima kad se samo barataju skupim plocama i skupim externim enclosure-ima)

tako da samo zbog ovog, dok ne bude USB4 dovoljno jeftin i zastupljen na maticnim, gledam ipak da za sebe uzimam diskove sa DRAM-om, za slucaj da hocu da pomeram neki SSD sto koristim u sistemu,

Al ko to ne radi, ko ima odvojene externe i interne diskove, i NAS-ove i ne vade, niti planiraju ikad da vade interne diskove, izgleda da je sasvim ok uzeti dobro odradjene DRAM-less od najnovije generacije

Dokle god za svaki slucaj (moze nekom ranije da se desi da disk udje u taj rezim rada pogotovo zavisno od poslovnih programa) imaju solidnu brzinu kad disk krene da Fold-uje [kad mora da istovremeno da pise/radi write i da cisti cache]

Poslednja izmena:
Ima jos jedna mala stvar, a to je da DRAM modeli uglavnom (ne uvek) trose malo vise energije. Potpuno nebitno za desktop, ali moze biti bitno za laptop ako zelite sto duze trajanje baterije... tako da ko ima laptop, i potrosnja postaje stavka.

Nazad
Vrh Dno