Šta je novo?

AliExpress - ŠTA DA KUPIM? (i komentari - iskustva u vezi predloženih proizvoda)

Kako god i dalje će se možda isplatiti jer verujem da će cene na oglasima skočiti ako uzmemo u obzir činjenicu da je izvor kupovine isti. Pre neki dan sam prvi put preko Aliexpressa naručio dosta sitničica, do 50eu...čekam. Generalno meni svejedno koliko će sumar sumaru sve izaći, ovo mi je prvi put da nešto kupujem preko stranih sajtova. Ne valja to, takvi poput mene vas vuku u nazad...čuj meni svejedno.

Novo je da su Kinezi počeli da stavljaju pravu cenu na paket umesto Gift/returned goods i da se usluga carinjenja nekad naplati a nekad ne (pre neki dan mi je stigao CN paket, plaćen samo PDV).
I to nije bas tacno. 4/5 kineza stave lagano 1 ili 2 dolara kad ih zamolim. Kada je choice posiljka, tu vec ne vazi, pisu najcesce vrednost koja je placena (sa uracunatim popustima na coine, kupone itd)

Укидају пакетомате?

За Алиекспрес.

Možda uvedu u 2028. plaćanje karticama i u Pošti... Polako, za sada imaju robota koji radi carinjenje.

Nije od 23. februara, nego oduvek... I dalje širimo dezinformacije.
Nije oduvek na području pod jurisdikcijom Bg carine - Beograd, Kragujevac, Smederevo, Valjevo i mnogi drugi gradovi.
Širimo NUŽNE INFORMACIJE jer mnogi na toj teritoriji još uvek nisu upoznati sa njima potpuno novim nametom koji menja računicu pri poručivanju.

Oduvek je, samo što ste živeli u drugoj državi pa taj namet nije važio za pošte u Beogradu... Tj. ljudi u pošti i pri carini nisu radili svoj posao.
Sam kažeš da nije važio i zato treba informisati ljude da sada važi.
Nije samo Beograd, područje BG carine obuhvata i mnoge druge velike gradove, ljude treba informisati da SAD IMAJU NAMET koji nisi is kojih god razloga imali pre.

Važio je, ali se nije primenjivao jer je nekog ko je za to primao platu mrzelo da otvara paket i piše 25 din PDV...

Važio je, ali se nije primenjivao jer je nekog ko je za to primao platu mrzelo da otvara paket i piše 25 din PDV...
Ako se nije primenjivao, znači da "de facto" nije važio.
To što je "de jure" važio je nebitno za celu priču - bitno je da ljude koji o tome ne znaju ništa sada treba informisati da imaju za njih novi namet.

Naravno da se primenjivao i u BGu, to sto vecina (lupam 98% paketa) paketa su prolazila kako su prolazila, ne znaci da nijedan paket nije "ocarinjen".

Inace nije drzava duzna da informise ljude (ne samo za ovo, nego generalno za sve zakone i slicno) nego sami treba da se informisemo.

Niti sam rekao da je država dužna da informiše, niti sam rekao da možda nije bilo 2% ocarinjenih paketa.
Ali budući da je to bio tek redak izuzetak, a ne pravilo - opet naglašavam "de facto", ne vidim poentu u label-ovanju nekoga ko naglašava ovaj novi momenat kao nekoga ko "širi dezinformacije", što su već 2 inače ugledna forumaša iz Niša uradila.
Možemo da otvorimo poseban thread/temu gde bismo upoređivali razne prednosti i mane života u jednom naspram života u drugom gradu, ali zasad postoji velika potreba da se zbog dosadašnjeg "de facto" stanja - inormišu oni koji pri poručivanju nemaju svest o mogućnosti da će im biti fakturisana dodatna naplata koju ne očekuju.

Pa i u Nisu je godinama unazad bilo isto stanje kao u BGu, to su od prosle (preprosle?) godine krenuli svaki paket da gledaju i naplacaju PDV/carinu.

Pa i u Nisu je godinama unazad bilo isto stanje kao u BGu, to su od prosle (preprosle?) godine krenuli svaki paket da gledaju i naplacaju PDV/carinu.
Pa dobro, ali vi ste se prošle ili pretprošle godine već informisali, a ljudi u Kragujevcu, Smederevu, Valjevu, Beogradu itd. tek treba da se naviknu na taj novi momenat i misle o nečemu pri poručivanju o čemu ranije nisu mislili i nisu uzimali u obzir.
Inače slažem se u potpunosti da je selektivna primena zakona rak-rana ove države, mi čak u pojedinim Bg rejonima imamo dodatni problem sa CN pošiljkama gde nam se redovno od strane Pošte naplaćuje veći iznos nego što je naplaćen PDV, i na sajtu Cainao i na nalepnici u uglu CN pošiljke stoji npr VAT 30 dinara, a u sms poruci pošte stoji zaduženje npr. 130 dinara i toliko ti poštar traži da platiš.

Pa dobro, u cemu je problem? (okej, "upao" sam u diskusiju, nisam mozda ispratio bas iz pocetka pa sam nesto propustio?)
Informisace se ljudi i to je to.
Svakako se slazem sa clanom gore koji je napisao da je ovo oduvek vazilo (zakon je star, koliko, tipa 20+ godina?). To sto se nije primenjivao je skroz druga prica.

Tako pre par godina frilenseri nisu hteli da placaju porez (niti da se informisu, mada nije bila tako cista situacija u njihovom slucaju, nije bas najbolje poredjenje) pa evo sad svi placaju. 😀
Kako godine prolaze, drzava polako popunjava sve rupe gde je mogla nesto da naplacuje a nije naplacivala.

I Turcima se plaćao harač, a opet mali čovek koji je to plaćao nije imao nikakvog upliva na trošenje istog, kao sad kod nas.
U Arapskim zemljama važi pravilo "No taxation, no representation" i zato su svi šeikati, sultanati i emirati "tax free" za rezidente, a kod nas važi pravilo "Maximal taxation, no representation".
Da se barem neko iz Pošte potrudio da se u sms porukama navode konkretne naplaćene stavke, stvari bi bile mnogo transparetnije i podložnije litigaciji.

Ima li nesto da se kupi, za novcice, malo skuplje, tako da se isplati platiti ovo sto posta trazi?! Ja kod sebe gledam ali nema nista, bas nista. Probao sam onaj sat sto je mislim Lanikor ranije predlozio, ali meni izadje skoro 20E. 🙁

Sutra krece Anniversary sale pa ce mozda biti neceg, naglasak na mozda.

Podsetnik za "zastitu" novcica, kupite nesto (sa praznom karticom ili da je skuplje od dostupnog kesa na kartici) pa otkazite, kad se otkaze porudzbina novcicima se osvezi trajanje.

Trebalo bi da jos funkcionise ova fora.

Sutra mozda povade stvar kuponi.....za neke skuplje stvari se mozda i isplati

Nazad
Vrh Dno