Šta je novo?

Tcl inverter TAC-12CHSD/TPG31I3AH

Citam i oprsosto ne kapiram neke stvari. Ajd oko buke kapiram. Ne kapiram jel stvarno neko misli da na -5 ili -7 modulacija moze da bude 400W? Pa mislim kako da ugreje nesto sa 400W? Moze da se lazemo samo. Prosto mi nemoguce da neko 35m2 ocekuje da ugreje klimom koja taj prostor greje sa 400W ili 500W na -7. Onda da predjemo na neki stari ATI Radeon da se grejemo ili neku Nvidiu 680. One trose ispade manje id svega. Ja se dogrevam na pelt i citam ljudi pisu greje 100m2 na saku peleta dnevno, a drugi isto to sa 30Kg. Prosto neverovatno. Moja radi kako radi, da sam fasciniran nisam, da greje pa suri ne greje ali i ne kosta 1500e pa da kazem da sam se zaj... Surak se greje na neki Hisens 3 godine i noista taj Hisense nije bolja, a ni ogora od ove TCL. Moja jos stoji skoro u nivou zemlje na zapodnoj strani kuce ,na visini od 30cm od zemlje sto znai da sva vlaga joj je na izvvolte oa se nije pretvarala u sladoled tokom ovvih mrazeva.

Mozes sa ovakvim termometrom da izmeris. Tako sto sondu zalepis ili zaglavis kod samog izduva i vidis koja je temperatura.
Ja sam za prvu ruku koristio onaj Parkside laserski merac temperature jer sam samo to imao kuci.

@Mugy
Sve je to ok i sve to stoji. Samo sto se sada pojavljuju takvi komentari, a ne pre godinu dana kada su se te klime prodavale zbog nize cene. Niko (ili bolje receno retko ko) od nas na forumu ovde nije frigotehnicar i vecinom su ovde sve nagadjanja sta bi moglo biti. Evo i kako se par ljudi javilo da ima problem sa TCL klimama niko nije rekao da je mozda problem do klime, svi u glas ponavljaju 'GRESKA JE DO INSTALACIJE', a niti znaju na koji nacin je ugradjena klima.
Ponavlja se na forumu ono sto vec mesecima govorim. Ljudi u prazno uzdizu odredjene marke i brendove, samo zbog jednog ili dva pozitivna iskustva.
Ne moze niko da isproba sve modele klima,pa da nam kaze koja kako radi odmah kad je kupi.Milion stvari ima oko toga.Ali stoji da je dosta primeraka uredjaja ovde sa fabrickim defektima,koji se prodaju kao i ovi bez defekata.I tako distributeri i prodavci obmanjuju narod.Imaju neke njihove ,,biznis" pricice i fore.Kontrola prilikom uvoza,znam te,znas me i biznis cveta.Ovi sto ih montiraju u dobroj vecini,pravom majstoru,ne bi smeli ni alat da dodaju.Ubi nas alavost na pare,fuseraj,lenjost i gordost.Pa samo pogledajmo sta smo stvorili od drzave,a mi se cudimo sto je neki tamo ,,genije" lose namontirao klimu.Mi volimo kad je kod nas nenormalno,jer tada najbolje mrsimo.Kad jednog dana bude normalno,bar 2/3 naroda ce se tesko razboleti.A,i ovo je forum na netu,a ne konzilijum inzenjera za klima uredjaje.😉

Pa ja sam se bas vodio time da sam uzeo klimu koju prodaje Energy Net, recimo poprilicno ozbiljna firma u Srbiji. Platio sam najskuplje majstore u svom gradu, koji su veoma hvaljeni od strane vise ljudi u gradu ne samo kao monteri vec i kao serviseri, a i zvanicni su serviseri za Energy Net uredjaje. Pa eto opet nije dobro i prosao sam kao bos po trnju da mi ti isti serviseri nece da odgovore na pozive po 3 nedelje.
Jeste ovo forum na internetu ali vise puta spominjem istu pricu.
Dodje neki novi model, npr evo ovaj TCL UG11V3AH.
Pre nego sto je iko uzeo klimu komentari pljuste 'OVO JE ODLICNA KLIMA, KIDALICA, KUPI BICES 100% ZADOVOLJAN, NEMA BOLJE ZA OVE PARE' itd itd. Dvoje-troje ljudi kupe i kazu ok mi je klima, dolaze opet komentari 'ETO, JESMO TI REKLI DA JE TOP TOP TOP, KIDALICA!'.
Sad se jave ljudi koji imaju problem sa tom istom klimom, a gde su ti ljudi sto kazu da ko kupi ovu klimu bice 100% zadovoljan, kako je kidalica itd itd?
Nema potrebe da ljudi koji nemaju tu klimu po rekla/kazala pricama bezveze savetuju druge jer su nesto naculi ili procitali. Postujem tudje misljenje, ali samo kada je iz prve ruke i iz iskustva i kada dolazi iz nekog znanja, a ne 'ja mislim, tako sam cuo/la, valjda ce tako biti' itd itd.

To je isto kao da ja koji nisam nikada video ili imao kontakta sa npr Daikin Perfera serijom pricam nekome samouvereno 'slusaj, kupis sad tu klimu, roknes 200.000 to ti je druze top topova, vrh vrhova'. Taj neko potrosi tolike pare, nije zadovoljan sa klimom, a ja napisem 'sta da se radi, garant su majstori pogresili pri instalaciji'.

Kontaktiraj udruženje za zaštitu potrošača, ako je sve u garantnom roku, ali pismeno (mail)...
Imao sam sličan problem sa veš mašinom, dogurao do medijatora, na kraju nisam uspeo da dobijem novu (iako sam zvanično dobio papir za zamenu uređaja) ali sam bar izvukao novac nazad...

Citam i oprsosto ne kapiram neke stvari. Ajd oko buke kapiram. Ne kapiram jel stvarno neko misli da na -5 ili -7 modulacija moze da bude 400W? Pa mislim kako da ugreje nesto sa 400W? Moze da se lazemo samo. Prosto mi nemoguce da neko 35m2 ocekuje da ugreje klimom koja taj prostor greje sa 400W ili 500W na -7. Onda da predjemo na neki stari ATI Radeon da se grejemo ili neku Nvidiu 680. One trose ispade manje id svega. Ja se dogrevam na pelt i citam ljudi pisu greje 100m2 na saku peleta dnevno, a drugi isto to sa 30Kg. Prosto neverovatno. Moja radi kako radi, da sam fasciniran nisam, da greje pa suri ne greje ali i ne kosta 1500e pa da kazem da sam se zaj... Surak se greje na neki Hisens 3 godine i noista taj Hisense nije bolja, a ni ogora od ove TCL. Moja jos stoji skoro u nivou zemlje na zapodnoj strani kuce ,na visini od 30cm od zemlje sto znai da sva vlaga joj je na izvvolte oa se nije pretvarala u sladoled tokom ovvih mrazeva.
Ovu poruku treba da pinujemo najozbiljnije.
Ako imate ekstra izolaciju onda Japanca uzmite pa nek modulira na 250w na -10, a ako nemate nikakvu izolaciju onda će ova TCL da modulira na 750w i ogrejaće vas. Evo je kod mene celo veče modulira na 450w na 1 stepen iznad nule. I po meni najveća mana joj je što nakon DF koga radi 6 minuta zabrunda kompresor na nekoliko sekundi.
A što se tiče Bergena, imam je već 10 godina i to dvanaesticu inverter sa grejačem tacne i greje oko 30 kvadrata bez problema. Nema kontrolne DF i skoro nikad ne ulazi u DF za razliku od ove TCL koja ima kontrolne DF na 2-3 sata kad je temperatura ispod nule.

Juče mi se se pojavio prvi update softvera za ove klime, piše da je za stabilnost veze. Za sad nisam primetio neke razlike. Jedino što mi na jednoj stalno iskače da je prljav filter. Ja ga oprao a i dalje isto.

Za klasicno vakumiranje je sad kasno jer vlaga i vazduh su usli u sistemu vec i nema kako da se odvoje od freona. Jedino resenje je da izvadi sav freon iz sistema, pa da izvakumira sve to, pa da ubaci novi freon. Ma da ne verujem da je bas toliko do sto nije vakumiran sistem. Dosta klima nisu izvakumirana, samo su "propirana" a i dalje dobro greju, samo sto je moguce da imaju vibraciju/brujanje tokom rada.

Vise deluje kao da nemaju dovoljno freona (iscureo zbog lose montaze) ili je nesto debelo defekt sa tim klimama.
Proveri ako mozes da vidis sa pametnom uticnicom koliko snage vuku i koliko temperaturu daju na izduvu.
Bravo, upravo to mi je i rekao drugi majstor kog sam nazvao i objasnio situaciju. Sumnja najvise da je iscurio freon ili nesto slicno, ali da, ako vakumira planira da ispusti sve pa opet ponovo ceo postupak ali kulturno sa vakumiranjem. Nemam pametnu uticnicu ali vec nedeljama gledam da uzmem po principu sutra cu, pa bas da vidim potrosnju.

Jedino mi je sumnjivo da je bas na obe klime iscurio freon, pa da obe bas slabije greju zbog toga. Kako god, videcu za par dana sta je tacno problem, neki defekt/freon ili prosto moja ocekivanja 🙂

Jedino mi je sumnjivo da je bas na obe klime iscurio freon, pa da obe bas slabije greju zbog toga. Kako god, videcu za par dana sta je tacno problem, neki defekt/freon ili prosto moja ocekivanja 🙂
Pa ako je majstor takav baja kao sto si rekao, ne bi sumnjao uopste 😁

Meni se desilo pre par godina na obicnu on/off klimu da mi je iscureo freon isto vece nakon ugradnje. Lik je ladno lose ispertlovao cevi i na sve to savio ceva bas gde je veza.
Rezultat = ukupno dva puta punio klimu i na kraju resio da ponovo ispertla cevi, jer ga je udarilo po dzepu sa freonom i hteo je da me ubedi da je klima nesto u problemu😆

Kupio ovaj laser u lindi, cisto da proverim, klima na 28 podesena izbacuje koliko mogu sa ovim da procenim 51 do 53c ovde pri kraju, jer moram na taj nacin (vazduh ne mogu)

To bi trebalo da je ok ? Onda sledeca stavka je jacina turbine, jer dosta slabije izlazi vazduh tj ne duva, al neko rece da je to i karakteristika ove klime ?

Kupio ovaj laser u lindi, cisto da proverim, klima na 28 podesena izbacuje koliko mogu sa ovim da procenim 51 do 53c ovde pri kraju, jer moram na taj nacin (vazduh ne mogu)

To bi trebalo da je ok ? Onda sledeca stavka je jacina turbine, jer dosta slabije izlazi vazduh tj ne duva, al neko rece da je to i karakteristika ove klime ?
Probaj makni ono da duva bez rupica ako me razumes,briz mod ili tako nesto,na grejanju on nicemu ne sluzi.

To ona kao "peraja" unutar jedinice koja su sa sitnim rupicama ? Kolko sam ukapirao na taj nacin ne ide jako u jednom pravcu vetar, nego se kao razbije na vise strana ? Ali kako onda sem soft dela na daljinskom da iskljicim to ?

Ne moze ni da se uključi Gentle wind( da duva kroz rupice) kada je na grejanju. To je samo za hlađenje.

Ubaci je na max temp i max fan speed, pa izmeri temp. Koliko vidim ima protok od 670m3/h tako da ne bi trebalo da se oseca da slabo duva kad je na max. Jedino ako se nisu zabagovala ova krilca za breezeless mod, pa da ti zbog toga ne moze da zagreje prostor. Ova krilca sa rupicama mora da budu otvorena da moze vazduh da izlazi iz klime bez prepreke.

Sta vam je ljudi, nema breezelees moda na grejanju

Sta vam je ljudi, nema breezelees moda na grejanju
Pa nema, ali nije on lepo objasnio kako stoje krilca trenutno. Pa zato sam reko mozda su zabagovala, pa su tako i u grejanju, pa zbog toga nema dovoljnog protoka i ne moze da zagreje. A sa tom temperaturu na izduvu bi trebalo i sator da zagreje, jedino covek kaze da mu je protok slab.

Onda sledeca stavka je jacina turbine, jer dosta slabije izlazi vazduh tj ne duva, al neko rece da je to i karakteristika ove klime ?
Jel si prao filtere? Da ti nisu slucajno filteri zaprljani, pa da ti zbog toga slabo duva?

Nije dovoljan podatak na koliko je setovana
Moras znati i koliki je prostor, kako je izolovan i koja je spoljnja temperatura jer gubici nisu fiksni kao ni potrosnja.

Zato i sluzi inverter

Pa nema, ali nije on lepo objasnio kako stoje krilca trenutno. Pa zato sam reko mozda su zabagovala, pa su tako i u grejanju, pa zbog toga nema dovoljnog protoka i ne moze da zagreje. A sa tom temperaturu na izduvu bi trebalo i sator da zagreje, jedino covek kaze da mu je protok slab.

Jel si prao filtere? Da ti nisu slucajno filteri zaprljani, pa da ti zbog toga slabo duva?
Filtere je majstor odmah skinuo, u fazonu koji ce ti k, samo smetaju

Nije dovoljan podatak na koliko je setovana
Za visoku temperaturu na izduvu je najbitnija razlika između temperature u prostoru i setovane temperature na klimi.

Može u prostoru da bude 10°C i ako je klima setovana na 16°C da zagreje, radiće maksimalnom snagom (koja joj ne dozvoljava da pregreje unutrašnji izmenjivač).

Ako je u prostoru već 22°C, da bi se postigla maksimalna temp izduva mora da se setuje (npr.) 25°C.

Ako je previše hladno napolju, debeli minus što kažemo, a klima mršava (slaba) možda neće ni moći da dostigne maksimalnu temp izduva ni da je setovana na 30+°C pri temperaturi prostora 20°C.

Itd, ima tu još varijacija na temu 😂

Filtere je majstor odmah skinuo, u fazonu koji ce ti k, samo smetaju
Moras da vidis zasto ti je slab protok vazduha.
Slikaj da vidimo kako ti je na izduvu t.j kako ti stoje krilca, a ujedno slikaj i sa podignutim poklopcem da vidimo sta se desava.

Jel zna neko koja od ovih tcl klima ima filter odozgo?

Nesto nece upload sa telefona ovo je DF kod ovog TCL na -2. Prva slika pocetak DF samo grejac , a druga je kad krene opet da greje.

Prilozi

• Screenshot_2026-01-21-06-24-45-106_com.wooxhome.smart.jpg
    Screenshot_2026-01-21-06-24-45-106_com.wooxhome.smart.jpg
    37.2 KB · Pregleda: 42
  • Screenshot_2026-01-21-06-28-15-073_com.wooxhome.smart.jpg
    Screenshot_2026-01-21-06-28-15-073_com.wooxhome.smart.jpg
    37.8 KB · Pregleda: 58
Moras da vidis zasto ti je slab protok vazduha.
Slikaj da vidimo kako ti je na izduvu t.j kako ti stoje krilca, a ujedno slikaj i sa podignutim poklopcem da vidimo sta se desava.

Jel zna neko koja od ovih tcl klima ima filter odozgo?

Ma verovatno je skinuo one male zelene sto nicemu ne sluze,ne verujem da je bacio prave filtere hahah
Podigni krilca i treba da ima dve mrezice,slikaj bolje 🤣🤣🤣
Krilca su podesena namerno da duvaju prema sredini, tj gledao sam da usmerim vazduh prema meni tj sredini, otp ovako na kraju 51 do 53c izmerim , videcu nakon posla da podignem i pogledam filtere unutra, ali opet, mesec dana kako radi klima, tj obe, ne verujem da je zapuseno ili sta vec. I da, poskidao je one sitne sto su tu odmah na izduvu.

U principu, mislim da je klima otp u redu, nego iskoristio sam priliku da premerim svuda temp, dosta naravno gubim na drvenoj stolariji, zidovi spoljni su na nekih 17 do 19c, tako da racunam da ce pvc da podigne temp taman toliko da dostignem tih nekih 22-3c u prostoriji uz manje rada klime

Prilozi

• 20260119_155807 (1).jpg
    20260119_155807 (1).jpg
    77.7 KB · Pregleda: 79
Sa tim izduvom mora da zagreje tu sobu od 14m2 na 22c i da je prozor na kip. Ne verujem da ti je toliko do prozora. Vidi sta je sa filterom i pojacaj fan ugrejaces svakako ako imas dobar protok vazduha

Sa tim izduvom mora da zagreje tu sobu od 14m2 na 22c i da je prozor na kip. Ne verujem da ti je toliko do prozora. Vidi sta je sa filterom i pojacaj fan ugrejaces svakako ako imas dobar protok vazduha
I konacno smo dosli do resenja, hvala svima na sugestijama, ispostavilo se da je problem filter koji je skroz gore, sada duva bas dobro, gusio je klimu. Ali bas nisam ocekivao nakon samo mesec dana ovako da bude, ali eto sada znam sta mi je ciniti ubuduce 🙂

Prilozi

• 20260121_165031.jpg
    20260121_165031.jpg
    141.5 KB · Pregleda: 62
  • 20260121_165940.jpg
    20260121_165940.jpg
    129 KB · Pregleda: 60
Filter moraš jednom u 7 dana očistiti pošto stoji gore i brzo se zaprlja. Ja moj tako i nemam problem ,operem ga i cenom osušim za 29 minuta klimu i ne gasim

Zato se i preporucuje da se cisti na 2 nedelje. Sve zavisi sta se radi u prostoriji i koliko se seta tamo vamo u njoj. Ja cistim na mesec dana, pa i tad ne budu nesto zaprljani jer ja skoro i da se ne krecem u sobu 😆

Nazad
Vrh Dno