Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Npr. Tuya prekidac koji radi na baterije
(imam jedan dupli prekidac, koji ima i single click i long press, na oba tastera) nisam uspeo da integrisem u tuya local.
Posle sati i sati frustracije, napravio sam detaljni Gemini upit, i on mi je odgovorio (sto jeste logicno),
da takvi uredjaji se ne vide na mrezi dok ih fizicki ne aktiviras, cak i kada ih aktiviras brzo se opet vracaju u deep sleep.
Odmah sam odustao i krenuo dalje..

Smart Plugovi i sve sto ima konstantno napajanje (preko usb-a ili smart uticnice preko 220V) rade i lako se namesta kroz local tuya integraciju

Imam neki Dell optiplex koji bih trebao da proverim da li radi i taman bih njega mogao da iskoristim za to
Ja na dell optiplex 3070 (i5 9500 + 16GB rama + M.2 disk + WD 2TB purple) furam jednu virtuelnu masinu za HA, win server za 4 kamere, plus radim na njemu na vikendici.
Pusta cak i 4K YT videe, a i photoshop sjajno radi 🙂
A trosi (kad ne radim za njim) 11W, presmesno.

Poslednja izmena:
Otkad je Sonoff na Temuu? Nemam app pa nisam u toku. 🙂
Imaš na Temu mnogo manji izbor pametnih uređaja nego na AliExpress. Mislim da od Sonoffa trenutno jedino ima ZBDongle-E, a dokle će, ne zna se. Cena na oba mesta je slična, jedino što sa AE sada mora dodatno da se plati famoznih 260 dinara + PDV, a na Temu je sve uračunato u cenu, pa može poštar da mi ga dostavi i ako nisam kući.

Igrom slucaja bi mogao da nabavim reTerminal uredjaj (5" ekran, Raspberry Pi 4 CM4, 4GB rama i 32GB ROM memorije) i razmisljam sta su mi opcije za instalacijiju HA.

Jedan nacin je instalacija klasicnog HA OS ali onda mogu da otpisem 5" ekran. Navodno postoji nacin sa Local browser add-on - om, Kiosk modom i menjanjem boot config fajla da aktiviram neke interne HA OS drajvere da bi proradio ekran, ali navodno je upitno dali bi ekran radio. Ako bas nema nekog drugog nacina da se iskoristi ekran a instalira HA OS direktno na ovaj uredjaj, isao bih bez ekrana.

Drugi nacin koji sigurno radi je interni RPi OS + Docker kontejner sa HA ali ovo bi dosta sporije radilo i treba podosta posla da se sve podesi.

Zanima me od iskusnijih, da li je neko radio sa slicnim embedded RPi uredjajima sa ekranom, da li se ekran moze osposobiti sa HA OS instalacijom, i sta je vasa preporuka, HA OS i da zaboravim na ekran ili da se zezam sa dockerima?

Docker ti je toliko lakši od full instalacije da je bukvalno suprotno, full install je zezancija. Plus ti je docker mnogo flexibilnije rešenje, a neće ni sporije da radi.
Ja glasam za docker.

Ja sam imao i DOker, i Supervised, i sada na kraju sam na HAOS, na RPi 4 i RPi5.

Po meni potpuno vredi posvetiti jedan ceo RPi HAOS-u, bar u mom slucaju.

Sa Dockerom je bila zezancija sa add-onovima koji su Docker kontejneri, licno mi je lakse da sa HAOS sve na klik i bez mozga instaliram.

Supervised je neki predlozeni mod od reTerminal proizvodjaca, jer onda radi i ekran (uz Kiosk mode) i moze lepo da se iskoristi ali Supervised mod vise nije podrzan.

Pozdrav,
Potrebna pomoc oko spajanja pametnog prekidaca za svijetlo.
U prekidacu nemam nulu.
Ugradio sam jedan dvopolni, dodao kondezator kod sijalice i to radi kako treba.
Problem je u hodniku koji ima dva prekidaca. Osim dvije zice kojim se otvara i zatvara kolo, imam trecu zicu za naizmjenicni sistem povezivanja.

Problem je sto kad stavim jedan pametni prekidac dolazi do konflikta izmedju jednog pametnog i jednog mehanickog prekidaca.
Da li se neko susreo sa ovim problemom i kako ga je rijesio?

Pozdrav,
Potrebna pomoc oko spajanja pametnog prekidaca za svijetlo.
U prekidacu nemam nulu.
Ugradio sam jedan dvopolni, dodao kondezator kod sijalice i to radi kako treba.
Problem je u hodniku koji ima dva prekidaca. Osim dvije zice kojim se otvara i zatvara kolo, imam trecu zicu za naizmjenicni sistem povezivanja.

Problem je sto kad stavim jedan pametni prekidac dolazi do konflikta izmedju jednog pametnog i jednog mehanickog prekidaca.
Da li se neko susreo sa ovim problemom i kako ga je rijesio?
Moraš eliminisati drugi naizmenični prekidač koji "nije pametan". Pošto ako njega aktiviraš onda smart ostane bez napajanja. Ako ti je baš neophodno da imaš dva naizmenična izvadi taj ne smart prekidač(poveži žice u njemu tako da smart ima napajanje), a preko prekidača prelepi običan Scene button i stavi preko "rupe". Napravi automatizaciju da on upravlja pametnim prekidačem i rešio si problem. Nisam do sad video da imaju dva pametna prekidača da rade na naizmeničnom principu. Mozda sad kad su počeli da izbacuju zigbee prekidače bez nule i bez kondezatora nešto smisle.

Pametni prekidaci koji su kao taster, mogu da rade naizmenicno, to nije problem.
Sto se tice kombinacije mehanickog i pametnog, neki pametni imaju mesto za povezivanje mehanickog prekidaca. Obicno se kontakti obeleze kao s1 i s2.

Naručio sam preko naše neke prodavnice Sonoff Zigbee 3.0 ZBDongle-P
Poslali su mi ZBDongle-E
Koliko sam čitao jednostavniji je i bolji onaj prvi…
Da li da ostavim ZBDongle-E… da li je ok?

Oba su dobra, s tim sto Dongle E mozes da flesujes i za Thread.

Sada postoji Sonoff zvanicni add on za HA za flesovanje, nikada lakse.

Ja sam se "ponovio" sa tag readerom (PN532 + ESP8266) nedavno.
Plan je da prinosenjem plavog priveska Home Assistant otvori kliznu kapiju, i popali svetla i bojler na placu.
Crveni da pogasi sva svetla sto postoje, bojler i zatvori kapiju.
mogao sam to i sa jednim priveskom da odradim, sa IF... ali ovako mi je na oko brze.

jos samo da vidim kako da ga "IP65-ujem" da stoji napolju pored kapije 🙂
Mozda zivom gumom...
IMG_20260423_162616.jpg

Ovo mi je samo kada idem u setnju po selu, bez Poco cigle u dzepu.
inace istu automatizaciju odavno imam u smart life na fonu, i android autu u kolima...
pa mi ovo dodje kao pesacka alternativa, a ide leto i sorcevi.. nosicu samo CC (ako treba nesto iz prodavnice) i privezak sa slike (vrv jedan, kao sto si napisao)

Razmisli onda o otisku prsta. Možeš da se šetaš i au naturel ako hoćeš 🙂
Ili poneseš smart dugme u džepu. Pa kad si u dometu, samo pritisneš dugme. Ne treba ti drugi uređaj na zidu ili vratima. A dugme ima obično prisisak, dupli pritisak, dug pritisak,...

Nazad
Vrh Dno