Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
lepo je krenulo puštanje 5ga onima koji su u romingu, ono sto sam mogao testirati je :
HT HR - mts
Telemach HR - Yettel
A1 HR - A1
Yettel HU - Yettel
A1 AT - A1
Telekom HU - mts i Yettel
orange RO - mts
Vodafone RO - A1
3 UK - mts i A1
T-Mobile PL - mts
mtel MNE - mts
One MNE - Yettel
Cosmote GR - mts, Yettel i A1

IMG_1010.jpeg

Kod ćaletovog s25 EUX i posle poslednjeg ažuriranja sa decembarskim security update od pre nekoliko dana još uvek nema 5G...
Na mom S23u pojavila se yettel poruka (sim1) da je dostupno ažuriranje... i malopre se pojavio 5G... Bio je i pre toga na EGY ali sam namerno vratio CSC na EUX pre ažuriranja da proverim da li je možda bilo neke promene i bez tog ažuriranja, ali nije ...
Uradio sam update i dalje je stajalo 4G(+)... Probao sam i restart i nije pomoglo... Imao sam jedan UK data esim koji sam aktivirao umesto Globaltela na esim međutim ni to nije pomoglo... Vratio sam Globaltel i taman se spremio da opet menjam CSC na EGY kad vidim 5G...
Ostaje jedino kod s25 da probam Cosmote sim, možda ga "uplaši"...

Ono sam primetio, što sa ovog foruma, što u mojoj okolini, je da je upload dosta slabiji na 5g nego što je bio na 4g.
Da li je to generalno feature 5g mreže ili su naši operateri nešto zeznuli?

Nije feature, može da bude iz milion razloga. Ali ako porediš, uradi speedtest sa i bez 5G-a na istom mestu.

Cao moze li mi neko reci na koliko je mts mhz pustio 5G dali je to na 700 mgz ili 3600 ili kako vec treba mi konkretan odgovor za Arandjelovac,Topolu hvala.

Kod ćaletovog s25 EUX i posle poslednjeg ažuriranja sa decembarskim security update od pre nekoliko dana još uvek nema 5G...
Na mom S23u pojavila se yettel poruka (sim1) da je dostupno ažuriranje... i malopre se pojavio 5G... Bio je i pre toga na EGY ali sam namerno vratio CSC na EUX pre ažuriranja da proverim da li je možda bilo neke promene i bez tog ažuriranja, ali nije ...
Uradio sam update i dalje je stajalo 4G(+)... Probao sam i restart i nije pomoglo... Imao sam jedan UK data esim koji sam aktivirao umesto Globaltela na esim međutim ni to nije pomoglo... Vratio sam Globaltel i taman se spremio da opet menjam CSC na EGY kad vidim 5G...
Ostaje jedino kod s25 da probam Cosmote sim, možda ga "uplaši"...
I kod mene je EUX na S25U.Nema 5g.
Probao sam Tomato sim ,koristim kad idem u EU.Ubacio je i dobih 5G i to roming.Ista ta kartica u Grckoj letos ,na bilo kojoj mrezi .Isti uredjaj bilo 5G.
Ovde u SRB mts ne radi
Tako da neces ga uplasiti 😁

Cao moze li mi neko reci na koliko je mts mhz pustio 5G dali je to na 700 mgz ili 3600 ili kako vec treba mi konkretan odgovor za Arandjelovac,Topolu hvala.
Nema te informacije nigde još uvek. Ono što je indikativno jeste da je u uzem gradskom jezgru pustio 3,5 GHz.
A1 je takodje pokrio gradsko jezgro Aranđelovca, a Yettel je pokrio mnogio šire, ceo Arandjelovac i Topolu i njihovu okolinu.

Prilozi

• Screenshot 2025-12-26 at 10.34.00.png
    Screenshot 2025-12-26 at 10.34.00.png
    2.3 MB · Pregleda: 58
  • Screenshot 2025-12-26 at 10.33.39.png
    Screenshot 2025-12-26 at 10.33.39.png
    1.4 MB · Pregleda: 59
Ovo za yettel lako moze biti n28 5G na 700 MHz. Tako da nije bas indikativno poređenje. Doduse ne znam sta je A1 i mtsu problem da krenu sa B28 agresivnije

Jeste, zeleno je n28, unutar samog grada je C-Band. Na mapi nisu još uneli C-Band.

Evo proradio na MTS, posle poziva korisnickoj podrsci, pa oni preusmerili na neku advanced podrsku i sada je ok

lepo je krenulo puštanje 5ga onima koji su u romingu, ono sto sam mogao testirati je :
HT HR - mts
Telemach HR - Yettel
A1 HR - A1
Yettel HU - Yettel
A1 AT - A1
Telekom HU - mts i Yettel
orange RO - mts
Vodafone RO - A1
3 UK - mts i A1
T-Mobile PL - mts
mtel MNE - mts
One MNE - Yettel
Cosmote GR - mts, Yettel i A1

Pogledajte prilog 520250
Vidi, HT HR bar meni nije na mts dao 5G, u Madjarskoj nista, u Slovackoj nista u Ceskoj nista u Litvaniji nista u Danskoj nista u Austriji nista u Sloveniji nista od 5G jedino sam u Nemackoj imao 5G na mts situacija od pre 3-4 dana zapravo u Srbiju sam dosao u ponedeljak popodne, inace obisao sam sve zemlje nabrojane kolima.

Ovo za yettel lako moze biti n28 5G na 700 MHz. Tako da nije bas indikativno poređenje. Doduse ne znam sta je A1 i mtsu problem da krenu sa B28 agresivnije
Da mts bas
Da ne znam sta je mts problem kao jedan veci operater da pokrije siru okolinu a ne samo neke delove Arandjelovca konkretno uzi centar.Oni bi sto hitnije trebali da puste isto kao i Yetel da pokriju sva sela oko Arandjelovca,Topole itd B28 oni kao da imaju neki problem sa pustanjem 5G mreze u pojedinim delovima Arandjelovca uopste i nema signala mts.
Nema te informacije nigde još uvek. Ono što je indikativno jeste da je u uzem gradskom jezgru pustio 3,5 GHz.
A1 je takodje pokrio gradsko jezgro Aranđelovca, a Yettel je pokrio mnogio šire, ceo Arandjelovac i Topolu i njihovu okolinu.

U novom Trznom centru Ara plaza koji je otvoren juce u Arandjelovcu nema nikakvog signala mts mreze nemam reci

Da mts bas

Da ne znam sta je mts problem kao jedan veci operater da pokrije siru okolinu a ne samo neke delove Arandjelovca konkretno uzi centar.Oni bi sto hitnije trebali da puste isto kao i Yetel da pokriju sva sela oko Arandjelovca,Topole itd B28 oni kao da imaju neki problem sa pustanjem 5G mreze u pojedinim delovima Arandjelovca uopste i nema signala mts.

U novom Trznom centru Ara plaza koji je otvoren juce u Arandjelovcu nema nikakvog signala mts mreze nemam reci
Slutim da za mts problem mogu biti Huawei bazne stanice.
Yettel već pregovara sa predstavnicima tržnog centra o pokrivanju sa 5G C-Band-om.

Vidi, HT HR bar meni nije na mts dao 5G, u Madjarskoj nista, u Slovackoj nista u Ceskoj nista u Litvaniji nista u Danskoj nista u Austriji nista u Sloveniji nista od 5G jedino sam u Nemackoj imao 5G na mts situacija od pre 3-4 dana zapravo u Srbiju sam dosao u ponedeljak popodne, inace obisao sam sve zemlje nabrojane kolima.
mts je jako probirljiv kad dodje do dopustanja 5ga u romingu, soko max broj nigde nisam imao 5g, dok obican prepaid broj sa roming dodatkom ima 5g, dajem primer za taj isti ht. inace sam naveo mreze koje se spajaju na 5g kod nas u romingu, a ne nase mreze u romingu.

Da mts bas

A sta reci tek za grad velicine Cacka , MTS no no 5G mreza

Slutim da za mts problem mogu biti Huawei bazne stanice.
Yettel već pregovara sa predstavnicima tržnog centra o pokrivanju sa 5G C-Band-om.
Ispao je Yetel najbolji operater sto se tice 5G mreze izgleda.Mi sto smo na mts mrezi mozemo da se slikamo ovo je stvarno neozbiljno i ne korektno prema korisnicima pa oni su imali vremena da zamene bazne stanice i da stave nove repetitore i da odma sve puste 5G pa oni treba da budu najbolji ovo je hao..

Nije to meni bitno 5G meni je 4G resavao sve bez problema meni je bitnije sto sam u svim zemljama imao VoLTE a 4G je vise nego dovoljno resavao uglacnom navigacijske potrebe i muzike.

Bor takodje bez MTS 5G mreže
Da ponovim, mts ima Huawei bazne stanice na teritoriji 10ak okruga u Srbiji. Na toj teritoriji neće skoro 5G uopšte.
Da pobrojimo mesta: Kladovo, Negotin, Majdanpek, Bor, Zaječar, Knjaževac, Soko Banja, Aleksinac, Pirot, Leskovac, Vlasotince, Vranje, Prokuplje, Brus, Kopaonik, Kuršumlija, Kraljevo, Čačak, Novi Pazar, Požega, Užice, Zlatibor.

I tako ja napravih dobar luk sa krajnjeg istoka Srbije, dole na krajnji jug, pa oko Kosova sve do jugozapada Srbije. Na celom tom području, ništa od mts 5G mreže, jer su u toku 2021. i 2022. a i delom 2023. godine posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i obećanja Americi da nećemo koristiti Huawei 5G mts ipak zamenio celokupnu opremu na baznim stanicama u ovih 10 ili 11 okruga za baš taj Huawei.

Tehnički te bazne stanice podržavaju 5G, ali mts jednostavno ne sme da ga uključi.

Pored svih skandala Telekoma Srbije, ovaj je jedan od većih! Pa majku mu, jesmo to mi građani drugog reda?

Ne staj mu na muku 😃

Evo testiram Yetel 5G svaka im cast pustili su za ceo Arandjelovac 5G plus sva okolna sela na mojoj lokaciji radi super 5G Yetel.Dok mts jos uvek stoji u mesto i nema 5G suvisno je bilo sta reci steta.. ko god je preneo broj u mts..

Meni nije jasno sta mts i A1 koci n28/b28 da puste naširoko. I nije mi jasno sta se ceka sa Mid bandom od 30 MHz CC. A1 se jos fura sa Ultra brzim 5G a imaju samo mid band od 100 MHz. Ništa mi nije jasno. Eto imamo frekvencije ali nas zabole uvo za njima. Svakako smo banana država pa mozemo biti i banana građani verovatno...
Pa sam ruter koji daju u A1 pise da podržava 4G do 1.6 Gbps, a 5G do 4.6 Gbps. Dok kod nas tesko i 5G da podržava za sada 1.6 kamoli 4.6....
Mislim ajde bar sam video dve antene sa Masive MIMO u A1... Tako da ajde da im malo progledam kroz prste tek krece. Ali sam malo razočaran.

Ono sam primetio, što sa ovog foruma, što u mojoj okolini, je da je upload dosta slabiji na 5g nego što je bio na 4g.
Da li je to generalno feature 5g mreže ili su naši operateri nešto zeznuli?
U Uzicu a1 takodje jako los upload, osim bas oko bazne stanice, takodje ogroman problem bio je i pre ali sad je bas bas u unutrasnjem prostoru, skoro uvek prebacuje na 4g, yettel nemam ali sam testirao njihovu e-sim i brzine su konstantne za razliku od a1 gde god da odem u koji god cosak unutra oko 100 ili 150/25 do 30 oni su pustili 700 mhz naravno, a1 kad predje na 4g zakaci se obavezno na neku daleku baznu stanicu a i one blize cesto imaju brzinu uploada do 10 mbs, takve brzine uploada su cesto i na 5g pa cesto na 3500 mhz bude 700/10 recimo..... Mts naravno nema 5 g u Uzicu u poslovnici nemaju pojma kada ce huawei sve okolo..... Ne znam sta a1 ceka sa 700 mhz....
Inace malo se ova tema pretvorila u temu : Da li ste dobili mts 5g na samsung telefonima zar ne ???.....

Proradio 5G na S24U, na Novom Beogradu kod Airport City-ja, Yettel izmeren oko 250 mbps, mts oko 720 mbps na istoj lokaciji Screenshot_20251227_003229_Speedtest.jpg

@Miki919

Mile dobri… sve ja to razumem i razocaranje i prevelika ocekivanja ( a pisao sam da ih smanjite koliko puta 😃 ), ali ovo sto pises zvuci kao da operateri kriju n28 i onih 30 MHz u nekom sefu sa sifrom… a realnost je mnogo prizemnija… kosta, brate… Ali ajde da odgovorim u duhu praznika inspirisan bench anarhija temom:

n28… to ti je kao podno grejanje u vikendici… svi bi voleli da ga imaju, ali kad treba da se plati, odmah krene Excel da cvili… korisnicima lepo, brojkama bas i ne… zato stoji „za posebnu priliku“… koja nikako da dodje…

A ovaj mid-band 30 MHz CA… tu je prica tehnicka i brutalno jednostavna....

Kad to dodas na postojecih 100 MHz, dobijes 5G NSA n78 2CA (na primer 100 + 30 MHz)...

I sad ono najlepse ili najgore kako se uzme… ko to uopste podrzava? U praksi realno velika vecina telefona tipa preko 90% ne podrzava NR n78 2CA u NSA rezimu ( ovde treba obratiti paznju da se prica o CA u okviru jednog banda, odnosno intra band... druga opcija je inter band, odnosno izmedju razlicith bandova... ) sto me podseti da sam obecao da cu da napisem o CA duzi post, prastajte ne stizem....

Podrzava uglavnom sacica flagship Androida ( ovako iz glave S24 Ultra Snapdragon, Pixel 9 Pro, OnePlus 12, Xiaomi 14 Ultra... a i to zavisi od regiona i modema i sf ogranicenja)... iPhone npr = krompir ( oni su fokusirani na inter i ka SA)...

Znaci, ti platis novi RF chain, novu licencu, jos baseband resursa, jos Massive MIMO podesavanja i svasta jos nesto… i na kraju radi na 1–5 posto uredjaja u realnom svetu… i to kad se sve poklopi....

A da bude jos lepse… ni vendori mreze ne guraju NR 2CA u n78 za NSA... Vec cesto mora da se posebno aktivira ( a nekad i placa)...
Drugim recima… skuplja pita nego tepsija, a koristi skoro pa nema....

I sta ce onda da rade?
Pa naravno da ce da se drze svojih 100 MHz koje „gura“ skoro svaki telefon i donosi realnu korist…

A Ultra 5G… Postoji sala u telekomonikacijama od davnina, verujem da vecina ne zna: Koji leyer mreze je najbrzi? Marketing… napises Ultra i vec si na gigabitima… Papir trpi sve...

Nije da smo banana ( tako ide svuda)… nego operateri imaju vrlo jednostavan algoritam… Jel radi… radi… ne moramo da ulažem… i tako dok Excel ne odluci drugacije ili pritisne konkurencija… Dakle, nema misterije… nema zavere… samo racunica… i naravno okrenutost ka SA koja resava ove probleme, ali i tu je opet presudan novac...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno