Šta je novo?

Kakav je zivot u Somboru?

srpski_gradjanin

Prepoznatljiv
Učlanjen(a)
27.04.2025
Poena
0
Da li vredi preseliti se tamo? Dosta puta sam bio u Somboru i jako mi se svidja grad, ljudi, mnostvo zelenila, mirno, sve je nekako polagano...
Ali kakav je za zivot iz prve ruke, kakva je svakodnevnica? Ima li posla? Kolike su plate? Kakve su cene?

Tamo i žene piju vina...

Ima li posla? Kolike su plate? Kakve su cene?
Slabo, u najboljem slučaju prosek. Plate su među nižima u Srbiji a cene standardno visoke.
Radi ilustracije situacije postoje neizdati poslovni prostori u centru Sombora koji tako zvrje prazni godinama. Što teško može da se desi u bilo kom živom gradu.
Od Vojvodine dešava se ponešto jedino u Novom Sadu i Subotici, otprilike tako stoje stvari.

Radim u firmi u slobodnoj zoni u Subotici, i dosta kolega su iz Sombora i okolnih mesta, putuju svaki dan jer kazu da nema posla u Somboru...

Plate su uglavnom minimalac ili nesto mizerno iznad. Poslovi su uglavnom stvari koje najvise idu, a to su marketi, neke privatne delatnosti, pekare itd. Uvek mozes da pogledas na Infostudu ponudu poslova. Neki ozbiljniji posao u drzavnom sektoru je tesko dobiti bez vec svi znamo koje veze.
Zivot jeste spor ovako na oko ali ljudi nisu vise toliko socijalni. Barem iz moje neke generacije, nesto mladji ili stariji (recimo ljudi u tridesetima ili blizu tih godina) niko nece da se druzi ako to nije sedenje u gradu jer je bitno da ih neko vidi, a i da oni vide druge. Samim tim su ti kafici poslepodne/predvece sasvim solidno puni ili cak i vikendima krcati da se nema gde sesti.
Zelenilo je vec sada svedeno na minimum, nekada ga je bilo mnogo vise, a i naravno bilo je mnogo lepse. Sada se ide na kopiranje ostalih gradova i gubi se autenticnost samog Sombora i ono sto ga je u pocetku i izdvajalo od ostalih.
Uglavnom je miran grad ali ja bih kao i svuda uvek vodio racuna gde cu ziveti. U zgradama zna veoma cesto biti problema da su zidovi tanki kao papir pa cujes sasvim jasno komsiju (a i on tebe), a opet kucu treba ubosti na dobroj lokaciji da je to neka mirnija ulica. Bez nekog preteranog prometa i naravno sve zavisi sta kome odgovara. Ja sam uvek u razmisljanju da bih radije ziveo negde gde je udaljenije, a sto mirnije, a neko hoce sto blize centru pa mu ne smeta ni sto auti stalno prolaze, muzika vikendom, ljudi sto galame itd itd.
Sto se voznje i parkinga tice Sombor postaje lagano ali sigurno veoma divlji grad. Jako puno imas ljudi koji se voze sami u autu, dosta ljudi u kuci ima barem po dva auta i neka setnja ili voznja biciklom sve vise pada u zaborav. Iako i dalje pricaju kako je Sombor grad biciklista. Samim tim moja neka preporuka ako se doselite ovde svakom ukucanu po jedan bicikl i to ce vam znatno olaksati kretanje, a i parkiranje. Samim tim i te bicikle treba dobro opremiti sa bezbednosnim merama jer imamo uvek neke sitne lopove kojima su takve stvari poslastice za ukrasti.
Cene su na jacoj strani i negde recimo blizu Subotice (koja je npr nesto ispod Novog Sada ako nekome znaci to poredjenje). Sombor ima dosta marketa te nabavka nije problem, restorana i fast food opcija takodje. Wolt i Glovo rade ali treba uzeti u obzir da nema nocne dostave i ako nije vikend posle nekih 23h ili ponoci nista od lokala ili dostava ne radi. Vikendom Fast Food radi do nekih 2-3-4 ujutru (zavisi od lokala do lokala). Vecini to nije bitno ali znao sam par ljudi koji su dosli da zive ovde, rade online i bukvalno su sokirani sto se uvece nema sta za naruciti 😄
Moj neki problem ili frustracija sa gradom je sto sta god da zatreba npr neki deo za racunar ili cak neka stvar tipa deo za ves masinu, rernu ma sta god. Mora da se naruci online. Jako je retko da ce se bas to naci u nekoj prodavnici ovde, a ako se i nadje to je uglavnom bas neki losiji kvalitet, a cena znatno veca nego i na internetu.
Npr odem u Gigatron da uzmem display port kabel. Nasao sam isti na sajtu prodavnice, oko 300-400din je bio. Bez neke akcije, popusta itd itd. Pricam sa prodavcem i pokazem mu broj artikla, on ga pronadje u prodavnici, skenira na kasi i kaze 'to ce biti 1800 dinara'. Pitam ga u cemu je stvar da je tolika razlika i on mi kaze 'pa web je web, a prodavnica je prodavnica'.

Hvala za detaljan opis.
Mi svakako ne živimo u Srb, dolazimo na godišnji 2x u Srbiju, i iz tog razloga smo se odlučili za Sombor, kao prvo i sto su cene nekretnina stanova znatno manje nego npr Ns, što smo vec gledali itd...
Ns je poludeo sa cenama stanova, cene 30m2 nisu normalne, a o vecim stanovima iznad 50m2 je svaka cena suluda.
Sombor smo našli stan od 60m2 sredjen skroz renoviran itd itd za veoma pristojnu cenu na bukvalno 10min od centra.
Izabrali smo malo mirniju sredinu, bez Hektike itd itd...

Nazad
Vrh Dno