Šta je novo?

Pizza (pica) peć

• Začetnik teme Začetnik teme s5p
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
350C Gorenje ugradne rerne imaju takve modele.

Koja je to klasična rerna koja greje na 300C?
Spominje se u temi...

Ja googlam i ne nalazim.
Uglavnom su 250-275.
Ја имам неку уградну Electrolux, иде до 300. Савршена за домаћи хлеб 🙂

To je stari Milan Blagojevic sporet i na dugmetu za termostat je 10 podeoka. Kada sam zvao servis (jer nisam do tada koristio rernu) rekli su mi da je svaki podeok 30 stepeni. Jedino ako me nisu slagali pa da je 25.
@Ga100n U metou sam i kupio celicni pleh na koji sam jednom kada se zagrejao stavio picu ali tada mi neije radfio kako treba termostat to jest nije uopste radio donji grejac.

Ja kupio juce Rosmarino električnu peć za picu. U nedelju je proba pa bacam sliku kako je ispalo.
6492.jpg

Ne bih nikome da solim pamet i pričam šta i kako treba da radi, ali u današnje vreme ima toliko mogućnosti da se izgoogla, pretraži na instragramu i youtube, i ne pamtim da sam ikad video da se pominje topla voda i pola sata narastanja testa..

Ima garant gomila "najboljih" recepata i svi ti "najbolji" italijanski se prave sa hladnom vodom, malo kvasca i testom koje potom stoji 24-72 sata.
To i ja koristim, i imam odlična iskustva (takođe kao što je pomenuto 65% hidratacije). Recept je vrlo jednostavan: 1 kg brašno tip 00, 650ml ledene vode (iz frižidera), po 1 ravna kašičica suvog kvasca, soli i šećera, malo maslinovog ulja da se ne lepi (tipa 20ak ml). Meša se 20 minuta ručno ili još bolje u mašini (pola vremena), stoji nakon toga dobro zatvoreno u frižideru pomenutih 1-3 dana. Mora par sati pre pečenja da se izvadi testo, kako bi testo dostiglo sobnu temperaturu.
Prave se loptice od po 300 gr (pizza 30cm), 400 gr (40cm), itd. Ovakvo pripremljeno testo se razvlači kao guma maltene, baš kao u svim tim gore pomenutim videima.1000049216.jpg

Što se tiče temperature pečenja, to nije tako jednostavno. Iako rerna ili peć pokazuju npr 400 stepeni, temperatura same ploče ili kamena može poprilično da varira:
1000049214.jpg
Vidjao sam temperature kamena od 330 do 450, iako je termometar na peći uredno pokazivao 400. Senzor je (kao i u rerni) negde već unutra, a ne na samom plehu tj ploči/kamenu. Dešavalo se da prva pizza izgori odozdo, a druga ostane nepecena odozdo iako su obe lepo pečene odozgo. Ovo sve dok nisam nabavio ovaj IR termometar, i otkad ubacujem pizze na kamen koji ima oko 380-400 stepeni. Vreme pecenja je oko 90 sekundi. Testo pufne, i bude isto kao u pizzeriji.1000049222.jpg1000049225.jpg1000049228.jpg

Za pečenje u rerni smo godinama koristili kamen za pizzu, i mislili da je više nego dobro.
Onda smo nabavili pomenuti čeličnu ploču (6 mm debljine) koja je mnogo bolji izbor kad se peče više od jedne pizze. Kamen mora da se greje svaki put po pola sata pre pizze, dok čeliku treba možda po 5 minuta između. Sve ovo na max temperaturi od 300 stepeni, i stavljeno na drugi red ODOZGO. Program pečenja je gril, kako bi temperatura te čelične ploče/kamena bila približno 300 ili više. Kada se pizza stavlja i peče tako visoko, mora da se koristi štap za pizzu (ne znam kako bi se inače radilo bez toga).. Pizza ovako pripremljena u rerni se peče oko 2 minuta, i bude maltene ista kao u pizza peći.
Kamen:
1000049210.jpg

čelik:
1000049211.jpg1000049212.jpg
Inače smo isto testo i pizza peć koristili i za calzone i domaće lepinje:1000049213.jpg

Ја имам неку уградну Electrolux, иде до 300.

Ja imam neku AEG koja ide do 300°C.

Obratiću više pažnje kada budemo kupovali sledeću rernu...
Ova moja može do 275.

... ... ...

A na ovo što @ny555 reče se nema šta dodati.
Osim ne znam da treba imati namensku peć za pizzu. I ovako smo pretpali stan. 🙁

Čelična ploča je možda ok rešenje. Gledaću da nabavim.

... ... ...

Ali ako se sve to nema, pomaže sledeće:

Rerna sa ventilatorom i kružnim grejačem na ventilatoru.
Pečenje pizze je najbolje u programu gde rade donji grejač, kružni grejač (na ventilatoru) i ventilator. Na nekim rernama je označen i program za pizzu koji radi baš ovako.
Tepsija za pizzu, ovako nešto: https://bima-shop.hr/tepsija-za-pizzu-okrugla-s-rupicama-33-cm-proizvod-44502/
...treba da je što tanja, sa rupicama i obavezno da je crna. Crna daleko brže apsorbuje toplotu nego inox.
Rerna ugrejana na onoliko koliko može. Plus spomenuta kombinacija kružni+donji grejač, plus ventilator.
Kada rerna javi da jeste ugrejana na max, ostaviti još malo da radi pre ubacivanja pizze, da se cela progreje.

Dakle, ovde je logika sledeća. Nemamo vrelu podlogu koja se pregreje da se peče pizza.
Ali prinudna cirkulacija vazduha ugrejanog na >250 veoma brzo greje pizzu. Tanka crna tepsija se greje veoma brzo.

Ovako se peče se 2-4 minuta. Ništa ne izgori.
Ovako se ispeče sasvim pristojno. Koliko to može u kućnim uslovima.

Moja rerna nema ni ventilator jer je sporet star preko 30 godina. Ja sve sam na njoj popravljam.

Која сјајна тема, посебно сад кад сам се бацио на дијету после новогодишњег програма. Мораћу и ја да скинем прашину са камена…

@ny555 Ja nemam masinu za mesanje nego rucni mikser sa mesalicama za testo. Moze li to da se koristi? Koliko otprilike treba za dve pice (pravim mami i meni)? Posto vidim da se metalna ploca kupila u inostrastvu kod nas toga nema jedino da gledam kod nekog limara da mi isece komad vel tipa 40 x 40 cm.
Imam neku celicnu tepsiju za picu kupljenu u Metrou. Nije debela ali bih eventualno mogao da je okrenem pa na njoj da pecem picu.

Poslednja izmena:
^
Nemoj sa mikserom da pravis testo nego rucno jer je toplina ruku potrebna da bi se kvasac aktivirao i testo bolje naraslo.
Nemoj previse kecapa, sira i ostalih stvari da stavljas na picu jer ce testo posle izlaska iz rerne da bude gnjecavo.
Napisao sam recept za testo na prosloj strani a ovo su sastojci koje stavim na picu.
100gr kulena ili 150gr sunke/mortadele ili 200gr sampinjona
oko 100gr kackavalja
200ml pasiranog paradajza
origano u Metrou kesa od 500gr origana kosta oko 300 dinara
suseni paradajz ili kapar
testo
pola svezeg kvasca
kasicica secera
nekoliko kasika tople vode
Pomesas sve ovo u jednoj jednoj solji, prekrijes sa krpom ili tacnom i posle 5 minuta sipas u ciniju sa brasnom.
brasno 325gr
malo preko 200 ml vode
2 ili 3 kasike ulja
so pola kasicice
Sve sastojke za pravljenje testa pomesas u ciniji, pokrijes krpom i posle pola sata imas testo za picu.

Poslednja izmena:
Koga interesuja pravljenja pice, odnosno pre svega testa neka pogleda YT kanale Vito Iacopelli i Vicenzo's Plate , napravise ljudi nauku od pravljenja pice.

За тесто или праве мешалице, planetaria, или ручно. Никако обичан миксер, има да ти прегори. Ко ставља квасац, што мање, то боље. Ако имате домаћи, још боље. Ја већ 6 месеци правоим искључиво кисело тесто.

Кечап на пицу? 😭

@delboy додао бих и Vincenzo capuano и malatti di pizza (само не знам има ли превод на енгл), ја причам италијански, па ми одговара.

^
Кечап на пицу?
Mislio sam na pasirani paradajz ali sam napisao kecap.
@ostali
Zuba1970 planira nekoliko puta mesecno da napravi picu a ne da otvori piceriju ili da se zaposli kao pica majstor.
Bolje je da prvo isproba nekoliko recepata za picu pre nego sto kupi pec ili novu tepsiju.
Moze u obicnoj rerni da se napravi ukusnija pica od onih koje se mogu kupiti u fast food-u na koju se stavlja podrigusa i biljni kackavalj.

@ny555 Ja nemam masinu za mesanje nego rucni mikser sa mesalicama za testo. Moze li to da se koristi? Koliko otprilike treba za dve pice (pravim mami i meni)? Posto vidim da se metalna ploca kupila u inostrastvu kod nas toga nema jedino da gledam kod nekog limara da mi isece komad vel tipa 40 x 40 cm.
Imam neku celicnu tepsiju za picu kupljenu u Metrou. Nije debela ali bih eventualno mogao da je okrenem pa na njoj da pecem picu.
Pa probao bih i ja na tvom mestu da li može da se meša tim mikserom ako je iole robustan (tj ima svoje postolje). Klasični misker nema snage za testo. U svakom slučaju probaš po minut-dva mešanje i isto toliko pauze dok sve vreme stojiš pored miksera.
Onaj recept koji i sam koristim je za cirka 6 pizza od po 30 cm (tj po 300 gr testa). Za nas četvoro pravimo od tog recepta i količine 700gr brašna (pa se sve jelte umanji u tom odnosu).
Koristimo ovo brašno (2.5-3 €/kg)1000049322.jpg

Razvlačenje testa za pizzu se radi često sa Semulom (Semulinom), ali i obično kukurzno brašno će odlično završiti posao (razvlačenje testa).

Garant ćeš negde u Srbiji naći nekog majstora koji ima mogućnost da seče i napravi ovakvu ili sličnu ploču (u pravu si za inostranstvo). Inače je bila dilema da li uzeti 8mm ili 6mm, pošto klasična tepsija od 1-2mm debljine brzo oslobodi svoju toplotu i ne može (hladno) testo tako da se podigne kao kad je deblja ploča. Ova ploča od 6 mm košta oko 60€. Verujem da sva testa/peciva koja treba da narastu mogu na ovakvoj ploči da ispadnu bolja nego u klasičnoj tepsiji (bez obzira na ventilator i strujanje vazduha okolo). Jedino održavanje čelične ploče je da se premaže tankim slojem ulja pre pečenja (i da ne sme da se pere vodom 😅).

Kao pizza štap koristimo i metalni (40 €) i drveni (10€) za ubacivanje i vadjenje pizze1000049325.jpg1000049328.jpg.

Ja planiram da uzmem ove godine Ninja Woodfire Oven, posto nekako mi ooni na pelet nije bio dostupan. Mi u selu imamo neki sporet koji ide do 350 Artur Martin bese, i za pice je idealan.

додао бих и Vincenzo capuano и malatti di pizza (само не знам има ли превод на енгл), ја причам италијански, па ми одговара.

I meni su ta dva omiljena, pogotovo Malatti di Pizza koji ima auto dub na engleskom mada ko zna italijanski svakako preporuka za originalnu verziju jer ova auto dub moze malo da umori...

Vizuelno su mi delovale najprivlačnije njihove pice, onda sam probao i stvarno su po mom ukusu 100% i sada uvek pravim tako... Imam Miele H 2766 rernu koja ide na 300 C stepeni i ima neki program intensive heat koji stvarno daje lepu hrskavost uz naravno kamen koji ne znam koji je jer sam dobio na poklon...

U praksi mogu da se naprave dve pice brzo, s tim što prva ispadne baš top, a druga je slabija ali nikad nemam dovoljno strpljenja čak i kad imam vremena da čekam da se ponovo ugreje dovoljno ploča jer budemo baš gladni...

Zanimljiv je njihov shorts o vremenu stajanja testa (a taman da podelim i link za kanal):

@ny555

Bravo za postove, stvarno je uživanje čitati i gledati i izgledaju ti vrhunski pice... jedino što sam instant gladan 😃

Inače, kad smo kod pizza štapa, ja nikako ne mogu da sa drvenim lepo izbacim odmah, baš mi treba vremena, dok sa metalnim ide lagano baš... verovatno mi treba više prakse...

Mi ugl pravimo 4 pizze za redom, a neretko imamo i goste pa bude 6-8 komada. Metalna šipka mi se ugreje posle par komada, i onda se lepi testo za nju prilikom ubacivanja pizze br 3 i na dalje. Tako da mi drvenu koristimo za ubacivanje, a metalnu za vađenje pizze 😉 inace sa metalnom može da se sastruze sa kamena/ploče ako nešto slučajno spadne sa pizze, dok drvena ne može da posluži u tu svrhu.
Kažu da je perforirana metalna u tom smislu najbolja (brzo ze ohladi), al to eto nisam znao dok nisam nabavio ove dve 😅

Pa probao bih i ja na tvom mestu da li može da se meša tim mikserom ako je iole robustan (tj ima svoje postolje). Klasični misker nema snage za testo. U svakom slučaju probaš po minut-dva mešanje i isto toliko pauze dok sve vreme stojiš pored miksera.
Onaj recept koji i sam koristim je za cirka 6 pizza od po 30 cm (tj po 300 gr testa). Za nas četvoro pravimo od tog recepta i količine 700gr brašna (pa se sve jelte umanji u tom odnosu).
Koristimo ovo brašno (2.5-3 €/kg)Pogledajte prilog 525064

Razvlačenje testa za pizzu se radi često sa Semulom (Semulinom), ali i obično kukurzno brašno će odlično završiti posao (razvlačenje testa).

Garant ćeš negde u Srbiji naći nekog majstora koji ima mogućnost da seče i napravi ovakvu ili sličnu ploču (u pravu si za inostranstvo). Inače je bila dilema da li uzeti 8mm ili 6mm, pošto klasična tepsija od 1-2mm debljine brzo oslobodi svoju toplotu i ne može (hladno) testo tako da se podigne kao kad je deblja ploča. Ova ploča od 6 mm košta oko 60€. Verujem da sva testa/peciva koja treba da narastu mogu na ovakvoj ploči da ispadnu bolja nego u klasičnoj tepsiji (bez obzira na ventilator i strujanje vazduha okolo). Jedino održavanje čelične ploče je da se premaže tankim slojem ulja pre pečenja (i da ne sme da se pere vodom 😅).

Kao pizza štap koristimo i metalni (40 €) i drveni (10€) za ubacivanje i vadjenje pizzePogledajte prilog 525065Pogledajte prilog 525066.
Kada je brasno u pitanju moram da vidim Italijansko ali u Metrou ima od 5 i 25 kila. Nema o kile. Ali i da kupim od 5 kila gde da drzim toliko brasno. Ima Danubius gde pise brasno za picu koje koristim. Ovo za kukuruzno brasno nisam znao. Imam lopatu za unosenje. A sto se tice metalnog lima to jedino da vidim da mi neko izreze. *** u inostranstvu svega ima vise i jeftinije je nego u Srbiji. Ali necu sada o tome jer ce me banovati a svasta imam da napisem na tu temu. 🤬🤬🤬

Poslednja izmena:
Hvala na linku, znaci mi.
Nego interesuje me sta mislis o tucanim tiganjima ali okrenutim naopacke. Problem je sto nisu glatki bes hrapavi.

Ja imam metalnu sipku ali bez rupa. Nisam je jos probao ali moracu. Verovatno sa onim sa KP-a celikom.

Ja kupio juce Rosmarino električnu peć za picu. U nedelju je proba pa bacam sliku kako je ispalo.
Pogledajte prilog 525026

Kao što sam obećao evo slika pice napravljene u Rosemarino (Vitapur) pekaču. Testo je od danubius brašna za picu sa 65% vode fermentisalo u frižideru 24h i na sobnoj temperaturi nekoliko sati pre pripreme. Nadev je paradajz pelat, kačkavalj, šunka, prsuta, sremska kobasica i šampinjoni. Pre pečenja je poprskana maslinovim uljem i mlevenim biberom. Pekač je 30,5cm pa sam testo od 1kg brašna podelio na 4 komada za 4 pice ali su ispale malo deblje za naš ukus pa će sledeći put ići na 5 dela za 5 pice. Vreme pečenja ovako debele je 7min.

6504.jpg

6506.jpg

Poslednja izmena:
Kao što sam obećao evo slika pice napravljene u Rosemarino (Vitapur) pekaču. Testo je od danubius brašna za picu sa 65% vode fermentisalo u frižideru 24h i na sobnoj temperaturi nekoliko sati pre pripreme. Nadev je paradajz pelat, kačkavalj, šunka, prsuta, sremska kobasica i šampinjoni. Pre pečenja je poprskana maslinovim uljem i mlevenim biberom. Pekač je 30,5cm pa sam testo od 1kg brašna podelio na 4 komada za 4 pice ali su ispale malo deblje za naš ukus pa će sledeći put ići na 5 dela za 5 pice. Vreme pečenja ovako debele je 7min.

Pogledajte prilog 525228

Pogledajte prilog 525227
Deluje kao da je mogla jos malo da se pece... Jesi generalno zadovoljan aparatom?

Pečena je bila, testo je celo prozračno. Aparat je prosek, ima i mnogo boljih. Radi ono za šta je namenjen. Da je gornji grejač isprepletaniji preko cele površine i možda jači ne bih imao zamerke.

Ovo bih ja ali nema kod nas.

Poslednja izmena:
Ne bi da ti kvarim sneška, ali pica izgleda isto kao da je ispečena u običnom mini šporetu ili bilo kom drugom električnom šporetu, ne izgleda kao da je korišćen poseban pizza pekač. Nadam se samo da je ukus bio dobar

Prvo spremanje, možda može i bolje ali kao što rekoh pekač je ništa posebno ali je svakako zgodniji od rerne. Definicija savršene pice varira od ukusa do ukusa pa preko regije gde se pravi. Molim sliku vaše izvedbe savršene pice pa da uporedimo 🙂

Za iste pare ima Ariete 909, koji ima desetine pozitivnih recenzija na YT. Ovaj Vitapur ima slicne karakteristike ali ne vidim poentu da se ne kupi nesto provereno ako vec nema neke razlike u ceni.

Nazad
Vrh Dno