Šta je novo?

Ima li pravnika na forumu?

Dobićemo na poslu da potpišemo nove ugovore.
Može li se tražiti pre potpisivanja primerak ugovora da ga neki advokat pregleda u moje ime.
Čisto sumnjam da to u zakonu postoji kao opcija ali eto zanima me.
Kod mene su bili samo aneksi u pitanju, ali je verovatno isti. Mislim da imas rok 8 dana od prijema da potpises. Nisam 100% siguran, ali mi je to ostalo u glavi iz nekog razloga...

8 radnih dana za Aneks ugovora o radu.

Dobićemo na poslu da potpišemo nove ugovore.
Može li se tražiti pre potpisivanja primerak ugovora da ga neki advokat pregleda u moje ime.
Čisto sumnjam da to u zakonu postoji kao opcija ali eto zanima me.
Po zakonu, poslodavac je dužan pre aneksa ugovora da ti dostavi ponudu, na koju ti treba da se izjasniš.

Zivim u manjem mjestu i imam prijatelja koji je mehaničar, ima manju radnju, ne radi na veliko, dobar i pošten momak, od toga živi i zemljoradnje i stoke što drže njegovi.
U zadnje vrijeme su se navukle inspekcije i dolazili su par puta da vide i prijete mu velikim kaznama ali ne rade ništa konkretno a on nema živa mira, ne spava. Kaže da mu se nikako ne isplati prijavljivati radnju i zanima me da li imaju osnova da ga kazne ako nemaju nikakvih konkretnih izjava mušterija, nema računa, cjenovnika, nema nikakvih reklama ni online ni nigdje. Na licu mjesta ima veća garaža sa dizalicom unutra, i bude do par auta parkirano okolo, sa strane se vidi dio gdje odlaže staro ulje dok ga ne transportuje itd.
Kakve su mu opcije da se pravi lud i govori da radi to za svoje potrebe i porodice, kao hobi itd...

Pa valjda moraju da dokažu de je komercijalna garaža i da naplaćuje rad. Bolje da se drži prijatelja i da nikom, ne stane na rep a te inspekcije verovatno čekaju neko "podmazivanje". Korupcija bato, Balkan special.😒 Imao sam prijatelja koji je imao malu autolimarsku radionicu u Leštanima, lepo prijavljenu pa zatvorio kada je dobio da plati 110% poreza na prijavljene prihode. Tužio ga neko sa novo otvorenom radionicom u blizini.

Kako vreme prolazi sve vise ce se inspekcija baviti automehanicarima jer su shvatili da se i tu vrte prilicno velike pare a pogotovo se bave odlaganjima starog ulja, filtera i uopste tim stvarima a te stvare jos nisu regulisane kako bi trebale biti.. Kazne su ogromne, imam poprilicno drugara i poznanika koji su automehanicari i nekolicina njih je odlucila prijaviti firme a naravno drugoj polovini to ne pada na pamet. I jedni i drugi zive od toga. Pitanje je kada ce i prodavnicama auto delova biti zabranjeno da prodaju delove fizickim licima tj majstorima koji nemaju prijavljene firme.

PS. Malo mi je cudno da se to desava po manjim mestima, jer kao sto rekoh znam neke kojima nikada inspekcija nije zakucala na vrata a decenijama se bave tim zanatom, ali nikad se ne zna. Vrlo lako moze biti da ga je neki lokalac prijavio... Ljudi/zavist i konkurencija su cudo.

Pitanje je kada ce i prodavnicama auto delova biti zabranjeno da prodaju delove fizickim licima tj majstorima koji nemaju prijavljene firme.

Ovo se nece desiti posto je protivzakonito ograničiti kupovinu neke robe koja inače nije u ograničenom prometu a delovi za motorna vozila svakako ne spadaju u tu kategoriju niti će ikad biti na takvoj listi.

Hm, ima logike, ali za ulja i tecnosti je druga prica. Bilo je svakakvih prica u udruzenju servisera.

u uputstvu za automobil piše da treba da se proverava nivo ulja i da se dopuni po potrebi. tečnost za stakla sami menjamo. najbolje da će udruženja servisera da nam određuju šta i kako sme da se kupi

Tečnost za stakla se ne menja, nego dopunjuje.
Odlaganje istrošenog ulja je već nešto drugo, i svakako bi trebalo biti kontrolisano. Ili je možda bolje da ga prospemo u najbližu reku, ako ga već nismo spalili u smederevcu?
Pozdrav

odlaganje ulja je druga priča. ja lepo napisah da se ulje dopunjuje po potrebi, uopšte nisam spominjao zamenu ulja. pogrešno sam se izrazio za tu tečnost, hvala na ispravci.

no, da se vratimo na temu

Da li se ugovor o pozajmici novca mora overiti kod notara da bi bio validan ili moze i bez toga?

Da li se ugovor o pozajmici novca mora overiti kod notara da bi bio validan ili moze i bez toga?
Mora bi da definišeš šta za tebe predstavlja validnost da bi dobio odgovor na takvo pitanje.

Naravno da je svaki ugovor validan pa i usmeni, samo je mnogo kraci i sigurniji put dokazivanja kad postoji overa potpisa, još ako dodate tacku da je saglasan da se nad njim porkene izvršenje ako novac ne vrati, navednei ugovor bez obzira dal je javnobeleznicki zapis ili samo overen potpis postaje izvršna isprava. Odnosno ne treba ni parnica da bi naplatio svoje dugovanje već pokrećeš odmah izvršni postupak.

Da li to (limit 10k) važi "od uvek" ili je u skorije vreme menjano?
Npr ugovor je od pre 8-9 godina, nije overen nigde, ni u sudu ni kod notara. Postoji samo kao potpis poverioca i dužnika, nema klauzula o saglasnosti za pokretanje izvršenja a suma preko 10k Eur.

Pre možda godinu dana je uvedena odredba o 10k. U svakom slučaju, skorije je.

Rođaci tako pozajmili bez overe i sad mogu da se slikaju. A proverio sa drugarom advokatom koji je rekao bez notara ništa, ako onaj koji uzima pare neće da potpiše taj i nema nameru da vrati.

Misliš koji neće da overi? Npr ja imam potpisan ugovor s obe strane i za sad nemam problem u otplati ali ako se nešto desi...

Bitno mi je samo da je takav ugovor pravno validan.

Do pre godinu i po dana nije morao da se overava ugovor o zajmu novca u bilo kom iznosu. Sada je posledica neoveravanja takvog ugovora njegova ništavost, u slučaju ništavosti svaka strana vraća ono što je dala, tako da bi zajmoprimac svakako morao da vrati novac.

Ugovori o zajmu preko 10.000 EUR zaključeni pre stupanja na snagu ovih odredaba Zakona o javnom beležništvu ostaju na snazi i te izmene zakona ne utiču na njihovu punovažnost.

Dobro, suma svakako nije preko 10,000eur

Pre nekoliko godina promenjen mi je kućni broj, ali o toj promeni nemam nikakav zvaničan dokument. Sada sam pokušao da ažuriram adresu u ličnoj karti, međutim nisu hteli da prihvate izvod iz katastra koji sam preuzeo sa sajta, već traže uverenje o prenumeraciji.

Predložio sam da to pribave službenim putem, ali sam dobio odgovor da to ne rade. U katastru traže oko 2.000 dinara za izdavanje tog uverenja, što mi deluje nelogično jer je promenu broja izvršila opština (ili nadležna služba), a ne ja lično.

Da li je neko imao slično iskustvo i postoji li način da se ovo reši bez dodatnih troškova? 🤔

Ako ti je za utehu, moju ulicu (prethodnu gde sam stanovao) su preimenovali, podelili i prenumerisali. Pre 15ak i vise godina.
Ne da sam morao da platim nego i da vadim novu ličnu kartu a koliko sam čuo od komšija iz susedne zgrade, tada su imali problem u supu jer u toj nekoj bazi sup uopšte nije imao njihov novi kućni broj i nisu mogli da dobiju tada ni novu ličnu kartu sa novom adresom.

I kod mene su pre 5-6 godina promenili ime ulice, postavili nove table i brojeve kuća ali se nezna ko pije, ko plaća. U policiji neznaju ništa za to, pošta i računi stižu redovno sa starom i novom adresom a prošle godine mi je Reifaisen banka poslala jednu karticu sa novom i jednu sa starom adresom. Još nisam naišao na ikakakv problem.

Nazad
Vrh Dno