Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Kre.en,mislim ja,nisam se toga setio a znam da kritikujem Matter 😀
Doduše nije toliko ni bitno pošto sam je upario preko Zigbee.
Čudno,ima je i kod nas a nema je na sajtu,mislim na tu od 1520 lumena.

Inace se ovih dana nesto zezam sa Claude Desktopom, uzeo sam Pro pretplatu (iz drugih razloga, zezao sam se sa OpenClaw), i povezao HA preko MCP-a. Ovo je ludilo sta i kako radi. za pola sata sam redizajnirao dashboard, optimizovao i dopunio automation-e, i sl.

Vazna napomena je da nije kao "standardni" chat gde mu ja paste-ujem YAML, pa on izbaci novi koji ja trebam da ubacim sam u HA - sam radi sve direktno.

Samo treba da se backupuje jer je i previse slobodan da radi radikalne promne. Radi samo kada je na istoj lokalnoj mrezi i Claude i HA - ne moze remote (dok se ne konfigurise).

Mali example - task zavrsi bukvalno za 5 sekundi:
1773708483851.png
1773708566560.png

@ikac2000 pokusavam da povezem direktno sa claude.ai, ali izgleda nema opcije za custom connector u free verziji za MCP server. Znaci mora Pro verzija bar?

Kako je ova slika na tu temu?
Ne može ni da se klikne da pročitamo detalje. Možeš li da nam objasniš šta znači "elevated ELF-MF exposure"? Da li ima neki zaključak ovog istraživanja?
Po ovome što vidim, više se odnosi na struju nego na "smart", a ne vidim puno, pošto nema nikakav link ili bar opis ili mišljenje.
FUD?

Kako je ova slika na tu temu?
Ne može ni da se klikne da pročitamo detalje. Možeš li da nam objasniš šta znači "elevated ELF-MF exposure"? Da li ima neki zaključak ovog istraživanja?
Po ovome što vidim, više se odnosi na struju nego na "smart", a ne vidim puno, pošto nema nikakav link ili bar opis ili mišljenje.
FUD?
Ma isteklo mi vreme za edit, ostali mi linkovi u clipboardu... inače google is your friend, u ovom slučaju brave search:

1) https://search.brave.com/search?q=e...8dbb1e4be1c0eae783063479ebdc441e800&summary=1

2) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0013935125021103

Mišljenje?
Ukratko, da je nezdravo. Na neka EMF zračenja ne možemo da utičemo, na neka zaista možemo samim time da imamo svest da se ne preteruje.

@ikac2000 pokusavam da povezem direktno sa claude.ai, ali izgleda nema opcije za custom connector u free verziji za MCP server. Znaci mora Pro verzija bar?
Moras da instaliras Cloude Desktop na kompu, na njemu se logujes/kreiras nalog, i pratis uputstva sa YouTubea kako se doaje ha-mcp.

Mislim da moze is a free, samo imas dosta manje tokena, tj za cas ga potrosis. Nisam probao iskreno. Na YOutubeu jedan od HA strucnjaka (SmartHome Junkie) je rekao da vise ne moze da zamisli HA bez Cloude Code-a, pa me zaintrigiralo da probam. Sada ga skroz razumem.

Ali ne da mi je pomogao - zadnji primer je Bilresa 2 button prekidac na Matter(Thread) - igrao sam se nekih 10 minuta, malo je brljavio ali se sam ispravljaogo

1773755065721.png

1773755109493.png
1773755350085.png

Poslednja izmena:
Cekaj, to znaci da ne mozes da koristis to ako ti je komp ugasen npr?
Zato sam hteo direktno da ga vezem za claude.ai, ali mora da se plati. Pre je bilo da imas 1 besplatan connector, sad nema nijedan..

Ovo može samo Claude? Ne može Gemini ili ChatGPT?

Cekaj, to znaci da ne mozes da koristis to ako ti je komp ugasen npr?
Zato sam hteo direktno da ga vezem za claude.ai, ali mora da se plati. Pre je bilo da imas 1 besplatan connector, sad nema nijedan..
Ja ga koristim samo za razvojne stvari, dakle kada sedim za kompom. Meni je MCP vezan za desktop aplikaciju. Ne znam moze li online nesto da uradi., nemam jos taj Usecase.

Edit: sada sam ga pitao, kaze da moze:

So as long as you're using the Claude web interface or mobile app and logged into your account, the HA integration will be available and you can control your smart home from anywhere on the road. The connection goes from Claude's servers directly to your Home Assistant instance (typically via Nabu Casa / Home Assistant Cloud, or your own external access setup).

One thing to make sure: your Home Assistant instance needs to be reachable from the internet — either through Home Assistant Cloud (Nabu Casa) or your own remote access setup. If it's only accessible on your local home network, it won't work when you're away.

Imam problem sa Zigbee Temp/Humidity senzorima. Naruceni sa AE (imaju sliku termometra na sebi)
Povezao sam ih na HA preko Sonoff ZBDongle-E i ZHA integracije.
Od 8 komada, jedan mi pravio problem, kao poveze se, ali posle nekog vremena, postane unavailable. Do tad uopste ne menja temperaturu. Znaci ocita temperaturu samo u trnutku povezivanja (mozda jos koji put posle povezivanja i to je to). Onda sam uzeo i zamenio taj problematicni, sa drugim koji je normalno radio, tako sto sam raspario oba/obrisao iz HA, pa ih ponovo dodao, ovaj sto radi odneo u spajz (on je povezan preko uticnice/zb repeater-a). Sad oba prave problem.
Jutros se budim, vidim i treci senzor postao unavailable...

Probao sam da ih ponovo dodam vise puta, isto se desava, probao sam reconfigure, gde sam stiskao dugme na senzoru da ne ode u sleep, i reconfigure je prosao dobro (bez stiskanja dugmeta dobijem crvene X znakove za binding kolone)

Mislim da sma ostao bez ideja, i ja i AI...

Da li je neko imao slican problem/zna o cemu se radi?

Ja sam nekada davno imao slične probleme, ali ne samo sa senzorima već sa svim uređajima. Random. Nekada super radi, nekada ima delay, nekada odu u offline. I onda sam shvatio da mi se WiFi meša sa Zigbee mrežom. Prebacio kanale i od tad radi savršeno.
Ako kod tebe samo pojedini i uvek isti uređaji prave problem, bez obzira gde se nalaze u kući, onda nemam ideju.

Koje baterije koristiš? Imao sam slučaj da sam se zezao sa nekim baterijskim uređajem i onda stavio nove baterije i od tad radi super. Iz mog iskustva najbolje su Li-ion baterije, pošto su 1,5V tokom celog korišćenja. Dobre su i Eneloop ili Ladda ako hoćeš NiMh.
Ovi temperaturni senzori koriste dve baterije tj. potrebno im je 3V. Kada imaš dve baterije NiMh to je 2 x 1,2V = 2,4V i to kad su pune. Malo ispražnjene ili starije baterije lako mogu u paru da daju ~2V što može za neke uređaje da predstavlja probem, pa nemaju snagu za Zigbee radio.

Dok mi je HA bio na Rpi 3,onaj pametni osigurač malo malo pa offline,samo on.Kada sam prešao na mini pc problem je nestao.Naravno nisam se udubljivao da vidim zašto je to tako,zaključio da je do Rpi i idemo dalje... 🙂
Možda je i kod tebe sličan problem?

Ja sam na NUC-u.
Provericu za wifi, ali ne verujem ni da je to...
Inace koristim ladda baterije u tim senzorima... Iste baterije su u svim senzorima (u svih 8)

@offline71
Možda si prelaskom uzeo drugi kanal za Zigbee pa je zato proradilo?

Da se podsetimo rasporeda kanala:
1774348457897.png

@CarnX
Ako ti nije teško, proveri i napiši nam koji kanal ti koristi WiFi (ako ti je uključen 2,4GHz) i šta ti stoji u HA za Zigbee kanal. A probaj da staviš nove obične alkalne baterije u jedan od problematičnih uređaja. Čisto da eliminišeš i to.

Moras da instaliras Cloude Desktop na kompu, na njemu se logujes/kreiras nalog, i pratis uputstva sa YouTubea kako se doaje ha-mcp.
Mucio sam se nesto sa claude desktop, ali na kraju sam uspeo direktno na claude.ai da povezem. Pojavila se opcija za custom connector.
Ja vec imam externi pristup preko nginx-a uz duckdns domen i let's encrypt za SSL sertifikat, tako da je podesavanje bilo relativno jednostavno.
Sad cu malo da se igram da vidim sta sve moze 🙂

@offline71
Možda si prelaskom uzeo drugi kanal za Zigbee pa je zato proradilo?

Da se podsetimo rasporeda kanala:
Pogledajte prilog 533033

@CarnX
Ako ti nije teško, proveri i napiši nam koji kanal ti koristi WiFi (ako ti je uključen 2,4GHz) i šta ti stoji u HA za Zigbee kanal. A probaj da staviš nove obične alkalne baterije u jedan od problematičnih uređaja. Čisto da eliminišeš i to.
Zigbee je na kanalu 25.

Na slici su wifi mreze.
U istoj sobi gde mi je dongle, na 2m daljine se nalaze 2 ista senzora. Jedan radi drugi ne... Ne verujem da je problem kanal...
Sada cu i bat. da mu zamenim, mada su baterije u svima iste i na istom nivou 56%.

Na kraju mogu da probam i z2m ali prvo da iskljucim sve ostalo sto moze da bude problem

Nekako mi se cudno ponasa senzor. nekada se doda iz prve, nekada iz 17x...
Nekad se u HA taj senzor vidi kao TH01 nekad kao TS0201

Prilozi

• Screenshot_20260324_171336_WiFi Analyzer.jpg
    Screenshot_20260324_171336_WiFi Analyzer.jpg
    87.5 KB · Pregleda: 37
Poslednja izmena:
Pre par strana pričali smo o svetlu u ormanu. I ja sam odlučio da bude pametno i tako ga postavio 🙂

Najviše zato što sam već imao zigbee LED kontroler i senzore za vrata, pa sam sve mogao brzo da postavim. Imam 3 ormana jedan pored drugog pa sam iskoristio RGB kontroler i stavio svaki po jednu boju R-levi, G-srednji, B-desni. Naravno, u ormanima su bela svetla, samo kontroler tako upravlja. Na jednom krilu stavio senzor za vrata, na drugom magnet (kao što je neko predložio), tako da bilo koja kad se otvore pali se svetlo.
Danas je klinac otvorio uzeo stvari i ostavio otvoreno. Imam senzor prisustva u tom hodniku, pa ću iskoristiti da ugasim svetlo kad neko tako ostavi otvoreno i ode, da ne svetli bezveze.

Postavka za sada radi kako treba. Instant odziv.

Koji senzor koristiš za prisustvo? Da li reaguje na pomeranje samo ili gleda/snima da li nekog ima u prostoriji i da ne mrda ta osoba?

Imam dve vrste, oni koji rade na USB C (Sonoff SNZB-06P)
1774688208751.png
I oni koji rade na baterije (4 u 1):
1774688149984.png

Oba su mi OK. To nisu pasivni uređaji kao PIR, nego rade kao mali radari. Detektuju najmanji pokret, bez obzira da li je toplo telo ili ne. Ako si u dometu, znaće da ima nekog. Nisam uspeo da budem toliko miran da ih prevarim (moraš da ne dišeš i ne mrdaš se ni milimetar da te ne bi detektovali).

U hodniku gde su mi ormani mi stoji ovaj sa baterijama (pošto sam hteo da merim i temperaturu i vlažnost), pa ću napraviti logiku da se ugasi svetlo u ormanu ukoliko je dugo otvoren a nema nikog u hodniku.

Super. Hvala za uređaje.

Obavezno tajmer za svetla u ormanu
😎

Meni je na 90 sekundi, ali ima jedan malecki Zigbee taster pored da upali jos jednu turu.

Kakav tajmer? Čemu služi? I šta će ti taster? Ako se dobro sećam i ti si stavio ove door senzore?

Pa u slučaju da neko ostavi vrata, staviš timer da se automatski ugasi svetlo posle nekog vremena

Nazad
Vrh Dno