Šta je novo?

Gugl blokira instaliranje neodobrenih Android aplikacija sa strane od 2026.

Ne, to nije moguce, niti postoji tako nesto. Igrom slucaja ili silom prilika (posao) poznajem proces Google sertifikacije vise od prosecnog korisnika...
A zbog čega konkretno nije moguće. Nije piraterija, sve se plaća uredno, takođe ako prođe sertifikaciju kao i svaki drugi uređaj, znači da zadovoljava tehničke uslove.

A zbog čega konkretno nije moguće. Nije piraterija, sve se plaća uredno, takođe ako prođe sertifikaciju kao i svaki drugi uređaj, znači da zadovoljava tehničke uslove.

Zato što je tako definisao Google i sertifikacija neće proći, jer virtuelna mašina nema isti HW footprint kao fizički uređaj.
Let it go.

Kako nema isti HW footprint , kada radi na istom hardwerskom uređaju kao i da je bare metal, samo je virtuelna mašina.
Čak može da se stavi i mali jeftini DRM čip na mobilni koji sadrži ključ tako da je virtuelna mašina enkriptovana svo vreme na flash memoriji. Što sprečava njenu izmenu, ili prenošenje na druge uređaje i druge ne dozvoljene radnje.

Mene ne bi čudilo da sutra banka počne naplaćivati korišćenje aplikacije, Google ili Apple korišćenje operativnog sistema, a proizvođači korišćenje uređaja.
Jer, profit onih koji ih poseduju, mora iz godine u godinu biti sve veći.

Ovo već banke rade. Ako nije navedeno kao naknada za uslugu elektronskog/mobilnog bankarstva onda je uračunato u cijenu paketa vođenja računa.

Samo ja znam nekoliko takvih ljudi, i imaju više od 2 aplikacije sa f-droida i ostalih izvora koji nisu Play Store.
Masa ljudi ni ne zna za f-droid. Meni je recimo 80-90% aplokacija sa f-droid. Ma play store koristim samo ono sto moram (viber, wa, autocad, outlook, office365).

Masa ljudi ne zna ni koji motor ima u autu ali ih to ne sprečava da idu na more sa njim.
Ova restrikcija od strane Google je bukvalno da ti proda auto, ali onda kaze da smeš da ga tocis samo na X pumpi, da ga ne smeš voziti na more jer eto, i da u njemu ne smeš da prevozis putnike mladje od 30 godina jer ako to želiš moraš da platiš dodatno.

Samo ja znam nekoliko takvih ljudi, i imaju više od 2 aplikacije sa f-droida i ostalih izvora koji nisu Play Store.
Ko ima retro gaming konzolu, ovo će biti problem. Gomila emulatora se sideloaduje (Cemu, svi Nintendo switch emulator, Winlator, NetherSX2 su smo neki koji mi padaju na pamet). Na Odin 2 Retroarch nije dostupan iz Play Store. Za emulaciju će ovo biti smrt. Šta je sa AdGuardom?

Ako je Lenovo otkačio Microsoft i odlučio da Linux bude default OS za njihove laptopove, tako i proizvođači mobilnih telefona mogu da otkače Google. Samo kad bi korisnici počeli da se žale u dovoljnom broju. Problem je samo što većina korisnika mobilnih nemaju pojma šta sve njihovi telefoni mogu, ako se izbegnu ograničenja koja Google nameće, za razliku od profesionalaca koji kupuju ThinkPad laptopove.

Tehnički istinito, u realnosti (za sad) nemoguća misija jer alternativa bi morala da bude ista ili bolja od androida, a to trenutno ne postoji.

Da li ima nekih novijih informacija o ovome?

Ukoliko posjeduješ telefona sa Androidom. 10 koji se više ne ažurira, da li bi za njega važile ove smjernice. Iako se Playstore ne ažurira vjerovatno će Google odraditi ažuriranje kako bi se ovo zaključalo...

Haha "Come back after the protective waiting period and verify", a period ni manje ni više nego 24h 😅

Šta znam.. možda sam se previše družio sa Google, haha.

Mislim, danas ne možemo (ili barem ja ne mogu) biti sigurni šta se sve krije iza vela sigurnosti.

Kao prvo - nisam shvatio čemu tolika buka, kada se samo tražilo od developers da budu verified.
To mi više liči na njihov problem, ako problema ima, nego naš.

A drugo - ovako mi izgleda da se štite korisnici od zlonamernih aplikacija.
X puta sam ispravljao nečije "izašlo nešto i ja sam prihvatio i sada.."

Mislim da računari nisu za onog ko ne ulaže u svoju računarsku pismenost, iako jesu za opštu upotrebu.

Mnogi imaju pametne telefone zarad komunikacije sa drugima, kojim vešću, društvene mreže i sl.. i da ih pritom ništa dugo ne zanima.
I samo klikću na sve što se na ekranu pojavi.

Ovako će barem koliko-toliko biti zaštićeni od svojih grešaka.

E sada, hoće li to Google iskoristi za neka svoja potencijalna zlodela - ne znam.

A generalno nije ni bitno.
Svi će oni (firme, države) na ovaj ili onaj način doći do svojih ciljeva.
Prošlo je vreme slobodnog života. Barem za one koji na bilo koji način od tehnike i servisa zavise i žive u socijalnoj zajednici.

Znaš kako, oni da mogu da zatvore android odmah i potpuno učinili bi to odavno da su procenili da to može da im prođe.
Očigledno da ne može tako ali može ovako, polako i korak po korak.
A žvaka kako je sve što čine za korist usera a ne korporacije je valjda svima jasna.

Pre neku stranicu sam pisao kako android nikada neće biti zatvoren kao ios. Što jeste tačno ali neće ni biti jako daleko (po pitanju iste te otvorenosti) a bili su nekada.
I to je pravi cilj Googlea, hoće još više profita a veća zatvorenost sistema donosi više kontrole i profita.

Pa, tako.
To je njihovo dvorište i u njemu mogu raditi šta hoće.

Naše je hoćemo li ići u goste ili ne..
.. ali ne za još dugo, verovatno.

Ja sam ovih dana uzeo Android smartphone.
Nije još uvek da se tako mora, ali mi je bilo lakše nego da svaki put idem okolo. Ili nikako.

Neka rade šta hoće.
I pored svega, ostaje da je život danas jednostavniji sa, nego bez tehnologije.
A za hobije i avanturistički život van sistema - tu još uvek možemo živeti nezavisno.

Zatvoren ili ne, mnogima nije bitno.
Da jeste, Apple bi odavno propao.

Zatvoren ili ne, mnogima nije bitno.
Naravno, ali ovo je it forum pa nas ima koliko toliko koji eto bogohulimo i razmišljamo svojom glavom.
Neko će reći pa šta, ja kažem svako ima svoj izbor, ja umesto glave ne mogu da nosim televizor (ili telefon nebitno) i dok sam živ odmeravaću svoje opcije, biraću između njih i plus stvaraću svoje opcije, kad je to moguće naravno.

Nazad
Vrh Dno