Nema pravila, nažalost. Ima ljudi koji rekreativno treniraju, pa imaju problem sa leđima, i obrnuto.
Imam tu sreću da nemam veći problem sa leđima, ali sam dugo birao stolicu i nisam znao koju da kupim, jer u gradu u kom živim osim par JYSK i običnih kancelarijskih modela, ne postoje skuplje stolice koje bih mogao da probam pre kupovine. A da naručujem i plaćam 30, 40, 50k din. pa da posle rasklapam, pakujem i vraćam ako mi nešto ne odgovara, nema šanse. Dodatni problem su dimenzije stolice, visina mora da bude kao kod Markus, ili malo niža, da bi mi naslon za glavu bio upotrebljiv. Staru stolicu sam sredio nekako, da naslon bude upotrebljiv ali samo u 1 univerzalnom položaju, pa sam odložio kupovinu nove.
I pre 2 meseca naletim na generičku kinesku UGD za 18.5k, po dimenzijama i nosivosti je to jedna od najvećih stolica koju sam video do 50k din. I rešio sam da naručim i rizikujem, još sam iskoristio i vaučer. Računao sam da ako se ispostavi da je krš kvalitet, i neće biti neka šteta na kraju.
E sad utisci. Vitalni delovi su teški, neki od metala, i deluju kvalitetno, ali sam se iznenadio da stolica nema metalno postolje/zvezdu, jeste jeftina ali sam bio ubeđen da je to standard za ergo modele iznad 15k din. Na osnovu slika sam ubeđen da je metal u pitanju, samo ofarban u crno.
Ipak, to postolje deluje dovoljno kvalitetno, piše da je nosivost stolice čak 155 kg (ne bi me čudilo da su Kinezi lupili random broj), i generalno do sada nisam primetio da nešto krcka, puca, ili da ne uliva sigurnost za mojih 112-113 kg (po gabaritima deluje da nudi prostor i za osobe od 140 kg).
Ali ostaje činjenica je po izradi ova stolica samo ok, i da dominira plastika. Rukonasloni su kao sa nekom penom, podesivi u svim pravcima, ali sve su to obični, jeftini materijali na dodir.
Dobre strane su što je po dimenzijama jedna od većih stolica koju sam do sada probao. Malo niža od Markus modela, ali sa upotrebljivim naslonom za glavu za visinu od 193 cm, rekao bih i do 196cm. Fora je u tome što je naslon za leđa podesiv po visini, kao i naslon za glavu, pa sam na taj način sve podesio kako mi odgovara. Deo za lumbalnu podršku je malo agresivnije napravljen, verovatno neće baš svima odgovarati, meni je ok. Amortizer deluje odlicno za sada, iako nema neki preveliki hod. Točkovi su isto ok.
U toku prošle godine sam više putao probao isto neke generičke ergo modele iz ranga 20-25k (iz Modru..a, neke možda i MB), i svi su imali metalne zvezde, ali plastiku i mrežicu sličnog kvaliteta kao ova UGD, samo što su bile malo manjih dimenzija. Dobre su ali kod svih mi je naslon za glavu bio prenisko. Sa druge strane, Markus bi bila odlična za 14-15k din, ali ima ima neudobno sedište, bar je moj subjektivni utisak takav, čak i nakon kraćeg sedenja. Ova UGD ima bukvalno primetno bogatije tapacirano i udobnije sedište.
Kratak je ovo period za procenu opšteg kvaliteta, to će se tek videti vremenom, za sada je sve ok i ne deluje da će se raspasti ili početi da puca i skripi.
Opet, da je preporučim tek tako ne mogu, posebno jer je dosta velika i ima agresivan deo za lumbalnu podršku, koji nekima sigurno neće odgovarati. Ovo je više eksperiment po niskoj ceni, pa ako posluži 5-6 godina a ne raspadne se, smatraću da nisam bacio pare.