Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

@darkonda po svemu napisanom, mislim da je prioritet kontaktirati banku i proveriti da li su to mozda stare transakcije
Aliexpres nema nista sa tim i da ti je kartica kompromitovana oni nece prihvatiti.

Edit:
Imam jednu teoriju koju ti mozes proveriti.
Da si imao mesecni limit po broju transakcija ili potrosenom novcu na app banke.
U Januaru si na Aliexpresu isao na pay now, ali transakcije nisu prosle zbog tih limita, i danas kako je 1 Februar one su prosle automatski.

Pa ne znam kako oni nemaju ako je sa njihovog sajta dosao nalog da mi skidaju novac.
I sad bas pokusavam da nadjem na aplikaciji kako da ulozim zalbu, ne vidim nigde tu opciju

Nisam imao limit tog tipa, jesam samo u isnosu novca 15k din.
Sad su mi deaktivirane platne kartice, sutra idem do banke, a odmah sam aktivirao virtuelnu.

Nije mi do 35€ briga me, samo ovo je smesno.
Ja bas pazim gde sta radim i kako koristim ove stvari, pritom koristim ajfon ne neki android koji moze da se na vise nacina provali sifra kartica.

najbolje da kontaktiras banku

Jesam blokirali su karticu samo mi je cudno da sredstva koja su rezervisana ne mogu da stopiraju da odu dalje..

Pa ne znam kako oni nemaju ako je sa njihovog sajta dosao nalog da mi skidaju novac.
I sad bas pokusavam da nadjem na aplikaciji kako da ulozim zalbu, ne vidim nigde tu opciju
Oni mogu da ti kazu da si mozda pozajmio karticu poznaniku, jer sajt je legitiman, nije neka prevara.
Moj ti je savet da placas apple/google novcanikom, a karticu obrises sa sajta.

Ja sam tako poceo da placam online svuda, jer je malo sigurnije od unosenja kartice.
I meni su se desavale razne prevare i ukradeni podaci, ali mi je limit uvek podesen na 10e pa onda i nije neka steta, dok mi se jednom nije desilo da mi je kompromitovana kartica koja je samo aktivirana, ali nikad nije placano sa njom ni u zemlji ni inistranstvu, fakticki samo banka i ja znamo za tu karticu, misljenja sam da je banka hakovana i da su tako ukrali podatke kartice.

Jesam blokirali su karticu samo mi je cudno da sredstva koja su rezervisana ne mogu da stopiraju da odu dalje..
Mislim da nikada svojim očima nisam video 0 rsd u rezervisanim sredstvima. Tripovao se ranije pa posle provalio da tu leže transakcije po ko zna koliko dana stare.
Svakako jeste čudna priča. Koristim AE oko 15 godina, nikada virtuelna/internet, uvek viza, i do dana današnjeg bez problema.
ps imao sam sličnu situaciju sa NLB aplikacijom, znam da sam se ujutru presekao kad sam otključao telefon.. na kraju ništa, bag aplikacije/sistema (i sigurno znam da nije imalo veze sa AE)

@Burgija od avgusta ne placam direktno platnom, vec preko paypala, zato mi je i cudno kako se ovo desilo.
Na aliju nikad nisam cuvao karticu uvek sam je iznova unosio.

Dodao sam sad u okviru OTP aplikacije virtuelnu karticu pa cu tako, prosto kad tamo negde na nekom sajtu ostavim broj virtuelne i cvv kod, na toj virtuelnoj drzim onoliko koliko iznosi placanje kontam da sam zasticen.
E sad tu virtuelnu ne mogu da dodam u apple wallet, probao sam malopre.

OTP ima tu foru prvo budu rezervisana pa onda tek kroz dan dva nestane, verovatno ce sutra jer je ponedeljak.

Isporucili mi danas UC099.. paket koji je od 9. decembra u lokalu i za kojeg sam pre neki dan otvorio dispute. Trgovac me molio u dispute za zatvorim zahtev, da ce proveri logistics itd. Ja ga odbio i ostao na full refund, i eto stize danas. Zatvorih dispute posteno 🙂

@Brat_59 Ja sam vratio Redmi buds jer su mi poslali drugi model.
Što se tiče procedure. Dobio sam uputstvo sa nekom kilometarskom adresom u Hong Kongu, meni je paket poslat iz neke druge Kineske provincije. Predpostavljam da ima neke veze sa carinskim propisima i da je lakše poslati u Hong Kong nego u Kinu. Problem je nastao u pošti jer je adresa bila toliko dugačka da nije mogla da se unese u njihov program. Ja jesam adresirao paket ali moraju i oni sve da popune. Na kraju je službenica upisala kako je mogla po različitim poljima koji nisu odgovarajući za to ali nije postojala druga opcija. Cena za slanje je bila manja nego na sajtu, ali mi je ona rekla da je njoj toliko izašlo i da je to onda cena. Pošiljka je poslata u carinu ali nisam ništa dodatno platio. Kada sve završiš dobiješ potvrdu na kojoj piše broj pošiljke, adresa, cena i to bi trebalo da im skeniraš i pošalješ. Ja nisam pogledao potvrdu tek kada sam stigao kući i video da ništa nije popunjeno sem cene tako da nisam mogao da naplatim te troškove.
E sada kada prihvatiš da im vratiš paket postoji rok od 20 dana da im paket stigne. To zvuči kao dosta vremena, ali sam ja paket predao kasno pa nije taj dan odnet. Onda nije odnet iz pošte ni sutradan. Pa kada je odnet bio je petak a gde je petak tu je i vikend. Onda je stajao na carini dva tri dana. Naravno i kada je stigao u Hong Kong bio je neki njihov praznik tako da je stigao sa 1 ili 2 dana do kraja roka. Onda oni treba da provere da je to to. Više puta sam ih kontaktirao da vidim šta se događa i uvek je odgovor bio budite strpljivi procedura je u toku. Na kraju su mi vratili pare kada je istekao rok da odgovore. Da li je to po automatici urađeno ili su čekali do samog kraja da odobre povrat na račun ne znam.

Danas mi je stigla jedna UC...HU od 21. decembra. Još dve čekam od 16. i 19. da stignu, ali nema naznaka.

Inače sve teže nalazim povoljne ponude, ponekad iste proizvode na temu-u nalazim 50% jeftinije.

CN posiljke donosi post express, ne obicna pošta, i stigne na viber dan ranije mogucnost preusmeravanje na paketomat, ali pošto se sve CN posiljke obavezno naplacuju, tj. placa se PDV, nude samo paketomate po pumpama i sl., ja sam moju preuzeo u posti, kad je kurir vratio...
I meni se cini da se ove Choice ponude salju sa CN, a pracenje je gore nego UC...
Glupo je sto se vise ne vidi prava posta kojom se salje nego samo pise Aliexpress standard i sl.
Nekad je bila singapurska posta vrhunski brza i dobro pracenje, ne znam sto se vise ne koristi, ali su mi i madjari drazi, nego da za sve placam pdv ko zna kome tamo, jer se nikakav dokument ne dobije niti obracun a ne vidi se ni sta je kinez napisao jer prelepe preko toga svoju atiketu...
Mozda moze kinez da se zamoli da salje drugom logistikom, ili bar da stavlja manje cifre 😉
Ako nece uvek moze losa ocena...

Meni nikad ništa što sam kupio na AE nije stiglo na paketomat, samo da Temu-a.

Tako je, i sa choice je lutrija...nekad LA....HU, nekad CN

@Brat_59 Ja sam vratio Redmi buds jer su mi poslali drugi model.
Što se tiče procedure. Dobio sam uputstvo sa nekom kilometarskom adresom u Hong Kongu, meni je paket poslat iz neke druge Kineske provincije. Predpostavljam da ima neke veze sa
Hvala na pomoci. U medjuvremenu sam postigao dogovor sa prodavcem - parcijalni refund uz zadrzavanje robe i na taj nacin izbegao sve ove zavrzlame 🙁.
Sve najbolje, Bratislav

Danas mi je stigla jedna UC...HU od 21. decembra. Još dve čekam od 16. i 19. da stignu, ali nema naznaka.

Inače sve teže nalazim povoljne ponude, ponekad iste proizvode na temu-u nalazim 50% jeftinije.
U sustini moguce je naci jeftinije neke stvari na Temu nego na Ali, ali...
Jos uvek a prepostavljam da ce tako i ostati na Temu je manji izbor i naci ces "mainstream" ponudu artikala. Neka totalna cudesa i ostale nepotrebnosti to jos uvek ima samo na Ali.
Temu su marketinski prevaranti top klase, dok je Ali relativno prizeman. Verovatno svi znamo njihove navlakuse sa popustima i slicno. Mada koliko znam neki ljudi su usli u seme sa credit back i slicnim stvarima i moze se solidno profitirati. Ali u proseku za kupce je to sve navlakusa.
Na Aliju mozes ponekad da ubodes bas jeftino (dzabe) neke stvari preko coins popusta.
Da ne bude da je Temu samo los, ima i nekih pozitivnih stvari. Platis samo ono sto platis, bez bojazni da ces dobijes i dodatne troskove carine i PDV.
Generalno Temu brze stize od Alija.
Na Aliju imas vece sanse da ti se zagube paketi koji nemaju tracking.

Ovo sad vec prelazi u novi nivo lenjosti.
Stigli su mi danas termalni padovi i bluetooth adapter koji sam narucio. Paketi bukvalno netaknuti, samo spojeni u jednu vecu kesu i ocarinjen adapter koji je po njihovoj proceni 2500 dinara, a cena mu je bila 7.43 Eura. Naplacena je carina 500 dinara i otvaranje paketa. Sve u svemu neki ceh od 700 i kusur dinara, a paket niti je otvoren, niti su pogledali koji je adapter u pitanju ili cenu istog. Pre su barem otvarali pakete, a sad lupaju kako im se hoce.

@dj13

Zbog čega sam pomenuo Temu uopšte - naleteo mi isti ranac za 1800 dinara koji je kolega na aliju platio 45$. Pokušao sam da nađem isti na aliju od drugog prodavca, ali bezuspešno. Čak i tamo gde je iole jeftinije ima shippinga koji ukupnu cenu diže x2 (i više).

Za izbor se slažem, definitivno je Ali bolji. Ali džabe sad i popusti na coinima i sve ostalo kad je počelo forsiranje CN pošiljaka koje podrazumevaju PDV. Znači došli smo do faze kada kreće neisplativost.

Što se tiče gubljenje paketa, znam da se dešavaju slučajevi, ali ja sam od 2013. aktivan na aliju, nije mi se ni jednom desilo.

I za Temu i za Ali za konrektno trazenje necega sto znam kako izgleda koristim image search. Ali je bolji u tome, plus ima image search i za web, dok Temu samo za mob app.
Slazem se za CN. Videcemo sta donosi buducnost.
Na Temu se definitivno vise isplate krupne - teze stvari. Iako su cesto skuplje nego na Aliju, ali onda postarina na Aliju sahrani.
I ja sam na Aliju od 2014god, pa imam jedno do 10tak izgubljenih paketa, od cega 1 ili 2 nisam uspeo dobijem refund.
Takodje i jedno 3-4 prevare, koje sam sve refundirao.

Bas sam porucio 3 kabla sa Aliexpresa da vidim koliko ce naplatiti sve prilikom dostave.
Kablovi su placeni sa coinsima i kuponom, komad: 0,08$ i 0,02$.
Regularna cena prelazi 7$, i sad cu da obratim paznju na cenu koja je napisana na paketu i pdv koji mi je naplacen.
Ukoliko brat kinez stavi punu cenu i po toj se obracunava pdv, jedina je solucija da se za neke stvari natezemo sa njima da stave manju cenu na paket, kao kolege forumasi iz Nisa sto rade vec dugo.

Ja sam pitao 2-3 puta da napisu nesto nizu cenu i uvek su mi rekli da ne mogu, tako da se nama zapravo i isplati kad salju kao CN.

Neki dan sam platio 70 dinara za nesto za sta mi nikad nisu uzimali manje od 200ak dinara.

Ironija je da cemo mi da progledamo sa ovim CN posiljkama a vi cete da zaglavite, nazalost.

Meni je juce stiglo nesto sa CN - Simanovci. Naplata 10din. Zaista deset dinara. 🙂 Kad je i postar rekao, sramota me da vas i pitam za deset dinara.

Jel postoji uopšte neki trik da izboksujemo od prodavca UC-HU ili LA-HU pre nego što pošalje paket? Ako je AliExpress Standard Shipping onda možda i može da se pita za LA, u teoriji.

Logicno mi je da moze da posalje kako zeli, samo je pitanje sa li mu je mozda jeftinije ili imaju novi ugovor da salju vecinu CN.

Oni mogu da ti kazu da si mozda pozajmio karticu poznaniku, jer sajt je legitiman, nije neka prevara.
Moj ti je savet da placas apple/google novcanikom, a karticu obrises sa sajta.

Ja sam tako poceo da placam online svuda, jer je malo sigurnije od unosenja kartice.
I meni su se desavale razne prevare i ukradeni podaci, ali mi je limit uvek podesen na 10e pa onda i nije neka steta, dok mi se jednom nije desilo da mi je kompromitovana kartica koja je samo aktivirana, ali nikad nije placano sa njom ni u zemlji ni inistranstvu, fakticki samo banka i ja znamo za tu karticu, misljenja sam da je banka hakovana i da su tako ukrali podatke kartice.

Da li radi Google Pay na AliExpress? Ja imam tu opciju (nemam Apple Pay na AE, samo na TEMU). Međutim kada probam tako da platim izbaci mi grešku. Nije malo sigurnije, nego mnogo sigurnije, jer niko ne dolazi do tvog broja kartice, čak ni Apple/Google.

Mozda moze kinez da se zamoli da salje drugom logistikom, ili bar da stavlja manje cifre 😉

Prodavac koji koristi AliExpress Standard Shipping šalje svoju robu do AliExpress centra, a odatle to preuzima AliExpress i šalje. Prodavac ne može da utiče na to kako će dalje to poslati AE. Isto je i na TEMU, prodavac šalje njima, oni kada smo mi u pitanju, angažuju Transferu ili Milšped za zbirni transport. Posle Transfera ili Milšped alociraju te kontejnere robe na nekoliko kurirskih službi.

Ranije je bio izbor na nama kao kupcima tipa Sinagapore Post i slično, ali je sada to uglavnom Ali Express Standard sa praćenjem i nekoliko bez praćenja.

Da li radi Google Pay na AliExpress? Ja imam tu opciju (nemam Apple Pay na AE, samo na TEMU). Međutim kada probam tako da platim izbaci mi grešku. Nije malo sigurnije, nego mnogo sigurnije, jer niko ne dolazi do tvog broja kartice, čak ni Apple/Google.
Meni radi normalno vec duzi period.
Imam regularno karticu, pay pal i google pay.
E sad mozda je potrebno izbrisati karticu kako bi mogao da platis normalno google pay-om.

Bas sam porucio 3 kabla sa Aliexpresa da vidim koliko ce naplatiti sve prilikom dostave.
Kablovi su placeni sa coinsima i kuponom, komad: 0,08$ i 0,02$.
Regularna cena prelazi 7$, i sad cu da obratim paznju na cenu koja je napisana na paketu i pdv koji mi je naplacen.
Ukoliko brat kinez stavi punu cenu i po toj se obracunava pdv, jedina je solucija da se za neke stvari natezemo sa njima da stave manju cenu na paket, kao kolege forumasi iz Nisa sto rade vec dugo.
Kako da vidis koja cena kad bas tu zalepi Simanovci

Prodavac dobija pun iznos, razliku nadoknađuje sam AliExpress, zato stavljaju punu cenu. Takođe tu je osiguranje pošiljke, sko pošiljku izgubi npr naša pošta, ali zahteva refundaciju od pošte jer su izgubili paket, a moraju imati pravu vrednost paketa ako žele da nadoknade pun gubitak.

Nazad
Vrh Dno