Šta je novo?

Sunčane naočare za vožnju

Poolmaker

Nenadmašan
Učlanjen(a)
05.04.2013
Poena
2,245
Šta se vama najbolje pokazalo? Razumem da ih neko ne koristi, a tome tema nije ni namenjena.

Meni su najbolje photocromic varijante ali ove što sam koristio nisam u potpunosti zadovoljan.
Imaju li neke photocromic sunčane naočare da valjaju i ne koštaju preterano, recimo do 30$? Može i šezdesetak ako vrede. Brend nebitan, aviator dizajn po mogućnosti ali nisam isključiv.
Da solidno brzo reaguju na promenu svetla i da dobro zatamnjuju na direktnom svetlu. Ove što sam viđao (dva komada posedujem) baš sporo reaguju i malo zatamnjuju.
E da, moraju biti polarizovane.

@Poolmaker ako sam dobro shvatio tebi je problem što stakla slabo promene boju dok si u kolima? Ako je to problem mislim da generalno nemaš neko rešenje, jer najveći deo photochromic stakala tamni kada su izložena UV svetlu, a stakla na kolima absorbuju najveći deo UV spektra. Zbog toga je zatamnjenje slabo. Imaš Transitions XTRActive koji se reklamira da tamni i na donji deo vidljivog spektra. Ja sam ranije koristio Transitions stakla ali bez ovog Xtractive i nisu reagovala u kolima. Transitions XTRActive ima i polarizovanu varijantu. Pogledao sam reviewove i čini mi se da je to sve slabo, a cena je po meni poprilična pošto kreće od 120 $ bez dioptrije.

Vise od 20 godina koristim samo polarizacione naocare, uglavnom Shimano, pecaroske. Smeta mi belilo, jaka svetlost.

Sa low end strane, one biciklističke iz Lidla su mi sasvim pristojno odradile posao u kolima, nosim naočare samo kada moramo ali ovo mi si pokazalo kao jefitno i dobro rešenje za ovu namenu.

@aljosa79 jeste istraživao sam malo i transitions xtractive polarizovana varijanta su ono što mi treba ali su takva stakla (samo stakla) kod Zenni optical oko 100 dolara.
Nisam još ništa definitivno odlučio ali biće ili to ili oko 60 dolara ukupno (plus pdv i carina) za xl veličinu okvira aviator dizajna od nerđajućeg čelika sa običnim polarizovanim staklima sive boje i anti reflective premazom. Takođe kod Zenni optical.

Stakla su im dalje jedna od najboljih u klasi ali je žalosno koliko su prsli na polju kvaliteta upotrebljenih materijala. Namerno pominjem materijale, pošto sama izrada i nije loša ali kod mnogih modela plastika je jeftina, krta i lako puca. Npr. naočare koje sam davno plaćao po 50-60e su pucale same od sebe već posle 12 meseci, dok imam razne kineske sa AE, čija su stakla samo za nijansu lošija u smislu kontrasta (svakako su polarizovana) ali su zato izrađene od aluminijuma i neuporedivo izdržljivije. Koristio sam i neke modele za ribolov, od manje poznatih brendova, isto su se pokazale izdržljivije od Polaroid.

Meni najviše odgovaraju photocromic stakla i polarizovana, ali nijansa blago zatamnjena, nije black nego smoke. Kada je bas jako sunce onda potamne.

@Poolmaker isto sam kod njih gledao šta nude. Ja nosim njihov Blockz photochromatic za svaki dan, a verovatno ću uzeti ovako nešto kao što si ti gledao za leto.

Transitions XTRActive koristim i iako tamne u vozilu, ne tamne koliko i van vozila. To je istina.
Ima na njihovom sajtu koliko je to tačno u procentima.

Polarizovana stakla nisam koristio. Ali sam pročitao da nisu dobra za vožnju, jer time što umanjuju odbljesak, hoće da bare i led na kolovozu učine manje primetnim. Što ume biti opasno.

Ali, kao što rekoh, kako nisam koristio - ne znam u praksi da li je i koliko ovo istina.

I ko ima "Head Up Displey" u kolima, neće se nagledati informacija da polarizovanim naočarima 😎

Kod mene na oba ekrana koje imam u Tesli sa gorepomenutim polarizovanim naočarima nemam nikakvih promena. Sa druge strane, na Pixel 9 Pro XL ekranu dok nosim naočare postoji smanjena vidljivost i promena boja u zavisnosti od ugla gledanja, dok je u autu sve kako treba.

Za vožnju, planinarenje sve sportove na vodi preporučujem Maui Jim .Ko jednom proba nema nazad.

Poslednja izmena:
Šta fali..
.. ako su dobre za napolju, dobre su i za vožnju.

1000001037.jpg

A cenovno su, tipa.. hiljadu dinara.

Ja stavim dva para. Ne zezam se. Jedne tamne ono klasika, druge su polarizovane. Sve sam živo probao i jedino totalno zatamljenje mi pomaže da mi oči ne gore u toku vožnje. Pričam za letnje sunčane dane I dalja putovanja. I kad se vozi ka Čačku hehe.

Ja godinama nosim samo Oakley Holbrook Mix i jako sam zadovoljan. Ko god ih proba, oduševi se.

Nisu u tom budžetu, doduše, ali mislim da vredi da se uloži u nešto kroz šta gledaš po nekoliko sati dnevno, posebno kad voziš na dužim relacijama.

Za kola su mi dovoljna sa alija polarizovane naocare, vec par godine jedne iste koristim. Mislim da onima kome ne odgovaraju te njihove je do osetljivosti ociju (svetlije oci). Svakako cu pogledati ovde sta ste preporucili pa eventualno i nesto bolje uzmem. Cuo sam preporuku za Polaroid da imaju dobar odnos cene i kvaliteta samo jos treba "ubosti" da stoji licu.

Ja vec godinama Oakly Holbrook polarizovane, uzeo ih dal za 95 evra popust neki preko, ovde su oko 200 evra, ne da ne vrede tih para nego pitanje i ovih 95, ali držim ih u futroli pa su dosta dobro očuvane posle 3,4g
Imaju jako slične kineske na Amazon.de za 25 evra, uzeo ja kumu za poklon. Nešto na Z brend

Probao sam pre par godina polarizovane u Decathlonu, model nalik RayBan pilotske, sa polarizacijom za oko 2000 dinara. Pokazale se super. Medjutim zbog dioptrije vise ne mogu da prodjem samo sa naocarima za sunce. Odlicne su i INVU, imaju odlicna stakla; svajcarska firma; a mogu da se nadju dosta povoljno u odnosu na skuplje brendove.
Svakako preporuka za polarizovana stakla u letnjem periodu jer ozbiljno resavaju problem odsjaja od drugih povrsina.

Nazad
Vrh Dno