Šta je novo?

Zbogom ogromnim ekranima koje je inspirisala Tesla, ove godine se fizički tasteri vraćaju u automobile

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Tesla-kokpit-bez-dugmica.webp

Zbogom ogromnim ekranima koje je inspirisala Tesla, ove godine se fizički tasteri vraćaju u automobile​

Posle nekoliko godina opsesije ekranima na dodir, automobilska industrija ulazi u novu fazu u kojoj se preispituju dizajn, bezbednost i vraćaju fizički tasteri

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...dine-se-fizicki-tasteri-vracaju-u-automobile/

Neko će valjda napisati analizu kako toliko pametnih, sposobnih i uspešnih ljudi može da počne i godinama gura takve nebuloze kao što je All-touchscreen-UI u kolima. Doduše, dok ne vidim kokretne promene ničemu ne verujem.

Neka, fizički tasteri su izuzetno bitni. Koliko mi je bitan Teslin ekran u vožnji:

• Brzinu, stanje baterije, statistike puta i potrošnje pratim na malom kvalitetno urađenom third party ekranu iza volana na kojem koristim i Waze navigaciju
  • Drive, Reverse i Parking kontrolišem ne na ekranu kako su zamislili već putem jedne od dve Enhance auto ručice, na drugoj koristim pokazivače pravca (migavce)
  • Klimu podešavam takođe na dodatnom proizvodu, kružić potenciometar sa pritiskom (Knob) sa četiri dodatna tastera
  • Četiri dodatne akcije na odvojenim fizičkim dugmićima isto Enhance kompanija (S3XY buttons)

Dakle, ekran mi služi primarno za:

• Tesline mape i navigaciju
  • Rikverc kameru i parking assist detekciju/blizinu objekata
  • Podešavanja kad sam parkiran

tesla_model_3_performance_highland_2025_4.jpg

Dakle, mogu da se isprave njihove glupe odluke jer hvala bogu ima odlično prisustvo third party dodataka, samo treba da skapiraju da ljudi pribegavaju istim i da treba da ih uključe kao fabrička rešenja. Drugi proizvođači takođe treba da prestanu da guraju sve kontrole u ekran jer je totalno nepraktično za korišćenje, mora da postoji fizički dodir sa kontrolama, bezbednije je i ugodnije za vozača.

Nisam ni znao da je to moguće.
I koliko su te svi dodaci to koštali para i vremena? Koliko mogu da rade pouzdano kao "first party" rešenja?

Sve pomenuto - oko 800 evra, naizgled puno, ali to je mala cifra da se isprave svi nedostaci i drastično unapredi upotrebljivost Tesle. Vremena - jedno popodne da se sprovedu kablovi i priključi Commander koji je mozak iza pomenutih Enhance Auto proizvoda, a vezuje se na isto mesto kod suvozača i commander za Teslasy T9 Gen 2 ekran.

Uzmi u obzir da ja imam i prednju kameru u nivou prednjeg branika koja ide uz ovaj ekran, pa je veći deo popodneva zapravo otišlo na to kabliranje jer prolazi iz kabine ka braniku, a tako su lepo ostavili prolaze kroz konzolu i iza diht guma da se bukvalno nijedan kabl ne vidi.

Koliko pouzdano? Pa Tesla bukvalno daje zeleno svetlo kompaniji Enhance Auto da radi sve ovo i da petljaju sa izvornim kodom automobila, tačnije oni ne menjaju ni u kom smislu izvorni kod, već imaju direktan pristup opcijama i odatle im unapređuju funkcionalnost. Postoje od 2020. godine i unapredili su nenormalno upotrebljivost Tesle, to su inače naši susedi Bugari - https://www.youtube.com/@EnhanceAuto-S3XY_Gadgets . Da nije njih, verovatno ne bih vozio Teslu danas. Teslasy isto nekih 6 godina prave dodatke, i jedni i drugi su vrlo popularni i prihvaćeni u Tesla zajednici, tako da ovo je nešto najbliže "first party" rešenjima jer ih Tesla bukvalno sve ove godine podržava jer im dozvoljava da se petljaju sa opcijama iz glavnog računara, što nije mala stvar. Kao da su outsourcovali druge kompanije da reše nedostatke kojima neće da se bave lično.

Poslednja izmena:
Ovo dodaci za Teslu su ekstra stvar..da li postoje skicna resenja i za druge kompanije?

Uzmes auto i onda mu rasturas pola komandne table za provlacenje kablova i svega. No Tnx, ima jos 500 drugih brendova a sada i daleko boljih EV vozila.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno