Šta je novo?

Trenutno stanje u IT-u kod nas

Kao neko sa decom koja su od prvog razreda pa sada uveliko u gimnaziji u DE, stresa, kvaliteta obrazovanja, iskreno neuporedivo sam zadovoljniji nego da su u Srb, gledajuci koliki je "pokazi klasu" stres kod dece kod mojih najblizih u Srb. A ona mantra da imamo najjace fakultete u Srb sto je plasirana devedesetih i kasnije, tek nema veze sa vezom.

Apropo IT-a kao i inzenjerskih pozicija i studiranja istog u DE, mi u firmi imamo studente koji su presli bsc i sada su na msc, plus rade oko 10h nedeljno kod nas u firmi. Dajemo im zadatke koje i mi radimo, samo manje kompleksnosti, ali kada za 2 god dodju do msc-a, imace prakticno dve godine iskustva kao startna pozicija na marketu. Ovo je posebno bitno za ne-IT.

Pricam iz pozicije nekoga ko je zavrsio Matematicku Gimnaziju i inzenjerski faks sa prosekom preko 9.5 u Srbiji.

Poslednja izmena:
A ona mantra da imamo najjace fakultete u Srb sto je plasirana devedesetih i kasnije, tek nema veze sa vezom.
Dok god ne specifikuješ metriku, možeš tvrditi da si najbolji i najjači.

A naši fakulteti, makar iz davnog doba kada sam ja studirao, su se mogli pohvaliti da su u vrhu, samo ako za metriku uzmemo:
  • valorizaciju memoizacije i bubanja
  • akademsko nepoštenje i splektarenje
  • nepotizam koji je javna tajna
  • sadističko-makijavelistički kadar koji nadarene studente smatra potencijalnom konkurencijom i koristi svoj položaj kako bi forsirao negativnu selekciju
  • posledičnu hiperinflaciju (ne)obrazovanih; nikad više diplomiranih, nikad niži nivo znanja i obrazovanja

Da li se šta pomaklo u ovih deceniju - dve od tad, ne bih znao.

Ono što iskustveno mogu da posvedočim jeste da dve trećine akademski obrazovanih koje danas sretnem ne zavređuje diplomu gimnazije, polovina ne zavređuje diplomu trogodišnje srednje strukovne škole, a dobra trećina bogami kao da ni osnovnu školu nije završila.

Poslednja izmena:
Kao neko sa decom koja su od prvog razreda pa sada uveliko u gimnaziji u DE, stresa, kvaliteta obrazovanja, iskreno neuporedivo sam zadovoljniji nego da su u Srb, gledajuci koliki je "pokazi klasu" stres kod dece kod mojih najblizih u Srb.
Taj deo mislim da niko nije sporio. Ali pogledaj sta sam rekao da treba pogledati na duze staze, mnogo bitnije. Stres je bolji od depresije (do neke mere naravno - ali ako od istih stvari dolazi nekome stres, nekome depresija, stres je bolji, razvije bar osobu).

A ona mantra da imamo najjace fakultete u Srb sto je plasirana devedesetih i kasnije, tek nema veze sa vezom.
Posto je tema IT, izgleda da imamo. Ko je zavrsavao PMF/ETF (BG, Nis, ne znam kako bejahu imena) nalazio je dobre plate a mnogo njih znam da su otisli u SilValley i rade na ozbiljnim pozicijama.
Ima i onih koji nisu nigde otisli ali ok, vecina njih nije ni bila za faks.

IT je dobro ucio ljude (ne znam da li i sada uci!) za rad, dao je odlicnu potporu. Ono sto faksevi kod nas ne rade i ne mogu je da ne sire networking, koji je "de facto" najbitniji deo faksa. Ali to nije greska fakulteta, kad te zatvore 30 godina naravno da si u minusu.

Da su nasi faksevi losi,doduse, ne bi toliko medicinara otislo na zapad sa jedino jezikom kao sputavanjem?

Ovo sto kazes za praksu se skroz slazem da je dobra stvar AKO JE FIRMA PLACA. A, ne kao u Americi "free interns".
To je i za IT bitno, da ljudi se uigraju u timovima, vide kako se radi u praksi, osete ritam i prate desavanja. IT je bas bransa koja na faksu ne moze da nauci dovoljno brzo (dok zavrsis faks, ono sto si ucio u prvoj godini cesto vise i ne postoji), i bransa koja bas treba da se prati.

Posto je tema IT, izgleda da imamo. Ko je zavrsavao PMF/ETF (BG, Nis, ne znam kako bejahu imena) nalazio je dobre plate a mnogo njih znam da su otisli u SilValley i rade na ozbiljnim pozicijama.
Ima i onih koji nisu nigde otisli ali ok, vecina njih nije ni bila za faks.
Ne sudi se fakultetu po kvalitetu najboljih 5-10% studenata, oni bi vrlo verovatno svoje uspehe postigli i nezavisno od istog.

Već se fakultetu sudi po kvalitetu znanja medijane studenta koji isti završi, ako smo velikodušni.

Ako nismo, onda je deseti ili dvadeseti percentil najrealniji pokazatelj - šta zna onaj najlošiji koji ipak uspe ili bude pušten da završi.

Da su nasi faksevi losi,doduse, ne bi toliko medicinara otislo na zapad sa jedino jezikom kao sputavanjem?
Glupo je ista porediti sa nasim medicinskim fakultetom. Em medicina kao bransa nije za poredjenje em na zapadu studiranje te iste medicine kosta! Kolegin sin je 4.godina medicine, ~9.5 prosek, mali kida i kaze da samo u Srbiji skoro svako moze studirati medicinu. Primer Amerika gde bi mu sin mogao lagano studirati bez dinara/dolara troska, inace godina je 100 i kusur hiljada dolara. Ko to moze da plati, promil ljudi.

Glupo je ista porediti sa nasim medicinskim fakultetom. Em medicina kao bransa nije za poredjenje em na zapadu studiranje te iste medicine kosta!
Zapad nije samo USA, U vecini Evrope mogu free da studiraju. Cak nasi studenti mogu otici sa studiraju free.

Ne sudi se fakultetu po kvalitetu najboljih 5-10% studenata, oni bi vrlo verovatno svoje uspehe postigli i nezavisno od istog.
Ne bi imali potporu matematike i algoritama na prosecnom faksu.
NIje to 10% ljudi samo. U sustini ko god je hteo (i imao sanse..) od generacija oko mene, je jako dobro prosao, a ne bi bez faksa.
Potpora je odlicna za jako placene poslove danas (to nije bio plan fakulteta 100% ali je dobro ispalo 🤣)

RAF recimo je mnogo sire obrazovao ljude, nista matiš i algoritmi, ali je dodao malo networking koji je mnogo vise bitan na pocetku.

Ne bi imali potporu matematike i algoritama na prosecnom faksu.
NIje to 10% ljudi samo. U sustini ko god je hteo (i imao sanse..) od generacija oko mene, je jako dobro prosao, a ne bi bez faksa.
Potpora je odlicna za jako placene poslove danas (to nije bio plan fakulteta 100% ali je dobro ispalo 🤣)
S druge strane, znam ljude koji su završili matematički u BG bubajući napamet i danas predaju deci ili ,,rade” u industriji bez da poseduju elementarni nivo srednjoškolskog znanja trigonometrije, euklidske geometrije, kombinatorike...

Bubanje, prepisivanje, plakanje i moljenje i ponižavanje i bukvalno klečanje i puženje pred profesorima da ih puste sa 6-icom iako ne razumeju ni za dvojku u zanatskoj.

To su samo stvari kojima sam lično bio svedok.

I ko zna šta još, čemu nisam svedočio.

E po takvima za koje znam su diplomirali i koji nisu tek poneki izuzetak, ja sudim našem visokom obrazovanju.

Pritom, MATF važi za jedan od težih fakulteta. Kako je na ostalima strah me i da pomislim. Znam da sam imao poznanike koje su išli za novac da polažu matematiku umesto studenata na drugim fakultetima.

Ali eto, ovim ću da završim prebijanje mrtvog konja za koga imamo društveni konsenzus izgleda da se pravimo da nije mrtav, iako nas smrad ubi.

(Ko nije razumeo, mrtav konj je nas obrazovni sistem)

Poslednja izmena:
S druge strane, znam ljude koji su završili matematički u BG bubajući napamet i danas predaju deci ili ,,rade” u industriji bez da poseduju elementarni nivo srednjoškolskog znanja trigonometrije, euklidske geometrije, kombinatorike...

Bubanje, prepisivanje, plakanje i moljenje i ponižavanje i bukvalno klečanje i puženje pred profesorima da ih puste sa 6-icom iako ne razumeju ni za dvojku u zanatskoj.

To su samo stvari kojima sam lično bio svedok.

I ko zna šta još, čemu nisam svedočio.

E po takvima za koje znam su diplomirali i koji nisu tek poneki izuzetak, ja sudim našem visokom obrazovanju.
U vreme onog buma 2021 / 2022 kad su svi hteli da rade u IT, došlo nam je par profesora (matematika, fizika, informatika) na razgovor, svaki junior čak i sa manje popularnih privatnih fakulteta je imao drastično bolje znanje, neretko nisu uspevali ni najprostije zadatke da reše, a većina je mislila da im pripada seniorska pozicija...

Ovo sto kazes za praksu se skroz slazem da je dobra stvar AKO JE FIRMA PLACA. A, ne kao u Americi "free interns".
To je i za IT bitno, da ljudi se uigraju u timovima, vide kako se radi u praksi, osete ritam i prate desavanja. IT je bas bransa koja na faksu ne moze da nauci dovoljno brzo (dok zavrsis faks, ono sto si ucio u prvoj godini cesto vise i ne postoji), i bransa koja bas treba da se prati.
Veći problem je to što se na fakultetima rade izuzetno proste stvari, ni jedan diplomac nema ni približno utisak šta znači raditi na nekom iole većem projektu, možda su izuzetak onih top 1% koji su radili contribution na nekom većem open source projektu. Većina dođe sa faksa a najkompleksniji projekat je bio "informacioni sistem" za video klub, biblioteku, koji se svodi na najprostiji CRUD sa max 10 tabela, što je toliko daleko od onoga što se radi bilo gde u realnim uslovima.

Ja skoro nisam čuo primer da je praxa besplatna, iako te plaćene praxe nikad nisu nešto extra plaćene, ali firme daju džeparac, dovolno para da se ima za finu klopu u toku dana, prevoz i još po nešto, red veličina nekoliko 100 evra. Veći je problem što je pre par godina praxa bila 80-90% sigurno zaposlenje, dok danas em je praxe mnogo manje, em je mnogo manja šansa ostanka u firmi.

No još veći problem je što firme danas ne znaju šta da rade sa juniorima, nekada je tipičan sastav tima bio 1 senior/lead dev, 2 mediora, 2 qa, 2 juniora, 1 BA, verovatno 1 SM deljen na 2-3 tima. Danas bukvalno niko neće juniore, šta da radi sa njima kad AI agent može da uradi za 10 minuta što je prosečan junior nekada radio po mesec dana. Zašto ne bi junior koristio AI, pa realno ne ume da proceni da li je ono što je tražio od AI dobro ili ne, a ne zna ni kako da mu traži.

Situacija nije održiva, ali je takva, timovi od 8 ljudi su danas uglavnom svedeni na 1-2 čoveka. AI je već stigao dotle da jedan senior može da izbaci više koda - funkcionalnosti nego što je taj scrum tim mogao kompeletan pre 3 godine bez AI alata... ono što je pre 3 godine bio PR koji jedan ozbiljan lead radi 10-15 radnih dana, danas isti taj lead sa Opus 4.5 - Sonnet za prostije use-case-ove, uradi za max 2 dana... sa boljom prompt tehnikom i ko koristi više agenta paralelno to je i dosta kraće vreme.

Jedina prednost ovih promena je sto vidim da je sve manje scrum master i slicnih blejackih pozicija, jer realno ti ljudi ne rade nista, a primaju lepe plate

Jedina prednost ovih promena je sto vidim da je sve manje scrum master i slicnih blejackih pozicija, jer realno ti ljudi ne rade nista, a primaju lepe plate
Uh, don't get us started 🤣
Doduse u Irskoj znamo zasto ih ima... sve zbog tax residency firme. A manje su placeni od developera ipak.

Doci ce red da firme opet zaposljavaju juniore, jer nece imati entry level ko da ubaci, pa nece ni doci niko do seniora🙂
Sve je to economic flow.

Ima još jedna ne znam ni da li je prednost, ali razlika, pre 3+ godine, lošiji programer senior je razvlačio task po 2-3-4 sprinta (zaista je bilo toga), recimo da 8 poena radi po mesec dana, a dobar je izbacivao napr. 2 taska po sprintu, pokida i uradi recimo 10 ili čak i 15 poena, ali su oba bila prihvatljiva, barem u većini timova gde sam bio. Ovaj bolji brže napreduje, možda ali kao OK.

E danas, lošiji i dalje gnjavi možda se malo ubrzao ali tipa gnjavi 1 task po 2 sprinta, a ovaj dobar, što je radio 2 taska po sprintu, sad završi po 5-10 taskova i to solidnih, 5 ili 8 svaki. I onda je gap između osrednjeg i dobrog nikad veći. Bukvalno se nisu previše šalili sa 10x, lead dev. koji koristi maximalno agentic AI rešenja, Opus, Claude Code, isl.

Ne pričam ovo teretski uopšte, neverovatno je koliko su produktivniji ljudi koji znaju šta rade. Bukvalno kao ljudi koji bi pre 50 godina pisali asembler a ovi drugi koristili jezik 3. generacije i kompajler, e ta je razilka. Nije dakle ovaj dobar postao 10x u odnosu na sebe od pre 3 godine, ali jeste u odnosu na ove koji su inače bili 0.5x 😂

E danas, lošiji i dalje gnjavi možda se malo ubrzao ali tipa gnjavi 1 task po 2 sprinta, a ovaj dobar, što je radio 2 taska po sprintu, sad završi po 5-10 taskova i to solidnih, 5 ili 8 svaki. I onda je gap između osrednjeg i dobrog nikad veći.
Ovo je istina. Međutim, posledica toga što je jaz sve veći jeste da je i frustracija sve veća između onih koji rade i onih koji se provlače.
Drugačija očekivanja su kada si 1.5- 2.5x ili 10-15x produktivniji od nekog.

A razlike u zaradi ili nema ili je par stotina evra ili čak zarađuješ manje.

Taj sto sada izbacivati jos vise taskova samo ce vise raditi, taj koji je zabusavao opet ce zabusavati samo ce naci laksi nacin da mu AI pomogne
To je to ovaj što je radio manje sa AI je "našao foru" da radi još manje (a output isti kao pre AI).

Ljudi to ne shvataju i svim bransama je manje vise tako pa i u nasoj programerskoj, uvek ima nekog zabusanta.Onda imas magare koje svi tovare poslom i zna se da je covek koji zavrsava sve, pa ti dodje po srpski gazda tog dana manje raspolozan i kaze tom za kog zna da ce brze da zavrsi neki task za prehjuce da uradi. Za taj task ima jos dvojica koji mogu da ga urade. Imas Peru koji ce ga zavrsiti ali je pera detaljan i spor i on ce ga zavrsiti mozda danaas a mozda i sutra ili taj aljkavac/zabusant koji ce reci ne moze to bez tri dana pa ga zavrsi za dan ipo max
AI nam je pomagalo da brze zavrsimo ali se gubi lepota istrazivanja, citanja foruma, gita staka itd

@Mare kao onaj lik u filmu EuroTrip ako si gledao nasao foru zavrssavao posao preko telefona i na kraju unapredjen

Poslednja izmena:
1770242885325.png
Meni je ovo hit 🙂
Kao da se AI prijavljuje...
@Mare kao onaj lik u filmu EuroTrip ako si gledao nasao foru zavrssavao posao preko telefona i na kraju unapredjen
Gledao film, ali sam zaboravio o čemu se radi. Sreća imamo AI i za manje od 30 sekundi sam se podsetio o čemu se radi i čak dobio i video na YT sa jednom scenom.

Zavisi kako gledas na stvari. Ti ljudi obicno se bave raznim logistickim operacijama koje prosecnog deva, devopsa, sistemasa sta god... mnogo smaraju. Realno je lakse uci u dubinu neke softveraske materije i to implementirati nego razbijati glavu i resavati logisticke, cesto tesko resive probleme i raditi sa ljudima.

Scrum Master kao takav, to jeste umrlo ali analogno tome nemas vise ni likova koji su u fazonu ja sam React inzenjer ili ja sam Angular inzenjer ili ja radim samo Symfony i tako neke nebuloze gde su ljudi profilisali po pozicijama na osnovu nekog tupavog frejmvorka, obicne apstrakcije nad sistemom koji se nalazi ispod i koji cesto nisu ni poznavali niti se cimali da razumeju, u fazonu sta ce to meni, taj bekend, ta matematika, ti algoritmi, ja sam koder sa 3 meseca IT akademije hej! E takvi su otpali zajedno sa skram masterima i drugima sto rade po drugim modelima pa su kao agile coachevi i drugi lelemudi. Oni koji su bili spremni da zapnu i rade su sada neki PM/BA/project owner sto je legitiman posao i nije nimalo jednostavan, samo nije strogo tehnicki.

Primetite koliko je fullstack pozicija u odnosu na 2021. gde su se frontendi vredjali ako im trazis bekend znanje jer su oni jelte usko specijalizovali CSS framework i samo to rade i experti su tome ROFL. Nije dzabe isla ozbiljna sprdacina sa takvim likovima tih godina, sada vise ne jer su realno ispali iz voza. Oni koji su se uozbiljli i batalili foliranje su i dalje u igri i rade ali posteno.

E sad to je dosta jer se koristi AI kao tool koji sve trivijalne zadatke maksimalno ubrzava pa su ocekivanja kompanija da jedan covek moze mnogo vise, i bekend i frontend i devops. Ali deluje da ce biti bolja situacija ove godine na trzistu jer sada se zatvaraju finasijske godine, pa ce biti i budzeta i pozicija vrlo uskoro. Mozda i za odredjeni broj lelemud kategorije kolega koji vole samo da piju kafe i primaju platu, zavisno ako se prodaju dobro.

AI iliti chatbot kao pokretac IT investicija ne stoji dobro i konacno su banke skontale da nece biti obecanog povrata i smanjuju se zajmovi velikima. Sa jedne strane to ce ubiti pomamu za AI inzenjerima u odredjenoj meri ali realno nece ugasiti AI proizvode jer cak i da puknu neki servisi, modeli su open source, realno se mogu kuci na jeftinom harveru trenirati i zadovoljiti potrebe mnogih, sa okej kolicinom tokena. Zbog svega toga ne treba ocekivati da cak i ako pukne babl nestanu AI alati, to se nece desiti, samo ce prebaciti u odredjenu nisu, svakako krupniju nego Web3 i crypto sto je danas ali ove ludnice gde idu trilioni zajmova AI infrastructure korporacijama, to ce da prestane u toj meri i kolicini da se desava.

Tako da bice bolje ali debilanu koja je vazila 2021. godine tesko da mozemo ponovo da ocekujemo u industriji kada je i Kale gospodar vremena mogao da mlati 2k+ eura kao React inzenjer...

Nadam se da ce smanjenje upotrebe AI-ja smanjiti i upotrebu AI alata koji pregledaju rezime, to je posebna glupost koju su firme uvele, to uopste ne radi kako treba osim sto po nekom (bezveznom) kriterijumu odbaci ljude ciji CV nije tailored za taj konkretan oglas koji je opet pisao neki HR koristeci AI i koji kada dodjete do tehnickog i pricate sa lead-om ili glavnim inzjenjerom cesto bude gomilu ekstra gluposti sto je HR sluzba nabacala da ima buzzworda u oglasu a samo se subset toga zapravo i koristi u tom poslu, na toj poziciji.

Sve na stranu, ali i ti masteri su realno zaposleni u korporacijama. Najvece pijavice su linkedin influenseri koji su tu mrezu doveli u uzasno stanje gde kreiraju facebook content na necemu sto bi trebalo sluziti kao poslovna mreza, za ozbiljne namene a ne za objave iz zivota, sta sam danas jela, sta mi bilo sa kucetom/macetom ili neki copy paste dogadjaj sa interneta koji se nikada nije dogodio... ti likovi su pravi cancer IT industrije.

Ubacio sam tvoj post u AI da mi preprica 🙂

Poenta: Industrija se čisti od površnosti; traži se konkretno znanje, širina i realan rad umesto prodavanja magle.

Dobar skram master itekako ima funkciju,ali los nikakvu. Ja sam bio u timu u kome su bukvalno oterali skram-master-pocetnika jer im je smetao u dnevnim obavezama.

Dobro organizovanom timu sa profesionalcima kojima su jasne uloge, ciljevi i izazovi kao i takozvani pitfalls i kako to izbeći ne treba nikakva osoba da im vodi projekat i interno ih organizuje. Rad sa klijentima i eksterni poslovi, logistika, marketing, to da. Ali ovi što pitaju kad će task biti gotov i gde trošiš 10 minuta da im objasniš nešto što ne razumeju, čist waste of time. Toliki startupi uradili delivery proizvoda u kratkom roku bez mame da ih podseća da je trebalo da završe task...

Dobar menadžer itekako zna kad pitati kad će nešto i kada ne i zašto ne smarati operativca ali takođe i očekuje prefesionalan delivery u dogovorenom roku ili validan razlog zašto se to nije desilo.

U ovom YT videu je analizirana anketa fishing booker-a, pa koga interesuje moze da pogleda.

Jeste u neku ruku interesantno ali oni to rade prvenstveno zbog marketinga. Kao i cela fama oko CAKE i njihovog vlasnika, to je marketing da se prica o tim firmama.

Mogu vam reci da sam ja batalio trazenje novog posla vec neko vreme, a nasao sam novi gig kroz networking, nikakav LI i slicno. Ovih dana tri cimanja a LI nisam lickao 3 godine niti ista objavljujem tamo. Jos mi kazu kao imaju match... koji match kada ja za tri godine se apgrejdovo 10 puta na tehnickom planu.

Oni tripovi sa kamerama, cistim stolovima, projekti od 3 nedelje kao tehnicki, nadobudni svi u lancu zaposljavanja, onsite, oncall, 7 krugova, ghosting... sve ono sto je bilo od 2023. do 2025. to vise nije tako. Tako da, deluje da se nesto desava. I da, svi nude hibrid jedan dan iz kanca, realno full remote. A nisam nista ni trazio niti zahtevao... zovu, izvinjavaju, bila kriza, nismo se javili nije bilo para sada ima jel mozemo da razgovaramo.

Ako neko ima iskustva kao QA a treba mu posao i iz Nisa je neka se javi da organizujemo neki intervju. Da ne stavljam u oglasima jer verujem da ce ovde da vidi neko kome stvarno treba posao.

Zanimljiva objava na IBM subredditu, talas otpuštanja u USA, sele što više u rola u Indiju i istočnu Evropu, navodno prezadovoljni performansama za frakciju cene.
Kako sa Indijcima, ne kapiram, pa i pored ChatGPT i drugih asistenata oni jednostavno prave haos gde god se okreneš. Neverovatno teritorijalni, ali kvalitet ne mogu da pruže ni kada AI kodira umesto njih. Da li su toliko USA inženjeri vatali zjale po tim mega korporacijama da Srđan i Ahmad rade jednako dobro za frakciju cene?

Na osnovu onoga što vidim (iz ličnog iskustva) nisu to neki visoki requirements, koje te USA megakorporacije zahtevaju u pogledu kvaliteta koda, više je akcenat na poslovnim procesima koji su vrlo složeni i slojeviti.

Koliko god nas ukopavali naši vlastodržci, nekako se domaći IT i dalje održava na površini.

Nisu hvatali zjale vec su jednostavno preskupi. USA firme su skapirale da mogu da ustede poprilicno novca outsource-ovanjem na jeftinijim trzistima, sto se na kraju predstavlja kao dobit pa investitori imaju zelju za daljim ulaganjem.
U firmi u kojoj radim, USA based sa kancelarijom u Beogradu, desavaju se slicne stvari - USA workforce dobija otkaz, tamo ostaju lead, manager i director pozicije, sve ostalo se seli na Juznu Ameriku, Indiju i na srecu, Srbiju. Ja sam u design sektoru i glavna inicijativa za ovu godinu je da i mi adoptujemo vibe coding u potpunosti.

Nisu ni svi developeri iz Indije isti. Ja na primer imam odlicnu ekipu, i kao ljude, i kao strucnjake. Ima naravno svega i svacega, kao i kod nas, ali nikako nije za generalizovati.

Nazad
Vrh Dno