Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jedan snepšot iz prakse sa Seal-om:
93% baterije jutros kad sam seo u auto, 350 km sve otvoren put 60-80 kmh ili autoput 105-110 kmh - ostade 25% na kraju dana.
To sam i ja juče merio i3 Rex, prvi put.
372km magistrale, putna brzina 90, kad stignem nekog, preticanje i nastavim sa 90. Sve magistrala.
Krenuo za 100% baterije i 8.6l benzina, toliko sam sipao, bio skroz prazan.
Stigao kući sa 5.5% baterije i praznim rezervoarom. Više nego dovoljno za mali gradski auto.
U petak sam zustrijom vožnjom imao 320km ukupan range.

Pa postoji, Kia EV3 long range, 4,3 metra duzine, 605km wltp domet.. Problem je sto za tu velicinu auta moraju se koristiti NMC baterije vece gustine, ne moze LFP, a to dize cenu vozila dosta.
Vidim sad, baš jaka cena.

Da je barem tu subvencija pa da se možda razmisli. 🙂

Novi CHR+ ima dobar domet, taman sam se ponadao kad ono duži oko 15cm od "običnog" CHR-a.

Ma svi ti električni SUV imaju dobar domet samo po gradu, nikako otvoren put.

Pre neki dan smo 3x punili iX od Beograda do Pešte i nazad.

Koliko su trajala punjenja?

Ma svi ti električni SUV imaju dobar domet samo po gradu, nikako otvoren put.
Veci otpor vazduha i veca masa cine svoje. Generalno ako ti je bas bitno da izvuces maksimum iz dometa, nemoj preko 110kmh da vozis.

Mada novi iX3 tu menja pravila igre, 500km domet na autoputu, isti put bi prosao samo sa jednom kratkom dopunom.

Koliko su trajala punjenja?

Prvo sam prespavao pošto je kolega vozio ka tamo, drugo punjenje smo bili na ručku i ostavili auto da se puni na 50 kWh, a treće malo duže od pola sata na OMV pumpi posle Subotice. Troši 30ak sigurno na autoputu. Da dodam da je njegova kalkulacija bila 280km sa 100% baterije.

Veci otpor vazduha i veca masa cine svoje. Generalno ako ti je bas bitno da izvuces maksimum iz dometa, nemoj preko 110kmh da vozis.

Mada novi iX3 tu menja pravila igre, 500km domet na autoputu, isti put bi prosao samo sa jednom kratkom dopunom.
Ne menja. Videćeš i3 🙂.

Poslednja izmena:
Gledam ovaj runthrough Alvirovica kroz BG sajam i jedini komentar koji imam je - sve ce nas pojesti kinezi

Ja mislim da ce veselje sa kinezima kod nas krenuti tek kad pocnu da se kvare ili kad zavrse "prvi zivot" (3-4 godine i do 150k km).

^ ^ "Kinezi", širok pojam. Mnogo brendova imaju na tržištu u Evropi, a tek koliko matičnoj zemji Kini. Biće svakakvih. I neće svaki opstati.
Ali da će glave evropskih proizvođača da bole, hoće.

Telefon, koji držite, dok "šarate" po ovom ili nekom drugom forumu, napravili su Kinezi.
Više od 90% elektronskih delova u sadašnjim automobilima, napravili su Kinezi. Bela tehnika i drugi kućni, električni aparati, većinom su napravili Kinezi...itd.
Sad su na red došli automobili.
Kome smeta, nek' kupuje "švabe", samo će taj "made in" platiti 50% više.

Da im je kvalitet kao pre 20 godina pa i da platim više. 🙂

Pogledao sam taj noje klase BMW i3, kako ruzan auto postao. Nadam se da su ciljnoj grupi lepi.

Bukvalno najlepši auto napravljen poslednjih bar 5 godina, među EV svakako. A i od BMW-a. Posebno sa strane, da nema uvučene brave, izgledao bi kao pravi auto. Jedino bi prednja strana mogla biti malo lepša, ali vidi se ideja da uklope legendu sa modernim, khm, dizajnom. Enterijer s druge strane je poprilično jadan, ali u skladu sa trendovima, ne odudara previše od prosečnog proseka 99,9% elektro automobila.

Od svih ovih kineskih brendova kojih ima kod nas, ja bih jedino smeo Leapmotor i BYD da kupim. Mozda i MG, ali njihova ponuda mi se i ne svidja nesto.

Uopste ne mislim da ce kineska konkurencija unistiti evropske proizvodjace, bas naprotiv, naterace ih da budu bolji. Da nije bilo kineza mi ne bi imali sada tako dobar auto kao sto je bmw iX3.

Ne bih se baš složio da je iX3 ružan, čak mi je lepši od i3. Ali dobro ukusi su različiti. A i treba sačekati i videti ih uživo, nekad slike ne daju pravi dojam.

Pogledao BYD Atto 3 Evo i Leapmotor B10 na sajmu. Oba su me blago razočarali unutra.
Kod BYD su mi užas sive plastike (valjda zvučnici) na vratima, to mi deluje baš ultra jeftino.

Ne mislim da su nešto posebno loši enterijeri, više se meni nisu svideli dok mi je recimo enterijer u Lynk & Co 02 za klasu iznad pa sam se u glavi vratio da mi je on favorit iako je to sada "stariji" model. Svakako nije više best buy kao možda prošle godine.

Što se tiče ne struje tu mi je favorit CHR kod koga je sada razlika između HEV i PHEV modela samo oko 3.5K a PHEV ima 43 konja više pa mi je i to zanimljivo ako ne budem dovoljno hrabar da idem na čist EV.

Video sam na netu da ove godine izlazi novi Volvo EX30 pa možda i to bude zanimljivo ako bude nekih značajnijih unapređenja.

Ovako sajam ko sajam, na kom god štandu da sam nešto pitao bio sam informisaniji od ljudi koji rade tamo time što sam prethodno proveo 15 minuta na njihovom sajtu.
Ne mislim na hostese nego baš na ove što treba da daju informacije na pultu.

Telefon, koji držite, dok "šarate" po ovom ili nekom drugom forumu, napravili su Kinezi.
Više od 90% elektronskih delova u sadašnjim automobilima, napravili su Kinezi. Bela tehnika i drugi kućni, električni aparati, većinom su napravili Kinezi...itd.
Sad su na red došli automobili.
Kome smeta, nek' kupuje "švabe", samo će taj "made in" platiti 50% više.
Samo što vozilo nije telefon koji se koristi sa klikom, a kad se pokvari - baci i kupi nov.

Nazad
Vrh Dno