Šta je novo?

Windows 11 - migracija na poslednju verziju ili ne?

Windows 11 - migracija na poslednju verziju ili ne?

• Migrirao sam čim je Windows 11 izašao

Glasovi: 356 22.3%
  • Migrirao sam u međuvremenu nakon objavljenih zakrpa i ažuriranja

Glasovi: 178 11.2%
  • I dalje čekam dodatne zakrpe i ažuriranja da bih prešao

Glasovi: 254 15.9%
  • Ne planiram da migriram jer nemam podržan hardver

Glasovi: 272 17.1%
  • Ne planiram da migriram uopšte

Glasovi: 461 28.9%
  • Probao sam Windows 11, ali sam se vratio na neku od prethodnih verzija

Glasovi: 73 4.6%

• Ukupno glasača
    1,594
Pa ta "kanta" je potpuno podržana sa W11. ima TPM i Secure Boot sem ako ih nisi namerno bajpasovao.

Problem sa W11 je to što previše toga radi. Više ne smem da ostavim laptop u sleep, jer do sutra će biti prazna baterija.

Tako je. Ne radi sleep kako treba. Radilo je kako treba na w10. Sada ne radi, pored svega što sam probao.

Sleep je uvek bio bolna tačka windowsa zato što ima dvojnu ulogu, hardware (BIOS) i OS moraju da sarađuju i da se dobro usklađuju. Meni na W10 na starijem HP laptopu ne radi uopšte, tj počne pa se sve restartuje ili na drugačijim podešavanjima neće da se probudi. Nikako da ga nabodem. Sleep je BIOS funkcija a OS treba samo da pošalje zahtev za aktivaciju ili buđenje.

@Space Beer
Sta to ne radi na taskbaru ili star meniju?
Ne radi širina prozora, umesto da svi budu iste širine, svi su različiti, u zavisnosti od naziva programa 😀
Start meni je verovatno najgori koji postoji na današnjim sistemima. Ograđujem se jer nisam probao baš sve. Očekivano ponašanje je na primer sortiranje po tipu (Office, Games, Multimedia). Ili kao u W10 da možeš da ih grupišeš kako ti odgovara, ali su svi tu. Sad moraš da klikćeš u grupu. Štede valjda na prostoru sad kad su 27"-32" 2K-4K monitori standard.

Znam ja da ljudi koriste ono što im se da, znam i da mnogima odgovara ovako kako je, ali ništa Microsoft ne sprečava da ponude različite opcije, pa da korisnik podesi kako mu odgovara.

Moje pitanje je - šta mi W11 nudi, a W10 ne?

Ne radi širina prozora, umesto da svi budu iste širine, svi su različiti, u zavisnosti od naziva programa 😀
Start meni je verovatno najgori koji postoji na današnjim sistemima. Ograđujem se jer nisam probao baš sve. Očekivano ponašanje je na primer sortiranje po tipu (Office, Games, Multimedia). Ili kao u W10 da možeš da ih grupišeš kako ti odgovara, ali su svi tu. Sad moraš da klikćeš u grupu. Štede valjda na prostoru sad kad su 27"-32" 2K-4K monitori standard.

Znam ja da ljudi koriste ono što im se da, znam i da mnogima odgovara ovako kako je, ali ništa Microsoft ne sprečava da ponude različite opcije, pa da korisnik podesi kako mu odgovara.

Moje pitanje je - šta mi W11 nudi, a W10 ne?
Znaci to su najvece mane windowsa 11? I zbog ovoga ne treba prelaziti sa 10...

Treba preći, ako su prednosti veće od mana. Ali ja ne vidim ni jednu, možda grešim. WE konačno ima tabove, ali su ga upropastili na drugi način, pa je svejedno, mora se ići na 3rd party program. Na poslu nam i dalje drže W10 v1809 (Enterprise), 8 godina star sistem. Uz W10 21H2 (LTSC), imam pored sebe W11 23H2 (E) i 24H2 IoT LTSC i ne vidim ništa na njima što bi me učinilo produktivnijim.

Taskbar, panel, system tray, start meni, file manager, KB prečice su ono što definiše radno okruženje. Van toga je aplikativni softver koji je svuda isti. Tako da to jeste najveća mana W11, i razlog zašto koristim određen OS i okruženje, a ne neko drugo. Ja ću preći preko nekih drugih mana (bagova) zbog toga, nekome to nije bitno

To sa veličinom i pozicijom prozora je isto od W7 ili možda SR1. Normalno je da se otvaraju isto onako kako su poslednji put zatvoreni ali programi imaju slobodu da to promene,
Što se tiče Start menija to jeste najčestija zamerka mada su poboljšali donji deo "Pined". "ALL" gde ima nameštanje za 6 kategorija, ali ona samo za MS Appove i proizvode. Za Grid i za Alfabetičku listu. Tu ima dosta mesta za popravku.
To što ti imaš nisu standardne verzije, na njima može sa bude ponešto drugačije.

Što se tiče sleep moda ne znam kakvo je stanje na laptopovima oni su verovatno osetljiviji na relacijiu Bios - Os ali na PC-iju radi kako treba. E sada koja je poslednja verzija a da nije insajderska? Kako sam gledao moja 26H1 bi trebalo da je poslednja verzija i radi mi savršeno da je ne ureknem. Kako ne radi taskbar, notepad, file menager kada sve radi ja ne koristim MS nalog??? Eno imam stari računar sa Sejbertuth 990X ako se sećam radi kod mame za internet i pasijans bez problema. Taj TMP se može isključiti. Kada je Windows 11 izašao ja tvrdim da je bolje radio na ovom starom ne-podržanom hardveru nego na ovom mom novom podržanom. Pa vi kako hoćete. Širina prozora zavisi od programa. Nemaju svi programi istu širinu prozora i to je normalno. Za start meni koristim OpenShell i isti je ko i u windows 7 grupišeš programe kako hoćeš. Valjalo bi da postavljate slike desktopa da vidimo ono što ne radi? Iskustvo pokazuje da najveći problem je do korisnika a ne do OS-a. Ali ima toliko hardvera pogotovu kod laptopova da se sve to mora inkorporirati u OS a to nije tako jednostavan posao ali vremenom se pegla tako da glasam DA valja preći na najnoviju verziju Windowsa 11. Malo slika,

26H1 je za Arm/Snapdragon X2 Plus, X2 Elite, X2 Elite Extreme procesore, potpuno različita živuljka, nema veze sa x86 platformom. U suštini je još uvek "probna", nije planirano da se unapredi direktno na 26H2. Puno se oslanja na AI pa treba i dobar NPU.

Širina prozora zavisi od programa. Nemaju svi programi istu širinu prozora i to je normalno
Nismo se razumeli, govorim o širini u taskbaru. 4 programa, sva 4 različite širine. Ne zna se ni gde se jedan završava a počinje drugi. Ovako besmislen taskbar nisam nigde video. Očekivano je da širina bude fiksna, ali da možeš da podesiš vrednost. Ili da se smanji ako je taskbar pun, ali opet tako da su svi jednaki. Naravno da i dalje ne postoji mogućnost da različiti prozori istog programa menjaju mesta, pa je vrlo realna sitaucija da ti je levi prozor na desnoj strani taskbara.

Da sam sklon teorijama zavere, rekao bih da namerno prave lošiji proizvod, pa kad ubace AI da im radi sve, niko neće primetiti razliku 😀

win11_taskbar.jpg

Iskustvo pokazuje da najveći problem je do korisnika a ne do OS-a.
Ja gorovim o out-of-box sistemu, bez ikakvog petljanja. Gde je tu moja krivica? Kažeš može se instalirati OpenShell ili slično, ali zašto bih to radio kad na W10 ne moram ništa da instaliram? U čemu je konkretno prednost W11 u odnosu na W10, to mi još niko nije odgovorio. Desetka je, ovako iz glave, donela sledeće:
  • Bolju sigurnost implementacijom MS rešenja u sam sistem (Defender, EMET, specifične opcije) - korisno svima
  • DX12 podršku - korisno gejmerima
  • Bolju virtualizaciju; WSL - korisno developerima
  • Multiple desktop; Clipboard history; jedno od boljih start rešenja, mada znam da se ukusi razlikuju, ali ovo bar ima nekog smisla - veća produktivnost
A W11 u odnosu na W10? Bolju podršku za X3D i big.little procesore? A ja nemam nijedan od takvih. I to je to, nakon više od 4 godine od izlaska. Jedini razlog za prelazak, bar meni, je ukidanje podrške za desetku.

Taskbar. kod mene su svi iste veličine, ima nameštanje za to, poslednja stavka un Taskbar Behavour. Nemapotrbr za neke programe.
To i slično je, privatno i pojedinačno kome se kako sviđa, ni prednost ni mana. Nisam još naleteo ni na jedan OS koji meni potpuno odgovara "Out of box".
DirectX je daleko samo za igre, svi drajveri ga koriste. Kroz njega se određuju DMA. interupti itd. da ne mora da sve piše u drajverima svaki put. Samo zbog toga su neki drajveri drugačiji za W10. Za sav novi hardware drajveri bolje rade sa Dx12.
Bolja podrška nije samo za x3D nego za sve procesore sa 2 modula/CCD. i više od 8 jezgara, AMD-u kao i Intel-u sa P i E jezgrima za bolju efikasnost u raspoređivanju upotrebe na svim jezgrima. Učinak nije svuda isti, uglavnom u višem load-u.
"big.little procesore?" Šta mu to dođe?
"ukidanje podrške za desetku"? To je još najmanji problem za sada, radiće sve kao i pre ako ne menjaš hardvere za koji neće biti drajvera a to je još daleko. Dotle će već biti W12 ili što god.

Nisi čuo za big.LITTLE arhitekturu? A koristiš mobilni telefon oduvek 🙂
Pa samo ime kaže - velika i mala jezgra, narodski - brza i spora, glavna i pomoćna, trošadžije i energetski efikasna ... izvorno potiče iz ARM (mobilne) arhitekture, sada se širi i na desktop, jelte
Ukidanje podrške je najbolja stvar za desetku 😁, ne gnjave više sa apdejtima (koji pokvare dobre stvari)

Poslednja izmena:
koliko je bilo updates za windows 10 sada je on totalno pokvaren onda 🙂

Nisi čuo za big.LITTLE arhitekturu? A koristiš mobilni telefon oduvek 🙂
Pa samo ime kaže - velika i mala jezgra, narodski - brza i spora, glavna i pomoćna, trošadžije i energetski efikasna ... izvorno potiče iz ARM (mobilne) arhitekture, sada se širi i na desktop, jelte
Ukidanje podrške je najbolja stvar za desetku 😁, ne gnjave više sa apdejtima (koji pokvare dobre stvari)
Ne, nisam čuo za taj odraz ali se nešto i ne bavim telefonima. 😊 Znam da je Intel uveo za desktop a da je koncept u grafičkim procesorima još od 3D akcleratora.

ima nameštanje za to, poslednja stavka un Taskbar Behavour.
Izgleda da nema u mojoj verziji ili ja baš ne vidim. Valjda će stići za godinu, dve. Taman da pređem na W11 kad izađe W12

Što se tiče start menija dobro to su promenuli takva je politika firme ali zato imaš program za kostimizaciju start menija. A taskbar je kod mene su sve ikone iste od kad znam za sebe. Jednostavno Win 10 je zastareo a ovo ostalo znam da radi bolje od Windows 10 inače da nije tako ne bih ni ja prešao. Ja sam zadovoljan sa ovim 26H1.

Ej našao sam zašto ti ikone stoje tako ima podešavanje u setingsu. Kao što rekoh korisnici su krivi. Hteli bi sve na dlanu. Ljudi su različiti a OS dolazi jednak za sve. Recimo meni trebaju veća slova a ranije je bilo bolje samo pomeriš onaj klizač za veličinu fonta ali su to posle sklonii i našao sam one registri ključeve za fontove i čim instaliram OS pokrenem te registri datoteka i posle restarta imam fontove kakve hoću medjutim desilo se da neće ni oni da rade u ovoj novijoj inačici i nabavio program tačnije njih 3 valjda za promenu veličine fontova i njih pokrenem i gotovo. Dobijem fontove koje hoću. Snadjite se bre malo gospodo nemojte samo da se žalite. To je nekih mojih 5 centi.

Jeste glupost što nema podešavanje da bude sve jednako, ali je glupost što nema i obrnuta varijanta - da prikazuje kompletan tekst programa, pa neka tab zauzima i čitav taskbar, ako treba. Ovako je ni tamo, ni 'vamo.
Ovo me podseća na nekadašnje Nokia telefone, gde je jedan model imao jednu dobru opciju, drugi model neku drugu, a obe su mi trebale na jednom telefonu. Onda uzmem Ericsson i imam te dve, ali nemam treću, koja je bila na obe Nokia-e.🤣

Nazad
Vrh Dno