Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni od pre nedelju dana NetMonster prikazuje non-stop 5G NSA disconnected, dok je pre nedelju dana sve radilo kako treba. Sada mi i dalje stoji pored signala 5G ikonica, ali speed test ne prelazi 90 mbs... Mreža mts, telefon Xiaomi, lokacija Smederevo i izgleda da svima isto prikazuje sa te dve bazne stanice u okolini... Da li je to do podešavanja kod operatera ili telefona?!?!

kdVVL9P.png

Srbija skočila za čak 44 mesta na Speedtest Global Index Mobile internet listi i trenutno je rangirana 14 🙂 podaci za Decembar 2025

Ima li neko iskustva sa yettel ili mts 5G kucnim internetom?
Da se vec vise resim ovog praistorijskog bakarnog interneta.
Pitao sam A1 i nemaju pokriveno gde ja zivim.
Yettel odlično radi i na 4G i na 5G sada. Samo je važan modem koji uzimaš zbog maksimalne brzine.
Pokrivenost proveriš prvo ovde: https://www.yettel.rs/sr/o-yettelu/o-nama/yettel-mreza/mapa-pokrivenosti/ a posle i sa nekim telefonom u kom je Yettel kartica.

kdVVL9P.png

Srbija skočila za čak 44 mesta na Speedtest Global Index Mobile internet listi i trenutno je rangirana 14 🙂 podaci za Decembar 2025
I na OpenSignalu smo 20. što je baš dobro. Primera radi, Bosna je na 84. mestu, a Hrvatska na 25.

moze link do posta, ima 38 strana?
Evo ovde imas ukratko menjas CSC googlaj po netu ili vestacka inteligencija mislim da se to moze i bez roota. Sreca nemam 5G niti Samsung pa nisam siguran u proceduru. Ali dovoljan ti je hint odakle da krenes da googlas

Meni od pre nedelju dana NetMonster prikazuje non-stop 5G NSA disconnected, dok je pre nedelju dana sve radilo kako treba. Sada mi i dalje stoji pored signala 5G ikonica, ali speed test ne prelazi 90 mbs... Mreža mts, telefon Xiaomi, lokacija Smederevo i izgleda da svima isto prikazuje sa te dve bazne stanice u okolini... Da li je to do podešavanja kod operatera ili telefona?!?!
Imas i 5G koji radi na 700mhz , signal pokriva vecu povrsinu , ali je brzina dosta mala...

U tom slučaju bi mu NetMonster (NM) i prikazao da je povezan na 5G NSA sa frekvencijom 700 MHz. Ako piše disconnected, to znači da nije povezan. Ne znam samo kako objasniti ikonicu. To jest, znam da i NM može da se zbuni, kao i da se ikonica može pojaviti čak i kada se ne koriste aktivno 5G frekvencije (na to upozorava i sam NM), ali mislim da kod Xiaomija to nije slučaj. Po mom iskustvu sa njim, ne prikazuje se ikonica kada se ne koristi 5G, npr. kada je prikačen na bežični internet, a NM tad lepo prijavljuje disconnected.

S21 Ultra selektovan 5G u settings, ali ne kaci se na 5G mrezu Yettel. Odem u Yettel poslovnicu, kaze mi ne radi 5G ni na jednom Samsungu, meni to malo neverovatno?

Zadnji update na telefonu bio u novembru, a ne nudi novi. Sta ce biti sa ovim?
Kod mene radi od pre nekoliko nedelja (samo u početku nije radio). Apdejt za 5G inače ne dolazi obavezno preko glavnog softverskog apdejta, nego Samsung pušta te profile preko OMC (Operator Mobile Configuration), ima servis za to u telefonu.
Zato i stariji telefoni koji ne dobijaju glavne apdejtove, mogu odjednom dobiti 5G ako operator prijavi Samsungu da je testirao taj telefon kod sebe i onda Samsung odobri sertifikat.

Ako ti nije proradio 5G na tom telefonu, pretpostavljam da imaš neku verziju koja nije za ovo tržište. Vidi u software information, pa Service provider software version šta ti piše. Meni se tu dodalo i SAOMC_SM-G998B_OXM_TOP_15_004 što znači da je taj apdejt došao preko OMC.

Kod mene je isto tako što se tiče verzije softvera - nije ni meni stigao 5G preko glavnog apdejta.
Tvoj telefon je Švajcarac, zato nije dobio. Mislim da on sa drugog servera dobija. A možda ne dobije nikada ako je samo TOP verzija odobrena od strane Samsunga sa Jetel parametrima.
Kad bi promenio CSC na TOP koji je za ovdašnje tržište, onda bi ti stigao apdejt 0004 automatski, ja mislim.

Kod mene je isto tako što se tiče verzije softvera - nije ni meni stigao 5G preko glavnog apdejta.
Tvoj telefon je Švajcarac, zato nije dobio. Mislim da on sa drugog servera dobija. A možda ne dobije nikada ako je samo TOP verzija odobrena od strane Samsunga sa Jetel parametrima.
Kad bi promenio CSC na TOP koji je za ovdašnje tržište, onda bi ti stigao apdejt 0004 automatski, ja mislim.
TOP je za A1, MSR za Yettel i TSR za mt:s
Ali to nema veze, ja sam sa EUY dobio na mt:s 5G

Nije da mi nesto spec treba 5g ali me nervira sto ne radi na S25 Mts.
Meni nije radio na A35 i onda proradio pred novu godinu. Koliko jede bateriju ugasio sam 5G dok se to ne sredi. Brzine na 4G su osetno popravljene gde sam ja imao rupe.
Ne znam zasto baterija kao da se topi ako se upali hot-spot ili casting , kao neki trik nestane. 😃
Nista ne gubis uzivaj za sada tako.

Prilozi

• Screenshot_20260119_151627_Device care.jpg
    Screenshot_20260119_151627_Device care.jpg
    12 KB · Pregleda: 101
Ja sumnjam da ce za s21u koji je za ovo podneblje i da puste ažuriranje bilo koje vrste. Ažuriranja bitnijih vise nema. Jedino neki workaround, koga ne bude mrzelo.

Tj za celu s21 seriju.

Hoće ako pošalju Samsungu da su testirali taj model pa on pušuje apdejt preko servisnog kanala. Ja sam tako dobio za Jetel (napisao sam iznad).

koliko sam ja ispratio za a32 5g, odradjeno je 5g azuriranje za hrvatsku, ali za crnu goru i srbiju nije. crna gora ima 5g vec godinu dana. chatovao sam sa gospodom iz samsung srbija i deluju mi vrlo opusteno. uzecu to u obizir kada budem menjao telefon, a oni neka nastave tako opusteno

Ma isto, ja sam sa Samsungom završio, skoro deceniju koristim samo njihove flag telefone.

ja mislim da ce za s seriju da urade update. verovatno ce da urade i za a32 5g(ali kada....).

koliko sam ja ispratio za a32 5g, odradjeno je 5g azuriranje za hrvatsku, ali za crnu goru i srbiju nije. crna gora ima 5g vec godinu dana. chatovao sam sa gospodom iz samsung srbija i deluju mi vrlo opusteno. uzecu to u obizir kada budem menjao telefon, a oni neka nastave tako opusteno
Sto je kriv Samsung???
Celo leto u CG sve vreme bio na 5g-u, a1 kartica radi k'o bombona... Je l za to kriv Samsung ili?
Razmisli o buducem operateru, ne telefonu.

Sto je kriv Samsung???
Celo leto u CG sve vreme bio na 5g-u, a1 kartica radi k'o bombona... Je l za to kriv Samsung ili?
Razmisli o buducem operateru, ne telefonu.
Zato svi trebamo preneti usluge ( koje imamo ) u A1 SRB mrežu...

Samsung je kriv. Prodaje "5G" telefone, ali blokira funkcionalnost, dok mu neko ne dokaže da 5G radi. Kako drugi proizvodjaču nemaju takva ograničenja?
Pozdrav
Kako je A1 SRB na vreme pripremila licencu za Samsung telefone da podržavaju ( njihovu ) 5G mrežu, a Yettel i mt:s nisu?

Kako je A1 SRB, koji ima najmanji udeo na tržištu Republike Srbije, stigao sve na vreme i ranije verovatno da odradi ovo da bude ( skoro ) svima funkcionalno?

I onda se Yettel i mt:s zapitavaju zašto im svi korisnici usluga odlaze u A1 SRB mrežu i zašto imaju deficit ( manje ) korisnika...

Tako da su sami operatori krivi, nije marka / brend telefona...

Uspeo sam da aktiviram 5G na S21. Neko je u decembru pisao o promeni CSC koda, pratio sam uputstvo sa YouTube (How To Change CSC Code On Samsung Phones with SamFW).
Pitanje je da li će apdejt ovog tipa uopšte doći za starije modele, tako da ovo radi posao...

Prilozi

• IMG-a08c687002ac5cf441b14a62015154e7-V~2.jpg
    IMG-a08c687002ac5cf441b14a62015154e7-V~2.jpg
    61 KB · Pregleda: 77
  • Screenshot_20260119_234341_Speedtest.jpg
    Screenshot_20260119_234341_Speedtest.jpg
    43.5 KB · Pregleda: 60
nije tema 5G na Samsung telefonima u Srbiji

nije tema 5G na Samsung telefonima u Srbiji
E pa mogao bi da otvoris temu ako te ne mrzi i izmestis postove. A da na prvi bude upustvo kako da se izmeni CSC.
Jer iako tema jeste za 5G, najdominantniji i najproblematicniji je upravo Samsung.
Ja imam sreće sto mi ne podržava telefon 5G pa uživam u benefitu relaksiranije 4G mreže.

Nazad
Vrh Dno