Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Nego za šta je namenjena?
Moze za espreso, ali za one jeftinije aparate, sa korpama pod pritiskom (sa duplim zidom/ duplim dnom, kako god ko zove, korpa koja ima dosta rupica sa gornje strane, a samo jednu sa donje), gde sama granulacija zrna nije toliko kriticna. Nije sjajno resenje, po pitanju ukusa, ali moze da prodje, kao prva pomoc. Svakako bolje nego "espreso" iz kapsula.

Ima li neko iskustva za kapsulama za Lavazza blue i A modo mio sisteme? Burazer me smara da mu to uzmem za rodjendan a nemam gde da ih probam da vidim valja li cemu. A koliko sam video na KP to izgleda niko ne donosi iz Madjarske
Jedino sto sam skontao je da u proseku bude oko 40-50 din kafa po kapsuli.
На послу имамо апарат који користи Лаваца капсуле. Има пар сајта код нас где можеш да купиш капсуле и то је то. Кафа није ништа посебно. Ако си решио да му купиш апарат на капсуле, боље најјефтинији Неспресо апарат.

Mali modovi za Baratzu Encore ESP - prvi pokušaj, a vremenom ćemo se igrati više i lepše 😀

IMG_2270.jpeg

3D štampačem sređen bellow gore i single dose hopper. Pošto baš zadržava kafu, ovo je must have za ovaj aparat.
Dole je dodat mali deo, da podigne ovaj dosing cup do skoro vrha, čisto kada se koristi bellow da kafa ne ide na sve strane.

Za sada se mučim malo da pogodim podešavanje za espresso, ali ostavljam dok ne uzmem neka svežija zrna.

Ovako imam u ponudi mazzer luigi slr super jolly automatik , koliko je to veliki aparat,ima li ga ko,deluje mi profesionalno! Nazalost sputava me to sto je trofazma struja! Svuda u kujni mi je dvofazna

10663.jpg

Prilozi

• Screenshot_20260213_194729_KupujemProdajem.jpg
    Screenshot_20260213_194729_KupujemProdajem.jpg
    65.4 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena od urednika:
Postoje mnogo modova za SJ, većina može i kod nas da se kupi. Ovaj primerak baš ne izgleda nešto poželjno. Potraži Stevana iz Pančeva, ja sam od njega uzeo svojevremeno SJ, bio prezadovoljan. Kao i sve u životu, taj aparat ima mana ali mnogo više vrlina.

Moze za espreso, ali za one jeftinije aparate, sa korpama pod pritiskom (sa duplim zidom/ duplim dnom, kako god ko zove, korpa koja ima dosta rupica sa gornje strane, a samo jednu sa donje), gde sama granulacija zrna nije toliko kriticna. Nije sjajno resenje, po pitanju ukusa, ali moze da prodje, kao prva pomoc. Svakako bolje nego "espreso" iz kapsula.

Meni nije bila bolja.

Što jes jes, kapsulu nijednu nisam bacio, a kafu iz DM jesam.

Od svakakve brlje sam uspeo nešto da izvučem. Možda bih sa ovim znanjem nešto i uradio, ali ako je kafa od zrna kao za tursku, pošto vuče na taj mršav ukus, tu ne može ništa. Moguće da je za one Nemačke filter kafe, to se tamo pije. Realno sem piva i butkice ostalo pojma nemaju.

Ovako imam u ponudi mazzer luigi slr super jolly automatik , koliko je to veliki aparat,ima li ga ko,deluje mi profesionalno! Nazalost sputava me to sto je trofazma struja! Svuda u kujni mi je dvofazna
Ovaj aparat prerađen da se koristi na industrijskoj IEC 309 utičnici ... Ko zna gde je to bilo i šta radilo.
Ja ga ne bi uzimao u razmatranje 🙂 ,

Sustinski ako motor radi i ako je cena dobra nema tu mnogo filozofije koliko je radio jer su besmrtne masine, naravno trebaju novi nozevi i seasoning istih. Takodje uticnica se lako preradi, i taman o istom poslu ocistis detaljno mlin...

Veci je problem sto za single dose to zaista nije idealan mlin, ali da moze da proizvede sjajne rezulate - Moze!
Ja sam evo upravo skuvao jednu na njemu (i subjektivno rezultati su brutalni), ali on stoji u drugoj prostoriji uz drugi manji aparat, jer najveci nedostatak je ciscenje i gabariti istog, kao i citav flow u poredjenu sa dedicated SS mlinovima.

Evo zato sto verujem da ima jos entuzijasta koje ovo interesuje, jedna referenta fotka da vidite koliko je zapravo to veliko na spram
da kazemo standardne kucne barista oprereme:

sj-m-ss.jpg

Hvala @Dulebgd, sto se setupa tice, uskoro prelazim ja se nadam na nesto napredniji set-up, ali otom potom. Sto se tice mlina u pitanju je Eureka Oro Mignon Single Dose, sluzi zadovoljavajuce, medjutim, Mazzer je realno bolji mlin, za savremen Mlin ova Eureka prosto ima previse gresaka koje po mom licnom misljenju u tom cenovnom rangu ne bi trebale da se desavaju. Njegova glavna prednost je sto super izgleda, relativno je jednostavan za koriscenje i za Italijanska zrna tu nema greske, ali kada pricamo o nekim arabikama, Mazzer i Lagom koji sam imao priliku da koristim nekih 15tak dana daju (subjektivno) mnogo bolje rezultate.

CASO BaristaChef Inox mlin za kafu ima li ko? Sta mislite o njemu? Nov je 100e​

20260216-202823.jpg

20260216-203311.jpg

Stigla roba sa Tajlanda 🥸
250 gr za 800 din

Arabika kisela

Misliš da su ovi što su doneli kafu znali za to 🙂
Neki fensi lanac: instagram.com/cafeamazonofficial tako da je kafa solidna i preskupa.

Ne izgleda kao medium, zrno je prepečeno i spolja i iznutra.

Na kesi je nacrtana neka velika šolja, ko zna šta znači. Možda je za duže neke ekstrakcije, filter, aeropres, ako je kisela za espreso. Moka pot?

@Stock
800 din za 250gr kafe ne bi okarakterisao kao skupu.
Proizvođač je firma koja kopira Starbucks i sigurno ne koriste skupu kafu (deluje da im je kafa lokalnog Tajlandskog porekla) jer su im napici uglavnom mlečno šećerasti i tu može sve da se progura.

@nidza
Proizvođač je deklarisao (a Q-Grader ocenio) ovu kafu kao : "Rich, powerful, balanced taste with sweet, fruity scent" i u ovom fruoty delu bi mogla da se krije kiselost a moguće i da način pripreme igra delimičnu ulogu.

@nidza
Da, to je i meni zapalo za oko, 3/5, a crna baš 🙂 Nema ništa drugo na kesi samo poreklo i reklame...

@Yellow Pinky
Za Tajland je baš skupo, pogotovo što nije ni Bangkok već neki manji grad...

Popiće se, to je sigurno 😀

@Stock
800 din za 250gr kafe ne bi okarakterisao kao skupu.
Proizvođač je firma koja kopira Starbucks i sigurno ne koriste skupu kafu (deluje da im je kafa lokalnog Tajlandskog porekla) jer su im napici uglavnom mlečno šećerasti i tu može sve da se progura.

@nidza
Proizvođač je deklarisao (a Q-Grader ocenio) ovu kafu kao : "Rich, powerful, balanced taste with sweet, fruity scent" i u ovom fruoty delu bi mogla da se krije kiselost a moguće i da način pripreme igra delimičnu ulogu.
Kafa im je sigurno sa Tajlanda zato sto je tamo porez na uvoz stranih kafa 100%. Tako gledano 250gr za 800 din (250baht) nije preskupo. Zbog prethodne recenice edit: jeste preskupo za ovakvu kafu sigurno. 🙂 Ok Thai kafa kad je nadjes je oko 350 baht, ono retko sto valja je oko 450... Kafe industrija tamo se razvija u pravcu specialty kafe tu i tamo ali i dalje je to u malim kolicinama, pogotovu za prodaju ovako u nekom lancu.

Meni je najjače što je prženje 3/5, a ona crna sa ne može više, kakva li je onda 5/5!?
Ide to sa mlekom bez problema 🙂

Imate li preporuku za mlevenu koju je najslicnija ljubicastoj Lavazzi?

1771524166537.png

Mazzer je realno bolji mlin
Džoli je za lokale. I veliki je problem naći mesto za njega. Realno sav je u metalu ni voz mu ne može ništa.
Zašto ne napraviš blown hopper?

@kovv pijem BLUE lavazzu. I sa najnovijom mašinom dobijam odlični espresso. Probao sam dosta Lavazza bledova ali ovu nisam jer je 100% robusta, ako se ne varam. Tako da nešto malo skuplje mnogo je bolje.

Šta mislite o CASO B1834 Mlin za kafu?
Ako mlin može da melje krupnoću za tursku kafu onda je "dobar" jer može sitnije od espressa. Ako mlin kao CASO B1834, melje najsitnije za espresso, onda je loš.

To kako neki mlin melje, to je samo start na putovanju. Fabule priče i zaključak je koliko muka ti zadaje oko održavanja i čišćenja. Posebno kod tamno pečene kafe.

Da li je neko probao iz gradske przionice:

ETHIOPIA DJIMMAH
KENYA AA FAQ
NICARAGUA MATAGALPA SHG EP 20

Kako vam se cine ako je neko probao?

Nazad
Vrh Dno