Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Ja sam na knjizi #32 Horus Heresy serijala. Veliki pad u kvalititetu nakon Unrembered Empire, mada ni pre toga nije bilo nešto vau... Nastavljam da čitam samo zato što sam se zainatio da završim celu sagu.

Bolje potrosi to vreme da citas nesto sto ti se svidja, kome se inatis?

Nisam rekao da mi se ne sviđa, već da je kvalitet toga diskutabilan 😁. Inače sam veliki fan svega što ima veze sa WH40k

Elisa Shua Dusapin - The Old Fire

Lajk. Ocena: 4/5.
Kao i u prethodne 3 njene knjige i ovde sam izuzetno uživao u prozori, stilu i atmosferi.
Baš sam je skoro utefterio da se ne zaboravi, ako se pojavi na srpskom, ne znam zašto, ali nešto me je privuklo iz opisa knjige.

Besnilo - B. Pekić
Konačno ga završio iz drugog ili trećeg pokušaja u vremenskom rasponu od skoro deset godina. Da li sam negde pročitao ili ne, ali ovo je zaista "čudovište" od romana. Ko izdrži prvih stotinak stranica, knjiga počinje da usisava sva čula i bukvalno strpava u taj zatvoreni mikrokosmos.
Imao sam momente potpunog uvida, odnosno razumevanja zašto je roman toliko hvaljen i zašto ima kultni status, ali isto tako i trenutke kada me je spuštao do ivice odustajanja, naročito kada radnja sklizne u gustu filozofiju i fantastiku.

Pekić je prilično zahtevan pisac, zahtevniji od većine pisaca čija sam dela isterao do kraja, možda bih u tom kontekstu sklizavanja u filozfiju, ipak izdvojio Roberta M. Pirsinga (Zen i umetnost održavanja motocikla), ili Milera od kojih ključa mozak, iako nisu slični ni po jednom osnovu.

Da pomenem i ovo iako je suvišno davati bilo kakav širi opis ovakvog dela, roman razvija petnaestak paralelnih tokova i u jednom trenutku sam otišao i korak dalje od same autorove namere, uveren da zapravo čitam Leverkinovu maštu i da je čitava katastrofa samo projekcija njegovog unutrašnjeg rascepa, a da je Pekić svojevrsni katalizator, posrednik između Leverkinove psihe i čitaoca.
Ovo delo da se pojavilo u današnje vreme, mislim da bi bio najprodavaniji i neprevaziđeni roman.

Baš sam je skoro utefterio da se ne zaboravi, ako se pojavi na srpskom, ne znam zašto, ali nešto me je privuklo iz opisa knjige.

Besnilo - B. Pekić
Konačno ga završio iz drugog ili trećeg pokušaja u vremenskom rasponu od skoro deset godina. Da li sam negde pročitao ili ne, ali ovo je zaista "čudovište" od romana. Ko izdrži prvih stotinak stranica, knjiga počinje da usisava sva čula i bukvalno strpava u taj zatvoreni mikrokosmos.
Imao sam momente potpunog uvida, odnosno razumevanja zašto je roman toliko hvaljen i zašto ima kultni status, ali isto tako i trenutke kada me je spuštao do ivice odustajanja, naročito kada radnja sklizne u gustu filozofiju i fantastiku.

Pekić je prilično zahtevan pisac, zahtevniji od većine pisaca čija sam dela isterao do kraja, možda bih u tom kontekstu sklizavanja u filozfiju, ipak izdvojio Roberta M. Pirsinga (Zen i umetnost održavanja motocikla), ili Milera od kojih ključa mozak, iako nisu slični ni po jednom osnovu.

Da pomenem i ovo iako je suvišno davati bilo kakav širi opis ovakvog dela, roman razvija petnaestak paralelnih tokova i u jednom trenutku sam otišao i korak dalje od same autorove namere, uveren da zapravo čitam Leverkinovu maštu i da je čitava katastrofa samo projekcija njegovog unutrašnjeg rascepa, a da je Pekić svojevrsni katalizator, posrednik između Leverkinove psihe i čitaoca.
Ovo delo da se pojavilo u današnje vreme, mislim da bi bio najprodavaniji i neprevaziđeni roman.
Isti slučaj i kod mene, tek iz drugog puta sam uspeo da pročitam roman. Prvih 100strana je malo zamorno, nakon toga kreće radnja.

Gde se moze naci kod nas knjiga od Ernest Hemingvej - „Muškarci bez žena” ili kako je to vec prevedeno kod nas da se nalazi ova novela, pripovetka sta je vec: "Ubice"
?

Gde se moze naci kod nas knjiga od Ernest Hemingvej - „Muškarci bez žena” ili kako je to vec prevedeno kod nas da se nalazi ova novela, pripovetka sta je vec: "Ubice"
?
Mislim da su kod nas trenutno dostupni samo romani. Pošalji upit Kontrastu, pošto oni imaju prava na njegova dela ili potraži Snegove Kilimandžara na Kupindu/Limundu. Moguće da su tamo Ubice.

Crveni Habsburg - Milan Vidojević

Napokon zavrsih Andricevu Travnicku hroniku.

Što napokon, meni jedno od boljih njegovih dela.
Ja sad obrćem Dostojevskog, sve što nisam pročitao a preporuka ide za "Grešnik i svetac" Kevina Birmingema, priča o Dostojevskom i tome kako je napisao Zločin i kaznu, pa i svojevrsna biografija na neki način.
Takođe, nedavno sam kompletirao "Buru tetrologiju" jer sam slučajno naleteo na epub trećeg i četvrtog dela prva dva su prevedena i izdata i kod nas odavno pa sam pročitao sve ispočetka i baš je ostavila jak utisak na mene.

Kao prvo prvi put sam je citao a kao drugo krenuo sa citanjem pre 6 meseci ali zbog loseg psihickog stanja u kome se vec duze nalazim sam prekinuo pa nastavio. I nekako je zavrsio.

Zna li neko kako da dođem do neke baze epub za decu (na srpskom), a da nije Balkandownload?

Lorenco Marone - Sve će biti savršeno

Radnja prati lika koji brine o bolesnom ocu i kroz taj proces preispituje svoj život i porodicu...
Iako mi nije delovalo da ću u potpunosti zagristi priču, da li zbog predvidivosti, ipak sam osetio neku žudnju ka završnici.
Jednostavan i pitak stil, bez neke prevelike radnje, jer priča se ne oslanja na događaje, već na unutrašnji razvoj i emocije likova, što je meni svakako odgovaralo.

Случајно наишао на:
James Logan - The Silverblood Promise (The Last Legacy 1)
и испала је прилично забавно/питка лоповска-фантазија, можда мало подсећа на Лажи Лока Ламора. Брза радња и забавни ликови, нарочито Бува.

Znakovi (ne Znakovi pored puta) od Ive Andrica.

IMG_8865.jpeg

"Fridrih Merc je bio visoko plaćeni rukovodilac kompanije Blekrok dugi niz godina, a sada se kandiduje za kancelara Nemačke kao kandidat CDU. Šta građani mogu da očekuju ako bude izabran? Mnogima je ime Blekrok poznato, ali kako najveća svetska investiciona kompanija posluje u korist svojih bogatih klijenata? Ulaže novac kao akcionar u najveće korporacije i banke – uključujući i one u Nemačkoj, kao što su Bajer, Adidas, Vonovija (sa 600.000 stanova) i Dojče banka, da nabrojimo samo neke. Poslovni model Blekroka takođe uključuje sofisticirani sistem fiktivnih kompanija, koji omogućava njegovim glavnim klijentima da ostanu anonimni – i tako izbegnu plaćanje poreza. Danas je Blekrok najveći akcionar ne samo u Nemačkoj i zajedno sa drugim finansijskim igračima poput Vangarda i Stejt Strita, ima uticaj na praktično sva poznata javno trgovana preduzeća u Nemačkoj. Verner Rigemer, koji godinama proučava Blekrok i slične kompanije, koristi primere da ilustruje kako ovaj poslovni model funkcioniše, ko su korisnici, a ko gubitnici. Utaja poreza neizbežno dovodi do nedostatka prihoda koji su državi potrebni da bi garantovala funkcionisanje socijalnog sistema i da bi izvršila neophodna ulaganja."

Fjodor Dostojevski-Zločin i kazna.
Prvi roman koji sam pročitao od Dostojevskog (svakako ne i poslednji). Ne znam ni sam šta da mislim. Imao sam velika očekivanja u smislu radnje, ali dobar deo romana je zasnovan na unutrašnjim moralnim i psihološkim borbama glavnog junaka. To opisivanje njegovog stanja u nekim momentima ume da bude malo zamorno. Ali kad se podvuče crta zadovoljan sam, roman koji vredi i koje se mora pročitati.
P.S. Mislim da sam imao baš velika očekivanja, ne znam ni sam šta sam očekivao. Npr Besnilo od Pekića me mnogo više pozitivno iznenadilo nego Zločin i Kazna. Verovatno zato što od Besnila nisam imao ama baš nikakva očekivanja. Predgovor koji je napisala Tanja Popović, pročitati nakon romana, tada neke stvari postaju jasnije.

To je lektira, pisao sam par strana iza preporuku za "Grešnik i svetac" Kevina Birmingema, priča o tome kako je Dostojevski napisao zločin i kaznu.
Ja trenutno čitam Braća Karamazov, nedavno sam pročitao Zapise iz mrtvog doma i sve rečeno za Zločin i Kazna može i za ove romane da se prenese

Nazad
Vrh Dno