Šta je novo?

Indukcione ploče za kuvanje

Lepše je sve to u zemljani pa u rernu na krckanje, ništa lepše.😏

Može ali kupus se na jedinici krčka minimum 3+h. Sarma isto traži duže dinstanje i mislim da je ukusniji kada se spremi na plotni koja dobija stalnu temperaturu bez prekida.
Ako si mislio na staklo keramiku, i ona prekida. Jedino smederevac.
Ali opet se vraćamo na kvalitetno posuđe.

Nekada na onim starim šporetima su bile male expres ringle. Voda za kafu proključa u roku od odmah.

I na indukiciji je moguće sporo i dugotrajno krčkanje, bez prekida.

Pogledati video iz prvog posta teme. Na 1:55, kada se snaga smanji sa 6 na 5., koliko blago krčka bez ikakvih prekida. Nema vidljivih prekida ni sa sudom sa tanjim dnom. Klasičan emajlirani sud npr.

Mi (i baba koja je često kod nas), na indukciji kuva (sporom metodom) sarmu, pasulj, domaću supu, gulaš, dinstamo luk, meso... Nikakvih problema nema, dok pričamo o ind. ploči srednje klase koja nema vidljive start/stop periode.

Single zone rešoi su druga priča. Loši su za dugotrajna krčkanja.

Nekada na onim starim šporetima su bile male expres ringle. Voda za kafu proključa u roku od odmah.

Hehe, nije bilo brzo baš kao indukcija (nađi negde takav da se podsetiš), plus što je za npr. kuvanje kafe 90% energije trošeno za zagrevanje okoline...

... ... ...

Ja da se pitam, imao bih kombinaciju indukcija/gas. Al' niko ne pravi takvu ploču. Plus što žena neće gas u kući. Plus što spomenutoj baba/tašti ne bih dav'o da se igra sa gasom...

Poslednja izmena:
Zasto gas? 65-70% toplote odlazi u prostor, a tu su jos N gasa koji se emituju u prostoru. Neki ako se dobro secam, beze cak i kada je ventil "zatvoren", odnosno nema sagorevanja. Plus cela ta igranka oko gasa i otvorenog plamena...

Mislim nemam pojma, ali bas kao i mnogi, ne bih se vracao ni na smederevca, ni na stare ringle, ni na staklokeramiku, a vala ni na gas (koristio u jednom stanu dve godine dok sam bio na prinudnom radu u EU xD - pa ono je pakao odrzavati, pored toga sto ugreje prostor kao gasna grejalica da je radila - aspirator sa odvodom resava ovo, ja sam tada imao samo recirkulacioni).

Bile su male ringle prečnika džezve. Ringla se usija koliko bude vrela. Takođe, na tom istom Gorenje šporetu je rerna bila opremljena ražnjem.
Ali beše to pre 45 godina kada je kupljen...
Čak je imao i primitivnu verziju tajmera

Te expres ringle sa crvenim krugom su imale u sebi termostat koji je radio samo u početku za brži start tj. brže zagrevanje i kada dostigne temperaturu gasi se. Ali vrlo često se je taj termostat kvario, zamena nije moguća pa kad termostat otkaže onda je ona bila kao i sve druge ringle.

Imate li preporuku za indukcioni rešo s jednim ringlom?
Nešto jeftino, za kafu, podgrevanje i neko prženje, treba mi za posao.
Poželjno je i da je kompaktniji, svi koje sam video su poveći za jednu ringlu...

Bilo koji, 99% njih su isti iznutra.

Ako ti je bitno kako izgleda, vidi možda Ikein. Ili Xiaomi.
Ako nije bitno kako izgleda, uzmeš najjeftiniji.

Ja imam Ikein i evo 7-8 godina bez problema radi. Nekoliko godina je koriscen i za svakodnevno kuvanje.

Gorenje su tanki i relativno tihi, od no name Bauer provereno radi sa džezvama i ima podeoke na svakih 200W podešavanja za razliku od nekih

Imao gorenje indukcionu plocu, kupio po citanju ove teme i sta reci muke tri godine sa servisom borba dok mi nisu vratili novac. Juce bila akcija u GIG i uzeo bosovu plocu.
Pre par godina citao ovu temu i pratio i ovde su hvalili gorenje plocu, par njih kupilo isti model pa sam i ja uzeo. Posto mi je bila prva indukciona ploca i nisam znao kako radi funkcionise u pocetku mi delovalo ok ali sam primetio da ne radi kako treba, da na jacinu 9 nema snagu ili ti gubi snagu na powerboost kafa jedva prokljuca voda mucenje.Dolazio servis menjali dok na kraju kad su zamenili one ringle zone na ploci i kompletnu elektroniku, ploca jedva radila i nisu imali vise gde da beze odlazu i vratili mi novac. pored ploce morao da kupim indukcioni reso da bi se spremio rucak.Gorenje su kupili kinezi da znas HISENSE
Ukratko moje iskustvo
I ovo svaki put kada je dosao serviser i donosio novu elektroniku ploca je radila sve gore i gore, sve su menjali samo staklo nisu.I zadnji pot kada su sve zamenili i ukljucio plocu jedva radila ali se osetio jaki misis paljevine i plastike, i tada sam pozvao servisera on dosao proverio iskljucio plocu iz zid i reko nije bezbedna za upotrebu i napisao povracaj novca.
Koju si Boschovu uzeo i jesi li zadovoljan?

Slikaj tablicu tu ima šema kako da se veže.

Brate, ja sam uzeo sad ovu kao tvoju, 58k sam platio na dijaspori, kako se povezuje na onaj kabl sto je dosao uz nju? Veze nemam, prvi put se susrecem sa indukcinom plocom 😀

Pogledajte prilog 531636
Moras da kupis viljusku ili ti utikac trosazni
Bez naslova.jpg
1. Zuto zelena ti je uzemnjenje i vezujes je kao na slici
2. Plava ti je nula N vezujes je kao na slici
3. Braon L1 faza vezujes je kao na slici
4. Crna ti je L2 faza vezujes je kao na slici
Sivu ne moras da povezujes ni u uticnicu ni u indukciju samo je izoliraj taj kraj da ne pipne slucajno kontakt, izoliras izolir trakom
Lepo stegni srafove da nisu labavi, nemoj da napinjes svom snagom da ne polomis
Treba ce ti srafciger toreks
Zabiravih ovo gledas da ti se zice slazu, u utikacu trofaznom i u indukciji, znas da povezes trofazni gde je nula i uzemnjenje redosled i faze
hq720.jpg
images.jpg

Poslednja izmena:
Moras da kupis viljusku ili ti utikac trosazni
Pogledajte prilog 531645
1. Zuto zelena ti je uzemnjenje i vezujes je kao na slici
2. Plava ti je nula N vezujes je kao na slici
3. Braon L1 faza vezujes je kao na slici
4. Cena ti je L2 faza vezujes je kao na slici
Sivu ne moras da povezujes ni u uticnicu ni u indukciju samo je izoliraj taj kraj da ne pipne slucajno kontakt, izoliras izolir trakom
Lepo stegni srafove da nisu labavi, nemoj da napinjes svom snagom da ne polomis
Treba ce ti srafciger toreks
Zabiravih ovo gledas da ti se zice slazu, u utikacu trofaznom i u indukciji, znas da povezes trofazni gde je nula i uzemnjenje redosled i faze
Pogledajte prilog 531646
Pogledajte prilog 531647
Hvala bratski

I pre svega, spusti osigurače

Jel moze preporuka za neku indukcionu plocu koja moze paralelno da radi na vise ringli a da ne skljoca sto se kaze.
Da mogu da odrzavam tu nisku temperaturu bez da se non stop gasi i pali. Gornji budzet mi je 80k rsd ali ako moze i za 50k tako nesto bilo bi idealno. Hvala!

Jel moze preporuka za neku indukcionu plocu koja moze paralelno da radi na vise ringli a da ne skljoca sto se kaze.
Da mogu da odrzavam tu nisku temperaturu bez da se non stop gasi i pali. Gornji budzet mi je 80k rsd ali ako moze i za 50k tako nesto bilo bi idealno. Hvala!

Vidi da li ova ima te opcije, ja sam je sad uzeo, al necu je koristiti jos sigurno 2 meseca pa nisam upoznat sa svim funkcijama

Gledam sam ali iskreno ne vidim nista da pise u specifikacijama sto bi me ubedilo da je to to.
Zato sam pisao ako neko ima malo vise znanja o cemu se radi pa i da naucim od cega to zavisi itd.

Imao sam ranije Electrolux EHH6240ISK pa sam na njoj to vec primetio i nije mi se svidlo.
Ako se koriste dve ringle koje su na istoj fazi istovremeno zna da bude problem i bas nervira.

Pa vidi specifikaciju grejnih zona, posto su gotovo sve indukcijske ploce na dve faze, bitna je kombinacija snaga grejnih zona, evo na primer ploca koju ja imam:
leva strana 2x 1750W = 3500W, desna strana 1x 1200W, 1x 2100W = 3200W, tako da rade dve zone zajedno jer je <16A po fazi. Medjutim kod nekih imas "boost" funkciju za grejnu zonu (2400-3000W), i onda nece raditi istovremeno dve zone.

Lepo si rekao gotovo sve su dvofazne 🙂 Ja sam skoro za novi stan uzeo Bosch seriju 4, kupio dvofazni kabl za povezivanje, otvorio kutiju, kad on steker, najobicniji
🙂
Videcemo kako ce se pokazati.

Gledam sam ali iskreno ne vidim nista da pise u specifikacijama sto bi me ubedilo da je to to.
Zato sam pisao ako neko ima malo vise znanja o cemu se radi pa i da naucim od cega to zavisi itd.

Imao sam ranije Electrolux EHH6240ISK pa sam na njoj to vec primetio i nije mi se svidlo.
Ako se koriste dve ringle koje su na istoj fazi istovremeno zna da bude problem i bas nervira.
Pogledaj ovu BOSCH Ugradna ploča PXE675DC1E
Ove tri ploce imaju pojacene ringle serije 6
BOSCH Serija 6 PIE631HC1E
BOSCH Serija 6 PIX61RHC1E
BOSCH Serija 6 PIX645HC1E
Ostale ploce nemaju pojacane ringle, vec dve ringle su tacno 3600w
BOSCH serija 4 PUE611BB5E
BOSCH Serija 6 PVS645HB1E
I naravno serija 4 nema pojacane ringle
Na pisao cisto ako neko kupuje da zna da se ne zbuni

Super stvar ali sama ploča je tek pola ove dobre priče.
Trebalo mi je dosta vremena da nađem koje posuđe mi zaista optimalno radi u toj feromagnetno-indukcionoj kombinaciji.

Miele ima trofazne, ali prelaze tvoj budžet. Bosch su sa dve faze, čak i serija 8.
Ako ti treba mnogo snage istovremeno na više ringli, onda staklo keramika da 8+ kw instalirane snage.

Miele ima trofazne, ali prelaze tvoj budžet. Bosch su sa dve faze, čak i serija 8.
Ako ti treba mnogo snage istovremeno na više ringli, onda staklo keramika da 8+ kw instalirane snage.
Ova moja je trofazna, sad mi je ugradio elektricar

Super stvar ali sama ploča je tek pola ove dobre priče.
Trebalo mi je dosta vremena da nađem koje posuđe mi zaista optimalno radi u toj feromagnetno-indukcionoj kombinaciji.
Uzmi tiganje od livenog gvozdja, oni su topcina, a nisu ni skupi, bude set od 3 tiganja za 5-6000 mozes i u rernu da ih stavljas, nema greske

I na indukiciji je moguće sporo i dugotrajno krčkanje, bez prekida.

Pogledati video iz prvog posta teme. Na 1:55, kada se snaga smanji sa 6 na 5., koliko blago krčka bez ikakvih prekida. Nema vidljivih prekida ni sa sudom sa tanjim dnom. Klasičan emajlirani sud npr.

Mi (i baba koja je često kod nas), na indukciji kuva (sporom metodom) sarmu, pasulj, domaću supu, gulaš, dinstamo luk, meso... Nikakvih problema nema, dok pričamo o ind. ploči srednje klase koja nema vidljive start/stop periode.

Single zone rešoi su druga priča. Loši su za dugotrajna krčkanja.

Hehe, nije bilo brzo baš kao indukcija (nađi negde takav da se podsetiš), plus što je za npr. kuvanje kafe 90% energije trošeno za zagrevanje okoline...

... ... ...

Ja da se pitam, imao bih kombinaciju indukcija/gas. Al' niko ne pravi takvu ploču. Plus što žena neće gas u kući. Plus što spomenutoj baba/tašti ne bih dav'o da se igra sa gasom...
Mislis ovako nesto
ELECTROLUX KDI641723K

Prilozi

• images (2).jpeg
    images (2).jpeg
    10.8 KB · Pregleda: 15
Nazad
Vrh Dno