Ne znam kako funkcioniše sa Dinom chargeback i da li ga uopšte ima?
Svakako postoji sistem, a sećam se da su nekom prilikom pominjali da su i po tome bolji od stranih kartica. Princip je isti, žališ se banci i to je to, oni odrade posao.
koja se prikazala kao transakcija na istom prodajnom mestu sa plusem i bez broja reference
Jedino meni poznato slično iskustvo bilo je krajem 2024. godine sa pomeutom NIS-ovom aplikacijom Drive.Go. Tu se, jelte, rezerviše nekoliko dinara, koji se onda vrate na račun. Iskustvo koje navodim je iz Aika, jer je rođak koji tamo ima račun dodao obe njihove kartice istovremeno. Kada je Mastercard u pitanju, refundacija je bila instant, bukvalno je rezervacija odmah skinuta. Kad je reč o Dini, ništa se nije desilo, tj. čekalo se da istekne rezervacija, pa je sama i nestala nakon tačno mesec dana.
(Допуните ако има још која банка да нуди) 😊
Sve si nabrojao, ali je važno napomenuti da
UniCredit više ne izdaje tu karticu, iako ranije jesu. Takođe, dobro je pitanje koje od njih su tačno beskontaktne.
BPŠ je koliko krajem prošle godine i dalje izdavala samo kartice na čip, tako da mi je opravdano pitanje. Van toga, nju bih svakako pohvalio zbog jeftine podele plaćanja na rate, a i toga što je u praksi besplatna, iako je zvanična članarina 50 dinara.
Erste i
ALTA sigurno izdaju beskontaktne,
NLB i
Adriatic su sumnjivi (nema beskontaktnog simbola na slikama, niti se pominje u opisu), dok je
Srpska banka potpuno nedefinisana (nema nikakve konkretne informacije).
Не знам шта боље нуде остали брендови
Opšte gledano, nema posebne razlike između debitnih i kreditnih, pa stoji sve iz
ove moje prethodne poruke. Neko je još usput pomenuo i limite, a ja bih iz prethodne poruke ovde posebno naglasio akcije i osiguranja. Dobar deo stranih kreditnih kartica imaju jake pogodnosti, znatno ćešće nego debitne. Čak i u pomenutom Ersteu, kontam da se više isplati Visa Gold po ceni od 150 mesečno i svojim pogodnostima (putno osiguranje, a neki Visini popusti važe i u Srbiji) nego besplatna Dina.