Jutros sam istrčao 21km u Valensiji, verovatno najbolji running experience koji sam imao do sada.
Rekao bih da je na ulicama bilo značajno više navijača, nego trkača, a nas je bilo 25.000. Tokom trke kiša je ili sipila ili padala ili pljuštala, a ljudi su bez prestanka navijali. Ne smem da zamislim kako bi izgledalo da je bilo lepo vreme.
Čujem da su se neki žalili na određene aspekte organizacije, ali ja nisam koristio garderobu, pa ne znam kako je bilo, a recimo mnogi su se žalili na skoro 2km walking lane posle cilja, što je meni zapravo fantastično, jer mi nakon svake trke/dužeg treninga prija da prošetam i to uvek uradim. Meni je sve ono bilo super zapakovano, od Expo gde smo preuzeli pakete, do mapa i oznaka gde se dolazi, prolazi, ulazi po talasima, sve. Ovako izgledaju startni paketi za 25.000 ljudi, nisam bio baš na otvaranju, pa možda nedostaje neka vreća.
Pogledajte prilog 464260
Na samoj trci, temperatura idealna, kiša, u nekoj meri pomaže, u nekoj meri odmaže, ali kakva je staza i kakvi su uslovi bili možemo da zaključimo na osnovu novog svetskog rekorda za muškarce (za 1s
🙂), a prvih 9 je trčalo ispod sat vremena.
Prema zvaničnom merenju vremena, pobednik je trčao ravan pace, na svim checkpointima je bilo 2.44.
U temi o satovima sam u subotu pomenuo da ću ovog vikenda trčati na pejs, ne na puls, kako to obično radim. Target pace je bio 5.30 i umesto negativnog, odluka je bila da idem na flat split, po Garminu, average na kraju mi je izašao 5.22, a zvanični rezultat, koji računa da sam trčao idealnih 21.1 km mi je posebno draga zbog pejsa po splitovima.
Pogledajte prilog 464257
A što se detalja sa trke i iz samog grada tiče, neki su ostavili baš jak utisak
🙂
Jednog trenutka devojka sa trotoar gleda u mene i viče "Vamanos pi džej", 2-3km dalje, ja još uvek pod utiskom da oni viču ljude po imenima sa startnih brojeva, neka, rekao bih nordijka, iz publike pi džej i izvika još nešto, reč nisam razumeo, ali zvučalo je kao da me bodri 😄. Linija za 20km, kad opet neko viče pi džej, IDEMO, Idemo, još 1km, gazi....drugarova sestra u gomili navijača 😄
Ona možda nije ni videla šta mi piše na broju, ali mi se nekako nadovezala na one dve, kao da svi čitaju imena ljudima.
Kroz grad, kao kičma, prolazi park Turia, sagradjen u koritu reke Turia, koje je preusmerena zbog poplava koje je pravila. Ostali su mostovi, samo što je ispod njih, umesto vode fantastično mesto za rekreaciju, u sred grada. Trenutna dužina parka je 8.5km, ali se sređuje još preko 1km.
Prvi put sam video ovakav saobraćajni znaku
Pogledajte prilog 464259
Levo i desno od staze za trkače su staza za bicikle i pešake.
Po gradu imaju preko 200+km staza koje dele bicikli i trotineti, sve dvosmerne i ooozbiljno široke. Milina.
Bilo je još nekih jakih utisaka, manje ili više povezanih sa trčanjem, ali chery on the top, zamolimo čistačicu u smeštaju, 55+ godina, neke kile viška, da nam pozove taksi i dok smo čekali da uhvati nekoga, vidim da ima Garmin sat. Reko' trčiš? Kaže, ove godine, nažalost, nijednom, ima povredu kvadricepsa. Mada, kaže, nisam ja neki trkač, triatlon je moja disciplina, olimpijska distanca 😎
Kad smo već kod trka iz Super Half serije, pre neki dan smo uzeli Copenhagen za septembar 2025. godine. Pre nekoliko godina je bilo 12.000 učenika, dešavalo se da bude brojeva do same trke. Prošle godine, valjda 30.000 brojeva, su prodati za 39 dana. Ove godine, pušteno je 35.000 brojeva. Početak prodaje je bio u 10.00, nekoliko minuta kasnije, su ljudi već dobijali waiting line brojeve sa 40+ hiljada. Zašto ovo napisah,
Valensija ima moju 100% preporuku za turističko-trkački produženi vikend , pa obavezno hvatati kotizaciju, smeštaj i avionske karte na vreme. Kako je broj upita na Booking rastao, algoritam je podigao cene smeštaja za taj vikend od 40, pa i preko 100% za kapacitete blizu startne zone.