Šta je novo?

DinaCard nacionalna platna kartica u Srbiji

Jesu, međutim, to očekivali, pa je možda otud nastala zabuna, ali u praksi se nikad nije desilo. A zašto kažem da su očekivali, pa jedno vreme je na pumpama pisalo da Drive.Go radi samo preko IPS-a, a tako je stajalo i u obaveštenju korisnicima. Zaposleni su isto mislili, pa sam jednog točioca i iznenadio kad sam mu rekao kako ću da platim. Bio je u fazonu: hajde baš da vidimo hoće li proći.

Da, sad se sećam. Ali su ispravili obaveštenje nakon par dana. A u praksi je radila Dina preko DriveGo/WSPay bez prekida.

Pa ne plaćaju to banke, već trgovci i kupci. Banke zapravo zbog raznih stimulacija koje dobijaju od Master-a i Vize guraju te kartice. Dina novitete uvode na kašičicu, bez neke promocije i bar u mom slučaju savetnik je komentariše kao da je radioaktivna. Srpska posla.
Banke kazu 2% je provizija za sve kartice ili 1% za Dinu a 3% za ostale. Svi odu na 2% naravno (samo navlakusa, izbor ne postoji)
Tih 1% razlike uzme banka, a ne MC/Visa.

Tek veci lanci stvarno dogovore za Dinu manji %.

MediaMarkt/Saturn i dosta supermaketa u DE nisu prihvatali nista sem EC/GiroCard (efektivno Dinu) do negde 2012. Kada je uvedeno ogranicenje za medjubankarske provizije u EEA, da li slucajno ili ne.

Veliki je to itekako trosak. Sada mnoge primaju samo non-business EEA kartice. Znaci nista reward points BS ne prihvataju, ni lokalne.

A isto je nezgodna bila EC/GC kao Dina, ne znam koliko banaka ima je u Walletima (mnogi je imaju jer je MC cobrand, pa se dodaje MC deo - i opet ne radi svugde onda).

U Nemackoj ne moze cena da poraste tek tako. Moze legalno, ali ako ne objave i objasne povecanje korisnici se ozbiljno bune.
Tako da kada treba na 5e sada 2% manje da uzimaju... jako je tesko. A nije 2% na 5e, na tako sitne je veci % jer ima fixni deo. SumUp je to jako pocistio sa nesto tipa 1.2-1.5% za sve uz min 10e transaction price, cini mi se. Mislim da ni upola manjih radnji ne bi bez toga htela da prihvati kartice do sada.
Naravno - Covid ih je najvise naterao.

• Like
Reagovanja: uji
Jesu, međutim, to očekivali, pa je možda otud nastala zabuna, ali u praksi se nikad nije desilo. A zašto kažem da su očekivali, pa jedno vreme je na pumpama pisalo da Drive.Go radi samo preko IPS-a, a tako je stajalo i u obaveštenju korisnicima. Zaposleni su isto mislili, pa sam jednog točioca i iznenadio kad sam mu rekao kako ću da platim. Bio je u fazonu: hajde baš da vidimo hoće li proći.

Da, meni je tada stigao mail kako da povezem e-Banking i nastavim preko IPS-a, posto kartice nece raditi u Drive.go. To, bar u mom slucaju nije bilo moguce povezati (S24 Ultra, Intesa...).

Banke kazu 2% je provizija za sve kartice ili 1% za Dinu a 3% za ostale. Svi odu na 2% naravno (samo navlakusa, izbor ne postoji)
Tih 1% razlike uzme banka, a ne MC/Visa.

Tek veci lanci stvarno dogovore za Dinu manji %.

MediaMarkt/Saturn i dosta supermaketa u DE nisu prihvatali nista sem EC/GiroCard (efektivno Dinu) do negde 2012. Kada je uvedeno ogranicenje za medjubankarske provizije u EEA, da li slucajno ili ne.

Veliki je to itekako trosak. Sada mnoge primaju samo non-business EEA kartice. Znaci nista reward points BS ne prihvataju, ni lokalne.

A isto je nezgodna bila EC/GC kao Dina, ne znam koliko banaka ima je u Walletima (mnogi je imaju jer je MC cobrand, pa se dodaje MC deo - i opet ne radi svugde onda).

U Nemackoj ne moze cena da poraste tek tako. Moze legalno, ali ako ne objave i objasne povecanje korisnici se ozbiljno bune.
Tako da kada treba na 5e sada 2% manje da uzimaju... jako je tesko. A nije 2% na 5e, na tako sitne je veci % jer ima fixni deo. SumUp je to jako pocistio sa nesto tipa 1.2-1.5% za sve uz min 10e transaction price, cini mi se. Mislim da ni upola manjih radnji ne bi bez toga htela da prihvati kartice do sada.
Naravno - Covid ih je najvise naterao.

Razumem ja sta ti pricas, ali to je sa aspekta trgovca. Meni kao potrosacu je ista cena koristio VISA, Master ili Dinu... Tako da me bas briga da li Maxi, koji ionako dere, ima 1% vise ili manje na mojoj transakciji.

Razumem ja sta ti pricas, ali to je sa aspekta trgovca. Meni kao potrosacu je ista cena koristio VISA, Master ili Dinu... Tako da me bas briga da li Maxi, koji ionako dere, ima 1% vise ili manje na mojoj transakciji.
Razlika je u tome što sa Dinom novac od obavljene transakcije ostaje u zemlji, dok sa internacionalnim kartičnim brendovima taj novac (i to mnogo veći iznos naknade od Dine) ide van zemlje 🙂

Kod većih i skupljih trgovaca/prihvatioca uvek idem sa Masterom jer ih to najviše košta. Kod lokalnih radnji i manjih prihvatioca skoro uvek provlačim Dinu. Mada, kada vidim da koriste ProCredit terminale, onda ne vidim problem da provučem i Master ili Vizu, jer kad imaju računicu da im plaćaju visoku naknadu za vođenje računa, onda im ni to neće pasti teško.

Точилице без особља са терминалом за картице су најнормалнија ствар, сећам се да сам први пут пре 15-ак година сипао гориво тако у Аустрији. Апликације су почели да форсирају са појавом пуњача за е-возила.
Odavno postoji to na Divčibarama, pumpa ima dve točilice i automat (prima keš i kartice), nema ni kućice ni radnika na pumpi. Nidge drugde to nisam video kod nas.

Prilozi

• Divcibare-benzinska-pumpa.jpg
    Divcibare-benzinska-pumpa.jpg
    112.5 KB · Pregleda: 54
Nazad
Vrh Dno