Šta je novo?

Carina na pošiljke (2026)

@Ulrich smanji dozivljaj, carina nece bolje raditi zbog tvog spamovanja.
Da ti dosolim malo - nikada nisam cekao duze od tri dana na carinu, bilo da je lokalna ili Frankfurt Airport gde moj reon spada.
Ako ima dodatnih placanja, dobijem mail i sms sa detaljima i racunom koji kada uplatim, odmah mi salju paket na adresu.
Ali... Nemacka ima gomilu carinskih reona gde su enormne razlike u radu i brzini, sto vazi za vecinu EU drzava.
Tako da dzaba trazis poredjenje jer realno ne postoji, samo lokalna iskustva.

Ali,majku mu,da li je nekom stigao neki paket sa bg carine ovih dana?.....kad je pristigao na carinu?

Da imamo bar neki orjentir (ako je moguće)....ovako je totalno šizofreno nenormalna situacija, nemam uopšte predstavu kada bih mogao da vidim paket.......stoji od 27 januara na carini i od onda ni mukajet

Jutros paket stigao letom iz EU, proces carinjenja obavljen u tranzitu i sa carine izasao za sat vremena. Od skladista prodavca do skladista kurirske sluzbe u Beogradu za 24h.

• Like
Reagovanja: M J
Ma kada su počeli da carine male letter pakete i na osnovu čega to rade? Poručen kabl za slušalice, istekao rok za dostavu na Aliju, ljudi vratili novac uredno 5.6$ i juče (posle 4 meseca) stiže SMS da očekujem paket sa cenom od 619rsd za carinu. 😲

Po milijarditi put, NIJE UVEK CARINA, VEĆ SE PREGLEDAJU I NAPLATI SAMO PDV.
Paket je plaćen 5,16$, naplaćeno otvaranje 400 RSD, a onda i pdv 20%, nije ocarinjen.
E sad, ni meni se ovo nikako ne bi svidelo, ali tako je kako je, naručiš i gledaš u kristalnu kuglu da li će da te šljope ili ne.
Evo juče stigao junioru CD kupljen preko discogs-a od Makedonca, 40 EUR + shipping, poslat iz Skopja registrovan paket, stigao kod nas i bez zadržavanja prošao carinu i za 2 dana bio u sandučetu. Ceh: NULA. Kako i zašto? Eto tako.

Khm, jeste ocarinjen i kad se naplati samo pdv. Svaka pošiljka prolazi kroz proces carine samo sto neke pošiljke ne podlezu carinjenju u smislu redovnog postupka dok druge ulaze u redovan postupak kada ide naplata dažbina od kojih carina ide samo na pošiljke preko 50eur total vrednosti.
I to da li pošiljka podleže carinjenju određuje carina odnosno od strane carine ovlašćeni subjekt tj operater za poštanske pošiljke (kod nas pošta, Milšped i Transfera).
Ono što je problem u smislu cene je to otvaranje pošiljke koje je em bezobrazno skupo em 80%posiljaka na koje se naplati se ni ne otvara zaista fizički.

@RingeRaja Okej, što vičeš? Nisam ja od juče ovde, ovo su teme na koje često ulazim. Ne kapiram stvarno.
Sve i da je tako, a shvatio si moj post kao najobičniji bukvalista (koliko znam taj deo prijema pošiljaka se zove carinska ispostava pa moj termin i nije toliko pogrešan), nije razlog da ovako reaguješ. Pošiljka ide na carinjenje a da li će je ocariniti je drugo.
Poručujem godinama eto nikada, ali nikada mi se nije desilo za male pakete. Izgleda došlo vreme da i tu zarađuje ova nakaradna država, jako je sumnjiv zamenski kabl za slušalice od 30 grama pa da provere i naplate otvaranje više nego sam kabl jer zašto da ne.

@Ulrich evo meni se sad pomerio ovaj paket sto je od 27.01. na carini, oko 17.30 i 18h su dodeljeni novi statusi
druga dva paketa jos nisu (29.1. i 2.2.)

Meni i dalje tom od 27.1 stoji stoji status "za carinu" 😡

Jedno pitanje jer se prvi put susrecem sa tim.
Porucio sam sa Aliexpressa neke linearne vodjice za 3d stapac, 2 odvojene posiljke od istog prodavca, ukupna vrednost oko 4 347 Poslali su sve regularno, pratim posiljku, bila je na carini i danas dobijam poruku da je preuzeta od lokalnog dostavljaca ali i da mora da se plati taksa od 814 dinara.
Posto sam narucivao ranije stvari daleko iznad 50€ i nikada nisam nista dodatno placao, sta raditi sa ovim.

Prilozi

• Screenshot_20260225_210432_Chrome.jpg
    Screenshot_20260225_210432_Chrome.jpg
    44.1 KB · Pregleda: 39
Dobro, pitam samo da li neko ima iskustva o cemu bi moglo da se radi. VAT se odnosi na porez pa rekoh da vidim da li je to jer ranije nisam placao.

Preuzet paket od 619rsd večeras u pošti, ljubazna zaposlena na šalteru je rekla da su dobili nova uputstva jer su na carini sada novi propisi i da od sada svi paketi idu sa naplatom otvaranja i PDV, nema više besplatnih pošiljki. Da se ljudi danima bune za maske za telefon od jednog dolara. Da je to nova realnost.
Moj "paket" - koverat veličine manje knjige inače nije ni otvoren. Na moje pitanje Šta su naplatili kada paket nije otvoren, samo je slegla ramenima i rekla "valjda imaju skener da vide kroz njega..."

I to je tačno. Samo kada bismo počeli tako da baš sve propise primenjujemo, a ne proizvoljno, gde bi nam kraj bio.

Valjda je cilj da se smanji porucivanje, tj. obim posiljaka...ko bi normalan nastavio da porucuje te sitnice uz takvu globu...bilo je lepo dok je trajalo...

ne mora da se otvara ako se iz podataka sa paketa moze videti sta je i koliko vredi.

Konačno mi prošao onaj paket što je stigao na carinu 27 januara....znači ravno mesec dana.....ali šta je najveća parodija - ispalo je da ne treba da se plati NIŠTA 😆.....niti su naplatili carinu (pošto je paket vredan manje od 50 eura),niti PDV a niti otvaranje paketa.......pa koji je onda moj stajao na carini mesec dana??......možda,eto čisto da me *****avaju?

A paket je iz Australije,i vrednost je nekih 80ak au dolara (što je manje primetno od 50 eura).....pa mogu da se kladim da je neki genije sa carine kad je pristigao paket video 80$,mislio to su američki dolari,više od 50 eura i ide na carinjenje......medjutim eto sad kad je stigao na red posle mesec dana,videli da su u pitanju asutralijski dolari....

Ocarinili danas LA.....HU paket od 2e sa dva puta statusom otpremanje sa carine za 5min. I otprema sa carine (Beograd). Paket je 09.02. imao status prijem. Živi bili, platiću više otvaranje i pdv nego vrednost paketa. 🙂

Al će da bude sad cirkus sa ovima što poručuju gomilu stvari za preprodaju 🤣

Nek stoji i ovde:
Nisam primetio da je neko kačio na ovoj temi, ali čisto informativno:
Sada naplaćuju PDV za sve pošiljke. Ovde možete naći račun naše carine. (Unosite podatke bez Č/Ć/Ž/Š/Đ ako je tako u sistemu)

E sad ono što je zanimljivo. Stigao mi je paket danas, za plaćanje 369 dinara. Paket je sadržao dva ista mala proizvoda koja koštaju po 5,34$. Ili ako ćete tačno, u proceni carine piše: 544,72 dinara, tu je i cena u forintama (1760 HUF) I u evrima (4,64€). PDV od toga je 109 dinara (zaokruženo na okruglo), po njihovom (što i jeste 20% od 544,72).

Dakle, manje više je ispravno izračunato. Ono što ne piše na računu jeste da su stigla 2 paketa. Ipak, to je onda 218 dinara, ne znam zašto mi je naplaćeno 369 dinara? To je 151 dinar više, ako smatraju da su stigla dva paketa, odnosno 250 dinara ako piše da je 1 paket.

Sutra treba da mi dođe drugi paket, vrednosti 598,58 dinara (1934HUF, 5,10€), što je u skladu sa stvarno plaćenom cenom od 5,88$. Taj paket takođe sadrži 2 ista proizvoda. Po računu, treba da mi bude naplaćeno okruglo 120 dinara. E sad, videćemo da li će biti naplaćeno tačno 120, 240 (za 2 proizvoda), 120+250 (ako je to neka taksa) ili 240+151 dinar (ako je to taksa).

Javljam sutra za rezultat, ali sve u svemu, to je to, pa pratite svoje pošiljke kad se već naplaćuju.

Na sajtu carine Choice artikli po punoj ceni, ostali sareno.

Videcemo na preuzimanju da li je to krajnji iznos.

Konacno se odglavila jedna LA....HU posiljka sa statusom Prispela od 9.2.
Na sajtu carine za 629 dinara za naplatu "Obračuna duga"(vrednost pošiljke oko 27e ili ti 3145 din.)
Na viber stiglo obaveptenje za istu da je mogu podići u Pošti. Iznos za uplatu 889 din.
Pitam se otkud se pojavi dodatnih 260 din.

200 din za carinski pregled i 60 din za uplatu provizije. Dakle to ostaje i dalje.

Nije to nova formula, to je realnost za sve LA...HU i LR...NR itd posiljke kada se ispostuje procedura, samo je negde ne primenjuju cesto (GPC BG, NS) a negde uvek (GPC Nis). Skoro su digli taj fiksni trosak na 260 RSD inace se placalo ali manje.

CN posiljke su za sad najpovoljnije kada se nesto naplacuje (i nadam se da ce tako da ostane, samo fali jos na njih da nakace 260 RSD).

Po ovome što sad naplaćuju, carina se uvećala na nešto preko 11%? A i PDV na oko 22%?

Poslednja izmena:
Malopre stigla Viber poruka da se pokupi u posti.
Troskovi: 509din od cega je carina 249din
Dodatni trosak je 260din.

Summarum, na 10.5eur dodatni trosak 500din. Procentualno visok iznos dodatnog opterecenja.

Edit:
Pre neki dan preuzimao u posti CN posiljku i placao uplatnicom sa 0% provizije.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno