Jedina prednost ovih promena je sto vidim da je sve manje scrum master i slicnih blejackih pozicija, jer realno ti ljudi ne rade nista, a primaju lepe plate
Zavisi kako gledas na stvari. Ti ljudi obicno se bave raznim logistickim operacijama koje prosecnog deva, devopsa, sistemasa sta god... mnogo smaraju. Realno je lakse uci u dubinu neke softveraske materije i to implementirati nego razbijati glavu i resavati logisticke, cesto tesko resive probleme i raditi sa ljudima.
Scrum Master kao takav, to jeste umrlo ali analogno tome nemas vise ni likova koji su u fazonu ja sam React inzenjer ili ja sam Angular inzenjer ili ja radim samo Symfony i tako neke nebuloze gde su ljudi profilisali po pozicijama na osnovu nekog tupavog frejmvorka, obicne apstrakcije nad sistemom koji se nalazi ispod i koji cesto nisu ni poznavali niti se cimali da razumeju, u fazonu sta ce to meni, taj bekend, ta matematika, ti algoritmi, ja sam koder sa 3 meseca IT akademije hej! E takvi su otpali zajedno sa skram masterima i drugima sto rade po drugim modelima pa su kao agile coachevi i drugi lelemudi. Oni koji su bili spremni da zapnu i rade su sada neki PM/BA/project owner sto je legitiman posao i nije nimalo jednostavan, samo nije strogo tehnicki.
Primetite koliko je fullstack pozicija u odnosu na 2021. gde su se frontendi vredjali ako im trazis bekend znanje jer su oni jelte usko specijalizovali CSS framework i samo to rade i experti su tome ROFL. Nije dzabe isla ozbiljna sprdacina sa takvim likovima tih godina, sada vise ne jer su realno ispali iz voza. Oni koji su se uozbiljli i batalili foliranje su i dalje u igri i rade ali posteno.
E sad to je dosta jer se koristi AI kao tool koji sve trivijalne zadatke maksimalno ubrzava pa su ocekivanja kompanija da jedan covek moze mnogo vise, i bekend i frontend i devops. Ali deluje da ce biti bolja situacija ove godine na trzistu jer sada se zatvaraju finasijske godine, pa ce biti i budzeta i pozicija vrlo uskoro. Mozda i za odredjeni broj lelemud kategorije kolega koji vole samo da piju kafe i primaju platu, zavisno ako se prodaju dobro.
AI iliti chatbot kao pokretac IT investicija ne stoji dobro i konacno su banke skontale da nece biti obecanog povrata i smanjuju se zajmovi velikima. Sa jedne strane to ce ubiti pomamu za AI inzenjerima u odredjenoj meri ali realno nece ugasiti AI proizvode jer cak i da puknu neki servisi, modeli su open source, realno se mogu kuci na jeftinom harveru trenirati i zadovoljiti potrebe mnogih, sa okej kolicinom tokena. Zbog svega toga ne treba ocekivati da cak i ako pukne babl nestanu AI alati, to se nece desiti, samo ce prebaciti u odredjenu nisu, svakako krupniju nego Web3 i crypto sto je danas ali ove ludnice gde idu trilioni zajmova AI infrastructure korporacijama, to ce da prestane u toj meri i kolicini da se desava.
Tako da bice bolje ali debilanu koja je vazila 2021. godine tesko da mozemo ponovo da ocekujemo u industriji kada je i Kale gospodar vremena mogao da mlati 2k+ eura kao React inzenjer...
Nadam se da ce smanjenje upotrebe AI-ja smanjiti i upotrebu AI alata koji pregledaju rezime, to je posebna glupost koju su firme uvele, to uopste ne radi kako treba osim sto po nekom (bezveznom) kriterijumu odbaci ljude ciji CV nije tailored za taj konkretan oglas koji je opet pisao neki HR koristeci AI i koji kada dodjete do tehnickog i pricate sa lead-om ili glavnim inzjenjerom cesto bude gomilu ekstra gluposti sto je HR sluzba nabacala da ima buzzworda u oglasu a samo se subset toga zapravo i koristi u tom poslu, na toj poziciji.
Sve na stranu, ali i ti masteri su realno zaposleni u korporacijama. Najvece pijavice su linkedin influenseri koji su tu mrezu doveli u uzasno stanje gde kreiraju facebook content na necemu sto bi trebalo sluziti kao poslovna mreza, za ozbiljne namene a ne za objave iz zivota, sta sam danas jela, sta mi bilo sa kucetom/macetom ili neki copy paste dogadjaj sa interneta koji se nikada nije dogodio... ti likovi su pravi cancer IT industrije.