Šta je novo?

DinaCard nacionalna platna kartica u Srbiji

Naravoučenije: kada bude uvedeno beskontaktno očitavanje i na bankomatima, povećaće se broj podizanja gotovine za mnogo više od tih 1%. Obijasnio! 👌🏽

Naravoučenije: kada bude uvedeno beskontaktno očitavanje i na bankomatima, povećaće se broj podizanja gotovine za mnogo više od tih 1%. Obijasnio! 👌🏽
А ја бих само додао да ће се број коришћења сигурно повећати и када се (ако икада) омогући додавања Дине у дигиталне новчанике на телефонима али и веће учешће кобрендига са Дином у другим банкама. Ово ми заокружило причу око Дине, барем док не доће до неких других иновација у плаћањима. 😀

Evo par vesti vezanih za Dinu ovih dana
Vec sam kacio i diskutovali smo 🙂
"Ustedelo bankarima" - izraz pobedio 😉

А ја бих само додао да ће се број коришћења сигурно повећати и када се (ако икада) омогући додавања Дине у дигиталне новчанике на телефонима али и веће учешће кобрендига са Дином у другим банкама. Ово ми заокружило причу око Дине, барем док не доће до неких других иновација у плаћањима. 😀
Nesumnjivo. Za mene licno, prag cesce upotrebe koriscenja DinaCard kartice je bilo uvodjenje beskontaktnog placanja. Vise preferiram samu karticu, jer mi je laksa za koriscenje i nosenje, posto nikad ne nosim trelefon u dzepovima, vec u torbi. 100 ljudi, 100 cudi.

Vec sam kacio i diskutovali smo 🙂
"Ustedelo bankarima" - izraz pobedio 😉

Pa ne plaćaju to banke, već trgovci i kupci. Banke zapravo zbog raznih stimulacija koje dobijaju od Master-a i Vize guraju te kartice. Dina novitete uvode na kašičicu, bez neke promocije i bar u mom slučaju savetnik je komentariše kao da je radioaktivna. Srpska posla.

Pa ne plaćaju to banke, već trgovci i kupci. Banke zapravo zbog raznih stimulacija koje dobijaju od Master-a i Vize guraju te kartice. Dina novitete uvode na kašičicu, bez neke promocije i bar u mom slučaju savetnik je komentariše kao da je radioaktivna. Srpska posla.
U Belgiji npr. jedan belgijski maloprodajni lanac prihvata samo lokalne platne kartice (kao sto je DinaCard u Srbiji). Jednostavno, nece da placaju masne provizije, a ko nema karticu, placa gotovinom.

То су пробали поједини норвешки продавци, углавном путујући трговци, па су на крају сви прешли на терминале где раде и Мастеркард и Виза.

S obzirom koliko im je trebalo da se uvede beskontaktno korišćene Dine, uvođenje 3D secure itd…. Neće digitalni novčanik u skorije vreme. Ako im je sve ovo strategija od 2003. a sada je 2026. Ne nadajte se preterano.

Meni je Dina "disableovana" u aplikaciji banke. Stoji mi negde u fioci, a sa sobom nosim kreditnu MasterCard i telefon sa digitalnim novčanikom. 99% plaćanja radim telefonom.
Nisam siguran da bi Dinu koristio čak i da mogu da je dodam u telefon i tako da plaćam u maloprodaji. Kreditna kartica mi je praktičnija, a Dina je debitna.

Meni je Dina "disableovana" u aplikaciji banke. Stoji mi negde u fioci, a sa sobom nosim kreditnu MasterCard i telefon sa digitalnim novčanikom. 99% plaćanja radim telefonom.
Nisam siguran da bi Dinu koristio čak i da mogu da je dodam u telefon i tako da plaćam u maloprodaji. Kreditna kartica mi je praktičnija, a Dina je debitna.
Postoje i DinaCard kreditne kartice.

Moja banka ne nudi.
Ne bih menjao banku samo zbog toga. Meni je svejedno da li na njoj piše Dina, Visa ili MasterCard. Važno mi je kako se ponaša i kakve uslove imam.
Nego, koja banka ima Dina kreditnu? Imaš li je ti?

Moja banka ne nudi.
Ne bih menjao banku samo zbog toga. Meni je svejedno da li na njoj piše Dina, Visa ili MasterCard. Važno mi je kako se ponaša i kakve uslove imam.
Nego, koja banka ima Dina kreditnu? Imaš li je ti?
Nudi vecina banaka. Nikada nisam imao kreditnu karticu, jer mi nikad nije ni trebala.

Mislim da većina ne nudi, nego samo neke. Ali nije toliko bitno, pošto moja ne nudi i dalje ne gledam. Ne bih menjao banku zbog toga.
Kreditnu više volim da koristim nego debitnu, zato što mislim da sam bolje zaštićen. Ne znam kako funkcioniše sa Dinom chargeback i da li ga uopšte ima?
Ako recimo platim nešto online Dina debitnom, a to mi ne stigne, koja je procedura? Za Visa/MasterCard kreditne, samo tražiš chargeback i posle se banka ganja sa njima. Zato što nisam potrošio svoj novac i nema šta da mi vraćaju. Pošto najveći broj plaćanja odradim karticom, a ne kešom, meni je bitno da se brzo i bezbolno reši ako bude postojao bilo kakav problem.
Neko ko koristi karticu da bi podigao novac sa bankomata i da uživo plati u prodavnici robu, debitna je sasvim OK.

Ima Dina kreditna kod Erste sa 0 održavanja i naknada. Limit od 30 do 100k. Može bez otvaranja računa u Erste banci. Čak je i dizajn kartice po slikama na sajtu kul.

Kako funkcioniše sa Dinom chargeback i da li ga uopšte ima?
Vratio sam oštećenu robu i privredni subjekt je pokrenuo refundaciju koja se prikazala kao transakcija na istom prodajnom mestu sa plusem i bez broja reference. Verovatno da i u slučaju krivotvorenja postoji reverzibilnost, ali srećom nisam imao to iskustvo.

Vratio sam oštećenu robu i privredni subjekt je pokrenuo refundaciju koja se prikazala kao transakcija na istom prodajnom mestu sa plusem i bez broja reference. Verovatno da i u slučaju krivotvorenja postoji reverzibilnost, ali srećom nisam imao to iskustvo.
Mislim da to nije ništa banka učestvovala. Onaj od koga si kupio je odradio transakciju.
Mislim da kreditna kartica pruža zaštitu kada onaj neće da odradi to. Kada imaš spor sa njim.
Na primer: Kupio si nešto i platio karticom, a to ti ne stigne. Žališ se tome od kog si kupio a on kaže "ja sam poslao, ne interesuje me. Vidi sa kurirom." Ili tako nešto. Ili "meni nisu legle pare, dok ne legnu ne šaljem". Znači neke neregularne situacije.
Trebalo bi da možeš kod kreditne da pokreneš chargeback i taj novac ti je odmah na raspolaganju. Banka dalje dokazuje šta ima. U principu kupovao si sa parama banke, ne sa svojim parama (kao kod debitne).

Nego da ne izlazim iz teme. Ako postoji Dina kreditna i ako se isto ponaša kao MasterCard ili Visa kreditna, onda je sve super.

Mislim da to nije ništa banka učestvovala. Onaj od koga si kupio je odradio transakciju.
Mislim da kreditna kartica pruža zaštitu kada onaj neće da odradi to. Kada imaš spor sa njim.
Na primer: Kupio si nešto i platio karticom, a to ti ne stigne. Žališ se tome od kog si kupio a on kaže "ja sam poslao, ne interesuje me. Vidi sa kurirom." Ili tako nešto. Ili "meni nisu legle pare, dok ne legnu ne šaljem". Znači neke neregularne situacije.
Trebalo bi da možeš kod kreditne da pokreneš chargeback i taj novac ti je odmah na raspolaganju. Banka dalje dokazuje šta ima. U principu kupovao si sa parama banke, ne sa svojim parama (kao kod debitne).

Nego da ne izlazim iz teme. Ako postoji Dina kreditna i ako se isto ponaša kao MasterCard ili Visa kreditna, onda je sve super.
Ја знам да кредитне Дина картице за сада нуде: Банка Поштанска штедионица, УниКредит, НЛБ Комерцијална, Ерсте, Адриатик, Српска Банка и АЛТА. (Допуните ако има још која банка да нуди) 😊

Искрено, ја до сада нисам никада користио кредитне картице па и не знам на ком нивоу је Дина у односу на Мастер и Визу. Не знам шта боље нуде остали брендови а да није интернационално коришћење и дигитални новчаник. 😀

Такође, Дина кредитна има мање лимите од интернационалних картица.

Интернационално коришћење је непогодно за кредитне картице ако картица има лимит у динарима (код Јетел и Ерсте знам да је у динарима лимит), јер онда рачуна неповољан курс током аутоконверзије, а у Ерсте рецимо има и накнада од 1% до 1,5% за плаћање у иностранству, зависно од врсте кредитне картице.

Лично кредитну картицу користим само у Србији и користим је за скоро сва плаћања која обавим. Тако и лакше имам евиденцију колико сам новца потрошио тај месец. Дуг из претходног месеца отплатим до 15. у следећем месецу у потпуности, тако да не плаћам камату. У принципу би ми за моје потребе Дина кредитна картица која има бесконтактно плаћање одрађивала исти посао као Мастер кредитна Јетел банке коју сада користим.

Pa evo napisao je neko da je limit na Dina kreditnoj 100k RSD. Meni je na Master-u 10k EUR. Verovatno tu ima neki razlog ko daje zalogu za te kredite, jer kreditna je tip revolvinga.

Ako prodavac ima odlicnu ponudu, onda se kupci prilagode.

Kao na NIS-u... Kažu preneki dan osim što su izgubili B2B kupce, zbog pretnji sekundarnih sankcija, odsustvo različitih vidova plaćanja uticalo je i na pad u maloprodaji. Ja sam jedan od tih - prešao sam na OMV, neka reše te sankcije, jer mi je službena kartica VISA.

Pa evo napisao je neko da je limit na Dina kreditnoj 100k RSD.

Ja sam napisao. To je kod Erste. Ne znam kod drugih.

Kao na NIS-u... Kažu preneki dan osim što su izgubili B2B kupce, zbog pretnji sekundarnih sankcija, odsustvo različitih vidova plaćanja uticalo je i na pad u maloprodaji. Ja sam jedan od tih - prešao sam na OMV, neka reše te sankcije, jer mi je službena kartica VISA.

Meni je ipak prednost toga da mogu da platim gorivo sa točionog mesta aplikacijom, umesto da čekam u redu na kasi bitnija. Kao i mnogo rasprostranjenija mreža benzinskih pumpi. Samo sam umesto MC kreditne povezao sada Dina debitnu u Drive Go aplikaciju. A u Srbiji plaćanje direktno sa točionog mesta aplikacijom nude samo NIS i od skoro i Lukoil.

Точилице без особља са терминалом за картице су најнормалнија ствар, сећам се да сам први пут пре 15-ак година сипао гориво тако у Аустрији. Апликације су почели да форсирају са појавом пуњача за е-возила.

Znači da pored Visa kartice imaš i Dinu ne bi morao da menjaš pumpu 😅

Точилице без особља са терминалом за картице су најнормалнија ствар, сећам се да сам први пут пре 15-ак година сипао гориво тако у Аустрији. Апликације су почели да форсирају са појавом пуњача за е-возила.

Pa da, tako bi trebalo. Kad je krenula zavrzlama sa NIS-om, na Milošu Velikom gde postoje samo dve pumpe, NIS i MOL, svi se prebacili da sipaju na MOL, gde je moguće plaćanje samo na kasi. Čekalo se po 20 minuta na kasi, jer je jedna kasa i za prodavnicu i za gorivo. Haos.

Ja sam napisao. To je kod Erste. Ne znam kod drugih.

Meni je ipak prednost toga da mogu da platim gorivo sa točionog mesta aplikacijom, umesto da čekam u redu na kasi bitnija. Kao i mnogo rasprostranjenija mreža benzinskih pumpi. Samo sam umesto MC kreditne povezao sada Dina debitnu u Drive Go aplikaciju. A u Srbiji plaćanje direktno sa točionog mesta aplikacijom nude samo NIS i od skoro i Lukoil.

Pa i to na kraju nije radilo kako treba. Aplikacija nije bila dostupna na iPhone-u, a na Androidu su morala neka povezivanja računa. Uglavnom, ja sam tako koristio, ali kada mi se par puta desilo da neće da plati prestao sam.

Znači da pored Visa kartice imaš i Dinu ne bi morao da menjaš pumpu 😅

Imam, ali ne mogu da je dodam u Apple Pay. Što bih se smarao sa njima, neka reše to sa amerikancima što su zakuvali, a ja ću kupovati tamo gde mi je lakše.

Pisao sam već ovde, Dina mi je puno značila kada sam imao neki "fraud" na VISA Platinum kartici. U tom trenutku nisam imao Master, jer je nisam podigao iz banke. Praktično sam ostao bez platne kartice. Ne treba se ograničavati, treba imati rezervu uvek.

Ne znam kako funkcioniše sa Dinom chargeback i da li ga uopšte ima?
Svakako postoji sistem, a sećam se da su nekom prilikom pominjali da su i po tome bolji od stranih kartica. Princip je isti, žališ se banci i to je to, oni odrade posao.

koja se prikazala kao transakcija na istom prodajnom mestu sa plusem i bez broja reference
Jedino meni poznato slično iskustvo bilo je krajem 2024. godine sa pomeutom NIS-ovom aplikacijom Drive.Go. Tu se, jelte, rezerviše nekoliko dinara, koji se onda vrate na račun. Iskustvo koje navodim je iz Aika, jer je rođak koji tamo ima račun dodao obe njihove kartice istovremeno. Kada je Mastercard u pitanju, refundacija je bila instant, bukvalno je rezervacija odmah skinuta. Kad je reč o Dini, ništa se nije desilo, tj. čekalo se da istekne rezervacija, pa je sama i nestala nakon tačno mesec dana.

(Допуните ако има још која банка да нуди) 😊
Sve si nabrojao, ali je važno napomenuti da UniCredit više ne izdaje tu karticu, iako ranije jesu. Takođe, dobro je pitanje koje od njih su tačno beskontaktne. BPŠ je koliko krajem prošle godine i dalje izdavala samo kartice na čip, tako da mi je opravdano pitanje. Van toga, nju bih svakako pohvalio zbog jeftine podele plaćanja na rate, a i toga što je u praksi besplatna, iako je zvanična članarina 50 dinara. Erste i ALTA sigurno izdaju beskontaktne, NLB i Adriatic su sumnjivi (nema beskontaktnog simbola na slikama, niti se pominje u opisu), dok je Srpska banka potpuno nedefinisana (nema nikakve konkretne informacije).

Не знам шта боље нуде остали брендови
Opšte gledano, nema posebne razlike između debitnih i kreditnih, pa stoji sve iz ove moje prethodne poruke. Neko je još usput pomenuo i limite, a ja bih iz prethodne poruke ovde posebno naglasio akcije i osiguranja. Dobar deo stranih kreditnih kartica imaju jake pogodnosti, znatno ćešće nego debitne. Čak i u pomenutom Ersteu, kontam da se više isplati Visa Gold po ceni od 150 mesečno i svojim pogodnostima (putno osiguranje, a neki Visini popusti važe i u Srbiji) nego besplatna Dina.

Pa i to na kraju nije radilo kako treba. Aplikacija nije bila dostupna na iPhone-u, a na Androidu su morala neka povezivanja računa. Uglavnom, ja sam tako koristio, ali kada mi se par puta desilo da neće da plati prestao sam.

Nema na iOS zbog sankcija. Na Androidu nikakva povezivanja računa. Radi sa Dinom isto kao sa Visa, MC do sankcija.

Nema na iOS zbog sankcija. Na Androidu nikakva povezivanja računa. Radi sa Dinom isto kao sa Visa, MC do sankcija.

Jedino, ako im je Monri pustio opet WS Pay. Bio im je kompletno isključen WS Pay zbog sankcija, a preko njega ide plaćanja karticama u aplikaciji. Nisam se zezao više sa time.

Jedino, ako im je Monri pustio opet WS Pay. Bio im je kompletno isključen WS Pay zbog sankcija, a preko njega ide plaćanja karticama u aplikaciji. Nisam se zezao više sa time.

Nije im bio isključen WSPay. Menjao sam 3 različite Dina kartice početka sankcija u DriveGo aplikaciji, prvi put par dana od kad su stupile, drugi put posle mesec-dva i treći put pre par dana. Svaki put je radio WSPay bez ikakvih problema. I sve vreme je i zvanično Dina podržana.

Nazad
Vrh Dno