Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne troši ništa više od 4G, osim za speedtest.

Naravno da ne troši više samo od sebe, ali neke aplikacije mogu isporučiti bolji kvalitet video-a ili bolju rezoluciju slika, pa da zato "više troši".

Naravno da ne troši više samo od sebe, ali neke aplikacije mogu isporučiti bolji kvalitet video-a ili bolju rezoluciju slika, pa da zato "više troši".
Bukvalno, na skrolovanje i učitavanje podataka. Između dva klika tipa sto ne bi stiglo na 4G da ucita, na 5G hoće tako da u praksi trebalo bi da se oseti. Ali najvise na video skrolingu. Jer se ucita za sekund ceo video i krece momentalno reprodukcija tako da u praksi ces pogledati mnogo vise sadržaja nego do sada u istom vremenskom intervalu

Nagađam da pri brzom listanju sadržaja (kao što je TikTok), gde se posle par sekundi prelazi na sledeći, na bržoj vezi stigne da sa učita veći segment. 🤔

Bukvalno, na skrolovanje i učitavanje podataka. Između dva klika tipa sto ne bi stiglo na 4G da ucita, na 5G hoće tako da u praksi trebalo bi da se oseti. Ali najvise na video skrolingu. Jer se ucita za sekund ceo video i krece momentalno reprodukcija tako da u praksi ces pogledati mnogo vise sadržaja nego do sada u istom vremenskom intervalu
Ako na 4G izvlačiš tipa 2mbps, a sa 5G je to skočilo na 500mbps, onda da. Pre nisi mogao da učitaš ništa, sad imaš normalan internet pa ćeš da učitaš šta god ti treba.
Ako na 4G već imaš 50+mbps, onda baš i ne. Pogotovo pri doom scrollingu. Sav taj sadržaj je par(desetina) megabajta, što i 4G mreža hendluje bez problema.
Što se tiče videa, oni se ne učitavaju 'za sekund', postoji buffer, npr na YouTube ćeš da 'skineš' 10ak sekundi unapred i tako non stop dok gledaš video. Nije kao da ćeš da pustiš video i on skine ceo video od 10min za 20s i onda pušta.

Za 4k na YouTube/Netflixu je inače dovoljno 20ak mbps, nije kao da to već nemamo na 4G-u.

Ništa tu 5G neće promeniti u vidu potrošnje.

Bice samo brze,bolje…… i tako to.😂

Prosečan 5G korisnik po iskustvima provajdera troši osetno više podataka od prosečnog 4G korisnika. Razlozi su razni - veći kvalitet strimova, brže učitavanje i zbog toga konzumiranje više sadržaja za isto vreme i naravno to što oni koji troše najviše podataka obično među prvima prelaze na novu tehnologiju.

qKkKJkX.png

Nije problem za jedan uređaj, većina sajtova ne šalje podatke brže od 50-100Mbps ako i toliko, Problem je kada ima puno uređaja zakačenih na jedan ruter pa svi dele isti bandwidth. Mama. brrat i 3 tinejdžerke mogu da pojedu i Gigabit tek tako.

Suština je da 5G u praksi dovodi do veće potrošnje podataka (što jasno pokazuju i realni podaci), ali ne zato što je sama tehnologija “rasipnija”, već zato što povećana brzina i niža latencija menjaju i korisničke navike i način na koji aplikacije planiraju i povlače sadržaj ( odnosno njihove algoritme). To će se delimično promeniti tek kada široko pređemo na 5G SA.

Postoji čak i ekonomski termin koji ovo savršeno opisuje: Dževonsov paradoks (Jevons paradox). On kaže da kada tehnološki napredak poveća efikasnost korišćenja nekog resursa (u ovom slučaju protoka podataka), ukupna potrošnja tog resursa uglavnom raste, jer ga je lakše i brže trošiti.

Inače, ima i jedna dobra vest vezana za 5G, a to je da će Srbija dobiti novac iz EU u okviru Plana rasta za Balkan upravo zato što je, između ostalog, usvojila EU Toolbox koji se tiče bezbednosti 5G mreža.

Da li je to dovoljna kompenzacija za to što mnogi korisnici širom Srbije još uvek nemaju 5G je diskutabilno (iz njihovog ugla svakako nije), ali svakako je bolje nego ništa.

@Pauk

A otac je na službenom putu? 😃

Prosečan 5G korisnik po iskustvima provajdera troši osetno više podataka od prosečnog 4G korisnika. Razlozi su razni - veći kvalitet strimova, brže učitavanje i zbog toga konzumiranje više sadržaja za isto vreme i naravno to što oni koji troše najviše podataka obično među prvima prelaze na novu tehnologiju.

qKkKJkX.png

Npr kad TikTok primeti da je brzina interneta povoljnija, unapred ce ucitati mnogo vise sadrzaja i samim tim i potrositi mnogo vise podataka

E stvarno treba bit naucnik za ovakve zakljucke u persun.... Da l vise predje auto ili bajs 🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️ je l ima neki zakon ili paradoks da pojasni zasto ne idemo bajsom na more?

… prenese isto, samo mnogo brže… dakle, za isti period vremena, potrošite više… jednostavno… 🙂

A1 5G definitivno jede bateriju kao nenormalan na Galaxy S23. Bio u inostranstvu 10 dana konstantno na 5G sa lokalnom sim karticom, mnogo više upotrebljavao telefon i internet nego u Srbiji, opušteno baterija izdržavala ceo dan. I još u dual-sim modu sa A1 u romingu (sa isključenim netom). U Srbiji nema teorije da izdrži ceo dan na A1 5G na single-sim.

@Tilek jede bateriju jer je manja gustina predajnik kod nas nego u inostranstvu.

Minimum 3/4 vremena provodim na lokaciji sa dva predajnika na koja oba imam -80 do -90 dBm n78 signal.

Do duše, u zemlji u kojoj sam bio je već implementiran 5G SA. Ne znam da li postoje neki benefiti što se potrošnje baterije u odnosu na 5G NSA.

ja imam 5G na xiaomi i super je ali na a32 5G samo 4G+. jel ima jos neko problem?

Nije baš tako. Situacija se polako popravlja, bar kad je Yettel u pitanju, 5G radi na sve više Samsung uređaja, te se teško može reći da ne radi na većini.
Pozdrav

S21 Ultra selektovan 5G u settings, ali ne kaci se na 5G mrezu Yettel. Odem u Yettel poslovnicu, kaze mi ne radi 5G ni na jednom Samsungu, meni to malo neverovatno?

Zadnji update na telefonu bio u novembru, a ne nudi novi. Sta ce biti sa ovim?

S21 Ultra selektovan 5G u settings, ali ne kaci se na 5G mrezu Yettel. Odem u Yettel poslovnicu, kaze mi ne radi 5G ni na jednom Samsungu, meni to malo neverovatno?

Zadnji update na telefonu bio u novembru, a ne nudi novi. Sta ce biti sa ovim?
Ili će izbaciti Samsung update, mada za starije telefone je diskutabilno, ti ručno da iscackas da radi pisano je vise puta kako. Ili ćeš preći na A1 ili ćeš uzeti novi telefon na kome radi 5G na yettelu

I meni danas lik u Yettelu rekao da ne zna u cemu problem... I da to nije do njih vec da probam sa mailom ka Samsungu.

Bas cudna prica.Poznatiji proizvodjac uredjaja ima problem .Sta su uradili ovi od Yettel i MTS.Ja mislim da ce se to jos razvalaciti .Nece se skoro resiti .Al bas je bezobrazno,menjaj uredjaj da imas 5g.

Kod mene samo proradilo Yetel na samsung A52 5G , dobio poruku za azuriranje ali nisam ja azuriro
Screenshot_20260117_130259_Messages.jpg

Ima li neko iskustva sa yettel ili mts 5G kucnim internetom?
Da se vec vise resim ovog praistorijskog bakarnog interneta.
Pitao sam A1 i nemaju pokriveno gde ja zivim.

Nazad
Vrh Dno