Šta je novo?

Tcl inverter TAC-12CHSD/TPG31I3AH

Ne znam kako da merim modulaciju jer nemam nikakve merne sprave.Kod mene na recimo 7 metara dalje je postavljena klima midea 18 i ona se zaleće kao da poleće avion i posle nekog vremena samo stane. Ova moja kao da radi stalno ali kad je napolju recimo sunčano ona sporo vrti ventilator.Ovde se vodi polemika o modulaciji jer pretpostavljam da to odmah znači manja potrošnja ali ja ne znam šta bi manje ja mogao tražiti jer da sam kupio japansku klimu dao bi još 1000 evra više i kada bi mi se to isplatilo taman i da troši po 300 w trebale bi godine da se to poravna. Pričam uopšteno koliko god da smanje modulaciju ja mislim da bismo opet gledali može li niže. Treba biti realan. Ova klima koštala i manje od 300 evra a troši baš malo energije.Nije prehladna zima ali 500 do 600 w na sat da ti drži temperaturu u sobi 24 i čak stavim i 25 stepeni pa kolika god bila modulacija ukupna potrošnja je merilo i meni se čini da je više nego dobro. Neke klime ne mogu ni da zagreju prostoriju a ova baš šuri i gura topao vazduh unutra. Kome treba solidna klima od ovih srednje - niže klase a nema love za japance ,onda mu je moja preporuka da je kupi dok je ima i dok je ne odguraju na 500 evra.
Evo potrošnja cele prošle nedelje kad podelimo broj kilovata sa brojem sati , pa to je 500w na sat , ima li išta povoljnije?

Prilozi

• 8E57F353-214E-4088-80DA-B9A8D770B109.png
    8E57F353-214E-4088-80DA-B9A8D770B109.png
    209.4 KB · Pregleda: 65
Vidite li sad kako i TCL klima radi lepo sa sredjenim softverom.UG11 kazem bolja i novija od TPG31,vi me ismevate.Dobro da se setili korisnicu modela UG11,da napisu konacno utiske.😉

Da li si ispratio rad nakon defrosta, odnosno do koliko se zaleće nakon njega? Takođe me zanima i minimalna modulacija kada je u minusu. Drži li upaljen grejač stalno kad je minus, ili samo kad radi ili samo kad radi defrost?
Kod mene posle DF ide do 1600W,minimalna modulacija ispod 0 je 450-500W. Grejač pali po potrebi znači kada radi DF. Kad ode temperatura iznad 0 modulacija ide i nize

Ono što sam ja naučio (iz ličnog iskustva, na teži način 😁) da klima možda i može da ugreje određeni prostor, ali samo vazduh u njemu, ali ne i zidove i plafone bez izolacije. A odatle dolazi sva hladnoća...
Prostor oko 35m²
Klima 22°C
Potrošnja 700-1000kw (na momente i preko 1600)
Nakon samo "jedne vatre" u Smederevcu
Potrošnja 300-500w

Ono što sam ja naučio (iz ličnog iskustva, na teži način 😁) da klima možda i može da ugreje određeni prostor, ali samo vazduh u njemu, ali ne i zidove i plafone bez izolacije. A odatle dolazi sva hladnoća...
Prostor oko 35m²
Klima 22°C
Potrošnja 700-1000kw (na momente i preko 1600)
Nakon samo "jedne vatre" u Smederevcu
Potrošnja 300-500w
Pa mnogo je 35m2 za ovu klimu a kamoli jos bez izolacije.

Tačnije 34m² 😁
Dnevni boravak 22m²
Kuhinja 12m²

U izgradnji sam...
Biće izolacije, a biće i nekog konkretnog načina grejanja...

Vidite li sad kako i TCL klima radi lepo sa sredjenim softverom.UG11 kazem bolja i novija od TPG31,vi me ismevate.Dobro da se setili korisnicu modela UG11,da napisu konacno utiske.😉
Pa ismevanje je jer sada hvalis UG11 i onu Beko na sva zvona i svaki/drugi post ti je o njima i kako su dobri. Do pre dva meseca isto tako si pricao za TPG31, govorio ljudima da je kupe jer je odlicna i nece pogresiti, a sada ne valja.
Tesko je posle takvih postova shvatiti ljude ozbiljno i barem u mojim ocima ljudi gube kredibilitet za savete i iskustva.
I mene interesuje UG11 i trebao bih uzeti 3 klime pa sam malo skeptican posle raznoraznih iskustava da li se uopste upustati opet sa kinezima i iskesirati za sve 3 klime odjednom ili uzeti jednog Japanca pa posle toga polako skupljati za jos dva.

Pa ismevanje je jer sada hvalis UG11 i onu Beko na sva zvona i svaki/drugi post ti je o njima i kako su dobri. Do pre dva meseca isto tako si pricao za TPG31, govorio ljudima da je kupe jer je odlicna i nece pogresiti, a sada ne valja.
Tesko je posle takvih postova shvatiti ljude ozbiljno i barem u mojim ocima ljudi gube kredibilitet za savete i iskustva.
I mene interesuje UG11 i trebao bih uzeti 3 klime pa sam malo skeptican posle raznoraznih iskustava da li se uopste upustati opet sa kinezima i iskesirati za sve 3 klime odjednom ili uzeti jednog Japanca pa posle toga polako skupljati za jos dva.
Tvoja je greska jer ne treba sve ni verovati ovde sta ljudi pisu jer dosta se i pricaju bajke pogotovo za potrosnju i modulaciju al to je vec druga prica,nije isto kad jedan hvali ili njih 100.Sto se tice klima svakako ti je japanac bolji ali i kosta,od jeftinih kineza samo aeri,dokazan je barem,ja ih imam tri kompletirao sam tri sobe,znam da isto pomislis sto i da ovome verujem 🤣 ali za aeri se na ovom forumu pise vec 2-3 godine i osim defeostova nema zalbi,ja sam isto uzeo tcl tpg31 (zaleteo sam se jer je spustena sa 50k na 30k) i vratio jer ne moze ni pric aeriju,isto verujem da ce sledece zime posto je ova vec pri kraju da se zale ljudi i na ovaj ug11.

Hvalim ja i TPG31,ali ne njene greske u softveru.TCL moze to da popravi,ali ih bas briga.Hardver nije los uopste za cenu.Nervira me TCL sto ne obracaju paznju na sustinu.Nasteluj bre ti uredjaj da radi kako treba za ono sto si ga sastavio.Mani me sa rupicama na krilcima,mini filtercicima i fensi glupostima.Ovu Beko sada hvalim jer je gledam skoro mesec dana kako radi.Preporucivati vise nikome necu nista,kao sto sam ranije rekao.

Tvoja je greska jer ne treba sve ni verovati ovde sta ljudi pisu jer dosta se i pricaju bajke pogotovo za potrosnju i modulaciju al to je vec druga prica,nije isto kad jedan hvali ili njih 100.Sto se tice klima svakako ti je japanac bolji ali i kosta,od jeftinih kineza samo aeri,dokazan je barem,ja ih imam tri kompletirao sam tri sobe,znam da isto pomislis sto i da ovome verujem 🤣 ali za aeri se na ovom forumu pise vec 2-3 godine i osim defeostova nema zalbi,ja sam isto uzeo tcl tpg31 (zaleteo sam se jer je spustena sa 50k na 30k) i vratio jer ne moze ni pric aeriju,isto verujem da ce sledece zime posto je ova vec pri kraju da se zale ljudi i na ovaj ug11.
Razmisljao sam i o Aeri ali se pocelo pisati kako su lose i kako ih treba izbegavati. Bas zbog toga je tesko isfilterisati sta je istina, a sta je samo necije lose iskustvo. Jer klime nisu bas neke stvari koje kupis i lako vratis nazad ako ne odgovara. Potrebno je em vremena i bacene struje da se to isproba, em je ulaganje svaka montaza/demontaza.
Nisam vise ni za Japance siguran sta misliti ili uraditi jer i tu su misljenja od hvaljenja u nebesa, do toga da im je uzasno opao kvalitet.
Imam nekih dva-tri meseca fore i onda moram preseci i doneti odluku. Hocu da se drzim jednog proizvodjaca i serije klime. Zbog samog servisiranja i mozda potencijalnih problema u buducnosti. Ne bih da mesam i uzimam bilo sta samo zato sto je najbolja cena trenutno.

Razmisljao sam i o Aeri ali se pocelo pisati kako su lose i kako ih treba izbegavati. Bas zbog toga je tesko isfilterisati sta je istina, a sta je samo necije lose iskustvo. Jer klime nisu bas neke stvari koje kupis i lako vratis nazad ako ne odgovara. Potrebno je em vremena i bacene struje da se to isproba, em je ulaganje svaka montaza/demontaza.
Nisam vise ni za Japance siguran sta misliti ili uraditi jer i tu su misljenja od hvaljenja u nebesa, do toga da im je uzasno opao kvalitet.
Imam nekih dva-tri meseca fore i onda moram preseci i doneti odluku. Hocu da se drzim jednog proizvodjaca i serije klime. Zbog samog servisiranja i mozda potencijalnih problema u buducnosti. Ne bih da mesam i uzimam bilo sta samo zato sto je najbolja cena trenutno.
Ja iskreno nisam video to da se pise i da treba ih izbegavati,u svakom slucaju nijedna klima nije idealna,sve imaju svoje mane i treba se upravljati prema tome,naprimer aeri je bucniji i radi te defrostove glupe ali meni to ne smeta,ali nekom ce da smeta i taj ce naravno da zaobidje aeri,sve ima svoje.

Mislim da klima bez 1200 + Eura grejati 40m2 posteno je jako tesko. Ja ima pec na pelet 8KW i to suri kako greje ali je 8KW nije "3,5KW

Možda se i ja malo osećam prozvanim jer sam preporučivao ovu koju sam ja kupio UG11 Treba biti samo realan.Svi mi tražimo opcije koju klimu kupiti a da ne košta previše i da daje puno toplote u prostoriju. Znamo verovatno svi da zavisi mnogo toga pre svega od izolovanosti grejanog prostora i veličine tj kvadrature koja se greje pa zavisi i od željene temperature koju planirate da bude ( nije ista potrošnja kad stavite klimu na 21 i na 25 stepeni. Puno je tu faktora koje su svi ranije već naveli. Iskreno, ja sam se odlučio da kupim klimu posle posta bojana lužnika koji je dosta realno opisao njegova iskustva i mislim da se bar zasada nisam pokajao.Svakako ima svako svoje mišljenje i ovaj forum je u suštini i namenjen da se razmene mišljenja.Očekivati da klima od 300 evra radi kao japanac od 1300 je pretenciozno.Ja sam dao konkretne slike rezultata rada ove klime pa ako je nekome od koristi u redu a svako donosi odluku za sebe šta mu je najbolje.

Evo još novih slika iz aplikacije. Nije puno hladno ali opet treba dodavati toplote da bi se osećali prijatno u sobi a ova klima to lepo radi . Zasad sve radi lepo i pošto je temperatura u plusu baš je smanjena brzina ventilatira SJ. Defrost slabo da se desi prosta kao da ga ni nema.Iskreno,dobra je i kome treba jeftina klima a kvalitetna mislim da će biti zadovoljan.Usput, nisam ničiji promoter niti favorizujem tcl, već sam kao i svi forumaši bio u potrazi za dobrom klimom za male pare i posrećilo mi se ali uz pomoć ovog foruma. Kod Bojanajužnjaka je trošila i manje od moje u hladnijem periodu ali je lepo čovek objasnio da ima extra izolaciju jer je sve ušuškao sa 10 cm izolacije i sad mu i ova klima radi posao. Kome treba nek je ulovi dok još ima za 37000.00 i nek uživa.

Prilozi

• 2A8C759B-9BAF-447D-8BCA-D108E00E758B.png
    2A8C759B-9BAF-447D-8BCA-D108E00E758B.png
    205.3 KB · Pregleda: 35
  • 43A9F144-9A77-4FBB-B333-C950CDF0DEB9.png
    43A9F144-9A77-4FBB-B333-C950CDF0DEB9.png
    266.6 KB · Pregleda: 32
Evo još novih slika iz aplikacije. Nije puno hladno ali opet treba dodavati toplote da bi se osećali prijatno u sobi a ova klima to lepo radi . Zasad sve radi lepo i pošto je temperatura u plusu baš je smanjena brzina ventilatira SJ. Defrost slabo da se desi prosta kao da ga ni nema.Iskreno,dobra je i kome treba jeftina klima a kvalitetna mislim da će biti zadovoljan.Usput, nisam ničiji promoter niti favorizujem tcl, već sam kao i svi forumaši bio u potrazi za dobrom klimom za male pare i posrećilo mi se ali uz pomoć ovog foruma. Kod Bojanajužnjaka je trošila i manje od moje u hladnijem periodu ali je lepo čovek objasnio da ima extra izolaciju jer je sve ušuškao sa 10 cm izolacije i sad mu i ova klima radi posao. Kome treba nek je ulovi dok još ima za 37000.00 i nek uživa.
Sledeće godine će biti:
Ko me nagovori da kupim ovo kinesko smeće a mogao sam lepo ko čovek uložiti u japanca 1300 evra i biti miran.Ja poslušao onog Bojana i Mugija kako je kinez dobar i sad mi se plače.😭😭😭

Kinez jeste dobar za pare koliko košta. Problem je što čovek očekuje da kupi nešto za 40000 dinara ,a bude bolje od 180000. Kupiš telefon od 100e i on zvoni ali nema kamere ,brzinu i još gomilu stvari kao onaj od 590e ,a da ne pominjemo 1000e. Tako da očekivanja da ćeš prosto da zaj... proizvođača i kupiš proizvod za male pare ,a bolji od skupljih ne pije vodu. Moja SJ stoji na 40cm od zemlje i mora da ide u DF više nego ona na um jednostavno vlaga je veća pri zemlji kad je magla i to je logika. Ne možeš to promeniti. Znači da sama poezija klime ima velikog udela u konačnom grejanju. Šuma sumarum ako sam mislio da ću ovom klimom da *****em nekoga ko je kupio Toshiba od 1800e onda sam blago rečeno glup.

***, bruji, drnda, trosi, ali pored svih defrostova uspela da izgura mojih 60m2 izolovanih na +21 na onih -13 koliko je bilo. Da li je preporucujem za minus? Ipak ne.

Definitivno tpg31 ima dovoljno snage pa čak i u takvim uslovima nekako održava. Moze dosta struje da povuče a ima i najviše gasa od njihovih 12-ki. Da bi to sve bilo bez "***, bruji, drnda, trosi" ipak je najbolje smestiti je u prostor koji je preporučen za nju a to je od 20 do 35m2. Tako da bi bar dve klime trebale za komfor i rasterećen rad.

Pa moja ne bruji ja nemam pojma šta očekujete. Radi kao i svaka druga SJ . Ali ajde 100 ljudi 100 ćudi

Pa moja ne bruji ja nemam pojma šta očekujete. Radi kao i svaka druga SJ . Ali ajde 100 ljudi 100 ćudi
Ni moje ne bruje, jedva se čuju čak i na minusima. Ja sam citirao post iznad. Ali kod mene jedna radi u sobi 14m2 a druga u 22m2 i uvek rade rasterećeno na minimalnim modulacijama.

Fantazija od softvera.Napolju 14°C.Setovana na 22°C.U sobi ode temperatura na 24°C.Trenutno radi na 330w.Ventilator na SJ vrti ko blesav.Pored nje kada prodjes kao helikopter se cuje.Ne,nece da spusti modulaciju ili da stane.I onaj zvuk uuuuuuuuuu sto se cuje,vec mi ide na svaki zivac.Izvinjavam se svima kojima sam ikada preporucio TCL klimu.Dzaba sve,kad je softver tu,cisto da ga ima.

Veruj mi kao što sam već pominjao par puta moja Gree Pular plaćena osetno više od ove klime ne radi ništa bolje, ne spušta nikad ispod 400W, kada je plus napolju radi na 500-600W najniže, ventilator na spoljnoj uvek cepa na max obrtaje, maši temperaturu i mnogo oscilira temperatura u prostoriji. A plaćena pre par godina oko 520e. Ne kažem da je ova TCL mnogo dobra klima al mislim da imaš prevelika očekivanja od klime koju smo platili oko 300e ili slično.

Baš tako @dexter87 ja nemam nikakvih značajnih primedbi, a izašla me više od akcijskih 300e.
@Mugy ne znam da li si primetio da si praktično jedini sa tako lošim iskustvom, a ima nas još vlasnika ovde u temi.
Trenutno jesam.Jer su je ostali zamenili za neki drugi model.Necu vise da smaram ovde i da se bakcem sa ovom klimom.Za sve ima resenje😉

Nazad
Vrh Dno