Свака част.Nastavljam da čitam samo zato što sam se zainatio da završim celu sagu.
Baš sam je skoro utefterio da se ne zaboravi, ako se pojavi na srpskom, ne znam zašto, ali nešto me je privuklo iz opisa knjige.Elisa Shua Dusapin - The Old Fire
Lajk. Ocena: 4/5.![]()
Kao i u prethodne 3 njene knjige i ovde sam izuzetno uživao u prozori, stilu i atmosferi.
Isti slučaj i kod mene, tek iz drugog puta sam uspeo da pročitam roman. Prvih 100strana je malo zamorno, nakon toga kreće radnja.Baš sam je skoro utefterio da se ne zaboravi, ako se pojavi na srpskom, ne znam zašto, ali nešto me je privuklo iz opisa knjige.
Besnilo - B. Pekić
Konačno ga završio iz drugog ili trećeg pokušaja u vremenskom rasponu od skoro deset godina. Da li sam negde pročitao ili ne, ali ovo je zaista "čudovište" od romana. Ko izdrži prvih stotinak stranica, knjiga počinje da usisava sva čula i bukvalno strpava u taj zatvoreni mikrokosmos.
Imao sam momente potpunog uvida, odnosno razumevanja zašto je roman toliko hvaljen i zašto ima kultni status, ali isto tako i trenutke kada me je spuštao do ivice odustajanja, naročito kada radnja sklizne u gustu filozofiju i fantastiku.
Pekić je prilično zahtevan pisac, zahtevniji od većine pisaca čija sam dela isterao do kraja, možda bih u tom kontekstu sklizavanja u filozfiju, ipak izdvojio Roberta M. Pirsinga (Zen i umetnost održavanja motocikla), ili Milera od kojih ključa mozak, iako nisu slični ni po jednom osnovu.
Da pomenem i ovo iako je suvišno davati bilo kakav širi opis ovakvog dela, roman razvija petnaestak paralelnih tokova i u jednom trenutku sam otišao i korak dalje od same autorove namere, uveren da zapravo čitam Leverkinovu maštu i da je čitava katastrofa samo projekcija njegovog unutrašnjeg rascepa, a da je Pekić svojevrsni katalizator, posrednik između Leverkinove psihe i čitaoca.
Ovo delo da se pojavilo u današnje vreme, mislim da bi bio najprodavaniji i neprevaziđeni roman.
To je tek u januaru objavljen engleski prevod (izvorno je na francuskom, objavljena 2023.).ako se pojavi na srpskom,
😔Videh malopre vest da je umro Dan Simmons.
Večni spokoj.Videh malopre vest da je umro Dan Simmons.
Ccc, pa stvarno će biti i book #4 😂 "Children of Strife". Užas 😁😁
Children of Strife opis je napisao(la):Now, scientist Alis and human-sized mantis shrimp
Mislim da su kod nas trenutno dostupni samo romani. Pošalji upit Kontrastu, pošto oni imaju prava na njegova dela ili potraži Snegove Kilimandžara na Kupindu/Limundu. Moguće da su tamo Ubice.Gde se moze naci kod nas knjiga od Ernest Hemingvej - „Muškarci bez žena” ili kako je to vec prevedeno kod nas da se nalazi ova novela, pripovetka sta je vec: "Ubice"
?

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari