^ Skoro kao da si mi citao misli.
🙂
Uzimajuci u obzir da svi imaju neku manu, razmisljao sam i o opciji da im na 3D stampacu odstampam delove koji mi trebaju, pod uslovom da isti mogu da se ugrade na odredjena mesta.
Zbog temperature, verovatno bi moralo da se stampa sa ASA filamentom, s'obzirom da su plasticni delovi u kucistima uglavnom i izdradjeni od ASA plastike (ne secam se koji proizvodjac je to naveo pod detaljnim karakteristikama).
Tako da, 'ako' ima mesta, deo za HDD se moze odstampati. 'Ako' mi smeta gde se po default-u 'moze' ubaciti 3.5" HDD, mogao bih (ako ima mogucnosti) da mu odstampam drzac (leziste) na nekom drugom mestu.
I meni se, generalno, dopada Asus PA602, mada kazu da je vecinom sve plastika. Verovatno misleci na unutrasnjost. Malo me to buni jer kuciste nije bas ni lagano.
Nevezano za to, iako znam da je sitnica, morao bih neke 'zazore' od plastike na poklopcu da mu izlomim da 'legne' Arctic Liquid Freezer III 360 Pro radijator sa ventovima.
Sto se ventova tice, prednji se (valjda) mogu u krajnjem slucaju promeniti. Ne znam za te vece ventove od 200mm, ali ...mozda bi mogao da se odstampa 'adapter' pa da se na kraju montiraju manji ventovi.
Be Quiet sam nocas (pored Define 7 XL) najvise istrazivao. Meni izgleda lepo izdradjen gledajuci spoljasnju stranu. Iako izgledaju 'lepo' ne svidjaju mi se 'nogice' na kojima stoji.
Medjutim, mesto gde je predvidjeno da stanu dva 3.5" HDD je takvo da ogranicava duzinu graficke na max 287mm, a meni prostor za min 330mm.
Na Be Quiet sajtu pise da ima mogucnost montiranja 7x 3.5" HDD-a, s'tim da dobijam 3 mount-a uz kuciste (ostale dokupljujem). Takodje ima mesta (ako sam razumeo) i za 7x 2.5" SSD-a. Ako ne monitoram 2x 3.5" HDD-a u nivou graficke trebalo bi da imam mesta za jos 5x HDD negde na nekom drugom mestu. Meni bi trebalo minimum 3 mesta za 3.5" HDD. Po mogucstvu da moze i cetvrti da se ubaci. 2.5" SSD generalno moze i da visi, a moze i da se odstampa drzac. Ionako je i sam SSD lagan.
Takodje je neko naveo da je prednji deo kucista (ako sam razumeo) previse 'gusto' perforiran pa ne moze da se provetrava kako treba i da su temperature povecane.
Nekoliko ljudi je navodilo da su farbricke ventove zamenili sa Noctua ventovima (zaboravih sa kojim) i da je kuciste 'sada' dosta tise. Medjutim koliko sam shvatio, to im nije resilo problem sa povecanim temperaturama.
Corsair 700D Airflow je 'generalno' ok, ako ostavimo po strani sto ne znam da li leva i desna stranica mogu menjati mesta. A i ako mogu, perforirani deo za 'side vent-ove' bi na levoj stranici dolazio 'napred' pa bi se nalazio na pogresnom mestu. Medjutim, koliko se secam GamersNexus je skrenuo paznju na 'klimav' deo za ubacivanje 3.5" HDD-ova. To bi se moralo nekako 'ucvrscivati' kako ne bi vibriralo.
Pored 'Be Quiet", nocas sam najvise izgubio vreme 'studirajuci' Define 7 XL. Ima likova na reddit-u koji su koristili to kuciste, ali sa skinutom prednjom maskom. Neki su se (naravno) 'trudili' da mu napucaju 20 hard diskova unutra. Dobar deo njih je prijavio da su im temperature povecane. Ali posto su to kuciste uglavnom koristili kao server, nisu mnogo polagali paznju na graficku. A meni je to bitno, posebno za letnji period, jer u sobi nemam klimu. Dobra stvar je da necu imati 20x 3.5" HDD-a unutra, pa ce to pomoci.
Sto se tice prednje maske kod Define 7 XL, znam za taj sajt (coldzero.eu), i izgleda da su (skoro) jedini koji nude neke dodatke za kucista. Ali i za tu prednju masku, bas na linku koji si okacio pise:
"Made with 3mm Matte Black Plexiglass"
^ znaci... pleksiglas.
Ok, verovatno mogu i masku da odstampam, doduse iz 2 dela (ili mozda 3). Ali je treba nekako i zalepiti da bude u jednom delu.
Tako da...gotovo 'trivijalna' stvar kao sto je izbor kucista se pretvorila u 'mucenje'.
Razmisljao sam i Lian Li 011 (jednom od raznih modela). Moguce ono XL kuciste. Naravno to kuciste je uradjeno dobrim delom od kaljenog stakla.
Pa sam tako pokusao da trazim da slucajno ne nude 'solid steel' varijantu. I naravno da 'ne'. Ali sam naleteo negde na sajt koja nudi levu limenu stranicu.
Pa... leva custom limena stranica se moze kupiti za $170. Za te pare uzecu 2 kucista (Define 7 XL i Meshify 2 XL) pa ih iskombinovati. Prednja maska, cini mi se, moze da se kupi i na Lian Li sajtu (ili gde vec) ali generalno prednje maske se lakse 'nalaze' u custom varijanti.
I da, 'maltretirao' sam i google gemini, da mi poredja dimenzije nekih kucista po visini. To izgleda ovako:
PC Case Dimensions & Volume (Sorted by Height)
| PC Case Model | Dimensions (LxWxH) without feet | Internal Volume |
|---|
| Corsair 7000D Airflow | 550 x 248 x 600 mm | ~81.8 Liters |
| ASUS ProArt PA602 | 593 x 245 x 560 mm | ~81.3 Liters |
| Fractal Design Meshify 2 XL | 588 x 240 x 547 mm | 77.2 Liters |
| Fractal Design Define 7 XL | 590 x 240 x 548 mm | 77.6 Liters |
| Antec Flux Pro | 530 x 245 x 545 mm | 70.8 Liters |
| be quiet! Silent Base 802 | 539 x 245 x 537 mm | ~70.9 Liters |
| Antec Performance 1 Silent | 522 x 230 x 522 mm | ~62.7 Liters |
| Fractal Design Meshify 3 XL | 565 x 245 x 515 mm | ~71.3 Liters |
| Antec Flux SE | 484 x 239 x 502 mm | ~58.1 Liters |
| Cooler Master CM 690 II Advanced | 528.8 x 214.5 x 496 mm | ~56.3 Liters |
^ ovo poslednje CM 690 II Advanced je moje trenutno kuciste, cisto da mogu vizuelno da uporedjujem razliku u odnosu na ostala kucista