Šta je novo?

Dobre radne stolice

Probao sam Frank stolicu i previsoka je za moj način upotrebe i fizičke karatkeristike.
Da li se na toj Fractal Design visoko sedi, tj koliko je visoka zvezda i lift, koje je najmanje rastojanje sedalnog dela od poda?

Ako se ne varam (mada ima tacan podatak na sajtu) najmanje rastojanje od poda do sedalnog dela je 49 cm.......ja otprilike na toj visini (mozda malo vise) i sedim

Nasloni za ruke su me odusevili.....ima puno tacaka podesavanja,gore-dole,levo-desno,pod uglom itd....

Od mesh materijala sad ne osecam neki benefit,ali kazu da to vredi kad dodju vrucine,pa telo lakse "dise" kroz stolicu...

Probao sam Frank stolicu i previsoka je za moj način upotrebe i fizičke karatkeristike.
Da li se na toj Fractal Design visoko sedi, tj koliko je visoka zvezda i lift, koje je najmanje rastojanje sedalnog dela od poda?
Zar nisi ti negde moje visine i slicne gradje, ako se dobro secam? Meni je Frank bas legla, pa me zanima gde ti je smetala, sta je previsoko, za noge, ledja...?

Mislim da si viši od mene ipak, ja sam negde na 173-4 čini mi se. Klinac mi je na 175 trenutno i on kaže da njemu ne smeta visina a i ne zavaljuje se.
Kad se malo zavalim ne mogu da oslonim noge pod 90 stepeni na podlogu, a na većem uglu useca mi se sedalni deo u butine.
Jel ima negde da se proba taj Fractal Design?

Video Asus Rog Destrier Ergo u Gigatronu, stolica ozbiljnija u odnosu na Core model, metalni nosač, mreža je mekša nego na Core modelu, ali udobna, mada meni više odgovara ona kod Core modela. Nema opciju ljuljanja.
Može li još neko da uporedi Ergo i Core, tj. znam koje su razlike na papiru nego me interesuje je li probao ko obje? Ja sam 190cm/100kg i nisam mnogo zahtjevan, na poslu mi je Markus ok dok kući imam godinama neku "gamersku" ByteZone Shadow koja služi stvarno odlično, kao tenk je.

Ipak, gledao bih da uzmem nešto udobnije. Vidim da se pominje i Fractal Refine, međutim u CG je nemam u ponudi.

Edit: Ovdje se Core model poredi sa Thunder X3 Mesh stolicom (mada mi nije jasno kojom, pretpostavka da se radi o XTC Mesh modelu jer je baš nahvalio. Uglavnom, kaže da je ova Thunder stolica u svemu bolja od Asusa sem u izgledu što je meni nebitno.

Poslednja izmena:
Jel ima negde da se proba taj Fractal Design?

Nema......tj nema ga nigde po prodavnicama,a sumnjam da ce ga ikada i biti u Srbiji....Što ne obidješ više tih prodavnica sa stolicama (Ikea,Jysk,itd,itd) pa probaš da sediš na onim modelima koji su izloženi?......mada,ja sam obišao par prodavnica,većina tih jeftinijih mi nisu odgovarale,osim jedne koja je koštala 35000....onda pomislih bolje da dodam još nešto para i rizikujem sa premijum stolicom

Postoji rucica ispod sedista kojom se podesava tvrdoca odnosno otpor naslona prilikom naslanjanja. Ja sam podesio negde srednje tvrdo ali moze da se olabavi skroz tako da ne treba nikakv napor da se naslon pomera napred nazad.

Da li tvoj primerak stolice ima neke kao dve trake koje vise sa prednjeg donjeg delu sedalnog dela?....to je kao neka dekleracija ili tako nesto gde se pominju zakoni Kalifornije (?!) i materijali od kojih je pravljena stolica...

To nisam vidjao ni na jednom rivjuu stolice po net-u.....mozda je ovo neki 2.0 model?

Poslednja izmena:
Edit: Ovdje se Core model poredi sa Thunder X3 Mesh stolicom (mada mi nije jasno kojom, pretpostavka da se radi o XTC Mesh modelu jer je baš nahvalio. Uglavnom, kaže da je ova Thunder stolica u svemu bolja od Asusa sem u izgledu što je meni nebitno.

Obrati pažnju na dimenzije te X3 Mesh stolice. Meni deluje da nije dovoljna za tu visinu.
U novembru je bila na akciji, plus sam mogao da iskoristim vaučer, dodao sam je u korpu misleći da je ok za moje gabarite (193/112), a i stvarno na slikama deluje kvalitetno i masivno. I u poslednjem trenutku pre naručivanja rešim da pogledam neke testove na YT i primetim da je naslov za glavu skoro pa neupotrebljiv i nekima koji su je testirali, a deluju da su prosečne visine. Otvorim specs i vidim da je visoka samo 118-126 cm (to je primetno niže od Markus modela). Ostale dimenzije stolice i nosivost su ok, ali sam ipak odustao jer mi je ponekad potreban upotrebljiv naslon za glavu.

Odustao i ja od nje jer vidim dosta primjedbi što na reditu što na yt da je odlična ali samo prve godine, posle krenu da se ispoljavaju njene slabosti, tj. kvalitet izrade. Ništa, idem danas da probam ROG Destrier Core. 🙂

Deluje ok, ali ne znam zašto prave stolice koje se ovoliko sužavaju u delu gde smo najširi (gornji deo leđa i ramena). Takav dizajn mi unosi neku nervozu čak i dok gledam slike Asus Destrier Core 😀

fwebp

Poslednja izmena:
Ergo model koji je identičan fizički hvale na sva zvona i upoređuju sa dosta skupljim stolicama, tako da kapiram da nema tu problema bar što se dizajna tiče. 🙂

Bio juče da probam Destrier Core, prvi utisak dok sam je gledao da je stolica dosta mala, međutim kad sam sjeo (190cm/102kg) skroz mi je bila ok. Vidim da je deklarisana za do 185cm, ali kao što rekoh, tih 15min koliko sam proveo u njoj, nisam imao problema. Znam da je to malo vremena ali šta da se radi, nemam živaca/strpljenja za više. 🙂

- Za glavu onaj dio može da se šteluje jastučić ali sam primijetio da zna da se vrati u položaj koji nije naštelovan, da kažemo da je to mana ali ajde, možda može i da se nešto pritegne, nisam puno obraćao pažnju.

- Sjedalni dio je prostran, mislim da bi i krupnijim osobama bilo komforno + može da se šteluje da bude i dublji, da se naslon odvaja nekih 10 cm sigurno. Vezano za naslon, ima štelovanje lumbalnog dijela, tu bi mi već trebalo vremena da vidim kako mi odgovara (na Markusu sam skinuo posle 15min sjedjenja onaj jastučić jer mi se lumbalni dio bukvalno upalio od bola, problem je nestao kad sam ga skinuo)

- Odaje utisak da je kvalitetno odrađena, iako dominira plastika, čini mi se da je jako kvalitetna, tako da mislim da materijali i nisu problem (ova izložbena stolica je ko zna koliko tu, djelovala je odlično očuvana, točkići takođe odlični, smooth) Može da se zaključa u gotovo bilo kojem položaju ali nema ljuljanja što meni lično i ne treba (vučem traume od jedne "gamerske" šnj stolice sa plastičnom zvijezdom gdje mi je ista pukla kad sam se ljuljao pa sam zamalo glavu razbio)

E sad, probao sam i još 4-5 stolica kad sam već bio tu, koje su bile tu u istom cjenovnom rangu, čak i skuplje, NOBLECHAIRS Epic i neke Cooler Master, to je užas. Pogledaću još par dana ali s obzirom na dosta šturu ponudu kod mene, za do 400 EUR ne vidim bolje rješenje. Gore-pomenuta Thunder X3 Mesh je ispala nažalost a bila mi je prvi favorit. Dosta ljudi se žalilo na kvalitet izrade, da su čak i mijenjali djelove u garantnom roku, ne želim da razmišljam o tome...

Uzeo Destirier Core i to bijelu, zbog kompletnog setupa. 🙂 Trebaće privikavanja, posebno za ovaj lumbalni dio, za sada ne uspijevam da ga namjestim da mi odgovara ali srediće se, vidim da nisam jedini, dosta ljudi ima taj problem. (ne sa ovom stolicom nego generalno sa stolicama koje imaju podešavanje lumbalnog dijela)

20260226_154125.jpg

samo ovaj sub bode malo 🙂

Ja to za lumbalni deo nikako ne molgu da podesim,tj da provalim kako mi najviše odgovara da stoji....jednom mi je ok kad je više podignut,pa drugi put kad ga spustim.....

Ne znam,valjda je to povezano sa starenjem......sećam se kad sam bio (dosta) mladji sedeo sam satima na nekoj običnoj trpezarijskoj stolici (i to drvenoj) ispred kompa i ništa mi nikada nije falilo,niti me šta žuljalo,niti me bolela ledja........a sada ove stolice izgledaju kao neki "svemirski" brodovi naspram tih trpezarijskih,pa podešavaj ovo,podešavaj ono

Isti slučaj i kod mene, ovaj lumbalni jastučić kao može da se pomjera gore/dolje a može i po dubini da se pomjera po par cm i onda čas mi odgovara ovako/čas onako, samo da ne bude kao na Marukusu gdje sam taj jastučić morao da vadim (ovdje nema te opcije mada može da se namjesti mislim da je skroz uvučen, da se ne osjeća.

Ništa se ne brinite, do godina je, nije do stolice.

Evo embody svaki dan malo popustam, malo zatežem, skoro ni jedno jutro mi ne odgovara ono kako je juče bila nameštena. Doduše u upustvu i piše da to zavisi od trenutnog držanja i bukvalno je normalno da se stalno fine tunuje.

Kod mene je jos uvek Markus u svakodnevnoj upotrebi, od korone jos (februar 2020 jos preciznije). Jedino sto mi smeta posle ovih 6 godina (!) jeste sedalno jastuce koje ume da bude malo umarajuce, mozda je vremenom malo izgubilo mekocu. Gospodja isto koristi Markus, nesto kasnije kupljen, obe stolice se odlicno drze a narocito naspram utrosenog budzeta...

Trebalo bi u nekom skorijem periodu da opremim jos jedno radno mesto u kuci, tu mi se dopao Fractal Design Refine u mesh opciji (meni je ovo mandatory za vrucine). Vidim da se i ovde po temi provlaci kao solidan pazar. Inace mislim da nijedna stolica nije idealna, nazalost, tako da je moj neki recept vezbanje redovno i fizicka aktivnost, a stolica k'o stolica... 🙂

Meni je i dalje ludilo što Markus u IKEA USA košta $299.

Meni nikakvo vezbanje ni fizicka aktivnost ne pomaze kad je u pitanju neodgovarajuca stolica....prilicno sam aktivan,teretana,bajs,rekreativni boks,hajking ali ako sednem u stolicu koja mi ne odgovara,dzabe mi sva ta aktivnost i vezbanje,ledja pocnu da me izludjuju...

Za ovih nedelju dana Fractal Design Refine mi deluje OK,sedim dugo u njoj i nisam primetio problem sa ledjima,nadam se da ce tako i ostati...🙄

Nema pravila, nažalost. Ima ljudi koji rekreativno treniraju, pa imaju problem sa leđima, i obrnuto.

Imam tu sreću da nemam veći problem sa leđima, ali sam dugo birao stolicu i nisam znao koju da kupim, jer u gradu u kom živim osim par JYSK i običnih kancelarijskih modela, ne postoje skuplje stolice koje bih mogao da probam pre kupovine. A da naručujem i plaćam 30, 40, 50k din. pa da posle rasklapam, pakujem i vraćam ako mi nešto ne odgovara, nema šanse. Dodatni problem su dimenzije stolice, visina mora da bude kao kod Markus, ili malo niža, da bi mi naslon za glavu bio upotrebljiv. Staru stolicu sam sredio nekako, da naslon bude upotrebljiv ali samo u 1 univerzalnom položaju, pa sam odložio kupovinu nove.

I pre 2 meseca naletim na generičku kinesku UGD za 18.5k, po dimenzijama i nosivosti je to jedna od najvećih stolica koju sam video do 50k din. I rešio sam da naručim i rizikujem, još sam iskoristio i vaučer. Računao sam da ako se ispostavi da je krš kvalitet, i neće biti neka šteta na kraju.

ikR6ZTN.jpeg

rPUI93W.jpeg

E sad utisci. Vitalni delovi su teški, neki od metala, i deluju kvalitetno, ali sam se iznenadio da stolica nema metalno postolje/zvezdu, jeste jeftina ali sam bio ubeđen da je to standard za ergo modele iznad 15k din. Na osnovu slika sam ubeđen da je metal u pitanju, samo ofarban u crno.
Ipak, to postolje deluje dovoljno kvalitetno, piše da je nosivost stolice čak 155 kg (ne bi me čudilo da su Kinezi lupili random broj), i generalno do sada nisam primetio da nešto krcka, puca, ili da ne uliva sigurnost za mojih 112-113 kg (po gabaritima deluje da nudi prostor i za osobe od 140 kg).

Ali ostaje činjenica je po izradi ova stolica samo ok, i da dominira plastika. Rukonasloni su kao sa nekom penom, podesivi u svim pravcima, ali sve su to obični, jeftini materijali na dodir.

Dobre strane su što je po dimenzijama jedna od većih stolica koju sam do sada probao. Malo niža od Markus modela, ali sa upotrebljivim naslonom za glavu za visinu od 193 cm, rekao bih i do 196cm. Fora je u tome što je naslon za leđa podesiv po visini, kao i naslon za glavu, pa sam na taj način sve podesio kako mi odgovara. Deo za lumbalnu podršku je malo agresivnije napravljen, verovatno neće baš svima odgovarati, meni je ok. Amortizer deluje odlicno za sada, iako nema neki preveliki hod. Točkovi su isto ok.

U toku prošle godine sam više putao probao isto neke generičke ergo modele iz ranga 20-25k (iz Modru..a, neke možda i MB), i svi su imali metalne zvezde, ali plastiku i mrežicu sličnog kvaliteta kao ova UGD, samo što su bile malo manjih dimenzija. Dobre su ali kod svih mi je naslon za glavu bio prenisko. Sa druge strane, Markus bi bila odlična za 14-15k din, ali ima ima neudobno sedište, bar je moj subjektivni utisak takav, čak i nakon kraćeg sedenja. Ova UGD ima bukvalno primetno bogatije tapacirano i udobnije sedište.

Kratak je ovo period za procenu opšteg kvaliteta, to će se tek videti vremenom, za sada je sve ok i ne deluje da će se raspasti ili početi da puca i skripi.
Opet, da je preporučim tek tako ne mogu, posebno jer je dosta velika i ima agresivan deo za lumbalnu podršku, koji nekima sigurno neće odgovarati. Ovo je više eksperiment po niskoj ceni, pa ako posluži 5-6 godina a ne raspadne se, smatraću da nisam bacio pare.

Poslednja izmena:
Uzeo sam pre mozda 6meseci M295 stolicu. Kostala je oko 32k...
Koristim je na poslu... Sedim u njoj 8 sati (naravno ne bas u kontinuitetu). Iskreno sam zadovoljan, za sada. Cvrsta je i udobna, ne skripi, ne krcka... ja sam 180/87, za nekog nizeg ne bi bila dobra, sa vise osobe mislim da bi bila super... Sto se tice udobnosti mesha u odnosu na sundjer, misilm da je sundjer udobniji malo bar u pocetku dok je ne razgazen...

Uzeo Herman Miller Aeron i nisam bas odusevljen udobnoscu. Stolica jeste kvalitetna, ali mi izgleda vise pasu varijante stolice kada se sedalni deo pomera unapred kad se zavalite u naslon. Drugi problem je sto mi se prednja ivica useca u butine (ne u listove), ako bar malo odstupim od pravilnog sedenja.
U tom smislu mislim da bi mi vise Steelcase odgovarale, ali za sad sam na eksperimentu sa Aeronom, pa cemo videti.
I da, Aeron remaster ima plasticnu zvezdu, ali je nosivost i dalje impresivnih 159kg.
U pozitivnom smislu mi se jako dopada kako su rukohvati reseni. Ovo resenje je jako robusno.
Lumbalna potpora je fantasticna.
Sama stolica i svi mehanizmi su potpuno necujni.
Mesh je kvalitetan.
Podesavanje svega na visokom nivou. Tu ubrajam i podesavanja otpora naslona kada hocete da se zavalite malo.
Kvalitetni tockici.

Da sumiram:
Pros:
Kvalitet izrade
Lumbalna potpora
Tihi mehanizmi
Dizajn
Rukohvati
Duga garancija

Cons:
Sedalni deo nije za svakog

Jos uvek imam staru M295 koja ce verovatno na oglase.

Posle sad vec dužeg sedenja u Aeronu, mogu da kažem da mi se popravio problem sa leđima. Zapravo je mnogo manje izražen nego dok sam sedeo u Markusu. Ranije nisam mogao da sedim ni na krevetu bez da krenu da me zezaju ledja, a sada sedim bez problema. Daleko od toga da sam "izlečen", ali je vreme ipak učinilo svoje, pa se situacija popravila.

Identicna situacija kao kod mene pre oko 2 godine kada sam uzeo Embody, jos ja koristim stolicu preko 10 sati svaki dan i pola vremena lezim sa nogama na stolu, dakle nista ni blizu pravilnog sedenja.

Ima li dvometraša ovde da su zadovoljni nekom stolicom? 😀 Imao Kilabee 8204, jer je imala visok naslon, super je služila 5g, okej udobnosti i kvaliteta izrade, mehanički je kao nova, ali se veštačka koža raspala i ne bih uzimao stolicu sa istim materijalom. Uzeo sam u Ikei JÄRVFJÄLLET, tamo mi se činio okej kada sam probao, ali evo već 2 nedelje ne mogu da priviknem, sve izučeno na maks i nije idealno, valjalo bi da je bar 10% veća i dublja. Na poslu imam Marcus koji mi je isto mali kao i ova ali malo mekši i udobniji. Ima li neko predlog neke krštene stolice do 300e za 2m/120kg?

Pogledaj M 3111, trenutno je oko 15k din. na sniženju. Jedna od retkih stolica do 500e, za koju sam video da se reklamira za visinu do 2m. Nisam je naručio samo zato što mi ovaj deo za lumbalnu podršku deluje baš agresivno oblikovano, pritom nema mogućnost podešavanja.

m3111-ergonomska-stolica-600x600-1.jpg

I rukonasloni su fiksni. Definitivno problem i dodatni trošak.

Nazad
Vrh Dno