Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

• Začetnik teme Začetnik teme PJ
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imate tabele na sajtu svakog proizvođača koja dužina stopala ide u koju dužinu patike kao njihovu preporuku. Ponavljamo se ali bitno je da se podvuče da je kupovina patika po brojevima, kod proizvođača koji označavaju i tačnu dužinu (neki i širinu), prevaziđena i može da se pogreši. Kupujte po dužini.

Adidas ne znam, Hoka preporučuje 1cm plus i to funkcioniše za Nike takođe.

Нико не коментарише трку на Авали у суботу?
Било је преко двесто такмичара на 18км, а конкуренција је била стварно брутална. Сам крем врхунских тркача.
Стаза је била добро обележена и трчљива, а фотографи су нас сачекивали на сваком ћошку...

Preterali su ga kotizacijom, 5000 din zadnji krug.
Zna mozda 2 osobe koje su išle, dal je u nekom periodu bilo 2500.
Uglavnom za 2 nedelje Vršac 1000 din, 25km, 36km i dal 15km mala staza
Nadajmo se lepom vremenu

Tražnja određuje cenu. X ljudi iz organizacije imaju neke svoje troškove, troše svoje vreme, znanje, energiju, imaju neke troškove, a ni sa tih 5000 se neće obogatiti. Samo oni znaju koliko im vredi maltretiranje.

Cene organizacije u gradu kada se zatvaraju ulice i angažuje policija i FTO su prilično visoke. Svaki policajac se plaća po satu, posebno i oni koji voze motore i aute po kilometru, pa projekat saobraćajne signalizacije, pa saobraćajni znakovi koji po projektu moraju da se postavljaju (ovo većina gradova i nema), pa fto itd... Startni paket je najmanja stavka uvek. Svakako svi organizatori se finansiraju projektno, tako da im većinu troškova pokrije taj novac, ali sve zavisi od dogovora i podrške grada. Ako je tu slaba komunikacija - i 5000 može da bude malo 🙂
A za to maltretiranje, vreme i energiju - nema para koje mogu to da pokriju 🙂

Trail trke su skroz druga priča...

Tražnja određuje cenu. X ljudi iz organizacije imaju neke svoje troškove, troše svoje vreme, znanje, energiju, imaju neke troškove, a ni sa tih 5000 se neće obogatiti. Samo oni znaju koliko im vredi maltretiranje.
Slažem se dok ima b****....
Uglavnom za patike ću da dam 5000€ ali na trku ne dam 40-50€ ako nije neka Valensija, Venecija ili tako nešto kraj mora 🤗
Treba svi trkači i klubovi da se dogovore i da ne damo nikom za trail trke više od 1500-2000 pa da ne znam kog DJ i koje insagramuše dovedu 😂

Jer se na Trail trkama, start i cilj zona, markacija staze i krčenje delova iste, okrepne stanice i sve drugo, prosto samostalno izgeneriše i organizator može da dodje na dan trke, a ako mu se ne trči, ne mora ni da se pojavljuje.#budimo realni

Svako, ko misli da je orgnizovanje jednog takvog događaja jednostavno, široka mu Srbija, neka traži teren i neka šalje pozivnicu.

Ko želi samo trening u društvu, eno klubova koliko hoćeš. U BG postoje i gradski trkači, imaju neki svoj sistem takmičenja, imamo i one Ruse na keju, jednom sedmično se trkaju na 5km. Dešava se da ih u danu bude nekoliko ispod 19 minuta. Za gradske ima valjda neki mali fee, Rusi su besplatni, ali je fer da se povremeno volontira na nekim pozocijam (zapisnik, merenje vremena, fotograf...). Naravno, uvek ima onih koji dolaze da trče, a nikada neće da učine bilo šta za organizaciju.

Trčanje je najjeftiniji i najskuplji sport, ko ga kako prihvati i na koji način upražnjava. Neka svako nađe svoje mesto u skladu sa željama i mogućnostima.

Valencia polutka je 80eur, ali samo ako imaš baš sreće ili ako imaš poznanika koji je učestvovao prošle godine, pa da kupi kao priority i prebaci na tvoje ime. Ili preko agencije, uglavnom duplo.
Valencia Maraton je 180eur, a kroz listu čekanja 200eur. I oba slučaja se od mora vidi - ništa, ali zapravo nije ni bitno, jer je duž cele staze takva atmosfera, da je lokacija na kraju nebitna.

Venecija je 53 i više EUR, zavisi od datuma prijave i zapravo je više turistička atrakcija, jer poslednjih nekoliko km ima mostić na svakih tipa 100-200-300 metara. I pazi sad, hoćeš da se takmičiš turistički, plati, dodji, zabavi se. Hoćeš da se takmičiš? Ili dokaz da si član kluba, koji je deo državnog saveza ili da kupiš dnevnu licencu, u svakom slučaju, potreban je i dokaz o lekarskom pregledu. Za koji se više ljudi javilo da su ili besmisleni ili bespotrebni ili skupi.

Ivanjica ultra 8k dingera, rasprodala se od ponoći do svanuća, ja sam sa danom zakašnjenja upao na listu čekanja i ništa. Kažeš skupo?

Ono ćeš da doživiš samo tamo. Pritom sam siguran da skoro svi iz organizacije to sve rade džabe. Lete kvadovi i kroseri na sve strane, hrana, piće, atmosfera...

Imate tabele na sajtu svakog proizvođača koja dužina stopala ide u koju dužinu patike kao njihovu preporuku. Ponavljamo se ali bitno je da se podvuče da je kupovina patika po brojevima, kod proizvođača koji označavaju i tačnu dužinu (neki i širinu), prevaziđena i može da se pogreši. Kupujte po dužini.

Adidas ne znam, Hoka preporučuje 1cm plus i to funkcioniše za Nike takođe.
Ima i kalkulator ovde na svakoj stranici, tamo pri kraju.
Unese se patika koja već provereno odgovara i dobije preporučena veličina za svaki drugi brend.

https://runrepeat.com/size-charts

Svako, ko misli da je orgnizovanje jednog takvog događaja jednostavno, široka mu Srbija, neka traži teren i neka šalje pozivnicu.
Nije jednostavno, ali je daleko jednostavnije od organizacije ulične trke. 🙂

To što si napisao za Valensiju je istina, ali takođe ni Valensija nije za porediti se sa bilo kojom našom trkom u okruženju 🙂

Napisao sam Valensija, jer je neko gore pomenuo da bi platio 50eur da trči u Valensiji, pored mora. Em ne može za 50eur, em nije pored mora.

To što si napisao za Valensiju je istina, ali takođe ni Valensija nije za porediti se sa bilo kojom našom trkom u okruženju 🙂
Za trail trke uglavnom neka ekipa što loži narod na Instagramu 50 evra iskoristi lokalno planinarsko društvo da urade markaciju staza jer uglavnom nemaju blage gde idu staze, to znam za više nazovi trka iz prve ruke, videli mnogi da se uzimaju lepe pare pa aj da organizujemo trke, pogotovo ono loženje prepreke, blato, žice 🤣
Najgore od svega što uglavnom uvek ostave markacije zagađuju prirodu to viđam godinama na Fruškoj ali oni su iznad zakona i nacionalnog parka.
Čast izuzetcima kao što je Vlada iz West Trails Serbia jer se čovek nenormalno cima oko toga svega i ima kolko toliko normalnu cenu 3600 din jer napravi baš sadržajan event.

Zašto misliš da je jednostavnije od organizacije ulične trke.Probaj da markiraš i obeležiš 40 + kilometara staze u šumi gde je potrebna markacija na svakih 50 metara da raskrčiš i obezbediš prohodnost staza.Zamisli da moraš da postaviš okrepne stanice na vrhu planine ili nekom slabo pristupačnom mestu,treba doneti svu robu na takvo mesto,osigurati učesnike i obezbediti pomoć u šumi.Kao što reče PJ da je njegova žena ukazala pomoć trkaču koji je imao problem sa srcem,jer u gradu uvek imaš nekoga u blizini ili da brzo priskoči u pomoć dok u šumi nije takav slučaj.

Kad pomenusmo Valensiju, evo jedan post od oktobra 2024. godine. Da razvedri temu. Od tada sam istrčao još desetak trka, ali ostade jasno zašto su se samoprozvali "Ciudad del runing" i zašto im to stoji.

Jutros sam istrčao 21km u Valensiji, verovatno najbolji running experience koji sam imao do sada.

Rekao bih da je na ulicama bilo značajno više navijača, nego trkača, a nas je bilo 25.000. Tokom trke kiša je ili sipila ili padala ili pljuštala, a ljudi su bez prestanka navijali. Ne smem da zamislim kako bi izgledalo da je bilo lepo vreme.

Čujem da su se neki žalili na određene aspekte organizacije, ali ja nisam koristio garderobu, pa ne znam kako je bilo, a recimo mnogi su se žalili na skoro 2km walking lane posle cilja, što je meni zapravo fantastično, jer mi nakon svake trke/dužeg treninga prija da prošetam i to uvek uradim. Meni je sve ono bilo super zapakovano, od Expo gde smo preuzeli pakete, do mapa i oznaka gde se dolazi, prolazi, ulazi po talasima, sve. Ovako izgledaju startni paketi za 25.000 ljudi, nisam bio baš na otvaranju, pa možda nedostaje neka vreća.

Pogledajte prilog 464260

Na samoj trci, temperatura idealna, kiša, u nekoj meri pomaže, u nekoj meri odmaže, ali kakva je staza i kakvi su uslovi bili možemo da zaključimo na osnovu novog svetskog rekorda za muškarce (za 1s 🙂), a prvih 9 je trčalo ispod sat vremena.

Prema zvaničnom merenju vremena, pobednik je trčao ravan pace, na svim checkpointima je bilo 2.44.

U temi o satovima sam u subotu pomenuo da ću ovog vikenda trčati na pejs, ne na puls, kako to obično radim. Target pace je bio 5.30 i umesto negativnog, odluka je bila da idem na flat split, po Garminu, average na kraju mi je izašao 5.22, a zvanični rezultat, koji računa da sam trčao idealnih 21.1 km mi je posebno draga zbog pejsa po splitovima.

Pogledajte prilog 464257

A što se detalja sa trke i iz samog grada tiče, neki su ostavili baš jak utisak 🙂

Jednog trenutka devojka sa trotoar gleda u mene i viče "Vamanos pi džej", 2-3km dalje, ja još uvek pod utiskom da oni viču ljude po imenima sa startnih brojeva, neka, rekao bih nordijka, iz publike pi džej i izvika još nešto, reč nisam razumeo, ali zvučalo je kao da me bodri 😄. Linija za 20km, kad opet neko viče pi džej, IDEMO, Idemo, još 1km, gazi....drugarova sestra u gomili navijača 😄
Ona možda nije ni videla šta mi piše na broju, ali mi se nekako nadovezala na one dve, kao da svi čitaju imena ljudima.

Kroz grad, kao kičma, prolazi park Turia, sagradjen u koritu reke Turia, koje je preusmerena zbog poplava koje je pravila. Ostali su mostovi, samo što je ispod njih, umesto vode fantastično mesto za rekreaciju, u sred grada. Trenutna dužina parka je 8.5km, ali se sređuje još preko 1km.
Prvi put sam video ovakav saobraćajni znaku
Pogledajte prilog 464259

Levo i desno od staze za trkače su staza za bicikle i pešake.
Po gradu imaju preko 200+km staza koje dele bicikli i trotineti, sve dvosmerne i ooozbiljno široke. Milina.

Bilo je još nekih jakih utisaka, manje ili više povezanih sa trčanjem, ali chery on the top, zamolimo čistačicu u smeštaju, 55+ godina, neke kile viška, da nam pozove taksi i dok smo čekali da uhvati nekoga, vidim da ima Garmin sat. Reko' trčiš? Kaže, ove godine, nažalost, nijednom, ima povredu kvadricepsa. Mada, kaže, nisam ja neki trkač, triatlon je moja disciplina, olimpijska distanca 😎

Kad smo već kod trka iz Super Half serije, pre neki dan smo uzeli Copenhagen za septembar 2025. godine. Pre nekoliko godina je bilo 12.000 učenika, dešavalo se da bude brojeva do same trke. Prošle godine, valjda 30.000 brojeva, su prodati za 39 dana. Ove godine, pušteno je 35.000 brojeva. Početak prodaje je bio u 10.00, nekoliko minuta kasnije, su ljudi već dobijali waiting line brojeve sa 40+ hiljada. Zašto ovo napisah, Valensija ima moju 100% preporuku za turističko-trkački produženi vikend , pa obavezno hvatati kotizaciju, smeštaj i avionske karte na vreme. Kako je broj upita na Booking rastao, algoritam je podigao cene smeštaja za taj vikend od 40, pa i preko 100% za kapacitete blizu startne zone.

Zašto misliš da je jednostavnije od organizacije ulične trke.Probaj da markiraš i obeležiš 40 + kilometara staze u šumi gde je potrebna markacija na svakih 50 metara da raskrčiš i obezbediš prohodnost staza.Zamisli da moraš da postaviš okrepne stanice na vrhu planine ili nekom slabo pristupačnom mestu,treba doneti svu robu na takvo mesto,osigurati učesnike i obezbediti pomoć u šumi.Kao što reče PJ da je njegova žena ukazala pomoć trkaču koji je imao problem sa srcem,jer u gradu uvek imaš nekoga u blizini ili da brzo priskoči u pomoć dok u šumi nije takav slučaj.
Zato što sam učestvovao u organizaciji ulične trke (polumaratona) i trail trke, pa znam kakva je organizacija u background-u.
I da, i dalje tvrdim da je organizacija trail trke jednostavnija u poređenju sa drugom pomenutom.

Čast izuzetcima kao što je Vlada iz West Trails Serbia jer se čovek nenormalno cima oko toga svega i ima kolko toliko normalnu cenu 3600 din jer napravi baš sadržajan event.
Samo ću ti reći da na njegovim trkama vodiš računa da se ne povrediš, jer ako se to desi, a desi se najčešće negde gde nema dometa a kamoli neke vrste pomoći, nećeš se lepo zabaviti 🙂
Ali Vlada te nedostatke nadoknadi harizmom, i zaista prelepim predelima trka koje organizuje.

Najgore od svega što uglavnom uvek ostave markacije zagađuju prirodu to viđam godinama na Fruškoj ali oni su iznad zakona i nacionalnog parka.
Ovo sam i ja primetio u dosta slučajeva nažalost, i ovo je postao jasan pokazatelj toga ko trku organizuje iz ljubavi prema trčanju a ko da bi uzeo novac u džep.

Нико не коментарише трку на Авали у суботу?
Било је преко двесто такмичара на 18км, а конкуренција је била стварно брутална. Сам крем врхунских тркача.
Стаза је била добро обележена и трчљива, а фотографи су нас сачекивали на сваком ћошку...
Da pljunem 5.000 rsd da bi trcao po Avali sto mogu svaki vikend mi ne pada na pamet. Ako moze treking liga 1.500 rsd da bude onda moze i planinsko trcanje koje je takodje pod okriljem PSS. Jos jedna poliesterska majica loseg kvaliteta i dizajna mi zaista ne treba.

Imas zadnjih par meseci u zvanicnoj adidas prodavnici na popustu za ~7500a vidjao sam i u outletu za tu cenu.
Preporuka sa moje strane ko zeli neutralnu patiku (jack of of trades master of nothing). Jes je da je najruznija patika koju sam ikada imao ali upotrebna vrednost izgled cini simpaticnim 🙂 Malo je uzak prednji deo pa bolje uzeti pola broja veci nego knap. I pertle su teska socijala, ali meni je patika skora ok u rotaciji.
Uzeo na kraju preko neta, 8000 okruglo sa dostavom. Nadam se da ću imati vremena za vikend da testiram. 🙂

Nisam pogrešio što sam uzeo Megablast za trke, verovatno iz za duge brze treninge.
Saucony Azura šije Superblast 3 za 60$ ili valjda 80€ u Evropi

Cut in half: ASICS Superblast 3 Review (2026) | RunRepeat https://share.google/CTLiS88LrrTfpT8Vh

Tj Saucony Azura ima vec od 130 evra na Idealo.de
Naši verovatno neće ni uvoziti možda i najbolju patiku ove godine jer smo previše ideee gaaas Nike 😂

Na temu Adidas Adizero SL2
Imas zadnjih par meseci u zvanicnoj adidas prodavnici na popustu za ~7500a vidjao sam i u outletu za tu cenu.
Preporuka sa moje strane ko zeli neutralnu patiku (jack of of trades master of nothing).

Probao sam je danas u TC Ušću. U broju koji inače nosim bila mi je uska i prekratka. Veći broj nisu imali 😢

Na temu Adidas Adizero SL2

Probao sam je danas u TC Ušću. U broju koji inače nosim bila mi je uska i prekratka. Veći broj nisu imali 😢
Probaj ako nadjes Puma nitro velocity 4 trebalo bi da je bolja patika, mada je i jaca cijena.

Ja danas prvi put probao karbonku, takumi sen 10 sto sam jesenas kupio na ultra popustu i opusteno popravio pr na 5k 🙂
Inače je jos uža od sl2, ali leti 🙂

china nambr van 🙂

li ning je u 10 top sportskih kompanija u svet, al postalo moderno na yt i kod inflencera da hvale aliexpress i taobao patike Pa da kazu ok je nee ... najbolja.... samo ih bacim na ignore 🙂

Da li neko ima iskustva sa stability patikama za trcanje? Nosio sam Saucony Guide 15 pa Hurricane 24 sada i bas sam zadovoljan. Trebale bi mi neke preporuke za lakse i brze patike ali da nisu neutralne.
Dodao bih jos neke patike uz ove Hurricane, razmatrao sam Hoka Arahi/Gaviota i video sam da kod nas u Nsportu imaju Puma Foreverrun Nitro 2 koje se takodje kotiraju kao stability patike ali ne znam bas nista o njima.
Svako iskustvo i misljenje je dobrodoslo 😊

Imam Arahi 7. Prošle godine sam istrčao najbrži polumaraton i najbržih 10km u njima.
Trenutno ih koristim za nordijsko hodanje.
Za sada sam zadovoljan. Koliko će još izgurati (kupljene početkom juna prošle godine), to ću još da vidim.
Sačekaj možda Adrenalin GTS 25 od Bruksa. One ne bi trebalo da su mnogo teške, a skinut je i pad sa 12 na 10mm.

Imam Arahi 7. Prošle godine sam istrčao najbrži polumaraton i najbržih 10km u njima.
Trenutno ih koristim za nordijsko hodanje.
Za sada sam zadovoljan. Koliko će još izgurati (kupljene početkom juna prošle godine), to ću još da vidim.
Sačekaj možda Adrenalin GTS 25 od Bruksa. One ne bi trebalo da su mnogo teške, a skinut je i pad sa 12 na 10mm.
Hvala na preporuci. Vidim da na zapadu Bruks mnogo hvale, ja nemam bas nikakvo iskustvo sa njima.
Ja sam hteo da uzmem Arahi 7, ali za setnju. Vec imam one Rincon 3, ali to su neutalne patike pa nisam trcao u njima.

Nemoj samo da trčiš isključivo u takvim patikama, potrebno je da dodaš u rotaciju neku različitu, na primer responzivnu laganiju patiku, i da polako izlaziš iz patika za stabilnost kako noga jača.

Supruga ima više Bruks patika, ja sam imao Ghost 15, meni ta patika iskreno bezveze, kao toliko popularni Nike Pegasus, Hoka Clifton. Ona ima i Ghost, i Adrenalin, i Hyperion Max 2, taj Adrenalin joj je ista patika kao Ghost, tako da ne bih očekivao previše. Ulaznica u svet trčanja za nekog ko do sad nikad zapravo nije ni osetio na svojoj nozi tako nešto. Meni su super za šetnju, za trčanje su takođe ok dok su kraće distance, na dužim i brže, plate mi cenu tetive.

Nemoj samo da trčiš isključivo u takvim patikama, potrebno je da dodaš u rotaciju neku različitu, na primer responzivnu laganiju patiku, i da polako izlaziš iz patika za stabilnost kako noga jača.

Supruga ima više Bruks patika, ja sam imao Ghost 15, meni ta patika iskreno bezveze, kao toliko popularni Nike Pegasus, Hoka Clifton. Ona ima i Ghost, i Adrenalin, i Hyperion Max 2, taj Adrenalin joj je ista patika kao Ghost, tako da ne bih očekivao previše. Ulaznica u svet trčanja za nekog ko do sad nikad zapravo nije ni osetio na svojoj nozi tako nešto. Meni su super za šetnju, za trčanje su takođe ok dok su kraće distance, na dužim i brže, plate mi cenu tetive.
Kako to mislis, ne razumem bas najbolje pa ako mozes da mi objasnis?
Ja imam bas ravne tabane i kad gazim stopala mi vuku ka unutra, iskreno otkad sam provalio pricu oko pronacije i uzeo stability patike preporodio sam se.
Kako noga jaca da idem ka neutralnim patikama?

Noga jača kako više (i pametnije) treniraš. Adaptira se, tome služi produktivan trening.

Ostaviš te patike koje su ti sigurica za duže treninge na primer, a počneš da uvodiš neke druge patike na intervale, pa polako ih produžavaš. Bitno je da daš nogama vreme da se oporave, 2-3 minuta između intervala, pa onda opet. Sedmično dodaješ ponavljanje ili dužinu, ne oba.

Nazad
Vrh Dno