Šta je novo?

Samovozeći automobili

• Začetnik teme Začetnik teme mnt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Tesla je tata za sve po softveru. Niko nema ni priblizan autopilot. Ne znam sad ovaj novi ix3 mozda je on dobar

Koliko je komotan unutra, jel mozes da uporedis sa nekim drugim SUV-om, da li je za nas visoke i krupne balkance? 😀
Sad tek video poruku….
Stize sutra auto. Juce taman punjac instaliran kuci.
Ja sam 176 cm tako da nisam jako velik. I sediste je za moju velicinu jako dobro.
Ima iza mene mesta solidno.
E sad zavisi da koliki si ti i da li bi iza bilo dece ili sl.
Sto se tice poredjenja. *** ja sam u USA i imam dva jako velika vozila haha Silverado Truck i GMC SUV sa 3 reda sedista.
Oba ta vozila su dosta veca od modela Y.
I oni bi ti odgovarali zagarantovano haha

Supervised
RDW said the EU sets stricter requirements for safety during vehicle approvals than the U.S. "This means that the FSD Supervised version in the U.S. is NOT comparable to the FSD Supervised version in the EU,"

The RDW’s statement is explicit: FSD Supervised “can take over many driving tasks” but the vehicles “are NOT autonomous or self-driving.” The driver’s hands don’t need to rest on the steering wheel, but the driver must be able to intervene immediately. Sensors monitor driver attentiveness and eye focus, and if the system detects inattention, it issues warnings and can temporarily disable itself.

To je nivo 4, zasad je tako i US. Ali je beton ovo na snimcima

Moram da razjasnim, pošto ogroman procenat populacije ne kapira šta je FSD Supervised, štaviše, mislim da i jedno 70% Tesla vlasnika ne razumeju šta FSD nudi i kako funkcioniše:
  • FSD Supervised je Nivo 2 ADAS (Advanced Driver Assistance System).
  • Vozač mora da obraća pažnju na saobraćaj ispred, držeći ruke opušteno na krilu u blizini volana, spreman da preuzme vožnju u svakom trenutku.
  • Sistem je baziran isključivo na kamerama - 8 spoljašnjih kamera u realnom vremenu prave 360 stepeni 3D model okoline i saobraćaja.
  • Ne postoje fiksne linije koda koje daju komande vozilu - koristi se neuronska mreža koja analizira šta kamere vide i na taj način reaguju upravljanjem volana, ubrzavanjem-usporavanjem, kočenjem, korišćenjem migavca, rikvercom, parkiranjem u garažama, na parking mestima, parking mestima pored puta, itd.
  • Sistem uči direktno od vozača, trenira se konstantno na preko 6 miliona vozila u realnim situacijama vožnje, sve što ljudi koji voze Tesle rade u konkretnim svakodnevnim situacijama tokom vožnje, koristi se u FSD Supervised vožnji.
  • Apsolutno nije zavistan od interneta da funkcioniše, ne postoje konkretna if-then pravila, sva obrada podataka od strane kamera se odvija lokalno na AI računaru u vozilu, bukvalno je tip mozga koji rezonuje, uči, i adaptira se situacijama u realnom vremenu, kao čovek, zapravo vreme reakcije je brže nego kod prosečnog čoveka.
  • Vožnja FSD Supervised sistemom uključuje vožnju unutar gradova, dakle snalazi se na bilo kojem tipu ulica, raskrsnica, daje prednost, zaustavlja se na stop znakovima i semaforima sam, kreće da vozi sam bez ikakve potvrde od strane vozača, prati ograničenja brzine i analizira sve znakove u saobraćaju i reaguje u skladu sa njima.
  • Na autoputevima i magistralnim putevima drži odstojanje u odnosu na vozila ispred, reguliše brzinu u odnosu na konkretan saobraćaj, sam menja trake signalizirajući nameru migavcima, isključuje se sa autoputa sam i vraća se na autoput bez potvrde vozača, prateći navigaciju.
  • FSD Supervised sistem reaguje na pešake u svim uslovima, na parkinzima, pešačkim prelazima, reaguje na bicikliste, pomera se u stranu ambulantnim, vatrogasnim, policijskim vozilima pod rotacijom.
  • Vozač dakle sedi opušteno ispred volana i nadgleda šta automobil radi, koji sam izvršava sve akcije koje bi inače vozač izvršavao u manuelnom režimu vožnje, ti si njemu bukvalno instruktor auto škole, samo što je njegov nivo vožnje daleko veći nego kod vozača početnika. Ti si u kontroli, ti snosiš odgovornost ako nisi reagovao na vreme da izbegneš nesreću.
  • FSD NIJE Autopilot, FSD je sistem gotovo pa kompletne autonomne vožnje sa nadzorom. Autopilot je nešto potpuno drugo, apsolutno nema dodirnih tačaka i mogućnosti koje FSD nudi, Autopilot je faktički Lane Keeping Assistance, drži auto striktno unutar linija i usporava/ubrzava u zavisnosti od saobraćaja ispred, to je sve što radi. Tesla je nedavno prestala da koristi termin Autopilot iz svih opcija unutar vozila, promo materijala na internetu, itd, i sada se koristi termin Autosteer, jer je mnogo, mnogo ljudi mešala Autopilot sa FSD-om.
  • FSD u Evropi je faktički 99% isti kao FSD u Americi, samo što je rigorozniji po obaveštavanju korisnika koje akcije izvršava na ekranu, neće da te smara više da pratiš put išta više nego što ameri rade, samo će biti "oprezniji", plus ono što je RDW napisao je da se ograde da kao FSD nije isti tamo i ovde, a zapravo jeste uz par modifikacija.

Sa druge strane, FSD Unsupervised je naredni korak u autonomnoj vožnji:
  • Ovo je Nivo 4 autonomije, Tesla je namerno preskočila Nivo 3 jer je nejasan šta zahteva, i nudi sve što sam pomenuo bez ikakve potrebe za nadzorom vozača.
  • Auto je u potpunoj kontroli, ne zahteva apsolutno ništa od tebe, ti si putnik unutar vozila.
  • FSD Unsupervised je za sad namenjen komercijalnim vozilima, tipa Robotaxi koji trenutno cirkuliše u jako uzanom području grada Austin u Teksasu, ali se polako širi kako vreme odmiče. To su faktički Model Y modeli adaptirani nameri da ne postoji nikakva osoba koja bi nadgledala vožnju iz suvozačevog mesta, a kada krene šira proizvodnja glavna vozila koja će da koriste FSD Unsupervised će biti Tesla Cybercab taksiji bez volana i mestom za dvoje putnika.
  • Kako vreme odmiče FSD Unsupervised će eventualno doći i na privatna vozila, tačnije sedećemo na mestu vozača radeći šta god želimo - spavamo, gledamo filmove, igramo igrice, surfujemo internetom na smartfonu, štagod, kao što rekoh, ti si putnik unutar FSD Unsupervised sistema. Za eventualne nesreće odgovornost snosi isključivo Tesla.

Kao što sam pomenuo, FSD je prekjuče odobren u Holandiji, a sinoć je pušten u rad grupici ljudi koja promoviše ovu mogućnost. Kako vreme bude odmicalo, sve države evropske unije će da odobre FSD unutar svojih granica, efektivno nudeći FSD u celoj Evropi. Obzirom da Srbija nije članica evropske unije, nemam ideju kad i da li će FSD biti omogućen, možda naprave neki dil, ko zna, ali to će biti kad i ako Tesla dođe zvanično u Srbiju, ne pre toga. Mada, možda će biti dozvoljeno u nekom trenutku da stranci koriste FSD kroz Srbiju, pa će u isto vreme vlasnici koji su uvezli polovne automobile iz inostranstva takođe moći da se provuku sa korišćenjem FSD-a - bukvalno je nepoznato u ovom trenutku. Ima već gomila videa sa FSD ride-along vožnji, sad će uskoro da stižu snimci i od vlasnika iz Holandije kako sve to radi konkretno, a za sad evo jedan video koji objašnjava kako se FSD koristi u Evropi:

FSD level 4 u individualnim vozilima ćemo malo sačekati, ali biće, relativno skoro. To je ono, vozilo i nema komande unutra, ili su bar disejblovane.

Kada zaživi, biće prilična revolucija u transportu. Moći će se vozati i ljudi bez vozačke dozvole, moći će jedno naše (ili šerovano) vozilo da nas odvede npr. na posao, pa se vrati da odvede decu u školu...

Ili ću poslati auto da preveze babu u selo kod sestre, neću morati ja da je vozim...

Ili ću iz svatova moći da se vraćam posle par piva, a da žena ne zvoca...
😛

Koliko sam razumeo, jedino je Tesla blizu ovome, a drugi ozbiljan igrač je Waymo, Googlov projekat. Na Waymo se oslanjanju ostali igrači na robotaxi projektima, uključujući i Verne od Rimca.

[*]Sistem uči direktno od vozača, trenira se konstantno na preko 6 miliona vozila u realnim situacijama vožnje, sve što ljudi koji voze Tesle rade u konkretnim svakodnevnim situacijama tokom vožnje, koristi se u FSD Supervised vožnji.

Jel ima neka forma, da ih zamolimo da disejbluju Tesle na području Balkana za ovo učenje? 🤔

Druže, blokirao si celu raskrsnicu!
Vidiš da sam uključio sva četr! (revoltirano)

Koliko sam razumeo, jedino je Tesla blizu ovome, a drugi ozbiljan igrač je Waymo, Googlov projekat. Na Waymo se oslanjanju ostali igrači na robotaxi projektima, uključujući i Verne od Rimca.

Mala ispravka - Verne nema veze s Waymo. Posljednja informacija koju imam je da su nakon odustajanja od in-house rješenja išli u partnerstvo s Mobileye za autonomnu vožnju, dok trenutni robotaxi rollout rade uz Pony.ai.

Da u pravu si, ne rade sa Waymo. Nešto sam utripovo da su krenuli sa njima...

Ali ostalo mi je da je Mate od prvih prezentacija Verne-a tvrdio da oni neće sami razvijati selfdrive softver, da Rimac nema kapacitete za to, već će to da radi neko treći.
A i tačno je da su već menjali partnera koji im implementira robošofere. Što opet ukazuje da još uvek to nije da je potpuno zrelo.

Inače, evo @Dovla93 linkovao, Rimac je pokrenuo svoj servis u Zgrebu i zvanično, pre par dana.
S' time da u vozilu sedi neki safety operater, za svaki slučaj.
A ni vozila nisu Rimčeva, za sada...

Videćemo prva iskustva. Očekujem uskoro Juru, Alvirovića, i sve ostale nama bliske YT balkanske auto, manje/više-experte da se provozaju i daju komentare.

Ne vidim kako će FSD level 4 da zaživi u iole bližoj budućnosti. Koja kompanija će da preuzme peripetije sa krivičnim postupcima u vezi saobraćajnih nezgoda. Tu će onda imati dvostruke glavobolje, tužiće ih drugi vozači a i njihovi sopstveni "putnici". Mislim da nema ništa od toga na širem planu, sve dok su u saobraćaj uključeni i ljudi kao vozači.

Holandija krenulo posle 18 meseci testiranja!

Pa šta sa tim? 🙂
Evo još jednog novog snimka sa istog naloga:

Poslednja izmena:
Pa ništa, znamo već, nije novost. Drugo, taj nalog na Tesla Inside na X sa kojeg linkuješ klipove je prevarant i klikbejter koji je izmišljao glasine da privuče ljude da ga prate, i zbog toga je nedavno promenio ime kad je počeo da gubi pratioce, pre je bio "Berkant @Tesla_NL_TR". Baš ako te zanima FSD u Evropi, ljude koje treba da pratiš su Kees Roelandschap, Steven Peeters, Rustavi, Jonas DM, robot*irl i drugi, ne taj treš nalog.

Te gluposti i detalji oko naloga me ne zanimaju, video mi je zanimljiv, a on je stvaran.

Samo da potvrdim neke stvari. Evo treci dan kako imam auto i nemam bas vremena da se vozam.
Prvi put kad sam se vracao sa posla hteo je da skrene na novo tek sagradjeno iskljucenje umesto na sledece (bilo je samo jedno i to su podelili na dva, tako da nije velika greska), ja sam uhvatio volan i zadrzao samo da produzi pored iskljucenja i odmah aktivirao FSD i skrenuo je tu na sledecem.
Dva dana posle vracam se sa posla i razmisljam u sebi da na tom mestu samo obratim paznju da moram da preuzmem - medjutim odmah je zapamtio i nije se ni probao iskljuciti nego je produzio na sledeci izlaz gde i treba.
Dakle uci i te kako i to brzo.
Prvi dan sam sa standard smanjivao na chill mode posto mi je malo trip to sve bilo.
Sad ga peglam na posao u hurry mode.
Dakle na ogranicenju od 65 mph (oko 105 kmh) prati sva kola i posto svi voze brze , pegla do 80 mph (oko 130 kmh) isve sa zmigavcem, obilazi, vraca se u traku itd.
S obzirom da radim nocnu smenu i da sam ujutro polupan a tada je guzva na putu ovde , ovo je vrh za mene. Cak ce me i nauciti da vozim smirenije posto ja ovde vozim kao da sam u Srbiji. Lol 😂

Ono gde ja licno mislim da ce biti zeznuto je raskrsnice bez svetla. (Ovde nema pravilo desne ruke , nego first come first serve… i gledamo se svi i dajemo jedni drugima znak da idu). To cekam da probam kad je manja guzva posto kontam da ce stajati dugo i ljudi ce mi blicati i mahati da krenem i moracu da preuzmem onda.
Moze da se gleda levo desno, ispred naravno, mase rukama uz muziku, i kroz opcije malo menja mjuza ili sl.
Ali gledanje dole da se kuckaju poruke - odmah upozorava 🙄
Jos da dodam - svetla sama su vredna ovog auta. Opste ludilo po mraku kako sve to radi. I koliko ustvari pomaze coveku.
Toliko za sad.

Poslednja izmena:
Odlično. Mogu da zamislim kakvo je sveže iskustvo sa FSD-om, verujem da ti deluje nestvarno, a imaš da se navikneš za nedelju dana i posle ti garantujem da nećeš više moći da se vratiš na manuelnu vožnju 🙂 Sledeći nivo ti je Mad Max hehe. Samo da ti dam savet, pošto sam odgledao verovatno 80% FSD vožnji od poznatijih youtubera a isto tako i od manjeg poznatih - FSD je izuzetno snalažljiv, a u isto vreme i nekad preterano učtiv. Čim vidiš da čeka i pušta ljude previše ili ako ti se nekad učini da okleva - stisni akcelerator slobodno, tako ćeš da mu "potvrdiš" ono što hoće da uradi, to se ne računa kao disengagement, ostaće i dalje aktivan, a nećeš se naći u situaciji da ti blicaju ili sviraju, retko se desi da mu nekad zatreba samo "a little kick in the ass" 🙂

Smarfon vidi da izbegneš da koristiš ili baš baš kad moraš, nekad je toliko vožnja chill jer ti se čini da drži sve pod kontrolom pa si uljuljkan u osećaj lažne sigurnosti, ali ti si taj koji i dalje mora da bude oštar na komandama ukoliko se nešto nepredvidivo desi - reagovaće i FSD svakako, ali bolje je da i ti reaguješ pravovremeno. Uživaj u autu, a za svetla se slažem, sve rade sama, duga, kratka, u krivinama se podešavaju, genijalna je tehnologija, ja sam se preporodio od kad koristim Matrix LED.

Ja ni jedan jedini video nisam odgledao. Samo sam uradio test drive. Dva sata. I sutradan ujutro porucio auto. Haha
Nisam znao da mogu da mu malo dam kick in the ass i da se to nece racunati kao disengagement
Probacu naravno.

Nazad
Vrh Dno