Banke kazu 2% je provizija za sve kartice ili 1% za Dinu a 3% za ostale. Svi odu na 2% naravno (samo navlakusa, izbor ne postoji)
Tih 1% razlike uzme banka, a ne MC/Visa.
Tek veci lanci stvarno dogovore za Dinu manji %.
MediaMarkt/Saturn i dosta supermaketa u DE nisu prihvatali nista sem EC/GiroCard (efektivno Dinu) do negde 2012. Kada je uvedeno ogranicenje za medjubankarske provizije u EEA, da li slucajno ili ne.
Veliki je to itekako trosak. Sada mnoge primaju samo non-business EEA kartice. Znaci nista reward points BS ne prihvataju, ni lokalne.
A isto je nezgodna bila EC/GC kao Dina, ne znam koliko banaka ima je u Walletima (mnogi je imaju jer je MC cobrand, pa se dodaje MC deo - i opet ne radi svugde onda).
U Nemackoj ne moze cena da poraste tek tako. Moze legalno, ali ako ne objave i objasne povecanje korisnici se ozbiljno bune.
Tako da kada treba na 5e sada 2% manje da uzimaju... jako je tesko. A nije 2% na 5e, na tako sitne je veci % jer ima fixni deo. SumUp je to jako pocistio sa nesto tipa 1.2-1.5% za sve uz min 10e transaction price, cini mi se. Mislim da ni upola manjih radnji ne bi bez toga htela da prihvati kartice do sada.
Naravno - Covid ih je najvise naterao.