@Miki919
Mile dobri… sve ja to razumem i razocaranje i prevelika ocekivanja ( a pisao sam da ih smanjite koliko puta 😃 ), ali ovo sto pises zvuci kao da operateri kriju n28 i onih 30 MHz u nekom sefu sa sifrom… a realnost je mnogo prizemnija… kosta, brate… Ali ajde da odgovorim u duhu praznika inspirisan bench anarhija temom:
n28… to ti je kao podno grejanje u vikendici… svi bi voleli da ga imaju, ali kad treba da se plati, odmah krene Excel da cvili… korisnicima lepo, brojkama bas i ne… zato stoji „za posebnu priliku“… koja nikako da dodje…
A ovaj mid-band 30 MHz CA… tu je prica tehnicka i brutalno jednostavna....
Kad to dodas na postojecih 100 MHz, dobijes 5G NSA n78 2CA (na primer 100 + 30 MHz)...
I sad ono najlepse ili najgore kako se uzme… ko to uopste podrzava? U praksi realno velika vecina telefona tipa preko 90% ne podrzava NR n78 2CA u NSA rezimu ( ovde treba obratiti paznju da se prica o CA u okviru jednog banda, odnosno intra band... druga opcija je inter band, odnosno izmedju razlicith bandova... ) sto me podseti da sam obecao da cu da napisem o CA duzi post, prastajte ne stizem....
Podrzava uglavnom sacica flagship Androida ( ovako iz glave S24 Ultra Snapdragon, Pixel 9 Pro, OnePlus 12, Xiaomi 14 Ultra... a i to zavisi od regiona i modema i sf ogranicenja)... iPhone npr = krompir ( oni su fokusirani na inter i ka SA)...
Znaci, ti platis novi RF chain, novu licencu, jos baseband resursa, jos Massive MIMO podesavanja i svasta jos nesto… i na kraju radi na 1–5 posto uredjaja u realnom svetu… i to kad se sve poklopi....
A da bude jos lepse… ni vendori mreze ne guraju NR 2CA u n78 za NSA... Vec cesto mora da se posebno aktivira ( a nekad i placa)...
Drugim recima… skuplja pita nego tepsija, a koristi skoro pa nema....
I sta ce onda da rade?
Pa naravno da ce da se drze svojih 100 MHz koje „gura“ skoro svaki telefon i donosi realnu korist…
A Ultra 5G… Postoji sala u telekomonikacijama od davnina, verujem da vecina ne zna: Koji leyer mreze je najbrzi? Marketing… napises Ultra i vec si na gigabitima… Papir trpi sve...
Nije da smo banana ( tako ide svuda)… nego operateri imaju vrlo jednostavan algoritam… Jel radi… radi… ne moramo da ulažem… i tako dok Excel ne odluci drugacije ili pritisne konkurencija… Dakle, nema misterije… nema zavere… samo racunica… i naravno okrenutost ka SA koja resava ove probleme, ali i tu je opet presudan novac...