Šta je novo?

Pizza (pica) peć

• Začetnik teme Začetnik teme s5p
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mozes da drzis u frizider. Ja kupujem ovo pakovanje od 100 grama i stoji u frizideru.

Svezi kvasac ima rok trajanja i ja ga drzim u frizideru. Kupujem ga u Lidlu jeftiniji je nego na oistalim mestiima a odlican mi je.

Taj suvi Angel od 100 grama takoodje drzim u frizideru u teglici dobro zatvorenoj. mada ne mora moze i da stoji na suvom mestu do 25 stepeni... on inace kosta 85din u MERE.

Moze ako kupis pola kilograma pa to podelis na manje delove i onda vadis po potrebi, za ove kockice od 40-50g nema nikakve potrebe za time.

A tek za suvi kvasac nema nikakvog smisla.

@Zuba1970
Svez kvasac stavis u zamrzivac ali ne moras ako ces ga iskoristiti pre nego sto istekne rok trajanja.
Ne moras da lepis kesicu kvasca ali je stavi u neki kuhinjski ormaric.

Svezi je nekih 42 gr a ne koristi se toliko pa ostane. Drzao sam u frizideru jedanput ali mislim da je prosao rok. Onda sam vise za suvi.
Ja inace pice pravim jednom u 7-10 dana.

Iskoristiš pola pa u zamrzivač. Ne mora ni da se čeka da se sasvim odmrzne. Ne košta ništa da isprobate.

@Zuba1970
Navikao sam da u testo za picu stavljam svezi kvasac a suvi nikada nisam koristio.
Testo se uvek duplira posle 25-30 minuta a posle pecenja pica je mekana.
Nece ti se kvasac pokvariti posle nedelju dana a nekoliko puta sam koristio za pravljenje testa kvasac sa isteklim rokom i sve je bilo ok.
Preporucljivo je da visak stavis u zamrzivac ali nije neophodno.
Ako se testo za picu lepi za ruke onda ga pusti da jos malo odstoji ili vise naulji ruke ali nikada nemoj da dodajes jos brasna.
Ja testo pustim da stoji u ciniji oko 25 minuta pa ga onda pola minuta mesam sa kasikom i posle toga ga razvlacim na inox pleh.
@offline71
Moraću da počnem da izbegavam ovu temu
najomiljenije jelo mi je pizza,ne mogu više da gledam ove slike
Neces se ugojiti od gledanja slika.
Na drugoj strani ove teme sam rekao ljudima da stavljaju slike u spojler 🙂
12.jpg

Poslednja izmena:
^
Ja pravim picu jednom nedeljno i razumem kako ti je.
Prvo pocnes 4-5 puta mesecno da pravis veliku picu pa posle nekoliko godina se svadjas sa prodavcima u salonu namestaja koji nece da ti uvaze garanciju/reklamaciju jer je krevet koji si kupio bio namenjen za osobe do 100kg 😉
@ostali
Teglicu halapenjo papricica 350g mozete da kupite u Lidlu za 129 dinara a velike teglu susenog paradajza u Metrou.
Suseni paradajz u maslinovom ulju 1700ml kosta 2160 dinara ali ranije je cesto bio na popustu. Na slici je velika tegla sa susenim paradajzom od 1700ml u suncokretovom ulju koja kosta 1199 dinara.
5.jpg

Poslednja izmena:
Da li bih mogao kada podelim testo i stavim u plasticne cinije da onda budu na radijatoru nekih sat i po ili bar do samog radijatora? Jer u videu pise da treba da je 28 stepeni da bi testo poraslo.

^
1. Testo uvek naraste u obicnoj keramickoj ciniji ili serpici
2. Nema potrebe da stavljas na radijator. Ne bih drzao plasticnu ciniju na radijatoru.
3. Prestao sam da stavljam tanjir preko serpice ili krpu preko cinije jer se posle pola sata velicina testa duplira bez toga
4. Testo stavis u jednu veliku posudu pa namastis ruke pre nego sto ga podelis i razvlacis u plehu
5. Posle pola sata testo malo promesam pa ga sipam na inox tepsiju i onda razvlacim
6. Testo ce biti deblje ako duze od pola sata stoji u ciniji ili ga dugo mesas rukama
7. Pica ce biti srednje debljive, socna i mekana ako testo napravis na ovaj nacin
1a-jpg.528221
2f-jpg.528388

Stavio sam srebrnu foliju na radijator pa na nju plasticne kutije i pokrivene su krpom.

^
Nema potrebe za tim.
Na slikama mozes da vidis da se testo dupliralo u keramickoj ciniji koja nije pokrivena a picu nisam stavio na neko toplo mesto.
Vazno je da stavis toplu vodu u testo.
Cini mi se da po istom receptu testo za picu spremam od 2008 i da skoro uvek uspe.
Na prosloj strani sam stavio slike pice cije je testo pre pecenja nije najbolje naraslo jer sam posle 20ak minuta ubacio picu da se pece ali na slikama se vidi da ispecena pica odlicno izgleda.
Nemoj dugo da se zadrzavas na jednom receptu ako ti pica ne uspe posle 2-3 pravljenja.
Ne volim kada testo pice hrskavo, suvo i lici na fokaču ili pogaču pa zbog toga rernu zagrejem na samo 220 stepeni i pecem picu oko 12 minuta.

s1-jpg.525404
s2-jpg.525405

Poslednja izmena:
Ja sam po onom videu stavio hladnu kao ona Italijanka.

Topla ili mlaka voda se stavlja u testo koje se brzo sprema a hladnu vodu stavis u testo ako ga preko noci drzis u frizideru.
Na domacim sajtovima mozes da nadjes recept za brzo spremanje testa a na yotube-u se mogu videti neki recepti koje cesce koriste picerije.
Moguce je da pica ne bi bila ukusna kada bi se testo spremljeno po mom receptu stavilo u pica pec ali skoro uvek je takva pica odlicna kada se izvuce iz sporeta.
Prvo stavis nekoliko kasika tople ili mlake vode u solju i pomesas sa pola kvasca i kasicicom secera pa posle u ciniju sa brasnom stavis oko 200-250ml mlake ili tople vode.
Testo za picu ce biti deblje ako ga dugo mesas rukama jer toplina ruku utice na kvasac.

Poslednja izmena:
Zar debljina podloge za picu ne zavisi od toga kako se razvuce, nije ista debljina ako od 290 grama testa pravis picu od 31cm ili ako pravis picu od 24 cm.

Da li bih mogao kada podelim testo i stavim u plasticne cinije da onda budu na radijatoru nekih sat i po ili bar do samog radijatora? Jer u videu pise da treba da je 28 stepeni da bi testo poraslo.
Vidim da nisi pazio na casu, ne kaze da testo mora na 28C vec da je njenom testu sa tom kolicnom kvasca na 28C trebalo 1,5h da duplo naraste.

Ono sto je najbitnije je da testo duplo naraste, a to zavisi od kolicine kvasca i temperature.

A hladnu vodu je preporucila ako je sobna temperatura preko 25C.

@delboy
Uvek spremam picu u istom plehu pa sam primetio da je testo deblje ako ga ostavis da stoji u ciniji preko pola sata i duze ga mesis rukama.
Ovo pravilo vazi za picu spremljenu po mom receptu na 220 stepeni.
Ne kazem da je recept koji sam preporucio kolegi najbolji u ovoj temi ali za pocetnika je najlaksi i tako spremljena pica je po mom ukusu.

Ovde am napisao https://forum.benchmark.rs/threads/pizza-pica-peć.506896/post-7671218 pa da ponovim 🙂 na sobnoj temperaturi testo sporije narasta, na radijatoru se vreme narastanja skracuje, ali nema potrebe da se strogo gleda na sat, treba da se isprati vizuelno, ni svi kvasci ne rade podjednako dobro, ni svi ne koriste istu temperaturu vode niti je temperatura prostorije ista. Poenta, je da se naucis da vizuelno pratis kad je nesto spremno za dalji rad.

Evo napravljena. Testo je toliko bilo mekano kada je ispalo iz plasticne kutije da maltene nisam morao da ga raztezem bec samo da napravim ivice. Koje na zalost nisu debele ali je bilo delova sa rupama zbog vazduha. Dopada mi se ovaj njen recept jer se pravi pica za jedno prepodne. Nije bas nesto posto sa donje trane nije res pecena jer sam izgleda odstraha da mi se ne zalepi na lopatu stavio vise brasna. A malo sam je prineo gore da se zapece.

Prilozi

• HBmnCJgXIAEZJF9.jpeg
    HBmnCJgXIAEZJF9.jpeg
    279 KB · Pregleda: 86
  • HBmnCJgXwAA_CDN.jpeg
    HBmnCJgXwAA_CDN.jpeg
    374 KB · Pregleda: 87
Pozdrav neko misljenje da li je bolje uzeti Ariette modele ili ovaj stim da je ovaj nesto skupljiScreenshot_2026-02-24-00-24-36-16_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Pozdrav neko misljenje da li je bolje uzeti Ariette modele ili ovaj stim da je ovaj nesto skuplji
Nemam iskustva ni sa jednim od ove dve pizza peći, ali imam električnu pizza peć, pa eto možda može sa pomogne par ideja sa moje strane.
Ova skuplja varijanta podseća dosta na moju Panetti pizza peć sa kojom sa poprilično zadovoljan, ali ovoj sa slike nedostaje:
1. Prozor/staklo na vratancima. Mnogo mi nepraktično da moraš da otvoriš vrata da bi video dokle je stiglo pečenje pizze. To je doduše slučaj i sa Ariette ako se ne varam, ali je bitna stavka po meni kad već razmišljaš o skupljoj peći.
2. Max temperatura je "samo" 380 stepeni. Pisao sam pre par strana da sam progledao kada sam nabavio IC termometar, koji ugl pokazuje nekih 30-50 °C nižu temperaturu na kamenu u odnosu na temperaturu koju prikazuje sama peć. To mi govori da ovih max 380 u praksi neće tako lako ostvariti poželjnih 370-400 °C na kamenu za napolitansku pizzu.

Mada svakako da je ova skuplja peć bolja varijanta od rerne i verovatno od Ariette, ali ima mane koje ostaju da se procene da li su prevelike za budžet 😊

Ova je bolja za iste pare, maksimalna temperatura mislim da je 450 stepeni, ima klipova na YT.

Pravio danas ponovo picu i ispala je kao na slici koju sam postavio ranije. Meni ivica bude veca ali nikako ne mogu da napravim da bude suplikava. Radim sve kao sto ona radi na ovom videu i opet nema sanse da bude supljikava ivica. Pica je tanka i ivice nisu tvrde. Razmisljam eventualno da odvojene loptice stavim u frizider da se fermentisu par dana. Ja drugo objasnjenje nemam. Znaci u gram (brasno so i kvasac koji je bio u frizideru), hladnu vodu u ml stavljam sastojke sve uradim u minut. I opet nece da ivice budu vazdusaste. 🙁

Meni kada stavim u one dve kutije testo bude vece ali ne ovoliko kao kod nje na klipu. Ja cak nauljim te kutije da mi se ne lepi testo. Mozda tu gresim.

Jel ima neko provereni recept za lepinje za rostilj, probao sam dosta recepata sa YT-a (uglavnom domaci kanali) pa bih da probam neki novi 🙂

Koliko dugo ostavljate testo na sobnoj temperaturi nakon sto ga izvadite iz frizidera i zapocnete buliranje?

Buliranje - pravljenje loptica po 200-300gr? Ako sam te dobro razumeo, ja te lopte pravim odmah kad izvadim testo iz frizidera, pa ih stavljam u dobro zadihtovane plastične posude (mada može i plast-folijom da se prekrije) i ostavim na sobnoj temperaturi cirka 4 sata pre pečenja. Neki put bude i 5-6 sati..

Nazad
Vrh Dno